Pentru a obține acest deliciu regal (cum ii spun eu) este necesar să pregătiți dulceața din prune cu nuci. Noua ne place extraordinar de mult si de multe ori, se mananca cu lingura direct din borcan. Nucile ofera o aroma deosebita prunelor si invers. Se completeaza perfect! Pot spune ca textura se aseamana cu o marmelada mai moale dar cu bucati măricele de fructe si nuci gustoase.
Pentru un plus de aroma eu pun un pic de scortisoara dar nu este obligatoriu sa puneti, in cazul in care nu va place.
Prunele tari sunt potrivite pentru acest tip de dulceata deoarece prunele prea coapte se vor transforma în terci și va ieși gem moale. De asemenea, folositi cele mai proaspete nuci. Asigurați-vă că nu există printre ele bucati stricate sau amare.
Ingrediente:
- 1 kg de prune
- 400 gr zahăr
- 200 gr nuci
- 2 bețișoare de scorțișoară sau 0,5 lingurița scorțișoară măcinată
- 2-3 linguri coniac
Preparare:
Tăiați prunele spălate în jumătate și îndepărtați sâmburele. Se acopera fructele cu jumatate din zahar si se lasa 3 ore.
Cand fructele elibereaza zeama, adaugam zaharul ramas, batoanele de scortisoara si punem tigaia pe foc. Aduceți siropul la fiert și opriți focul.
Lăsați „compozitia” 8 ore la racit sau mai bine peste noapte (recomand sa faceti asta seara). Prunele se vor înmuia în sirop de zahăr și scorțișoară și își vor păstra bine forma.
Dimineața, puneți dulceata pe foc lent. În timp ce fierbe, pregătiți nucile. Prăjiți-le ușor într-o tigaie uscată, înfășurați-le într-un prosop uscat și frecați-le unele de celelalte. Acest lucru va elimina excesul de coajă și nucile vor fi mult mai gustoase.
Adăugați nucile si coniacul în dulceața care fierbe și gătiți timp de 20 de minute. Nu uitați să îndepărtați spuma.
Scoateți batoanele de scorțișoară, turnați dulceața fierbinte în borcane sterilizate și închideți imediat capacele. Întoarceți conservele cu susul în jos și acoperiți cu o pătură timp de 24 de ore.
Frumusețea dulceții de prune este că poate fi preparată cu diverse ingrediente pentru a încânta familia și oaspeții cu noi arome și gusturi. Spor la pregatit!