Astăzi vă propun o rețetă de dulceață de pere cu lamaie si cuisoare – este foarte gustoasă și parfumată! Puteti adauga in plus si un lime, pentru mai multa aroma.
In ceea ce priveste cantitatea de zahar, aceasta poate fi ajustata in functie de gusturile dumneavoastra.
Ingrediente:
- 4 kg de pere tari
- 2 kg de zahar
- 1-2 lămâi (300 g)
- 10-12 cuișoare
Preparare:
Perele de orice varietate sunt potrivite pentru aceasta dulceata, atâta timp cât sunt ferme, dense și, de preferință, suculente, atunci vei obține o dulceață minunată cu felii întregi, transparente.
Pentru 4 kg de pere vom avea nevoie de 2 kg de zahar, 1 lamaie mare sau 2 medii (cam 300 g) si 10-12 bucati de cuisoare.
Lămâia trebuie spălată bine, cu apă clocotită și tăiată în bucăți mai maricele, felii sau cuburi si dacă este necesar, îndepărtați semințele.
Anticipez întrebarea ta – nu va fi dulceața amară din cauza lămâii? Nu, nu va fi, dar dacă ești îngrijorata. Totul va iesi perfect.
Tăiați perele pe lungime în 4 părți, tăiați miezul și, în funcție de mărimea fructului, împărțiți fiecare dintre ele în 2, 3 sau chiar 4 părți. Daca le veti taia astfel asta poate oferi viitorului gem un aspect frumos.
Nu decojesc perele de coaja, altfel exista sansa sa nu fac dulceata cu felii de pere ci cu piure de pere, mai ales daca perele nu sunt foarte tari.
Transferăm feliile de pere intr-o cratita unde punem zahăr (in straturi) și lamaie. Folositi o cratita cu fund gros, dublu, in care sa puteti fierbe bine dulceata.
Dacă atunci când gătim orice dulceață, în special dulceața confiată, dorim să obținem cele mai frumoase fructe întregi posibil, atunci la începutul gătirii trebuie adaugat acid citric sub orice formă – această tehnică simplă nu va permite fructelor să isi schimbe culoarea și sau sa se fărâmițeze. De asemenea, se adaugă acid citric pentru ca dulceața să nu devină zahăroasă.
La sfarsit acoperim cu zaharul ramas, acoperim tigaia cu un capac si o lasam cateva ore pe masa din bucatarie pentru ca fructele sa-si elibereze sucul – de regula, le las peste noapte, pentru ca lasa mai mult suc peste noapte.
Punem cratita pe aragaz si o aducem la fiert, amestecand periodic si cu grija, pentru ca pe fund poate exista zahar nedizolvat. Se măsoară timpul și, în funcție de grosimea perelor, se fierbe la foc mic timp de 10-12 minute, apoi se stinge focul.
Lăsăm dulceața până se răcește complet și repetă tot procesul de fierbere.
Astfel, gătim dulceața prin metoda gătirii multiple în 3-4 pași, cu pauze de răcire – aici totul depinde de varietatea perelor, de suculenta și densitatea acestora.
Poate părea că acesta este un proces destul de lung și obositor, dar de fapt nu este așa – dulceața poate fi fiartă când există un moment, și apoi uitați din nou de el timp de câteva ore.
Eu am gatit dulceata in 4 pasi.
La ultima gătire, când este clar că dulceața care s-a răcit este deja suficient de groasă, se adaugă în ea cuișoare, se aduce la fierbere și se fierbe la foc mic timp de 8-10 minute.
Timpul a trecut și puteți pune dulceața în borcane mici sterilizate – trebuie să fie complet uscate, la fel și capacele, altfel se poate forma mucegai pe suprafața acesteia.
Încercați să puneti dulceața în așa fel încât 1-2 cuișoare să intre în fiecare borcan – acesta este cel care conferă gemului gustul și aroma unică.
O mică informatie – referitor la condimente, pe lângă cuișoare, perele sunt perfect combinate cu scorțișoară, anason stelat, ienibahar, ghimbir, nucșoară și vanilie – ele subliniază cel mai bine gustul și aroma nobilă a perelor.
Din această cantitate de produse se obțin 3 litri de dulceață de pere, parfumată, transparentă – lăsați-o pe masă și lăsați-o să se răcească complet (dupa ce ati pus-o fierbinte in borcane), nu este nevoie să o acoperiți.