Dovleceii sunt crocanti, nu se „destrama” si nu se acresc din cauza formei lor de „inel” ci au un gust usor picant, deci sunt ce ai nevoie pentru o gustare sau cu cartofi si carne!
Puteti lasa feliile intregi, daca nu vreti sa ii faceti inele sau chiar ii puteti taia cuburi. Depinde cum doriti si cum aveti timp sa ii pregatiti. Din cantitatile de mai jos mie mi-au iesit 3 borcane de 800 ml.
Ingrediente necesare:
- Dovlecel – aproximativ 1.2 kg
- Ardei dulce – 2 buc
- apă – 1 l
- zahăr – 70 g
- Sare – 30 g
- Ketchup picant – 150 g
- Pastă de tomate – 200 g
- Usturoi – 6 catei
- Marar – o legatura sau dupa gust
- Frunza de dafin – 2 buc
- Oțet 9% – 1 lingura
Mod de preparare:
Curățați dovlecelul și tăiați-l în cercuri. Pentru ca aperitivul să arate mai frumos, eu am dat peste dovlecel cu răzătoarea „coreeană”, așa că îi curăț imediat și le dau un aspect mai prezentabil.
Apoi, tăiați miezul în orice mod convenabil. Fac asta cu un capac de la o sticla dar puteti folosi orice obiect.
Puneți dovleceii într-o cratita, turnați apă clocotită, lăsați 2-3 minute, apoi puneți-i într-o strecurătoare.
Se toarnă apă într-o tigaie curată, se adaugă sare și zahăr, se adaugă ketchup iute, pasta de roșii, ardei gras în cuburi mici și usturoi ras. Punem cratita pe foc, aducem la fiert si fierbem 2-3 minute.
Imediat ce totul clocotește, adăugați o legatura de mărar tocat, o frunză de dafin, aduceți din nou la fiert, fierbeti 1-2 minute și mai apoi luați de pe foc.
Luăm borcane curate, uscate, turnăm oțet în fiecare, apoi punem dovleceii, umplem totul cu sos până deasupra și acoperim cu capace. Este important ca borcanele să fie umplute bine și fără goluri.
Am pus sosul și inelele alternativ – așa, după părerea mea, este mai convenabil.
Pe fundul cratiței se așează un prosop, se pun borcanele, se toarnă apă fierbinte (cu grija – nu direct peste borcane) și se sterilizează din momentul fierberii exact 15 minute la foc moderat.
După sterilizare, strangeti bine capacele borcanelor, puneți-le cu susul în jos și puneți-le sub o patura până se răcesc complet.
Gustarea se pastreaza bine atat la rece cat si la temperatura camerei! Dovlecelul iese grozav, iar sosul delicios te face sa iti lingi degetele! Recomand cu caldura sa testati acest tip de conserva cu dovlecei. Pofta buna!