Dieta verde este o dieta foarte populara inventata de nutritionistii americani. Principiul de baza in dieta verde este consumul de cat mai multe legume si fructe de culoare verde. Potrivit celor care au inventat dieta verde, pierderea in greutate apare ca urmare a consumului de calorii negative.
Aceste alimente necesita in timpul digestiei un efort major al intregului organism, si prin urmare consuma mai multe calorii pentru a fi procesate decat contin ele insasi. Aceasta este motivul pentru care dieta verde a devenit atat de populara si iubita.
Si medicii sunt de parere ca dieta verde este utila intrucat cuprinde alimente ecologice, fara amidon, cu putine calorii, carbohidrati si in acelasi timp cu o cantitate mare de fibre.
Dieta verde ar trebui sa compusa in principal din urmatoarele fructe si legume: mere verzi, castraveti, ardei verzi, dovlecei, kiwi, salata verde, patrunjel, marar, spanac, ceapa, sparanghel, varza, etc.
In aceasta dieta pe langa fructele si legumele enumerate mai sus se mai pot consuma in cantitati mici oua, fructe de mare sau peste, pui si soia. Aceste alimente sunt si ele deasemeni bogate in proteine si acizi grasi esentiali.
Plan de dieta verde
Dieta verde – Micul dejun consta intr-o ceasca de ceai verde, 100 g branza de vaci degresata sau iaurt sau un ou si kiwi, mere verzi sau struguri.
Dieta verde include si o gustare intre mic dejun si pranz care consta in salata de legume proaspete verzi, asezonate cu ulei de masline. Incercati sa consumati cat mai putina sare.
Dieta verde – Masa de pranz. Pentru pranz se recomanda 200 g carne de pui fiarta sau peste fiert plus o salata mare de legume verzi.
Pentru ziua 1, 4, 7 si 9 de dieta verde, pentru pranz se recomanda doar dovlecel fiert cu ceapa verde si marar.
Dieta verde – Gustare intre pranz si cina. Pentru gustare, pe durata acestei diete putem consuma un iaurt scazut in grasimi sau salata de fructe verzi (kiwi, struguri, mere verzi, etc.).
Dieta verde – Cina. Pentru masa de cina aceasta dieta verde presupune consumul de dovlecel fiert.
Pentru ziua 1, 4, 7 si 9 de dieta verde, pentru cina se recomanda 200 g pui fiert sau peste fiert plus o salata de legume verzi.
Durata unei diete verzi este de 10 zile
Daca va este foame intre mese puteti consuma un mar, kiwi sau struguri. Incercati pe cat posibil sa consumati cat mai mult ceai verde deoarece acesta accelereaza metabolismul si curata corpul de toxine astfel fiind foarte util in dieta verde.
Dieta verde nu te ajuta doar sa slabesti ci deasemeni iti alimenteaza organismul cu multe vitamine.
Dupa cum sustin si psihologii, culoarea verde reflecta un spirit de sanatate si o stare pozitiva. Acesta este doar un alt argument in foavoarea acestei diete verzi.
Cum alegem o dieta sanatoasa
Dietele echilibrate ajuta la o slăbire normală, sănătoasă şi asigură păstrarea rezultatelor pe termen îndelungat.
Curele de slăbire, bazate pe principii naturale te vor face să slăbeşti mai lent, însă îţi vor schimba cu certitudine mentalitatea despre modul zilnic de hrană.
Cu această ocazie vei realiza că totul ţine doar de tine pentru a putea oferi corpului tău energia zilnică “de calitate” pentru a-l ajuta să funcţioneze la capacitate maximă, în mod sănătos, natural.
Cura de slăbire v-ar putea ajuta să mâncaţi sănătos, întrucât se bazează pe principiile de bază ale unei vieţi sănătoase. Acest lucru se realizează prin interzicerea alimentelor prelucrate şi a celor de tip fast-food şi consumarea frecvenţa de alimente naturale.
Deşi majoritatea persoanelor sunt dispuse să slăbească prin diete drastice, putem remarca că aceste diete nu se încadrează în metodele unei diete sănătoase, deşi poate fi o opţiune pe termen scurt. Rezultatele obţinute rapid şi pe termen scurt nu te vor ajuta însă să îţi menţii greutatea.
Aşadar indicat este să optezi pentru o dietă sănătoasă, în care să înveţi ce alimente sunt benefice corpului tău şi care nu sunt. Dietele drastice cu rezultate rapide lasă o urmă vizibilă asupra sănătăţii organismului, consecinţe pe care organismul le va simţi cu siguranţă mai târziu.
Rezultatele negative care pot apărea în urma acestor practici ne recomandate pot consta în pielea lipsită de sănătate (dispare elasticitatea), pielea se va lăsa într-un mod inestetic pe burtă, la fel se poate întâmpla şi cu cea de pe braţe, putând apărea chiar vergeturi, în cazul unei slăbiri accelerate.
Consecinţele negative apar imediat datorită faptului că organismul va suferi modificări majore prin pierderea în primul rând al apei, crescând altfel riscul deshidratării.
Ce elemente pot afecta în mod pozitiv slăbirea sănătoasă?
Înainte de a trece la aplicarea efectivă a unei cure de slăbire, este bine să începi mai întâi să pregăteşti organismul printr-o cură de detoxifiere. Organismul tău va reacţiona mult mai bine la dietă şi la suplimentii nutritivi.
Aportul de apă zilnic pentru organism este bine de ştiut că trebuie să fie minim 2 litri de apă, sau conţinut de lichide. Este bine să evitaţi zahărul şi să apelaţi la ceaiurile naturale din plante. Este indicat că înainte de culcare să consumăm zilnic un pahar cu apă, de asemeni şi dimineaţă. Poţi însoţi acest pahar cu sucul unei jumătăţi de lămâi proaspete.
Indicat este că numărul meselor pe zi să fie la un număr de 5 mese, din care 3 principale, iar între acestea putem lua 2 gustări care să conţină fructe sau sucuri naturale. Putem include aici şi fructe uscate cum ar fi smochinele, curmalele, caise, etc. Este indicat că fructele să nu fie consumate că desert ci doar că aport între mese.
Masa de seară este bine să conţină lactate dietetice, sau peste slab asortat cu legume călite uşor.
Masa de prânz poate conţine peste, pui sau curcan la grătar. Carnea la grătar este bine să fie însoţită de garnitură de legume înăbuşite, sau salate. Este bine de evitat uleiul uzual şi este de preferat să folosim un ulei de măsline de calitate.
O zi pe săptămână este recomandat să mănânci numai fructe şi sucuri naturale. Acest lucru va duce practic şi la detoxifiere a organismului.
Ce obiceiuri trebuiesc uitate în timpul unei cure de slăbire?
Din obiceiurile negative trebuie să renunţi în mod special la pâinea albă. Indicat ar fi să renunţi la pâine, însă dacă nu poţi face acest lucru consuma doar una sau două felii de pâine neagră pe zi.
Este necesar să încerci să renunţi definitiv la băuturile răcoritoare acidulate. Pe lângă faptul că acestea nu sunt sănătoase, datorită aportului ridicat în zaharuri, contribuie şi la o îngrăşare rapidă. Singurele băuturi care nu afectează sunt sucurile naturale fără adaos de zahăr.
Încearcă să eviţi dulciurile concentrate şi să le înlocuieşti cu fructe, sau salate din fructe.
Evită pe cât posibil carnea asortată la cartofi prăjiţi. Procedează la fel şi cu paştele făinoase, ele duc de asemeni la o îngrăşare accelerată.
Trebuie reţinut că şi o mare parte din brânzeturi conţin grăsimi nocive. În această grupă se încadrează caşcavalul, brânză topită, margarină.
Un alt obicei periculos este alimentaţia de tip fast-food, care conţine mezeluri. Fereşte-te şi de prăjeli.
Încearcă să eviţi mâncatul după ora 17, eventual dacă simţi nevoia de a mânca, apelează la alimente uşoare cum ar fi un fruct sau un iaurt dietetic.
În concluzie trebuie să te gândeşti foarte bine la ce dieta să apelezi şi să analizezi de două ori mai mult dacă e cazul să apelezi la aşa zisele “pilule magice” care te vor face să slăbeşti uşor şi fără nici un sacrificiu.
Bilantul sanatatii in dieta verde si nu numai
Inainte de a incepe programul este recomandabil sa facem o analiza a sanatatii: sa ne oprim mai ales asupra migrenelor, a orelor la care acestea apar, sa ne intrebam daca suferim de boli cronice, daca ne aflam sub vreun tratamentsau daca avem nevoiede ingrijiri speciali sau pur si simplu, daca luam cu regularitate medicamente, daca suntem insarcinate sau alaptam,daca avem antecedente familiale in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arteriala, probleme cu eliminarea renala (insuficienta renala, infectii urinare…) sau probleme de circulatie, daca avem probleme cu digestia, daca folosim un mijloc contraceptiv (in cazul unui contraceptiv oral, sa ne intrebam ginecologul ce influenta are asupra kilogramelor noastre) etc.
Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt alarmante sau ingrijoratoare, trebuie sa ne consultam meddicul si sa il informam inante de a incepe o cura de slabire. Dar sa nu ne facem griji prea mari, pierderea catorva kilograme in plus determia de multe ori o imbunatatire vizibila a starii generale de sanatate sau limiteaza, daca nu chiar anuleaa riscurile aparitiei tulburarilor pentru care prezentam predispozitii genetice.
Pe langa riscurile ce tin de genetica, si surplusul de greutate in sine ne poate pune sanatate in pericol, dar intr-un mod mai putin manifest. Fara a se vrea prea pesimist, paragraful urmator permite estimarea cu aproxiamtie a acestor riscuri. Sa incercam sa ne notam greutatea actuala si sa ne masuram inaltimea cu un instrument specializat sau cu un metru de crotorie cu care ne vom lua si diverse masuri.
Sa profitam de faptul ca sutnem intr-o tinuta lejera pentrua ne observa in oglinda si sa localizam cu precizie defectel siluetei, determinand pozitia exacta a acumularilor nedorite de grasime, a edemelor aparute din cauza retinerii apei sau, doar in cazul femeilor, a pielii cu aspect de coaja de portocala. Aceste prime rezultate pot permite avaluarea posibililor factori de risc asociati surplusului de greutate.
Sunt un mare pierzător – cum arată mesele principale într-o zi
Voi continua să prezint cum arată mesele principale ale unei zile atunci când încerci să mănânci sănătos și să-ți pese ce bagi în gură.
Micul dejun
La micul dejun am servit astăzi o budincă de ovăz. Câteva linguri de ovăz se fierb timp de maxim 15 minute la foc mic apoi se scoate totul într-un bol și se lasă la răcit 5 minute măcar.Peste ovăz astăzi am adăugat 1 banană, 1 linguriță de fructe goji, 1 linguriță de semințe (un mix de semințe de floarea soarelui, dovleac, susan și in) și pe deasupra am adăugat o linguriță de miere de albine – ultima fiind opțională. Eu am ales să o includ pentru ca să mai astâmpere nevoia de dulce. Prefer așa decât ciocolată sau, mult mai rău, zahăr.
De precizat că se poate tăia și o jumătate de măr cubulețe, se pot adăuga stafide în loc de fructe goji sau, pentru a aduce mai mult a desert, se pot adăuga câteva smochine. Combinațiile pot fi foarte variate.
Prânzul
Pentru masa de amiază mi-a gătit minunata mea soție. Am mâncat la prânz ardei copți cu ceapă și brânză sărată. Am asezonat totul așa cum îmi place mie, adică cu salvie (care merge impecabil cu ardeiul, la fel cum oregano merge perfect cu roșia) și cu pătrunjel verde. Gustul, alături de brânză sărată, este minunat. Am servit cu 2 felii de pâine integrală, pentru fibre.
Cina
La cină am servit sport. La ora 21:00, când scriu acest articol, nu simt nevoia să mănânc nimic pentru că la amiază am mâncat așa de bine iar după-amiază am mai mâncat un măr. De vis, știu. Oricum, e muuult mai bine să te culci cu stomacul aproape gol sau cu o mâncare foarte ușoară decât să mănânci mult. Dacă mi-ar fi fost foame, aș fi servit o salată de crudități.Precizez că orice gătesc este absolut delicios. Un regim nu trebuie să fie un chin pentru papilele gustative, ci o încântare. De asemenea, încântarea trebuie să vină nu doar din gustul minunat al mâncării ci și din faptul că știi că faci ceea ce trebuie, mănânci sănătos și organismul se va autoregla până la greutatea optimă.
Mâine vă voi povesti despre exercițiile fizice, toate bine socotite și gândite să fie gata în exact 11 minute. Și da, sunt exerciții pentru menținere fizică împrumutate de la Forțele aeriene canadiene. Take that!