Dieta japoneză este foarte populară deoarece japonezii sunt cunoscuti ca fiind printre popoarele cu cele mai lungi medii de viata din lume, lucru care se presupune ca se datoreaza in special dietelor sanatoase pe care acestia le tin. De asemenea, un lucru foarte important este acela ca japonezii au o rata de obezitate de numai 2.9%, ceea ce in zilele noastre facand comparatie cu alte state ale lumii este uimitor.
Femeile japoneze nu imbatranesc atat de repede si nu se ingrasa dupa varsta de 40 de ani cum au tendinta sa o faca majoritatea femeilor. Acest lucru nu se datoreaza unei cure de slabire sau unei diete anume ci este un stil de viata sanatos pe care japonezii lau adoptat. Noi, putem sa ne inspiram din stilul lor de viata, din alimentatia lor zilnica si sa ne conturam o dieta japoneza pentru a scapa in mod sanatos de cateva kilograme.
În prima zi din dieta japoneza, singurul aliment permis este orezul. Această zi este denumită Ziua Orezului. Se fierb 250 de grame de orez, preferabil negru, roșu sau integral. Ideal ar fi să evitați complet sarea. În această zi, nu se consumă altceva.
A doua zi a dietei, cunoscută și ca Ziua Peștelui, presupune consumul exclusiv de pește, servit cu o stropire de lămâie. Aveți voie să mâncați până la 500 de grame de pește, gătit la grătar sau la cuptor. Nu sunt permise garniturile sau alte alimente.
În cea de-a treia zi, se revine la consumul de orez, la fel ca în prima zi. Pentru a evita câștigarea în greutate după aceste zile, recurgeți la o dietă sănătoasă și naturală. Consumați mai puține calorii decât ardeți și faceți exerciții.
Despre dieta japoneză
In dieta japoneza se pune un accent foarte mare pe o alimentatie ce consta in portii mici de alimente de sezon. Cei care tin o dieta japoneza sunt sfatuiti sa consume doar alimente de calitate si sa manance incet astfel incat sa fie capabili sa aprecieze si sa sa vureze aroma produselor pe care le vor manaca.
In acest mod vor ajunge mai repede la acel sentiment de satisfactie si se vor satura mai repede.
Un alt aspect important din dieta japoneza este acela ca la fiecare masa trebuie sa mancam atat incat sa ne umplem stomacul la o capacitate de aproximativ 80%. Nici mai mult nici mai putin pentru a mentine un echilibru.
Produslele lactate si painea nu vor face parte din dieta japoneza, iar atunci cand in aceasta se va gasi carne de vita sau pui acestea vor fi considerate ca niste condimente, vor fi doar sa dea un gust mai bun mancarii. Principalele alimente recomandate in dieta japoneza sunt fructele si legumele.
Alimente recomandate in dieta japoneza
- peste (somn, macro, pastrav etc)
- legume (inclusiv ridiche alba si legume de mare)
- orez (de preferinta orez maro)
- soia (tofu, miso, sos de soia)
- fructe (mere, mandarine, capsuni etc)
- ceai (de preferinta ceai verde)
Un exemplu de dieta japoneza
Daca va intrebati cum ar arata o dieta japoneza, mai jos aveti raspunsul:
Mic dejun
- 1 cana de orez alb
- 1 ou
- ceai verde
Pranz
- 100 grame de peste
- orez
- ceai verde
- mica gustare (un mar, o mandarina etc)
Cina
- pui
- ore
- supa
- legume de mare
- gustare (fruct)
Deci, dupa cum vedeti dieta japoneza nu este chiar atat de complicata si poate fi tinuta cam de oricine. Bineinteles, puteti face si adaptari insa aveti grija sa nu iesiti prea mult din schema si sa nu introduceti alimente nesanatoase sau alimente bogate in grasimi.
In dieta japoneza poate fi de mare ajutor un ceai de slabire precum Ceaiul Zein sau un supliment alimentar destinat slabirii precum Slimero, Magicoa sau Keto Slim deci pentru rezultate mai bune ar trebui sa luati in considerare si optiunea folosirii unui astfel de supliment alimentar.
Dieta japoneza se concentreaza in general pe consumul de alimente sanatoase, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale si peste. De asemenea, se evita consumul excesiv de grasimi, sare si dulciuri.
O dieta japoneza traditionala poate include multe feluri de mancare, cum ar fi sushi, ramen, soba si tempura. In general, dieta japoneza se concentreaza pe echilibrul si diversitatea alimentelor, ceea ce poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si la prevenirea unor afectiuni cronice.
Dieta de slabire fara calcule
Va propunem un regim pentru slabit care se poate realiza fara calcule si fara cantar, dar care necesita mai multa autosupraveghere, vointa si initiativa din partea dumneavoastra.
Acest regim are calitatea ca permite o elasticitate si varietate destul de larga. El imparte alimentele in trei categorii: interzise, recomandabile si alimente care trebuie consumate in cantitati reduse.
Alimente interzise:
- Grasimi negatite (unt, smantana, frisca, slanina etc.), cu exceptia uleiului in cantitati mici, aproximativ 5 – 10 g/ zi
- Branzeturi grase
- Ciocolata,cacao, alune, nuci, migdale
- Mancaruri cu rantas
Alimente recomandabile:
- Carne slaba (fiarta sau facuta la gratar)
- Legume, zarzavaturi, sub forma de salate sau soteuri (cu exceptia cartofilor si a fasolei albe vechi)
- Fructe crude sau compoturi indulcite cu zaharina
- Branza de vaca
- Iaurt sau lapte pana la 500 g/zi
Alimente care trebuie consumate in cantitati reduse:
- Paine (cel mult 150g/zi)
- Paste fainoase
- Dulciuri (ex: dulceturi, gemuri, ciocolata, zahar etc.)
- Supe si ciorbe
- Sosuri
- Lichide (cel mult 1 litru pe zi)
- Alimente excesiv de sarate
Pe acest fond de interdictii minime si elemente orientative largi, initiativa si perseverenta celui care doreste sa slabeasca se pot desfasura in asa fel incat obtinerea unor rezultate bune sa se faca posibila in scurt timp.
La aceste indicatii generale, se adauga doua zile pe saptamana cu un regim strict determinat. Aceste zile nu trebuie sa fie alese una dupa alta. In aceste doua zile se vor consuma, dupa orarul si ordinea stabilite de persoana respectiva, urmatoarele alimente:
-100 grame paine alba sau 200 de grame de cartofi (fierti sau copti); 1 ou de gaina fiert (vezi cate calorii are un ou) sau 50 g sunca (fara grasime); 200 g salata verde sau varza rasa sau telina rasa + 2 ml de suc de lamaie; 500 ml lapte (dulce sau batut) sau 500 g iaurt sau 250 g branza de vaca; ½ kg de mere, pere, caise sau 300 g de prune sau 250 g de struguri; 1 cafea neagra sau un ceai – indulcite cu zaharina.
Cu un astfel de regim se pot obtine scaderi in greutate de cate 1 – 3 kg pe saptamana, chiar daca tratamentul se reduce doar la aceste masuri dietetice.
Acest meniu este doar un exemplu, exista multe altele.
Dieta japoneză precum si alte diete de slabit pot fi aplicate de catre persoane adulte si sanatoase, care nu au avut in antecedente boli sau tulburari digestive sau hepatice. In cazul in care exista astfel de probleme, discutati cu medicul despre o dieta inainte de a o incepe.
Foarte interesant si util in acelasi timp pentru cei ce vor sa slabesca.
Rata asta mica de obezitate a japonezilor nu se datoreaza doar acestei diete. Si geneticul lor are un cuvant important de spus aici 🙂