Dieta grecească sună foarte atractiv, mai ales fiindcă ea urmează stilul tradițional mediteranean care poate ajuta la scăderea în greutate fără mult efort, și într-un mod cât se poate de sănătos.
Dieta grecească are o istorie îndelungată. Este bazată pe studii științifice și conține rețete create de cunoscutul bucătarul din Grecia Maria Loi.
A scris 10 cărți, inclusiv cartea de gătit oficială pentru Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. Loi a gătit de asemenea pentru președintele Barack Obama la Casa Albă.
Principiile dietei grecești
Cu dieta grecească nimeni nu rămâne flămând. Acest plan alimentar nu este unul foarte restrictiv. El nu presupune contorizarea numărului de calorii sau tăierea rației de carbohidrați, alcool, grăsimi sau de alte alimente.
Acest lucru se datorează faptului că dieta grecească are la bază principiul că oamenii pot slăbi atâta timp cât se bucură de ceea ce mănâncă.
Acest stil alimentar este cunoscut și apreciat pentru efectele sale benefice asupra sănătății inimii. Studiile au arătat că dieta grecească ajută de asemenea la reducerea riscului de diabet și la stimularea funcțiilor cognitive (datorită alimentelor bogate în acizi grași esențiali Omega-3).
12 alimente de bază în dieta grecească
Dieta grecească se bazează pe 12 alimente principale, care s-au dovedit eficiente în arderea grăsimilor, creșterea sațietății, prevenirea bolilor și îmbunătățirea experienței culinare.
- Uleiul de măsline
- Iaurtul
- Legumele
- Fasolea
- Fructele de mare
- Vinul
- Plantele aromatice și mirodeniile
- Fructele
- Cafeaua și ceaiul
- Nucile și semințele
- Carnea de pui și ouăle
Beneficiile și utilizările culinare ale fiecărui aliment în parte sunt detaliate în cărțile Mariei Loi. Sunt descrise de asemenea efectele prin care contribuie la pierderea în greutate pe termen lung (ex. stimularea metabolismului, suprimarea apetitului, arderea grăsimii corporale).
Accentul cade pe alimentele vegetale
Cu cât mai multe plante și legume mâncăm, cu atât mai sănătoși și mia zvelți vom fi – spune dieta grecească. Alimentele vegetale sunt de regulă sărace în calorii și bogate în apă și fibre. De aceea ele trebuie să reprezintă baza sau fundația tuturor meselor noastre.
Circa 50% din farfuria de la prânz și cină trebuie să conțină alimente fără amidon. Restul de 50% poate fi constituit din cereale integrale, leguminoase și porții mici de lactate.
Produsele marine și ouăle pot fi consumate de 3-4 ori pe săptămână, iar carnea de pui de 2 ori pe săptămână.
Gătitul în casă
Un alt aspect fundamental al dietei grecești este prepararea propriilor mâncăruri în casă. Este un element extrem de important pentru pierderea în greutate. Iată de ce:
- oferă control asupra alimentelor consumate
- previne consumul de zaharuri toxice
- reduce expunerea la grăsimi nesănătoase și aditivi artificiali
Nu este nevoie să gătiți în fiecare zi. Însă pentru a avea rezultate cât mai bune, mâncărurile trebuie să fie cât mai proaspete și să conțină cât mai multe din cele 12 alimente de bază listate mai sus.
Peste 100 de rețete grecești autentice
Maria Loi a crescut într-un mic sătuc din Grecia, unde a învățat să gătească din rețetele practicate în familie. Toate rețetele din dieta grecească sunt structurate în jurul celor 12 alimente de bază. Autoarea oferă de asemenea un plan de mese bazat pe 1500 de calorii pe zi.
Alimente recomandate în dieta grecească
- iaurt grecesc
- ouă
- somon, creveți
- piept de pui
- carne de miel
- ovăz
- orez brun
- paste din grâu integral
- quinoa, cuș-cuș
- linte
- fasole, năut
- tahini
- nuci
- kale, spanac, verdețuri, salate verzi
- broccoli, conopidă, varză
- vinete, morcovi, anghinare
- ardei
- apio
- dovlecei/zucchini
- dovleac
- portocale
- mere
- fructe de pădure
- cireșe
- ulei de măsline
- cafea
- ceai
- vin roșu
Exemplu de meniu pentru o zi
La micul-dejun:
- 1 pahar de iaurt grecesc
- 1 lingură de nuci
- 1-2 linguri de cereale integrale (muesli)
- 1 cană de cafea
Gustarea de dimineață:
- 1 piersică
La prânz:
- tartă cu ou și spanac
- salată cu ulei de măsline
Gustarea de după-amiază:
- 1 cană de coacăze negre (sau alte fructe de pădure)
La cină:
- piept de pui pe grill/grătar
- fasole verde înăbușită
- 140 ml de vin
Deși nu se specifică un program anume de exerciții fizice, dieta grecească îndeamnă la cât mai multă mișcare fizică în timpul zilei. A fi activ înseamnă a avea un metabolism mai eficient. Folosiți orice prilej pentru a vă mișca sau a adăuga mișcare fizică în rutina zilnică.
Avantajele dietei grecești
încurajează consumul unei varietăți de alimente proaspete, neprocesate
- nu necesită o contorizare a caloriilor sau evitarea unor grupuri de alimente
- a fost asociată cu numeroase beneficii pentru organism
- include un plan de mese de 4 săptămâni
- rețetele sunt create de un bucătar renumit
- oferă opțiuni fără gluten și lactate
Dezavantajele dietei grecești
- planul de mese poate fi prea sărac în calorii pentru cei care sunt foarte activi din punct de vedere fizic
- nu este o dietă atractivă pentru cei care nu sunt obișnuiți sau nu le place să gătească în casă
- titlul cărții oferă așteptări nerealiste celor care țin această dietă, întrucât cei mai mulți nu vor reuși să slăbească 4,5 kilograme în 2 săptămâni
Dieta grecească este per ansamblu o dietă sănătoasă, echilibrată, care instigă la un stil de viață sănătos.