Dieta diabetica presupune un plan alimentar sanatos care te ajute sa iti controlezi glicemia. Incepe prin a-ti planifica mesele si a numara carbohidratii.
O dieta pentru diabet inseamna pur si simplu consumarea celor mai sanatoase alimente in cantitati moderate si la ore de masa regulate.
Dieta unei persoane ce are diabet zaharat este un plan alimentar bogat in nutrienti, dar care contine putine grasimi si putine calorii. Elementele cheie sunt fructele, legumele si cerealele integrale. De fapt, dieta diabetica este cel mai bun plan alimentar pentru majoritatea oamenilor.
De ce trebuie sa adopti un plan alimentar sanatos daca ai diabet?
Daca ai diabet sau prediabet, medicul iti va recomanda, probabil, sa mergi la un dietetician care te poate ajuta sa dezvolti un plan alimentar sanatos. Acest plan te va ajuta sa iti controlezi glicemia, sa iti tii greutatea sub control si sa controlezi factorii de risc pentru boala cardiaca, preum hipertensiunea arteriala sau grasimile in exces din sange.
Cand consumi calorii suplimentare si grasimi, corpul tau provoaca o crestere nedorita a glicemiei. Daca glicemia nu este tinuta sub control, pot aparea probleme grave cum ar fi un nivel ridicat al glicemiei (hiperglicemie) care, daca persista, poate duce la complicatii pe termen lung, cum ar fi leziuni ale nervilor, rinichilor si ale inimii.
Poti sa mentii glucoza din sange la un nivel normal facand alegeri alimentare sanatoase. Pentru majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2, pierderea in greutate poate, de asemenea, facilita controlul glucozei din sange si poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate. Daca vrei sa slabesti, o dieta diabetica te va ajuta sa te organizezi mai bine si sa iti atingi obiectivul.
Ce implica o dieta diabetica?
O dieta diabetica se bazeaza pe consumul a trei mese pe zi la ore regulate. Acest lucru te ajuta sa utilizezi mai bine insulina pe care o produce corpul sau pe care ti-o injectezi.
Un dietetician te poate ajuta sa creezi o dieta bazata pe obiectivele, gusturile si stilul tau de viata. Acesta te poate ajuta sa iti imbunatatesti obiceiurile alimentare, cum ar fi alegerea dimensiunilor portiilor ce se potrivesc nevoilor tale.
Alimente recomandate
Alege carbohidrati sanatosi, alimente bogate in fibre, peste si grasimi „bune”.
Carbohidrati sanatosi
In timpul digestiei, zaharurile (carbohidrati simpli) si amidonul (carbohidrati complecsi) se descompun in glucoza din sange. Concentreaza-te pe carbohidrati sanatosi, cum ar fi:
- fructe
- legume, mai ales fasole si mazare
- cereale integrale
- produse lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi lapte si branza
Evita carbohidratii mai putin sanatosi, cum ar fi alimente sau bauturi cu adaos de grasimi, zaharuri si sodiu.
Alimente bogate in fibre
Fibrele dietetice includ toate partile de alimente vegetale pe care corpul tau nu le poate digera sau absorbi. Fibrele modereaza modul in care organismul digera si controleaza nivelul de zahar din sange. Alimentele bogate in fibre includ:
- legume, cum ar fi fasole si mazare
- fructe
- nuci
- cereale integrale
Peste
Consuma peste de cel putin doua ori pe saptamana. Pesti precum somon, macrou, ton si sardine sunt bogati in acizi grasi omega-3 care pot preveni bolile de inima. Evita pestele prajit si pe cel care are un nivel ridicat de mercur.
Grasimi „bune”
Alimentele care contin grasimi mononesaturate si polinesaturate pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Acestea includ:
- avocado
- nuci
- ulei de canola, ulei de masline si de arahide
Dar, nu exagera, deoarece toate grasimi sunt bogate in calorii. Vezi aici de exemplu cate calorii au nucile. Nu sunt putine deloc!
Alimente nerecomandate in dieta pentru diabet
Diabetul creste riscul de aparitie a bolilor de inima si de accident vascular cerebral prin accelerarea dezvoltarii arterelor infundate si intarite. Alimentele care contin urmatoarele, pot functiona impotriva obiectivului tau:
- Grasimi saturate – evita produsele lactate cu continut ridicat de grasimi si proteinele animale cum ar fi untul, carnea de vita, carnatii si sunca. De asemenea, limiteza consumul de ulei de cocos si de palmier.
- Grasimi trans – evita grasimile trans din gustari procesate, produse de cofetarie si margarina.
- Colesterol – sursele de colesterol includ produse lactate bogate in grasimi si proteine animale cu un continut ridicat de grasimi, galbenusuri de ou, ficat. Nu consuma mai mult de 200 mg de colesterol pe zi.
- Sodiu – mai putin de 2,300 mg de sodiu pe zi. Doctorul iti poate sugera sa consumi chiar mai putin daca ai tensiunea arteriala crescuta.
Crearea unui plan
Cu ajutorul unui dietetician, poti descoperi care dintre urmatoarele combinatii este potrivita pentru tine:
Metoda farfuriei
Aceasta metoda simpla, se concentreaza pe consumul mai multor legume. Urmeaza acesti pasi atunci cand iti pregatesti farfuria cu mancare:
- Umple jumatate de farfurie cu legume fara amidon, cum ar fi spanac, morcovi si rosii.
- Umple un sfert din farfurie cu o proteina, cum ar fi ton, carne de porc macra sau carne de pui.
- Umple ultima parte a farfuriei cu cereale integrale cum ar fi orez brun sau o leguma cu amidon, cum ar fi mazarea.
- Include grasimi „bune”, cum ar fi nuci sau avocado, in cantitati mici.
- Adauga un fruct sau un produs lactat si o cana cu apa, ceai sau cafea neindulcita.
Numararea carbohidratilor
Deoarece carbohidratii se descompun in glucoza, ei au cel mai mare impact asupra nivelului de glucoza din sange. Pentru a te ajuta sa controlezi cantitatea de zahar din sange, ar putea fi necesar sa inveti sa calculezi cantintatea de carbohidrati pe care o consumi, astfel incat sa poti ajusta in mod corespunzator doza de insulina.
Este important sa urmaresti cantitatea de carbohidrati din fiecare masa sau gustare.
Un dietetician te poate invata cum sa masori portiile de mancare si sa citesti etichetele produselor alimentare. Daca iti administrezi insulina, dieteticianul te poate invata cum sa numeri carbohidratii din fiecare masa sau gustare pentru a ajusta doza de insulina in mod corect.
Alegerea alimentelor
Un dietetician te poate ajuta sa alegi alimentele specifice pentru a te ajuta sa planifici mesele si gustarile. Poti alege un numar de alimente din liste ce includ carbohidrati, proteine si grasimi.
O portie dintr-o categorie este denumita o „alegere”. O alegere alimentara are aproximativ aceeasi catitate de carbohidrati, proteine, grasimi si calorii – si acelasi efect asupra glicemiei – ca o portie a oricarui alt aliment din aceeasi categorie.
Indice glicemic
Unii oameni care au diabet utilizeaza indicele glicemic pentru a selecta alimentele, in special carbohidratii. Aceasta metoda clasifica alimentele care contin carbohidrati pe baza efectului lor asupra nivelurilor de glucoza din sange.
Un exemplu de meniu
Cand iti planific mesele, ia in considerare greutatea pe care o ai si nivelul de activitate. Urmatorul meniu este adaptat pentru o persaona care are nevoie de 1200-1600 calorii pe zi.
- Mic dejun – paine integrala de grau (1 felie medie) cu 2 lingurite de jeleu, jumatata de ceasca de cereale integrale maruntite cu o ceasca de lapte cu un continut scazut de grasimi, un fruct, cafea.
- Pranz – sandwich de friptura de vita, paine de grau, salata verde, branza cu un continut scazut de grasimi, rosii si maioneza, un mar mediu, apa.
- Cina – somon, 1.5 lingurite de ulei vegetal, un cartof mic copt, jumatate de ceasca de morcovi, jumatate de ceasca de fasole verde, o chifla medie, ceai neindulcit, lapte
- Gustare – popcorn cu 1.5 lingurite de margarina.
Care sunt rezultatele unei diete diabetice?
Adoptarea unui plan alimentar sanatos este cea mai buna solutie de a mentine nivelul de glucoza in sange sub control si de a preveni complicatiile diabetului.
In afara de faptul ca te ajuta sa gestionezi diabetul zaharat, dieta diabetica iti ofera si alte beneficii. Deoarece o astfel de dieta recomanda cantitati generoase de fructe, legume si fibre, reduce riscul bolilor cardiovasculare si anumite tipuri de cancer. Consumarea produselor lactate cu continut scazut de grasimi poate reduce riscul de masa osoasa scazuta in viitor.
Exista riscuri daca tii o dieta pentru diabet?
Daca ai diabet zaharat, este important sa discuti cu medicul si dieteticianul pentru a crea un plan alimentar care sa functioneze pentru tine. Foloseste alimente sanatoase, controleaza portiile si programeaza-le pentru a gestiona nivelul de glucoza din sange.