Suntem siguri ca ati auzit pana acum vorbindu-se despre dieta de toamna. Dieta de toamna, desi la primul auz pare a fi ceva foarte complicat este de fapt una dintre cele mai simple diete. Ea consta in schimbarea alimentatiei pe o perioada de 2 – 3 saptamani sau chiar 1 luna, astfel incat marea parte a ei sa fie formata din fructe si legume. Va puteti da seama din start ca va fi o dieta excelenta ce va actiona atat asupra kilogramelor in plus cat si asupra sistemului imunitar, facandu-l mai puternic.
Ce alimente se folosesc in dieta de toamna?
Dupa numele dietei este foarte usor de realizat faptul ca alimentele folosite vor fi fructe si legume de sezon. Dintre legume putem aminti: conopida, broccoli, varza, cartofi, ciuperci, vinete si multe altele, iar dintre fructe putem aminti merele, nucile, prunele, perele, stugurii sau gutuile care sunt adevarate surse de vitamine.
Dieta de toamna poate fi folosita in mai multe scopuri (slabire, detoxifiere, vitaminizare etc), in functie ne nevoile fiecarei persoane in parte. Pentru a slabi cu ajutorul dietei de toamna este nevoie sa ca dieta dumneavoastra zilnica sa fie formata din 5 portii de legume si 4 portii de fructe. Fructele pot fi si este recomandat sa le consumati proaspete crude sau sub forma de sucuri, sucurile fiind recomandate in special dimineata, iar legumele pot fi gatite la cuptor, fierte in abur sau de ce nu, consumate crude.
- Micul dejun trebuie sa fie format din sucuri de fructe si legume.
- Pranzul va fi format din legume (crude sau fierte).
- Seara este recomandat a se consuma salate de fructe si legume deoarece sunt foarte usor de digerat pentru stomac.
Ponturi si informatii despre dieta de toamna
Ca in orice alta dieta, pentru a avea success trebuie sa fiti constanti si sa nu faceti sub nici o forma excese sau sa consumati alimente interzise pe parcursul ei. Aveti grija ca fructele si legumele consumate sa fie proaspete si de calitate superioara.
Puneti-va imaginatia la contributie si variati meniul in asa fel incat in fiecare zi sa mancati ceva diferit. Consumati cel putin 2 litri de apa zilnic, iar pentru rezultate exceptionale este va recomandam ca intotdeauna sa faceti exercitii fizice de cel putin 3 ori pe saptamana.
Pentru aceia dintre voi care se intreaba cate kilograme se poate slabit cu dieta de toamna, raspunsul este intre 3 si 5 kilograme.
Alimente pentru o dietă de toamnă – plus idei de mese și rețete
Experții în nutriție și diete ne sfătuiesc să încercăm pe cât posibil să mâncăm doar alimentele proaspete, care sunt în sezon.
Fiecare anotimp are oferta lui de alimente, menite să asigure organismului tot ce are nevoie pentru a se adapta și rezista noilor condiții meteorologice.
Schimbarea dietei pentru adaptarea la vremea răcoroasă
Când se schimbă anotimpul, nu trebuie să ne schimbăm doar ținuta vestimentară, ci și dieta! A mânca o salată în timpul iernii ar fi același lucru cu a ne îmbrăca în costum de baie în zilele friguroase.
Odată cu scăderea temperaturilor, organismul are nevoie de mai multă hrană și de alimente călduroase, menite să ne întărească sistemul imunitar, să stimuleze energia și să echilibreze hormonii. Dacă vom consuma fructe, legume crude, salate și băuturi reci, ne vom răci organismul.
Cele mai bune alimente de toamnă
În medicina tradițională chineză, regula de bază este să mănânci ce este în sezon și crescut local. Iată ce alimente trebuie să facă parte din dieta noastră de toamnă:
- rădăcinoase – morcovi, dovleac, cartofi, sfeclă roșie
- cereale integrale – ovăz, mei, orez brun, quinoa, hrișcă, porumb dulce
- leguminoase – fasole, năut, linte, soia
- legume verzi – broccoli, spanac, varză, anghinare
- fructe – mere, pere, rodii, banane, prune
- pește
- condimente – ghimbir, turmeric, rozmarin, cimbru, busuioc, mărar
- alte alimente – roșii, dovleac, semințe de susan, miere de albine, migdale, oțet
Roșiile sunt importante pentru sănătatea inimii și a prostatei. Alimentele de culoare albă și roșie sunt îndeosebi benefice pentru inimă și plămâni. Ele ne pot ajuta să trecem mai ușor de la vară la toamnă.
Ghimbirul poate fi adăugat în supele de dovleac pentru tonifierea corpului și încălzirea plămânilor.
Cele mai bune metode de gătire a alimentelor toamna
Modul în care gătim alimentele trebuie să fie de asemenea inspirat de natura anotimpului în care ne aflăm. Toamna, cel mai bine este să preparăm alimentele la aburi sau să le călim. Supele-cremă din legume sunt alegeri excelente pentru această perioadă din an.
Carnea de pui trebuie consumată cu moderație. Se poate servi carne de vită, de porc sau pește. Acestea pot fi făcute pe gril, pe grătar sau în cuptor, dar nu prăjite în ulei. Aceste proteine trebuie asociate cu oțet, murături sau suc de lămâie.
Idei de mese pentru zilele de toamnă
- Mic-dejun
Începeți ziua cu un bol de terci de ovăz cald și hrănitor, obținut din fulgi de ovăz, lapte vegetal, măr ras, scorțișoară, nuci și semințe la alegere
- Masa de prânz
Faceți o combinație de legume, cereale și leguminoase gătite (morcovi, spanac, avocado, hrișcă, nuci).
- Cină
La masa de seară puteți servi o supă caldă de legume, leguminoase sau cereale, sau pește făcut la aburi sau copt în cuptor, alături de o garnitură de legume.
- Gustări
Între mese puteți consuma nuci și semințe, latte de turmeric, ceaiuri calde de plante, biluțe energizante (din fructe uscate, nuci, semințe, cereale), batoane energizante din granola (amestec de cereale).
Categoriile de alimente sugerate pentru fiecare parte a zilei se pot schimba. De exemplu, puteți servi o masă mai ușoară pe bază de cereale (sub forma unei supe) sau o salată de legume fierte/coapte.
Rețetă de supă de toamnă
Ingrediente
- 1 kg de dovleac
- 1 morcov
- 1 tulpină de apio
- 2 cepe tocate fin
- 700 ml de borș acru crud
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 lingurițe de chimion măcinat
Preparare
Încălziți uleiul într-o cratiță mare. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le timp de 5 minute la foc mic, până se înmoaie. După circa 2-3 minute, adăugați chimionul și amestecați.
Curățați dovleacul de coajă și morcovul și tăiați-le bucăți. Adăugați-le în cratiță împreună cu apio tăiată bucăți mici. Căliți legumele 8-10 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie. Adăugați borșul. Puneți sare și piper, după gust. După ce dă în clocot, mai lăsați să fiarbă 10 minute, sau până când dovleacul și morcovul sunt fierte bine.
După ce supa s-a răcit, introduceți blenderul manual în cratiță și pasați legumele. Trebuie să obțineți o supă cremoasă, omogenă. Dacă vreți să fie mai fină, o puteți trece prin sită. Dacă nu intenționați să o serviți toată în curând, o puteți împărți în porții și păstra în congelator.
Bonus – reteta de mancarica de gutui cu stafide si orez parfumat
Sunt foarte multe retete de facut intr-o viata. De cand acord mai multa atentie dezvoltarii acestui blog, meniul a devenit foarte variat, am renuntat la o dieta sanatoasa, dar am inceput sa micsorez portiile, insa nu in toate cazurile. Desigur ca sunt zile in care nu gatesc, zile in care experimentez, zile in care imi fac poftele, zile in care reproduc retetele altora si zile in care mananc sanatos.
Reteta de astazi am preparat-o pentru prima data, fiind tot prima data cand am gustat o mancarica asa de speciala. A fost ziua experimentului reproducerii unei retete povestite de draga mea Gela. Cand am auzit de ”’mancare de gutui”, mi-am spus ca trebuie sa fie un mod prin care sa ma pot bucura de aroma si parfumul gutuilor fara sa am senzatia aceea inecacioasa. Si asa a fost. Dupa ce am scos reteta din Cufarul cu bucurii mi-a fost foarte simplu sa o reproduc.
Ceea ce m-a convins a fost pasajul in care Gela povesteste ca este o mancarica pe care o prepara bunica si o savura calduta, in ajunul Craciunului, cand se intorceau de la colindat. Tot povestea ei mi-a amintit de mamaia mea care punea gutuile la fereastra, asa ca le-am pus si eu si m-am lasat purtata de melancolia toamnei pe strazile troienite.
Oh!, eram asa de mica, zapada mare, troiene inalte, pe strazile Constantei. Traiam mereu o aventura prin zapada. Si-ajungeam cu turturi la pantalonii de lana la fereastra albastra cu gutui, apoi in odaia dezmortita de lemnele uscate troznind in soba. Ma intorceam mereu cu o sacosa mica, pepita, de carpa, parca facuta pentru marimea mea, plina si grea. Ah, ce dor!
Parerea mea este ca acest preparat deosebit poate fi gustare sau un desert mai consistent. Eu am facut si un orez simplu, cu bob lung, fiert cu scortisoara, 3 pastai sparte de cardamom, 4 cuisoare si putin piper. In continuare va prezint varianta adaptata de mine dupa varianta descoperita in Cufar.
Ingrediente:
- 3 gutui, spalate bine de puf, curatate si taiate in felii
- 4 linguri de zahar
- 2 linguri de faina
- 70 gr. de unt
- 2 linguri de stafide
- o lingura de miez de nuca zdrobit
- o bucata de scortisoara
- un litru de apa
- un praf de sare
Preparare:
La foc mic caramelizeaza zaharul amestecand continuu, apoi pune gutuile feliate, scortisoara si jumatate din cantitatea de apa (jumatate de litru). Lasa sa fiarba cateva clocote, apoi da la o parte cratita si pune alta in locul ei. Topeste untul si adauga cele doua linguri de faina, amestecand rapid. Adauga compozitia cu gutui, amesteca din nou, completeaza cu restul de apa (trebuie sa fie fierbinte), pune si stafidele si adauga un praf de sare.
Lasa sa fiarba la foc mediu aproximativ 10 minute sau pana gutuile de inmoaie si se patrund aproape de tot. E un preparat minunat ce se serveste cald. Merge foarte bine cu orez fiert, parfumat de mirodenii orientale. Am adaugat direct in farfurie peste toata mancarica o ploaie de nuci zdrobite. Perfect! Am mancat portia de poza. Si mai am si in frigider vreo doua portii. Poate chiar dupa ce tremin de scris incalzesc putina mancarica de gutui, ca-i tare buna, parfumata si plina de povesti.