„Mănâncă unt de arahide în fiecare zi și slăbește cât vrei!” – este lozinca ce apare pe coperta cărții care descrie dieta cu unt de arahide. Această dietă promite scăderea greutății corporale, reducerea nivelului colesterolului, a riscului de boli cardiace și diabet.
Sună promițător, simplu și rapid, însă dieta cu unt de arahide nu este mai mult decât o dietă de „fițe”. În esență, ea nu diferă cu nimic de alte cure de slăbire bazate pe o restricție calorică. Singura „inovație” este includerea untului de arahide în planul de mese și în unele rețete.
Dietele de slăbit axate pe un anumit aliment sunt concepute fățiș pentru a câștiga popularitate și notorietate, mai ales dacă acel aliment are o reputație proastă în rândul nutriționiștilor și a experților în sănătate.
Untul de arahide și scăderea în greutate
Asemenea altor grăsimi și uleiuri, nucile nu mai sunt considerate alimente „potrivite” pentru o dietă de slăbit. La modă sunt astăzi dietele sărace în grăsimi, fie că este vorba de grăsimi din lactate, fie de grăsimi care provin din surse vegetale.
Cu toate acestea, nu este o strategie fondată științific. Nucile sunt surse excelente de grăsimi bune (mononesaturate), proteine, minerale, vitamina E și alți nutrienți esențiali.
Ce-i drept, conțin multe calorii (9 calorii per suta de grame), și trebuie consumate în doze mai mici. Nu există însă nici un motiv pentru care ele ar trebui eliminate complet dintr-o dietă de slăbit. Pe acest principiu se bazează dieta cu unt de arahide.
În general, orice dietă care evidențiază și promovează beneficiile unui singur aliment în detrimentul altora se arată a fi de la bun început o dietă lipsită de echilibru.
Dieta cu unt de arahide poate dezamăgi, întrucât creează impresia că arahidele sunt soluția scăderii în greutate.
Atenție la ce unt de arahide cumpărați din magazin
Nu toate mărcile de unt de arahide din comerț sunt create la fel. Unele conțin mult ulei și conservanți, altele au un adaos mare de zahăr și sare.
Ca regulă generală, cu cât mai procesat este un produs alimentar, cu atât mai mică este valoarea sa nutrițională. Dacă doriți să consumați unt de arahide, alegeți o marcă de calitate, cu cât mai puțini aditivi.
Cel mai bine este să preparați acest produs în casă, din arahide crude, rumenite în cuptor și mixate în blender până se fac pastă. Se pot adăuga diverse ingrediente, precum miere, uleiuri sănătoase, scorțișoară, cacao etc.
Grăsimile sănătoase nu trebuie excluse definitiv din dieta noastră, ci trebuie servite cu moderație.
Untul de arahide nu este special
Deși poate fi un aliment util pentru scăderea în greutate, cu siguranță nu produce un efect magic în acest sens, și nu reprezintă cheia slăbirii rapide și eficiente.
Combinația dintre grăsimi și proteine pe care o conține poate ajuta la inducerea și menținerea sațietății. Cu toate acestea, untul de arahide are foarte multe calorii și trebuie consumat cu moderație, iar nu inclus la fiecare masă a zilei, cu atât mai puțin să creeze o întreagă dietă pe baza lui.
Proteinele și pierderea în greutate – beneficii, avantaje, cele mai bune surse
Proteinele sunt nutrienți-cheie în curele de slăbire. De ce? Pentru că organismul nostru arde mai multe calorii atunci când procesează proteine, spre deosebire de grăsimi sau carbohidrați.
Importanța proteinelor pentru scăderea în greutate
Când pierderea în greutate se realizează printr-o restricție intenționată a caloriilor, se recomandă creșterea aportului de proteine, deoarece ele ajută la conservarea masei corporale slabe în timpul curei de slăbire.
Proteinele ard mai multă grăsime corporală
Un studiu a arătat că o restricție de 500 de kilocalorii alimentare timp de un an a dus la o scădere de 9.9-11.2% la persoanele supraponderale, atât la femei, cât și la bărbați. Scăderea greutății corporale totale a fost aceeași și la cei care au consumat multe proteine, și la cei cu un aport de proteine mai mic.
Singura diferență a fost însă în privința masei de grăsime. Grupul cu un aport crescut de proteine a pierdut mult mai multă grăsime decât grupul cu un aport redus de proteine, chiar dacă numărul de calorii a fost același.
Studiul a demonstrat așadar că proteinele îi poate ajuta pe cei supraponderali (atât femei cât și bărbații) să slăbească, dar mai ales să scape de un procent mai mare de grăsime. Bărbații au pierdut mai multă grăsime corporală decât femeile.
Aportul de proteine la persoanele supraponderale vârstnice
Consumul de proteine este de asemenea important pentru femei în perioada de menopauză și pentru bărbații în vârstă. Pierderea în greutate ca urmare a tăierii numărului de calorii reduce în mod aproape firesc masa corporală slabă. Cea mai mare pierdere de masă slabă a fost observată la persoanele care au avut cel mai mic aport de proteine.
Un studiu pe femei supraponderale sau obeze, cu vârsta medie de 65 de ani, a demonstrat importanța proteinelor pentru pierderea în greutate. Când cercetătorii au adăuga la dieta lor hipo-calorică (1.400 de calorii) 50 g de proteine din zer, de 2 ori pe zi, scăderea în greutate a fost mai mare decât atunci când au adăugat 50 g de carbohidrați la aceeași dietă.
Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat aportul de proteine de 15% cu un aport de 30% și au descoperit că cei care au consumat 15% proteine au pierdut mai multă greutate corporală, din care 37% era masa slabă.
Grupul cu 30% proteine a slăbit mai puțin, dar a avut și o scădere mai mică a masei slabe, de 17.3%. Multe alte studii au obținut rezultatele similare, în care aportul mare de proteine determină o scădere mai mică a masei slabe. Chiar și o creștere mică a consumului de proteine și lactate a fost asociată cu modificări mai favorabile ale compoziției corporale în timpul curelor de slăbire la persoanele vârstnice.
Alte studii susțin că un consum mai mare de proteine induce o scădere mai mare a greutății corporale generale, însă ele au fost realizate pe persoane obeze.
Concluzia studiilor este că un consum mai mare de proteine în cadrul unei diete de slăbit ajută la protejarea masei corporale slabe.
Dietele de slăbit bogate în proteine scad inclusiv grăsimile din sânge
Un studiu comparativ de 12 săptămâni a arătat că participanții care au consumat mai multe proteine au pierdut mai multă grăsime corporală și totodată au avut parte de o scădere a colesterolului LDL și a colesterolului total, scădere care nu a fost văzută și la participanții cu un aport de proteine mai mic.
O dietă bogată în proteine (34% din calorii) s-a dovedit de asemenea mai eficientă decât o dietă bogată în carbohidrați în reducerea concentrației de trigliceride și a grăsimii corporale la persoanele obeze cu trigliceride mari. Totodată, a avut efecte mai bune asupra stării generale de sănătate.
Ce tip de proteine sunt indicate
Studiile citate mai sus au fost axate pe consumul general de proteine, și nu pe surse specifice de proteine. Ele ne-ar putea face să credem că proteinele în sine ajută la scăderea grăsimii și la conservarea masei musculare, indiferent de sursa lor de proveniență.
Cu toate acestea, analizând calitatea sursei de proteine din alte studii, cercetătorii au descoperit că procentajul mai mare de aminoacizi esențiali a fost asociat cu scăderea masei de grăsime și cu beneficii asupra sănătății oaselor.
Aminoacizii esențiali investigați provin din surse animale: carne, pește, ouă și lactate. Inclusiv proteinele din zer și caseina sunt suplimente proteice derivat din surse animale, mai precis din lactate.
Proteinele din surse animale sunt considerate mai sănătoase decât proteinele din surse vegetale tocmai datorită faptului că au o concentrație mai mare de aminoacizi esențiali.