Dieta Cu Oua: Proprietati, Optiuni, Meniu

0
540
dieta-cu-oua-fierte-salata

Articolul descrie opțiunile de scădere a greutății cu ajutorul dietei cu oua, precum și efectul acesteia asupra organismului. Acordați atenție avantajelor și dezavantajelor sale și stabiliți meniul optim de dietă.

Dieta cu ou, este una dintre cele mai interesante și eficiente diete. Respectând toate recomandările, puteți pierde cu ușurință acele kilograme în plus. O dietă clasică săptămânală cu ouă, face posibilă scăderea cu ușurință a 10 kilograme. Trebuie remarcat faptul că oul dă un sentiment de sațietate și este capabil să îmbunătățească toate procesele metabolice ale corpului, acest lucru se aplică și la îmbunătățirea metabolismului grăsimilor.

În cazul în care produsul alimentar este combinat cu fructe citrice, atunci sentimentul de sațietate va dura de două ori mai mult, astfel încât nu veți mai dori să mâncați pentru mult timp. În urma acestui fapt, este necesar să se arate principalul avantaj al dietei cu oua: ofera sațietate absolută. dieta-cu-oua-fierte-salata

Oul este un produs care este adesea folosit în diete, deoarece are un conținut redus de calorii. Un singur ou, contine aproximativ 100 de calorii. Unele studii au arătat că dacă mănânci un ou dimineața, pofta ta de mancare este mult redusă pe parcursul zilei. Astfel, respectând această recomandare, puteți scăpa de câteva kilograme în plus.

În ciuda faptului că oul este un produs alimentar, acesta conține cantitatea necesară de proteine ​​și alți nutrienți. Este, de asemenea, un complex de vitamine și minerale, necesar pentru funcționarea corectă a corpului, și anume: vitaminele (D, E, K, A, B12, B6, B2, B1), fosfor, biotină, , cupru, iod și columbat. De asemenea, o astfel de dietă este capabilă să echipeze corpul cu toți aminoacizii necesari, precum și cu lecitină, care împiedică dezvoltarea aterosclerozei.

Este de remarcat faptul că ouăle crude pot reprezenta un anumit pericol pentru sănătatea generală a organismului.

Proprietăți utile ale ouălor

Cu ceva timp in urma, a avut loc o dezbatere despre utilitatea și nocivitatea utilizării ouălor pentru organism. Conform atenției asupra rezultatelor studiilor recente, se poate observa că ouăle sunt foarte sănătoase, în timp ce colesterolul din ele nu este la fel de dăunător cum a fost anterior pretins.

Ouăle au o serie de proprietăți utile, ele conțin vitamina K, precum și niacina, care ajută la normalizarea creierului și îmbunătățirea memoriei / atenției. În plus, ouăle sunt bogate în vitaminele A, E, D, B1, B2 și fier, fosfor, calciu și iod.

Opțiunile din dieta cu ouă

Prima variantă a dietei de ou

O dietă de ou scurtă, este cea mai ușoară. Esența sa constă în faptul că timp de trei zile puteți mânca orice număr de ouă, în timp ce combinați felul de mâncare cu salate de legume. De asemenea, este permis consumul unui număr mic de anumite fructe. O dieta cu oua, inseamna excluderea din dieta a dulciurilor, produselor din faina, grasimi, ceai si cafea. Înlocuiți lichidele cu apa obișnuită.

dieta-cu-oua

Dieta propusă este, de obicei, ușor tolerată, dar respectarea prelungită poate duce la slăbiciune musculară, scade starea de spirit și alte simptome neplăcute care sunt caracteristice oricărei diete cu conținut scăzut in carbohidrați.

Tine cont că dieta cu oua trebuie să fie de la trei la șapte zile, nu mai mult. În această perioadă puteți pierde până la patru kilograme. Această opțiune poate fi utilizată atât pentru zilele de repaus, cât și pentru dieta rapidă.

Cea de-a doua varianta a dietei cu oua

O dieta cu oua, timp de doua saptamani, in vremurile noastre, este cea mai comuna optiune. Această variantă a dietei poate fi numită ouă-grapefruit, dar produsul principal este în continuare oul.

Componenta secundara este grapefruitul, acesta este cel care desparte perfect grasimile din organism. Pe baza acestui fapt, putem spune cu siguranță că dieta cu ouă și grapefruit este o modalitate eficientă de a pierde în greutate.

În timpul acestei diete, sunt asigurate regulat trei mese pe zi, în timp ce nu trebuie să se consume alte mâncăruri în timpul pauzelor. Particularitatea dietei este că nu există cină. După ora șapte seara, masa este interzisă. Prin urmare, cina ar trebui să fie nu mai târziu de ora 19.00.

dieta-cu-oua-ochiuri

Meniul din dieta cu ouă

Meniul pentru dieta cu ouă este preînregistrat timp de o săptămână, iar a doua săptămână este similară.

  • Prima zi

Prima masă: două ouă, grapefruit, cafea neagră;

A doua masă este formata de două ouă, cu o roșie și ceai din plante;

Pentru prânz: două ouă cu otet, fără ulei, grapefruit și ceai din plante.

  • A doua zi

Prima masă: două ouă, grapefruit și cafea neagră;

A doua masă este formata din două ouă și un grepfrut;

Pentru prânz: un fel de mâncare din carne slabă, salată de roșii, telina, castraveți și frunze de salată.

  • Ziua a treia

Prima masă: două ouă, grapefruit și cafea neagră;

A doua masă este formata din două ouă cu spanac și ceai;

Pentru prânz: două ouă, varză, sfecla, brânză de vaci și ceai din plante.

  • Ziua a patra

Prima masă: două ouă, grapefruit și cafea neagră;

A doua masă este formata din două ouă cu spanac, cafea;

Pentru prânz: pește cu otet, cafea;

  • Ziua a cincea

Prima masă: două ouă, grapefruit și cafea;

A doua masă este formata din două ouă, impreuna cu spanac și cafea;

Pentru prânz: pește, varză cu otet și cafea.

  • Ziua a șasea

Prima masă: două ouă, grapefruit și cafea neagră;

A doua masă este formata dintr-o salată de fructe;

Pentru cină: o salată de țelină, roșii și castraveți, friptură și cafea neagră.

  • Ziua a șaptea

Prima masă: două ouă grapefruit și cafea;

A doua masă este formata dintr-o roșie, o bucată de pui și grapefruit;

Pentru prânz: pui, varză, morcovi, roșii și cafea.

dieta-cu-oua-salata

Aspectele pozitive ale dietei

Cel mai important avantaj al dietei cu oua, este satietatea. Dieta propusă pentru alimentație este plină și autonomă. Rezultatul pierderii în greutate este menținut pentru o perioadă lungă de timp. De remarcat, este și simplitatea dietei, nu este necesar să se inventeze și să se pregătească mâncăruri complexe și consumatoare de timp.

Dieta cu ouă poate fi utilizată în scopuri medicinale, este foarte utilă pentru persoanele cu circulație sanguină slabă. Produsele incluse în meniul de dietă normalizează circulația sângelui și bunăstarea în general.

Aspectele negative ale dietei cu oua

După cum s-a scris mai devreme, dieta cu oua are putini carbohidrati, deci această caracteristică afectează în mod negativ sănătatea indivizilor. În plus, un conținut scăzut de grăsimi nu este, de asemenea, bun pentru organism. În unele cazuri, consumul unui număr mare de ouă, poate duce la o creștere a colesterolului la nivelul sangelui.

Trebuie remarcat faptul că această dietă are un meniu monoton, care deranjează repede.

Copiii și femeile însărcinate nu trebuie să adere la o astfel de dieta, deoarece crește colesterolul în sânge și probabilitatea reacțiilor alergice la ouă. În unele cazuri, apariția unghiilor, a părului și a pielii se poate deteriora, cu o pierdere în greutate. Înainte de a începe o dietă, trebuie să consultați un medic, deoarece prezența oricărei boli cronice poate duce la o stare de sănătate precară.

Dieta cu ouă – 3 variante, explicate

Dieta pe bază de ouă a devenit populară datorită rezultatelor obținute de persoane cunoscute și celebrități care au reușit să slăbească prin intermediul ei.

elementele dietei cu oua

Charles Saatchi, soțul Nigellei Lawson, a pierdut peste 27 de kilograme consumând doar 9 ouă pe zi, timp de 10 luni. Se zvonește de asemenea că Adrian Brody ar fi slăbit 13 kg în 6 săptămâni pentru a juca în filmul „Pianistul” urmând dieta cu ouă. Acesta a mărturisit că a urmat una din variantele acestei diete și a mâncat ouă la micul-dejun, o porție mică de pui pe grill la prânz și o porție mică de pește cu legume la aburi la cină.

Bazele dietei cu ouă

Există mai multe versiuni ale dietei cu ouă care circulă pe Internet. Trei din cele mai populare sunt detaliate mai jos. Una din ele este un exemplu de „așa nu”, care trebuie evitată, din cauza deficitelor nutriționale pe care le creează.

  1. Dieta tradițională pe bază de ouă

Este cea mai cunoscută variantă a dietei, care nu se bazează pe un consum exclusivist de ouă, ci doar pe ideea că majoritatea proteinelor trebuie luate din ouă.

Poate fi considerată o variantă a dietei Atkins, în care accentul este pus pe restricția de carbohidrați. Dacă doriți să urmați versiunea tradițională a dietei cu ouă, iată ce trebuie să includeți în meniu:

  • 2 sau mai multe ouă la micul dejun, grepfrut, legume sărace în carbohidrați sau proteine slabe
  • la amiază se consumă fie din nouă ouă, fie o porțiune mică de proteine slabe, precum pește sau pui
  • cina include tot o porție de ouă, sau o porție mică de pește sau pui.

Sunt permise și salatele preparate din legume cu un conținut mic de carbohidrați. consumul de fructe trebuie limitat la 1-2 porții pe zi. Produsele bogate în carbohidrați, precum pâinea, pastele și cartofii sunt interzise.

  1. Dieta cu ouă și grepfrut

O altă variantă a dietei cu ouă include și adăugarea a jumătate de grepfrut la fiecare masă. Restul planului de dietă este similare celui prezentat mai sus, la dieta tradițională.

grapefruit

  1. Dieta extremă doar cu ouă

Aceasta este varianta extremă, în care se consumă doar ouă fierte și apă la fiecare masă. Cu siguranță v-ați dat seama că este o versiune care trebuie evitată. Cei care o țin riscă să se plictisească doar de ouă fierte și să devină în scurt timp malnutriți. Ouăle nu conțin deloc fibre, de care avem nevoie pentru o bună funcționare a digestiei.

Alimente recomandate în dieta cu ouă

Din dieta cu ouă pot face parte legumele sărace în carbohidrați, carnea slabă, grepfrutul, băuturile fără calorii și fructele cu moderație.

Exemplu de meniu:

  • Micul-dejun: 2 ouă fierte și ½ grepfrut
  • Masa de prânz: pui fript fără piele cu o salată verde
  • Cina: omletă din 2 ouă cu spanac și roșii

Nu sunt recomandate exercițiile fizice deoarece această dietă este săracă în calorii și carbohidrați și nu poate susține un program de mișcare fizică intensă.

Costurile dietei cu ouă

Nu este un regim alimentar foarte scump. Cele mai mari costuri merg pe cumpărarea de carne slabă și legume proaspete. Este indicat de asemenea ca cei care țin această dietă să cumpere ouă ecologice, care provin din surse de încredere.

costurile dietei cu oua

Avantajele dietei cu ouă
  • aportul crescut de calorii și redus de carbohidrați ajută la reducerea apetitului
  • dietele bogate în proteine cresc rata arderilor calorice
  • ouăle sunt surse bune de vitamine și antioxidanți
  • studiile au arătat că consumul de ouă la micul dejun ajută la pierderea în greutate
Dezavantajele dietei cu ouă
  • nu constituie un mod echilibrat de a mânca
  • elimină toate grupurile principale de alimente și multe legume
  • lipsesc carbohidrații, care asigură energia necesară desfășurării activităților fizice mai intense
  • poate cauza oboseală și greață în primele zile, pe măsură ce corpul se adaptează la aportul redus de carbohidrați
  • consumul de multe ouă poate duce la constipație, flatulență și halenă (respirație neplăcută)
  • cauzează plictiseală alimentară, fapt care reduce șansele de a ține dieta până la capăt
  • nu poate fi menținută pe termen lung, sau ca un plan sănătos pentru controlul greutății corporale
  • cel mai probabil, kilogramele pierdute vor fi dobândite la loc după întoarcerea la alimentația normală
  • ouăle conțin mult colesterol, și încă nu se cunosc efectele lor asupra colesterolul sanguin

Dieta cu ouă este până la urmă o dietă de „fițe”, mai ales versiunea care nu permite o diversitate nutrițională. Deși poate avea loc o scădere rapidă în greutate, mai mult ca sigur kilogramele pierdute se vor acumula din nou după finalizarea dietei.

Este evident că a mânca doar ouă nu este un lucru sănătos, nici un lucru eficient pentru slăbit pe termen lung. Versiunea extremă poate fi periculoasă pentru organism, cauzând carențe nutriționale sau perturbarea stării generale de sănătate.

Ce este oul?

Albusul

Albusul este in mare parte facut din proteine. Contine vitaminele B, dar si avidina, o proteina care poate lega anumite vitamine B, cum ar fi biotina si astfel poate preveni absorbtia sa. Din fericire, o parte considerabila de avidina este distrusa prin incalzire prelungita, astfel incat pierderea de nutrienti poate fi atenuata.

Albusul este in mare parte apa si proteina. Din pacate, contine avidina. Deoarece caldura poate distruge avidina, albusurile de ou ar trebui gatite pentru a se evita posibilele pierderi de nutrienti.

Galbenusul

Galbenusul de ou este compus din 46% acid oleic, o grasime omega-9 monosaturata gasita adesea in uleiul de masline, 38% grasimi saturate si 16% grasimi polinesaturate. Grasimile polinesaturate depind de modul in care au fost hraniti puii.

Acidul alfa-linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) sunt grasimi polinesaturate omega-3. La om, ALA se transforma in EPA si DHA, dar aceasta conversie nu este foarte eficienta si se diminueaza pe masura ce imbatranim, prim urmare adaugarea acidului eicosapentaenoic si a acidului docosahexaenoic este considerata a fi mult mai benefica decat adaugarea acidului alfa-linoleic.

Galbenusurile au, de asemenea, niveluri ridicate de carotenoizi (in principal luteina si zeaxantina) care pot creste concentratiile de caroteinoid atat in plasma cat si in tesuturi. In plus, galbenusurile sunt printre cele mai bogate surse de colina, un nutrient asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate.

In cele din urma, desi galbenusul contine mai putina proteina decat albusul, are concentratii mai mari de leucina – un aminoacid esential.

Sanatatea inimii

Colesterol

Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii prezenta in toate celulele noastre. Aceasta indeplineste multe functii, cum ar fi furnizarea de materie prima pentru pregnenolona, din care sunt derivati mult alti hormoni: cortizol, DHEA, testosteron…

Colesterolul este transportat prin tot corpul de doua lipoproteine: lipoproteine cu densitate scazuta (LDL, adesea numit “colesterol rau”) si lipoproteine cu densitate mare (HDL, adesea numit “colesterol bun”).

Nivelurile de colesterol sunt masurate prin teste de sange ce reflecta atat clesterolul pe care il producem cat si colesterolul pe cae il consumam (majoritatea persoanelor produc mai mult colesterol decat consuma).

Boli cardiovasculare

Studiile observationale efectuate pe japonezi de varsta mijlocie nu au demosntrat nicio asociere intre consumul de oua si riscul bolilor cardiovasculare. Un alt studiu nu a reusit sa demonstreze o crestere a riscului de accident vascular cerebral sau de boala coroniana la persoanele care consuma 1-6 oua pe saptamana, in timp ce “mai mult de 6 oua pe saptamana” pare sa creaca riscul de boala coroniana la diabetici.

Rezultate similare au fost gasite intr-un studiu observational la diabetici, care a comparat sanatatea persoanelor care au mancat un ou pe saptamana si sanatatea celor care nu au mancat niciun ou. Un alt studiu a notat ca nu exista nicio legatura intre consumul de oua si bolile cardiovasculare, dar a gasit asocieri mai puternice la diabetici intre consumul de oua si cresterea mortalitatii.

Desi dovezile observationale pot sugera o legatura intre consumul de oua si bolile cardiace la diabetici, studiile controlate nu au gasit o astfel de legatura.

Intr-un studiu de 3 luni, 140 de persoane cu diabet sau prediabet au fost alese aleatoriu sa manance fie 2 oua, 6 zile pe saptamana, fie 2 sau mai putine oua pe parcursul unei saptamani intregi. Nu s-a constatat nicio diferenta in ceea ce privest nivelul HDL, LDL, sau al trigliceridelor.

Intr-un alt studiu de 5 saptamani, 29 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au consumat la micul dejun 1 ou cu legume si paine sau o jumatate de ceasca de fulgi de ovaz cu lapte. Nu s-au constatat diferente intre glicemia plasmatica, sensibilitatea la insulina, tensiunea arteriala sau lipidele plasmatice in perioadele in care s-au consumat oua sau fulgi de ovaz.

Diabet

Dupa cum am vazut, dovezile observationale pot sugera o legatura intre consumul de oua si bolile de inima la diabetici. Dovezile pot sugera, de asemenea, o legatura intre consumul de oua si riscul aparitiei diabetului.

Pierderea greutatii

Oameni sanatosi

Intr-un studiu de 14 saptamani, studentii sanatosi au fost pusi sa consume fie 2 oua, 5 zile pe saptamana, fie sa nu manance niciun ou. Rezultatele au aratat ca toti studentii au castigat in greutate in aceeasi masura.

Diabetici

Intr-un studiu de 12 saptamani, doua grupuri de diabetici care sufereau de obeziate au inceput o dieta. Un grup a mancat 2 oua pe zi; celalalt niciunul. Ambele grupuri au observat o scadere egala a LDL si a colesterolului total, dar grupul care a consumat oua s-a bucurat de o crestere mai mare a HDL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here