Dieta cu orez merita incercata de catre cei care doresc sa scape de kilogramele in plus intr-un mod foarte usor si eficient in acelasi timp, dar fara a se infometa si a-si supune organismul unor adevarate chinuri, cum se procedeaza in cazul altor diete pentru slabire.
Inainte de toate trebuie sa stabilim ca dieta cu orez nu inseamna sa manancati numai orez pe tot parcursul curei, dupa cum cei mai multi au tendinta sa creada la prima vedere . Desi este foarte bogata in carbohidrati, pe langa orez care este practic ingredientul principal al aceste diete vom adauga si cereale, fructe si legume. In timpul dietei este recomandat sa tineti un regim in ceea ce priveste consumul de sare si grasimi, deci aveti grija mare la acestea.
Etape de urmat in dieta cu orez
Dieta cu orez are trei etape. Prima etapa va fi cea de detoxifiere, meniul zilnic continand doar 800 de calorii/zi. In aceasta etapa veti slabi destul de mult intr-un timp relativ scurt. Meniul celei de a doua etape va avea 1000 de calorii/zi si veti mentine acest numar de calorii pe zi pana cand ajungeti la greutatea dorita de dumneavoastra.
A treia etapa, care este si cea mai grea de fapt este cea de mentinere a greutatii. In aceasta faza veti continua regimul in ceea ce priveste consumul de sare si grasimi dar puteti creste putin numarul de calorii consumate pe zi. Fructele, cerealele si legumele nu trebuie sa lipseasca din dieta dumneavoastra pe tot parcursul curei de slabire cu orez.
Exemplu de meniu in dieta cu orez:
- Mic dejun – la alegerea dumneavoastra puteti consuma o portie de alimente cu amidon ( amidonul este ecivalentul 1 cana si jumatate de paste fainoase, 1 -3 cani de orez, 1 felie de paine) , lapte degresat, fructe.
- Pranzul contine trei portii de alimente ce contin amidon, 1 fruct si 3 legume
- La cina este acelasi meniu ca la pranz.
Aceasta dieta nu este recomandata a fi tinuta pe termen lung deoarece nu contine cantitatea necesara de nutrienti si de asemenea are un procent scazut de calorii si proteine. Este foarte eficienta insa trebuie sa aveti grija sa nu exagerati. Dupa incheierea dietei totul depinde de dumneavoastra daca reusiti sau nu sa va mentineti la un nivel dorit. Pe tot parcursul dietei este recomandat sa faceti exercitii fizice, in special exercitii cardio si exercitii pentru abdomen in cazul in care doriti sa impuscati doi iepuri dintr-o lovitura: sa slabiti si totodata sa aveti un abdomen plat.
Cateva retete cu orez foarte bune
Salau cu orez in aluat
Ingrediente pentru salau cu orez in aluat :
- A l u a t u l : 50 g drojdie, 1 ou, 1 pahar lapte, ½ lingura zahar, ½ lingurita sare, ½ pahar unt topit, untura sau ulei, faina cat cuprinde.
- U m p l u t u r a: 1 pahar orez , 2 pahare lapte, 1 pahar apa, 3 linguri unt, 3 oua rascoapte, 500 g salau, un varf de cutit piper negru, sare.
Cum se prepara salaul cu orez in aluat ?
Se face plamadeala din drojdie cu 2-3 linguri lapte caldut si putina faina. cand a crescut, se framanta cu oul, zaharul, sarea si grasimea un aluat potrivit de moale. Cat timp seodihneste aluatul, se pune la fiert, la foc mic, orezul cu laptele, apa si sarea. cand orezul ramine aproape fara zeama, se adauga piperul si untul si se lasa sa se raceasca.
Salaul se curata inlaturind absolut toate oasele, se taie fasii, se sareaza si se lasa sa stea cu sare pana cand a crescut coca si orezul s-a racit.
Aluatul se imparte in doua parti egale, din care se fac doua foi de grosimea degetului Prima foaie se aseaza pe fundul unei forme pentru copt unse, ridicand putin marginile aluatului.
Se asterne un strat uniform de orez netezindu-l cu lingura,peste el ouale rascoapte taiate rotogoale, iar peste oua fîsiile de salau. Se acopera cu cea de-a doua foaie, se pune peste forma un servet si se lasa sa creasca putin. Apoi se unge cu ou si se da la cuptor pana se rumeneste. Se serveste cald, taiat patrate.
Supa de Rosii cu Orez
Ingrediente pentru 5-6 portii de supa de rosii cu orez:
- morcov 60 g;
- ceapa 60 g;
- telina sau albitura 60 g;
- ardei gras 50 g;
- ulei 50 ml;
- orez 50 g;
- rosii proaspete sau in bulion 500 g;
- o lingura de pasta de tomate;
- zahar, sare si Knorr Delikat dupa gust;
- o legatura de patrunjel verde.
Cum preparam supa de rosii cu orez ?
Zarzavatul, impreuna cu ardeiul gras se taie marunt, se caleste in ulei cu putina apa si se pune la fiert in supa (R 80, 81) sau apa, cu o lingurita de Knorr Delikat. Se fierb 10-15 minute, dupa care se adauga orezul spalat. Dupa ce toate ingredientele sunt aproape fierte, se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si pasta de tomate diluata cu putina supa.
Se continua fierberea inca 8-10 minute, dupa care se potriveste gustul cu sare si putin zahar, inainte de servire se adauga patrunjelul verde tocat marunt.
Galuste de Orez – Quenelles de Riz
Ingrediente pentru 5-6 portii de galuste cu orez:
- orez 50 g;
- un galbenus de ou;
- cascaval sau parmezan ras 30 g;
- unt sau ulei 30 ml;
- sare si piper dupa gust;
- putin patrunjel verde.
Cum se prepara Galuste de Orez – Quenelles de Riz ?
Orezul se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu putina sare. Dupa ce s-a fiert bine se scurge de apa si se lasa cateva minute sa se tempereze. Dupa ce s-a racit putin se amesteca cu galbenusul de ou, cascavalul ras, putin piper si verdeata tocata.
Se ia cu lingurita si se formeaza galuste ce se pun la prajit intr-o tigaie incinsa cu putin ulei sau unt. Se prajesc putin, doar cat sa coaguleze oul si sa se intareasca usor. Se intorc si se prajesc pe toate partile, apoi se scot si se introduc in supa sau consome fierbinte.
#2 – Slabeste cu Dieta Kempner
Dieta Kempner este una dintre cele mai simple dar in acelasi timp si cele mai eficiente diete, care de foarte multe ori s-a dovedit a fi solutia potrivita pentru cele mai multe persoane care nu puteau scapa de kilogramele in plus.
Asadar, daca sunteti in situatia in care ati incercat tot felul de diete pentru slabire insa fara rezultat, ar fi cazul sa incercati dieta Dieta Kempner. Durata dietei Kempner este de 2 saptamani, timp in care se urmareste a se pierde intre 3 si 5 kilgrame, fara prea mult efort si fara a suprasolicita organismul.
In ce consta Dieta Kempner?
Ei bine, dieta kempner este de fapt dieta cu orez, Kempner fiind numele unui nutritionist german care a descoperit-o. Teoria dupa care aceasta dieta a fost creata este aceea ca pentru a favoriza slabirea, trebuie eliminate din alimentatie toate alimentele ce contin sodiu si sare. Cum, orezul este lipsit de sare, acesta a fost alimentul cel mai potrivit pentru aceasta dieta.
Dieta Kempner este formata din doua etape si anume:
In prima saptamana se va consuma doar orez (in diferite forme) si fructe. Orezil va fi preparat (de preferat fiert) si va fi consumat de mai multe ori pe zi la ore fixe. Fructele permise sunt merele, gutuile, grapefruit, pomelo si capsuni. De asemenea se poate consuma si apa plata sau limonada.
In etapa a 2a a dietei, adica saptamana a 2a, alimentatia trebuie sa fie bazata pe orez, legume, peste si fasole, toate acestea fiind preparate la abur, sub nici o forma prajite.
Daca sunteti multimiti de rezultatele obtinute cu aceasta dieta, o puteti relua oricand cu condita sa faceti o pauza de cel putin 1 saptamana intre ele. Bineinteles, in saptamna de pauza nu trebuie sa faceti abuz de mancare sau sa mancati alimente interzise in dieta.
#3 – Dieta cu orez – o alta abordare
Această dietă promite o scădere în greutate rapidă și de durată. Cei care țin această cură de slăbire se pot aștepta să piardă circa 9 kilograme în doar 30 de zile.
Este promovată ca una din cele mai faimoase diete sărace în sodiu, axată pe carbohidrați „buni” și care ajută la detoxifierea corpului.
Dieta cu orez este baza unui program supervizat medical, destinat unei slăbiri rapide pe o perioadă de 2-4 săptămâni sau mai mult, în tratamentul obezității, diabetului, a bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale și a bolilor renale.
Acest program a operat în cadrul Universității Duke din Durham, Carolina de Nord, SUA. Versiunea clinică a dietei cu orez a fost recent încheiată de Duke, după o perioadă de 70 de ani. Cu toate acestea, ea este încă disponibilă, pentru cei interesați, sub formă de carte – „The Rice Diet Solution”.
Cum a apărut dieta cu orez
Cel care a început dieta cu orez este Walter Kempner, născut în Germania în anul 1903, care s-a alăturat Departamentului de Medicină din cadrul Universității Duke în anul 1934.
Kempner a investigat efectul acestui regim aliment pe boli precum hipertensiune arterială și diabet, și a descoperit că acestea erau rareori probleme pentru persoanele care foloseau orezul ca hrană de bază.
El a dezvoltat o dietă fondată pe orez, fructe, sucuri, zahăr și suplimente cu vitamine și minerale, pentru a ajuta persoanele cu aceste boli sau alte afecțiuni asociate.
Dieta cu orez, sau dieta Kempner, așa cum a mai fost numită, a început să fie utilizată din anul 1939 în scop terapeutic, în tratarea a peste 18.000 de pacienți din toată lumea, bolnavi de diabet, obezitate, boli cardiace și hipertensiune arterială, cu rezultate extrem de bune.
Planul dietei cu orez
Trebuie precizat de la bun început că dieta cu orez nu este ca alte diete „la modă”, care apar și dispar. Ea a fost concepută și dezvoltată sub forma unui program, bine pus la punct și susținut din punct de vedere medical, cu scopul îmbunătățirii sănătății.
Pe lângă mesele bine stabilite, acest program oferă și cursuri, grupuri și workshop-uri (întâlniri de lucru) pentru exerciții fizice, lecturi nutriționale, gestionarea stresului și supraveghere medicală personală.
Meniul dietei cu orez
Participanții la acest program au un meniu limitat în primă fază, după care sunt lăsați să aleagă dintr-o gamă variată de alimente, precum fructe și legume proaspete, cereale, pește și leguminoase (fasole), alternate zilnic.
Numele acestei diete creează confuzii, deoarece ea nu este axată în mod deosebit pe orez, ci pe un număr de circa 30 de alte alimente, inclusiv diferite soiuri de orez. Denumirea ei a pornit de la acel studiu citat mai sus, în care orezul a fost folosit ca aliment de bază.
Exemple de meniuri pentru 7 zile
Ziua 1: o dietă de bază cu orez
- Mic-dejun, prânz și cină: 2 alimente bogate în amidon și 2 fructe
Zilele 2-7: dietă lacto-vegetariană
- Mic-dejun, prânz, cină: 1 aliment bogat în amidon, 1 produs lactat degresat și 1 fruct
Reguli de bază privind porțiile alimentelor
- 1 aliment bogat în amidon = poate însemna 1 felie de pâine, 1/3 cană de orez sau fasole gătite sau ½ cană de paste ierte
- 1 fruct = poate însemna 1 fruct de dimensiune medie, ½ banană sau 1 cană de fructe tăiate
- 1 legumă = poate însemna 1 cană de legume crude sau ½ cană de legume gătit
- 1 produs lactat = poate însemna 1 cană de lapte, 1 cană de iaurt sau ½ cană de brânză de vaci
Limitarea consumului de sare
Sarea este restricționată în dieta cu orez, întrucât corpul se umflă atunci când se consumă sare (sodiu) și apă. Dieta celor mai mulți oameni conține aproape 4-7 g de sodiu pe zi. Cu toate acestea, doar jumătate de gram este necesar într-o zi pentru buna funcționare a corpului.
Sarea reprezintă o problemă mai ales pentru pacienții cu hipertensiune arterială și insuficiență renală. Dar ea poate deveni o problemă inclusiv pentru persoanele fără aceste afecțiuni, dacă sarea este prezentă în cantități mari în dietă. Sarea stimulează apetitul, de aceea putem reduce aportul zilnic, folosind în schimb mirodenii, plante aromatice și condimente pentru aromatizarea mâncărurilor.
Limitarea aportului de sare reduce mai mulți factori de risc, precum colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, dimensiunea inimii și greutatea corporală.
Reducerea consumului de grăsimi
Dieta cu orez conține 5 g de grăsimi (sau chiar mai puțin), circa 20 g de proteine și nu mai mult de 150 g de sodiu. După finalizarea programului, participanții pot continua cu un regim sănătos de viață pentru menținerea sănătății obținute prin intermediul acestei dietei.
Aveti grija cu dieta cu orez pentru riscati sa va constipati. Nu este de ras, eu am patit-o pe propria-mi piele 🙂
aceeasi problema am avut-o si eu cu dieta cu orez =))