Dieta cu ceai – stimularea metabolismului, reducerea apetitului și o scădere remarcabilă a greutății

0
295
dieta-cu-ceai

Această dietă promite o stimulare a metabolismului, reducerea apetitului și o scădere remarcabilă a greutății corporale. Cartea „The Ultimate Tea Diet” este scrisă de Mark Ukra, proprietarul unei ceainării din Los Angeles.

Există 3 îndrumări sau principii de bază care pot fi urmate:

  1. Alegeți un tip de ceai care vă place cel mai mult
  2. Consumați-l în fiecare zi
  3. Urmați o dietă simplă

Bazele dietei cu ceai

Autorul recomandă celor care vor să urmeze această dietă să renunțe la cafea în favoarea ceaiului, alegând un tip de ceai preferat dintre aceste sortimente: ceai verde, ceai negru, ceai Oolong și ceai alb. Acesta poate fi consumat cald sau rece (cu gheață).

Este important de punctat faptul că ceaiul trebuie să fie preparat din plante de calitate, nu la pliculeț. Se bea în cantități mari, fără a se îndulci în mod excesiv cu zahăr sau alți îndulcitori.

Mark Ukra susține că ceaiul ajută la pierderea în greutate datorită a 3 compuși principali pe care îi conține:

  1. Cafeina – o substanță care funcționează ca un stimulent
  2. L-teanina – un aminoacid care neutralizează efectele dăunătoare ale cafeinei și inhibă apetitul
  3. EGCG (galat de epigalocatechină) – crește rata și eficiența cu care corpul arde grăsimile

Dieta presupune consumul a trei mese pe zi, bazate pe un aport echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi. Controlul porțiilor se poate realiza prin folosirea unei metode cunoscută sub numele de „farfuria ideală”. Pentru a preveni supraalimentarea, se recomandă utilizarea unei farfurii mai mici, cu diametrul de 20 de centimetri.

Cum arată farfuria ideală în dieta cu ceai? Jumătate din farfurie trebuie umplută cu carbohidrați sănătoși, precum fructe, legume și cereale integrale.

Un sfert de farfurie trebuie acoperită cu proteine slabe, precum carne de pui, pește, carne de vită, albuș de ou sau tofu. Celălalt sfert de farfurie este constituit  din legume verzi sau roșii.

Totodată, fiecare masă trebuie să conțină o cantitate mică de grăsimi sănătoase, ca de exemplu 1 linguriță de ulei de măsline sau 1 lingură de dressing (sos) pentru salată cu un conținut redus de grăsime.

Cei care doresc să mănânce o gustare pe bază de carbohidrați, trebuie să includă și o sursă de proteine. Același lucru este valabil și invers, proteinele trebuie grupate cu carbohidrați.

Această combinație are rolul de a preveni creșterea nivelului de zahăr din sânge și depozitarea carbohidraților ca grăsime în corp.

Planurile de mese oferă sugestii de gustări, însă ele nu sunt obligatorii, și ar trebui consumate doar dacă apare senzația de foame.

Alimente recomandate în dieta cu ceai

  • carne slabă de vită
  • brânză, pește, albuș de ou
  • piept de curcan, burgeri vegetali, iaurt degresat
  • orez brun, cartofi dulci
  • terci de ovăz, cremă de grâu
  • dovleac, popcorn, avocado, ulei de măsline
  • semințe de in, nuci crude
  • legume, fructe

Exemplu de meniuri în dieta cu ceai

  • Mic-dejun: parfait de iaurt și ceai, 1-2 căni de ceai
  • Gustare de dimineață: tartă de mere, servită caldă sau rece, 1 lingură de topping fără grăsime și zahăr
  • Prânz: pui făcut pe gril sau pe grătar, 2 căni de salată din legume, ½ cană de orez brun și 1-2 căni de ceai
  • Gustare de prânz: 1 cană de bob, 1-2 căni de ceai
  • Cina: burger cu carne de curcan și salată verde, 1 porumb fiert mediu, 1 felie de pepene verde și 1-2 căni de ceai
  • Gustare de seară: iaurt înghețat cu căpșuni, ciocolată și mentă

Dieta cu ceai recomandă antrenament de rezistență, cu ridicare de greutăți, datorită faptului că ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate și a dispoziției. Autorul citează studiile care au arătat că ceaiul îmbunătățește performanța fizică a celor care fac sport și stimulează arderea grăsimilor în timpul exercițiilor.

Avantajele dietei cu ceai
  • consumul de ceai poate fi folosit ca strategie pentru înlocuirea altor gustări nesănătoase necontrolate
  • încurajează creșterea aportului de lichide care ajută la diminuarea poftei de mâncare
  • include un plan de mese sănătoase de 14 zile
  • oferă rețete sănătoase interesante
  • îi poate ajuta pe cei dependenți de cafea să „se lase”, fără să experimenteze simptome de retragere, datorită faptului că ceaiul conține (mai) puțină cafeină
  • ceaiul poate ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol și de glucoză din sânge
  • anumite sortimente de ceai (precum ceaiul verde) conțin cantități mari de antioxidanți care reduc riscul de boli cronice (inclusiv cancerul) și îmbătrânirea prematură
  • se adresează și factorilor psihologici implicați în comportamentul alimentar
  • oferă informații interesante despre consumul de ceai
Dezavantajele dietei cu ceai
  • persoanele care obișnuiesc să bea multă cafea nu vor accepta ideea de a înlocui cafeaua cu ceai
  • poate fi dificil să bei 8 căni de ceai în fiecare zi
  • nu este potrivită pentru persoanele cu o sensibilitate crescută la cafeină

Restricția calorică este cheia

În orice dietă de slăbit, reducerea aportului de calorii este esențială pentru rezultate vizibile. Cartea „The Ultimate Tea Diet” include un plan de mese sănătos care pune accentul pe controlul porțiilor. Ea oferă o selecție de rețete inedite și numeroase informații despre diferite sortimente de ceaiuri.

Deși consumul de ceai are cu siguranță beneficii pentru sănătate, în ceea ce privește scăderea în greutate, cel mai probabil rezultate bune oferite de această dietă se datorează restricției calorice și practicării de exerciții fizice.

Studiile au arătat însă că ceaiul verde ajută la slăbit datorită efectului de stimulare a metabolismului și a ratei de ardere a grăsimilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here