Dieta Alcalină: Alimente Recomandate si Rezultate

1
424
dieta-alcaina
Totul Despre Dieta Alcalina

Echilibrul acid-alcalin din corp este extrem de important pentru prevenirea bolilor. El este totodată un barometru pentru măsurarea nivelului sănătății și a predispoziției față de anumite afecțiuni.

Această balanță între acid și alcalin poate fi perturbată printr-o dietă incorectă, iar producerea de lichide interne acide poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Vestea bună este că prin corectarea alimentației putem ajunge din nou la un pH alcalin, reducând efectele excesului de acid din corp.

Cum se măsoară aciditatea și alcalinitatea unei substanțe

Aciditatea unei soluții (orice substanță lichidă) este măsurată pe scala pH-ului. Ea arată activitatea ionilor de hidrogen prezenți în mostra testată.

Aciditatea crescută este reprezentată pe scală de cele mai mici valori, iar aciditatea redusă este indicată de valorile cele mai mari ale pH-ului. Aciditatea scăzută arată că o substanță este bazică sau alcalină.

Să dăm un exemplu. Comparativ cu sucul de lămâie, care are un pH de 2.4, sucul de portocale are un pH de 3.5, iar berea are un pH de 4.5.

pH-ul celor mai multe substanțe este situat între valorile 0 și 14. Acidul gastric are un pH foarte acid, de 1.5-2. Apa pură are un pH 7 (considerat neutru, adică nici acid, nici alcalin). Înălbitoarele de uz casnic (clorul) este extrem de alcalin, având un pH de 12.5

Nivelurile pH-ului în corp

Nivelul pH-ului lichidelor interne ale corpului afectează fiecare celulă în parte. Atunci când echilibrul acid-alcalin este afectat, funcțiile celulelor, organelor și țesuturilor sunt și ele afectate.

Dieta de tip occidental (practicată și la noi) este bazată în special pe alimente foarte acide sau producătoare de acid în corp, precum carne și produse lactate, zaharuri, băuturi alcoolice, grăsimi saturate și cafeină.

Toate aceste produse creează un mediu acidic la nivelul celulelor. Acest dezechilibru al pH-ului poate provoca probleme grave de sănătate, precum boli de inimă, obezitate, alergii, oboseală, îmbătrânire prematură sau cancer. Un nivel crescut de aciditate în corp poate afecta de asemenea sistemul nervos și mușchii.

Adoptarea unei diete alcaline poate ajuta la anularea efectelor acidității excesive prin mai multe mecanisme: detoxifierea corpului, crearea și menținerea unui mediu alcalin propice vindecării bolilor.

Dieta alcalină produce un efect alcalin în corp pe baza reziduurilor care rămân în urma metabolizării alimentelor consumate. Unele alimente lasă un reziduu acid, altele un reziduu alcalin.

Testarea nivelului pH-ului corpului se poate efectua prin folosirea unor benzi speciale de testare a pH-ului la nivelul urinei și a salivei. Ele ne pot arăta dacă organismul nostru este mai mult acid sau mai mult alcalin, sau dacă este echilibrat în acest sens (între 6.76 și 7.25).

Dieta alcalinizantă

Pentru corectarea echilibrului pH-ului din corp trebuie să facem unele schimbări în dietă și în stilul de viață. Accentul trebuie pus pe consumul de alimente și băuturi cu efect alcalinzant și eliminarea produselor acidifiante.

Dacă doriți să adoptați această dietă, vă recomandăm să urmați aceste reguli, bazate în mod deosebit pe un regim vegetarian.

 Alimente formatoare de alcalinitate

Alimentele cu un pH alcalin trebuie să constituie 75-80% din dietă. Acest lucru poate fi realizat prin consumul de salate de verdețuri și legume proaspete, nuci și uleiuri sănătoase, și sucuri naturale. Beți cel puțin 2-3 litri de apă purificată pe zi.

alimente de consumat in dieta alcalina

Legume:

  • varză, broccoli, conopidă
  • asparagus
  • morcovi, țelină, sfeclă
  • castraveți
  • usturoi
  • ridiche
  • iarbă de orz, iarbă de grâu
  • salată verde

Fructe:

  • avocado
  • lămâie, lime, grepfrut
  • tomate
  • pepene

Leguminoase:

  • fasole verde
  • mazăre
  • linte

Semințe, nuci și cereale:

  • migdale
  • hrișcă
  • semințe de in
  • semințe de dovleac
  • semințe de susan
  • semințe de floarea-soarelui
  • tahini (pastă de susan)
  • germeni de cereale și legume

Băuturi:

  • sucuri verzi
  • sucuri proaspete de legume
  • apă distilată sau alcalină
  • apă cu suc de lămâie
  • ceaiuri de plante
  • borș crud de tărâțe
  • lapte de migdale neîndulcit

Grăsimi și uleiuri:

  • avocado
  • ulei de măsline
  • ulei de semințe de in
  • ulei de semințe de cânepă
  • ulei de luminița nopții

Alimente formatoare de aciditate

Alimentele acide sau care produc un mediu acid în corp trebuie incluse în dietă în proporție de 20-25%. Se recomandă evitarea consumului de carne grasă, lactate și brânzeturi grase, dulciuri, bomboane, ciocolate, alcool și tutun.

Citiți eticheta produselor alimentare pe care le cumpărați din magazine deoarece ele pot ascunde ingrediente dăunătoare. Nu gătiți în mod excesiv mâncărurile, pentru a nu pierde cantități mari de nutrienți.

Carne:

  • carne de vită
  • carne de pui
  • crustacee și alte produse marine
  • somon
  • carne de miel
  • carne de porc
  • carne de curcan

Produse lactate:

Fructe:

  • toate fructele care nu apar în lista fructelor alcaline

Nuci și semințe:

  • caju
  • arahide
  • fistic
  • nuci

Grăsimi și ulei:

  • ulei de porumb
  • uleiuri hidrogenate
  • margarină
  • ulei de floarea soarelui
  • untură, grăsimi saturate

Băuturi:

  • bere
  • sucuri acidulate
  • cafea
  • lapte și alte băuturi cu lapte
  • smoothie-uri de fructe

Alte produse alimentare acide:

  • îndulcitori artificiali
  • biscuiți, fursecuri
  • sos de roșii
  • maioneză
  • ouă
  • miere
  • sos de soia
  • oțet
  • alimente la conservă
  • dulciuri din comerț
  • supe instant
  • ciocolată
  • produse fast-food
  • alimente preparate/încălzite la microunde
  • pâine albă
  • paste albe

Dieta alcalină – secretul longevității și combaterii bolilor cronice

Există nenumărate diete disponibile publicului larg, unele sunt sănătoase și eficiente, altele însă mai mult dăunătoare decât utile. În ceea ce privește dieta alcalină, nu există nici un dubiu cu privire la beneficiile sale asupra organismului.

Susținătorii acestui regim alimentar o recomandă în mod deosebit pentru prevenirea bolilor cronice și creșterea speranței de viață. Afirmațiile din spatele dietei alcaline sunt susținute de studiile științifice, așadar nu sunt doar vorbe.

alimente alcaline

O recenzie publicată în anul 2012 în Journal of Environmetal Health a arătat că echilibrarea pH-ului corpului printr-o dietă alcalină poate ajuta la reducerea morbidității și a mortalității din cauza bolilor cronice precum hipertensiune arterială, diabet, artrită, deficit de vitamina D, densitate osoasă scăzuă.

Cum funcționeză dieta alcalină?

Cercetările demonstrează că dietele bazate pe alimente alcaline – precum legume, fructe și surse vegetale de proteine – fac pH-ul urinei mai alcalin. Acest lucru păstrează sănătatea celulelor și ajută la echilibrarea nivelurilor de minerale esențiale. Este esențial mai ales pentru femeile care țin post intermitent și/sau urmează o dietă ketogenică, întrucât nivelurile hormonilor pot fi alterate.

Dietele alcaline s-au dovedit eficiente în prevenirea formării de plăci în vasele de sânge, împiedicarea acumulării calciului în urină, prevenirea formării pietrelor la rinichi, construirea de oase puternice sau reducerea spasmelor musculare.

Ce înseamnă o dietă alcalină

Dieta alcalină mai este cunoscută și sub numele de „dieta acidă-alcalină” sau „dieta pH-ului”. Ea ajută la echilibrarea pH-ului lichidelor din corp, inclusiv a urinei și a sângelui.

pH-ul este determinat în parte de densitatea minerală a alimentelor pe care le consumăm. Toate organismele vii și toate formele de viață de pe pământ depind de niveluri optime ale pH-ului. Susținătorii acestei diete afirmă că bolile și afecțiunile nu se pot dezvolta într-un organism care are un pH echilibrat.

Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Bone and Mineral Research, ipoteza reziduurilor acide susține că consumul ridicat de alimente bogate în proteine și cerealele și un aport redus de potasiu produce o dietă cu o încărcătură acidă, excreție acidă netă, calciu crescut în urină și eliberarea calciului din schelet – toate aceste lucruri favorizând apariția osteoporozei.

Dieta alcalină are ca scop prevenirea acestor probleme prin limitarea consumului de alimente acide.

Nu toți experții sunt de acord cu această ipoteză, însă aproape toți sunt de părere că viața umană are nevoie de un nivel strict control al pH-ului sângelui de circa 7.365-7.4.

pH-ul corpului poate varia între 7.35 și 7.45, în funcție de timpul zilei, dietă, ultimele alimente consumate și ultima urinare.

Tulburarea echilibrului electroliților în combinație cu un consum frecvent de prea multe alimente acide poate duce la instalarea unei stări care se numește acidoză.

Ce înseamnă nivelul pH-ului

„pH” este denumirea prescurtată a hidrogenului potențial. Este o măsură a acidității sau a alacalinității lichidelor din corp și a țesuturilor. Se măsoară pe o scală de la 0 la 14. Soluțiile cele mai acide inidcă un pH mic. Cele mai alcaline soluții au un pH mai ridicat.

Un pH situat în jurul valorii de 7 este considerat bazic sau neutru. pH-ul normal al corpului nostru este de circa 7.4, de aceea experții consideră că cel mai sănătos pH este cel peste 7. pH-ul variază în corp în funcție de organ sau regiune. Stomacul este zona cea mai acidă din organism.

Chiar și cea mai mică alterare a nivelului pH-ului din corp poate provoca probleme severe. De pildă, din cauza creșterii depozitelor de CO2, pH-ul oceanului a scăzut de la 8.2 la 8.1, și de aceea numeroase forme de viață din ocean au de suferit.

Nivelul pH-ului este esențial și pentru plantele care cresc, el afectând astfel foarte mult conținutul mineralelor din alimentelor pe care le consumăm. Mineralele din ocean, din sol și din corpul uman sunt folosite ca amortizoare pentru menținerea pH-ului la niveluri optime. De aceea, atunci când aciditatea crește, mineralele scad.

Cum funcționează dieta alcalină

Încărcătura acidă totală a dietei umane a suferit schimbări majore de la civilizațiile de vânători și până în prezent. Cercetătorii consideră că  revoluția agricolă și industrializarea în masă a aprovizionării cu alimente din ultimii 200 de ani, au dus la scăderea nivelurilor de minerale din alimentele pe care le mâncăm astăzi.

Comparativ cu dietele din trecut, dieta actuală are cantități mai mici de potasiu, magneziu, clorură și sodiu. În mod normal, rinichii noștri sunt înzestrați cu capacitatea de a menține electroliții într-un echilibru optim (calciu, magneziu, potasiu și sodiu).

Însă expunerea excesivă la substanțele acidice determină corpul să folosească acești electroliți pentru combaterea acidității. Potrivit unei recenzii apărute în Journal of Environmental Health, raportul dintre potasiu și sodiu din dieta celor mai mulți oameni s-a schimbat dramatic.

Nivelul potasiului era de 10 ori mai mare decât cel al sodiului. Astăzi, raportul este de 1:3 (potasiu-sodiu). Persoanele care au o dietă de tip american consumă astăzu de 3 ori mai mult sodiu decât potasiu.

Mulți adulți și copii au o dietă bogată în sare și săracă în magneziu și potasiu, precum și în antioxidanți, fibre și vitamine esențiale. Mai mult decât atât, acest tip de dietă este axată pe un consum sistematic de grăsimi rafinate, zaharuri simple și carbohidrați simpli.

Aceste schimbări care au avut loc în dieta umană au condus la apariția acidozei metabolice. Cu alte cuvinte, nivelul pH-ului multor oameni nu mai sunt optime sau favorabile sănătății. Pe lângă faptul că afectează mediul alcalin din corp, dietele de tip occidental provoacă deficite nutriționale, precum carențe de magneziu și potasiu.

Aceste lucruri accelerează procesul de îmbătrânire a organismului, ducând treptat la pierderea funcțiilor organelor și la degenerarea țesuturilor și a masei musculare. Aciditatea excesivă obligă corpul să preia mineralele din oase, celule, organe și țesuturi pentru a păstra un echilibru cât de cât bun.

Beneficiile dietei alcaline

  1. Protejează densitatea osoasă și masa musculară

Aportul de minerale este esențial pentru dezvoltarea și menținerea structurilor osoase. Studiile sugerează că un consum crescut de fructe și legume alcalinizante îmbunătățește protecția oaselor și a mușchilor pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pierderea masei și funcției musculare scheletice din cauza vârstei se numește sarcopenie.

O dietă alcalină poate ajuta la echilibrarea raporturilor mineralelor importante pentru construirea oaselor și menținerea masei musculare slabe, inclusiv a calciului, magneziului și fosforului.

Totodată, acest regim alimentar îmbunătățește producția hormonilor de creștere și absorbția vitamine D, care oferă o protecție suplimentară oaselor și previne alte boli cronice.

  1. Scade riscul de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral

Unul din efectele anti-îmbătrânire a dietei alcaline este acela de reducere a inflamației și sporirea producției de hormoni de creștere. Acest lucru s-a dovedit util în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și prevenirea creșterii tensiunii arteriale și a colesterolului, apariției pietrelor la rinichi, a pierderii memoriei și a accidentelor vasculare cerebrale.

  1. Atenuează durerea cronică și inflamațiile

Studiile au descoperit că există o legătură între dieta alcalină și atenuarea durerilor cronice. Acidoza cronică a fost asociată cu provocarea durerilor cronide de spate, a durerilor de cap, a spasmelor musculare, a durerilor menstruale, a durerilor articulare și a inflamațiilor.

O cercetare realizată de Society for Minerals and Trace Elements din Germania a arătat că 76 din 82 de pacienți cu dureri cronice de spate care au primit un supliment alcalin zilnic timp de o lună, au raportat o scădere semnificativă a durerilor.

  1. Crește absorbția vitaminelor și previne deficitul de magneziu

Deficitul de magneziu afectează tot mai multe persoane. Menținerea unui nivel optim de acest mineral este esențială pentru funcția a sute de sisteme enzimatice și procese din corp. Din acest motiv, lipsa de magneziu din corp poate provoca numeroase probleme de sănătate: complicații cardiace, dureri musculare, dureri de cap, probleme de somn, anxietate.

Magneziul este de asemenea necesar pentru activarea vitaminei D și prevenirea deficitului de vitamina D – importantă pentru funcția sistemului imunitar și a glandelor endocrine.

  1. Îmbunătățește funcția imună și previne cancerul

Atunci când celulele duc lipsă de mineralele necesare pentru eliminarea deșeurilor sau pentru buna oxigenare a corpului, întregul organism are de suferit. Pierderea mineralelor afectează absorbția vitaminelor. Totodată, acest lucru permite acumularea de toxine și patogeni în corp, care slăbesc sistemul imunitar.

Un studiu publicat în British Journal of Radiology a arătat că un corp alcalin favorizează moartea programată a celulelor canceroase (proces numit „apoptoză”).

Astfel, se presupune că prevenirea cancerului poate fi influențată de un mediu alcalin în corp. Alcalinitatea ajută la scăderea inflamației și a riscului de boli grave precum cancerul. În plus, dietele alcaline s-au dovedit a fi mai benefice pentru anumiți agenți chimioterapici care necesită un pH mai mare (alcalin) pentru a funcționa corect.

  1. Ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Reducerea consumului de alimente care provoacă aciditate în corp și creșterea aportului de alimente alcalinizante sunt strategii simple care pot reduce riscul de obezitate, prin scăderea nivelurilor de leptină și inflamații – care afectează foamea și capacitatea corpului de a arde grăsimile.

Alimentele alcalinizante sunt totodată alimente antiinflamatoare. De aceea, consumul lor poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de letpină și asigurarea unui aport necesar real de calorii.

Cum să urmezi o dietă alcalină

Încercați, atunci când mergeți la cumpărături, să cumpărați alimente alcaline organice. Exeperții susțin că este important pentru cumpărători să știe în ce tip de sol au fost crescute legumele pe care le achiziționează. De ce? Pentru fructele și legumele crescute în soluri organice, bogate în minerale au efecte alcalinizante mai mari.

Studiile arată că tipul solului în care cresc plantele poate influența semnificativ conținutul lor de minerale și vitamine. Acest lucru înseamnă că nu toate alimentele care ar trebui să fie alcaline au același conținut nutrițional și au același efect alcalin.

pH-ul idal al solului este cuprins între valorile 6 și 7. Solurile acide au un pH mai mic de 6, și un conținut scăzut în calciu și magneziu. Solurile cu un pH mai mare de 7 conțin cantități de minerale indisponibile pentru organism (adică nu le poate folosi): fier, magneziu, cupru și zinc.

Solurile susținute organic și expuse animalelor sălbatice spre pășunat sunt considerate cele mai sănătoase.

Cum se testează pH-ul

Înainte de a adopta o dietă alcalină, poate fi util să aflați care este pH-ul corpului dumneavoastră. În acest scop, se pot cumpăra benzi de testare a pH-ului de la farmacii.

testarea ph-ului

Se testează pH-ul salivei și al urinei, dimineața la trezire. A doua urină din cursul dimineții dă cele mai bune rezultate.

Se compară culorile de pe banda de test cu culoarea de pe diagrama care însoțește trusa de benzi de testare. În cursul zilei, cel mai bun moment pentru testarea pH-ului este cu o oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă.

Cele mai bune alimente alcalinizante

Fructele și legumele proaspete au cel mai mare efect alcalinizant. Cele mai bune alegeri în acest sens sunt:

  • fructele citrice
  • curmalele, stafidele
  • roșiile
  • avocado
  • ciupercile
  • spanacul
  • ridichea neagră
  • iarba de orz
  • castraveții
  • varza kale
  • iarba de grâu
  • broccoli
  • oregano
  • usturoiul
  • ghimbirul
  • fasolea verde
  • andivele
  • varza
  • țelina
  • sfecla roșie
  • pepenele verde
  • smochinele
  • bananele coapte bine

Toate alimentele care pot fi consumate în stare proaspătă sunt alcaline. Fructele și legumele nepreparate termic sunt considerate biogenice, sau „dătătoare de viață”. Gătirea lor reduce conținutul de minerale alcalinizante.

Pentru a crește consumul de crudități din dietă, consumați mai multe sucuri proaspete de fructe și legume.

Proteinele din plante sunt de asemenea nutrienți cu efect alcalinizant. Cele mai bune alegeri sunt:

  • migdalele
  • fasolea
  • alte leguminoase

Apa alcalină are un pH cuprins între 9 și 11. Apa distilată este de asemenea bună pentru băut. Apa filtrată prin osmosă inversă este ușor mai acidă, însă tot ese o alegere mai bună decât apa de la chiuvetă sau apa îmbuteliată din comerț.

Pentru a ajuta la alcalinizarea apei, puteți adăuga în ea suc de lămâie, bicarbonat de sodiu sau picături pH sau picături alcalinizante.

Beți sucuri verzi, obținute din iarbă de grâu sau iarbă de orz, care sunt bogate în clorofilă și numeroase minerale cu potențial alcalinizant. Clorofila este asemănătoare din punct de vedere structural cu sângele uman și ajută la alcalinizarea lui.

Alte alimente care pot fi incluse într-o dietă alcalină sunt germenii de cereale și legume și semințele.

Alimente acide care trebuie excluse din dietă sau consumate cu moderație

Alimentele care contribuie cel mai mult la creșterea acidității din corp sunt:

  • alimente bogate în sodiu (alimentele procesate care conțin cantități mari de clorură de sodiu și sarea – care duce la constricția vaselor de sânge și produce aciditate)
  • cărnurile
  • cerealele procesate (precum fulgii de porumb)
  • ouăle
  • băuturile alcoolice și cofeinizate
  • ovăzul și alte produse din grâu integral (toate cerealele, fie integrale sau rafinate, produc aciditate în corp)
  • laptele (lactatele bogate în calciu sunt în mod surprinzător asociate cu cel mai mare risc de osteoporoză din cauza acidității excesive pe care o provoacă în corp; creșterea acidității din fluxul sanguin duce la extragerea calciului din oase pentru menținerea echilibrului pH-ului; astfel, cea mai bună metodă de prevenire a osteoporozei este să mâncați cât mai multe verdețuri și alimente vegetale bogate în calciu
  • arahidele și nucile
  • pastele, orezul, pâinea și alte produse de patiserie (din cereale)

 

Există mulți alți factori sau obiceiuri greșite care duc la creșterea acidității din corp, precum:consumul de alimente alcaline

  • abuzul de alcool și medicamente sau droguri
  • aportul excesiv de cafeină
  • administrarea excesivă de antibiotice
  • consum mare de îndulcitori artificiali (din dulciurile din comerț)
  • stresul cronic
  • reducerea nutrienților din alimente din cauza industrializării
  • nivelul căzut de fibre din dietă
  • lipsa de mișcare fizică sau sport
  • consumul excesiv de carne
  • aportul excesiv de hormoni din alimente (carne, lactate), produse de îngrijire a pielii și plastic
  • expunerea la compuși chimici și radiații din produsele de curățare a casei, a materialelor de construcții, a computerelor, a mobilelor și a microundelor
  • consumul de conservați și coloranți alimentari
  • practicarea excesivă de exerciții fizice
  • expunerea la pesticide și ierbicide
  • poluarea
  • mestecarea incorectă a alimentelor
  • obiceiurile alimentar greșite
  • consumul mare de alimente procesate și rafinate
  • respirația superificială

Dieta alcalină vs. dieta Paleo

Acest două diete au multe lucruri în comun, împărtășind de asemenea beneficii similare, precum:

Ambele diete presupun excluderea zaharurilor adăugate, reducerea aportului de acizi grași Omega-6 pro-inflamatori, eliminarea cerealelor și a carbohidraților procesați, limitarea sau excluderea consumului de lapte și lactate, creșterea consumului de fructe și legume.

Cu toate acestea, există câteva diferențe între dieta alcalină și dieta Paleo.

Dieta Paleo elimină toate produse lactate, inclusiv iaurtul și kefir, care pot fi surse valoroase de probiotice și minerale. Mai mult decât atât, acest plan alimentar nu se axează întotdeauna pe consumul de alimente organice sau carne crescută în regim organic (în cantități moderate sau limitate).

Dieta Paleo presupune de asemenea un consum ridicat de carne, porc și crustacee, care au anumite consecințe asupra sănătății.

Consumate în cantități mari, proteinele din surse animale contribuie la formarea unui mediu acid și nu alcalin în corp. Carnea de pui, de vită și de porc pot duce de asemenea la acumularea de acid sulfuric în sânge pe măsură ce aminoacizii sunt descompuși.

Dacă vreți să consumați carne, optați pentru produsele cele mai de calitate și diversificați aportul de proteine din mai multe alimente (inclusiv vegetale), pentru a obține un echilbru al pH-ului.

Rețete din dieta alcalină

Pe Internet puteți găsi numeroase rețete care pot fi incluse în dieta alcalină, precum sucuri verzi (spanac, castravete), rețete cu avocado (smoothieuri, creme, budinci), burgeri din fasole, clătite sau fursecuri din făină de migdale.

Anumite produse de pe lista alimentelor acide pot fi incluse într-o dietă alcalină datorită conținutului nutrițional divers, precum ouăle și nucile. Deși sunt acide în corp, ele oferă mulți alți compuși sănătoși, precum antioxidanți sau acizi grași esențiali Omega-3. Așadar, nu este cazul să renunțați complet la ouă și nuci sau la alte alimente acide, dar de altfel sănătoase.

Scopul dietei alcaline este dobândirea unui echilibru și nu practicarea extremelor nesănătoase. În ceea ce privește echilibrul pH-ului, unele persoane pot deveni prea alcaline, iar consumul de alimente acide poate fi indicat în cazul lor.

Cu toate acestea, este mult mai probabil ca dieta noastră să conțină mai puține alimente alcaline decât alimente acide. Consumați alimente câte mai diverse, integrale și limitați consumul de produse ambalate, procesate, rafinate, aditivate. Acestea sunt periculoase și trebuie excluse din alimentație.

Concluzii

Dieta alcalină include alimente integrale cu efecte pozitive asupra nivelurilor pH-ului din sânge și urină.

Beneficiile dietei alcaline includ îmbunătățirea sănătății inimii, creșterea rezistenței oaselor, reducerea durerilor și anularea deficitelor nutriționale.

Alimentele pe care se pune accentul în dieta alcalină sunt fructele și legumele întregi, alimentele vegetale crude, sucurile verzi, leguminoasele și nucile.

Alimentele acidice care trebuie consumate în cantități cât mai mici în cadrul unei diete alcaline sunt alimentele bogate în sodiu (sare), cerealele procesate sau rafinate, carnea și proteinele din surse animale, zahărul adăugat și laptele.

Dieta alcalină este o tehnică alimentară, care nu numai că poate împinge corpul să piardă în greutate, ci și să-l îmbunătățească. Se bazează pe consumul prioritar de legume și fructe și pe minimizarea produselor de origine animală din dietă.

Puteți menține dieta alcalină timp de până la patru săptămâni. Dar dacă pierdeți în greutate atat cat va doriti, puteți să o opriți în orice moment. De regulă, într-o săptămână de nutriție pe o dietă alcalină, organismul scapa de cel puțin trei kilograme de exces in greutate.

Cerințe privind dieta alcalină – cum se tine aceasta dieta?

Pentru a înțelege principiul dietei, este important să știm că toate produsele pe care le consumăm au ​​un mediu, fie acid, fie alcalin. Diferența dintre ele constă în următoarele. Mediul acidic promovează înmulțirea bacteriilor unei specii patogene, formarea zgurilor și a altor substanțe nocive în organism, poate provoca procese de putrezire și alte tulburări în intestin.

dieta-alcalina
Totul Despre Dieta Alcalina

Dimpotrivă, mediul alcalin este capabil să neutralizeze acidul, să elimine toxinele din organism și să îmbunătățească membranele mucoase.

Iată o listă de alimente alcaline cărora li se permite să fie consumate:

  • Fructe, fructe uscate, fructe de padure: banane, mere, stafide, grapefruit, caise uscate, date uscate, caise, ananas, nectarine, afine, pepene verde, pepene galben, coacăze negre.
  • Legume: broccoli, morcovi, telina, dovlecei, conopida, napi, sfecla, varza,

Notă: Se recomandă consumul de legume, fructe și fructe de pădure în stare proaspătă, care nu fac obiectul niciunui tratament termic, pentru a conserva în ele cantitatea maximă de substanțe și elemente utile.

  • Carne: specii slabe. Dar este important să controlați nivelul colesterolului.
  • Uleiuri vegetale: măsline, floarea-soarelui, soia, arahide.
  • Astfel de produse sunt permise: hrișcă (poate te intereseaza si DIETA CU HRISCA), grâu, boabe încolțite, gem, migdale, castane, înghețată slabă (rareori și de preferință de casă).

Alimentele alcaline sunt recomandate să fie consumate zilnic, cel puțin 80% din cantitatea totală de dietă. Restul de 20% poate fi umpluta cu produse acide, la discreția dvs., refuzând să fii hrănit cu alimente grase și foarte calorice.

Cerealele ar trebui să fie consumate de până la trei ori pe săptămână, pește de 2-3 ori. Pentru micul dejun, încercați să consumați o verdeață galbenă și una verde.

dieta-alcalina-smoothie

Dieta alcalină implică 3 mese pe zi, între care se permite, dacă se dorește, să se bea sucuri de fructe proaspăt stoarse, ceaiuri din plante neîndulcite. Desigur, nu uitați de apă.

Dacă sunteți obișnuiți cu o nutriție fracționată, dezvoltatorii dietei nu vă forțează să schimbați radical obiceiurile alimentare. Dar regula de fier este refuzul hranei după ora 18-19. Cina târzie este interzisă, înainte de a merge la culcare, stomacul trebuie să se odihnească.

Încercați să mențineți o pauză între mâncare și băutură cel puțin de o jumătate de oră, pentru a nu dilua sucul gastric.

Dacă este dificil să renunți la dulce, cerințele dietei permit din când în când să vă răsfățați cu o felie de ciocolată neagră. Dar acest lucru nu ar trebui să fie o răsfățare zilnică. Mancati o bucata (de până la 30 de grame) de ciocolată cu conținut ridicat de cacao la fiecare 3-4 zile, dimineața sau la prânz, dar nu la cină.

Meniul dietei alcaline

Alegeți o opțiune pentru fiecare mic dejun / prânz / cină, presupunând gustările de mai sus. Este posibil să înlocuiți produsele, luând în considerare regulile de bază ale metodelor alcaline dietetice și de îmbunătățire a sănătății.

Mic dejun:

  • castravete și portocale sau o pereche de mandarine;
  • măr verde și ardei gras galben.

Notă: pentru micul dejun este recomandat să beți o ceașcă de ceai de plante proaspăt preparat.

Pranz:
  • supă de legume cu conținut scăzut de grăsimi (legumele nu ar trebui să fie prăjite în timpul gătitului); salată de legume și o bucată mică de carne de vită macră în formă fiartă;
  • câteva felii de brânză tofu; legume verzi; o fasole putin fiarta plus o portie de supa de legume;
  • pește confortabil în compania de legume (utilizați, în special, țelină, dovlecei); un pahar de lapte de soia.

alimente-care-nu-ingrasa-salata-legume

Cina:
  • orice fel de pește alb (în prioritatea codului sau merluciului), cu legume coapte; o ceasca de ceai din plante;
  • aproximativ 150 g de carne fiartă cu conținut scăzut de grăsimi; salata din legume crude; iaurt de casă fără aditivi;
  • o omletă făcută din 2-3 ouă de ouă de pui, aburit (sau, alternativ, într-o tigaie fără grăsime); cereale integrale; un pahar de suc proaspăt stors.
Contraindicații la o dietă alcalină
  • Contraindicația aderenței la o dietă alcalină poate fi prezența oricărei boli a tractului digestiv. Asigurați-vă că, consultați un medic inainte de a incepe aceasta dieta. Și acest lucru este mai bine făcut în orice caz, astfel încât procesul de a pierde în greutate a fost în siguranță.
  • Șederea pe o dietă alcalină nu este posibilă în timpul sarcinii, alăptării.
  • Nu tineti dieta dacă nu vă simțiți bine. Caloricitatea scăzută a acestei tehnici poate consolida și mai mult acest efect.
  • Nu puteți pierde în greutate în acest fel daca suferiti de boală cardiacă coronariană sau insuficiență renală cronică.
Avantajelele diete alcaline
  • Tehnica alcalină este echilibrată.
  • Dieta sa nu este slabă, ci bogată în vitamine și minerale. Meniul conține produse utile din diferite părți.
  • Beneficiile unei diete alcaline ar trebui să includă efectul ei fără îndoială asupra sănătății.
  • Acest sistem nutrițional se luptă activ cu apatia, pierderea puterii, îmbătrânirea prematură a organelor.
  • Corpul este curățat ușor, funcțiile sistemului digestiv sunt returnate canalului de lucru, metabolismul este normalizat. Datorită acestui fapt, după o dietă greutatea se menține, iar kilogramele noi pentru o lungă perioadă de timp nu vă deranjează.
  • Multe pierderi în greutate observă adesea o îmbunătățire a aspectului după expirarea dietei. Pielea se transformă, devine sănătoasă și radiantă.
  • De asemenea, această dietă îmbunătățește memoria, crește concentrația, starea de spirit.
Dezavantajele unei diete alcaline

Printre minusurile dietei alcaline, mulți experți numesc absența în dietă a acizilor grași polinesaturați, care, la rândul lor, pot perturba funcționarea completă a anumitor organe.

A adera la o astfel de dietă în practică, este adesea mai dificilă decât pare inițial. Mulți au nevoie să-și schimbe în mod semnificativ obiceiurile alimentare și să spună nu produselor preferate.

Dieta alcalină repetată

La o dietă alcalină cu drepturi depline, timp de 4 săptămâni, nu este recomandat să o repeti mai devreme de jumătate de an. Dacă o astfel de dietă a devenit o parte din viața ta timp de o săptămână sau două, și te simți confortabil și nu ai probleme de sănătate, poți să repeți această dietă în 3-4 luni.

De la acid la alcalin: 5 alimente acide în natură care în corp devin alcaline

Dieta joacă un rol major în prevenirea și tratarea bolilor, de la cele mai ușoare la cele cronice. Tot mai mulți oameni conștientizează cât de important este să facă unele modificări în alimentație pentru a-și îmbunătăți condiția fizică și starea de sănătate.

Noțiunea de alcalinitate a devenit foarte populară astăzi. Acest lucru se poate datora incidenței crescute a inflamațiilor cronice și a numeroaselor boli pe care le cauzează.

Echilibrul acid-alcalin

pH-ul corpului este esențial pentru buna funcționare a organismului și sănătatea generală. Rinichii și plămânii se străduiesc să mențină un pH ușor alcalin de 7.4 atunci când corpul primește nutrienții de care are nevoie. Valorile cuprinse între 1 și 7 indică un pH acid, în timp ce valorile cuprinse între 7 și 14 indică un pH alcalin.

Ceea ce mâncăm poate influența nivelul pH-ul corpului. Cei mai mulți oameni au un pH acid. Acidoza, adică un nivel prea mare de acid – poate afecta funcțiile organismului, ducând la boli de inimă, dureri articulare, diabet, cancer sau chiar depresie.

Alimente acide și alimente alcaline

Trebuie să știm că alimentele de origine animală sunt considerate acide. Acestea au de asemenea cel mai puternic caracter inflamator, alături de zahărul rafinat, alcoolul, produsele alimentare ultra-procesate, produsele fast-food, cafeina, băuturile răcoritoare și ciocolata.

ciocolata

Pentru a menține pH-ul corpului cât mai alcalin posibil, trebuie să limităm consumul alimentelor acide și să creștem aportul de alimente naturale.

Verdețurile, legumele, fructele, cerealele integrale, nucile crude și semințele, fasolea și alte leguminoase sunt considerate alimente sănătoase, datorită faptului că unele au efecte alcaline.

Plantele aromatice și mirodeniile sunt de asemenea alcaline și au în plus proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Chiar și unele din alimentele sănătoase, integrale, sunt acide în natură. Acest lucru nu înseamnă că sunt nocive pentru sănătate. Alimentele vegetale sunt mai alcaline decât cele de origine animală deoarece sunt integrale, neprocesate.

Ele contribuie la alcalinizarea corpului dacă sunt consumate în cadrul unei diete sănătoase, echilibrate, bazate pe o varietate de alimente naturale.

5 alimente acide care devin alcaline în corp

Totodată, trebuie să știm că există și unele alimente acide în natură, dar care odată ajunse în fluxul sangvin, produc un efect alcalin. Aceasta se datorează faptul că mineralele (calciu, magneziu, potasiu) pe care le conțin se amestecă în sângele nostru și creează un efect alcalin.

Iată câteva exemple de alimente acide în dar, dar care au efecte alcaline în corp:

  1. Lămâile

lamaia-in-dieta-alcalina

Aceste fructe citrice se numără printre alimentele cu cel mai puternic efect alcalinizator, deși sunt acide în sine. Conțin cantități mari de vitamina C și enzime și nu au aproape deloc zahăr. Între beneficiile asociate cu consumul de lămâi se numără: stimularea digestiei, detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcției sistemului imunitar.

În plus sunt foarte savuroase. Un pahar de apă cu suc de lămâie este recomandat de mulți nutriționiști pentru îmbunătățirea sănătății. Zeama de lămâie proaspăt stoarsă poate fi folosită și la salate sau în orice preparat care necesită puțină aromă.

  1. Roșiile

Tomatele sunt extrem de acide. Acest lucru se poate vedea din faptul că la unele persoane produc iritații la nivelul gurii atunci când sunt consumate în exces.

În mod surprinzător, după ce ajung în stomac, roșiile contribuie la alcalinizarea sângelui.

Cel mai bine este să le consumăm în stare crudă, pentru a beneficia de cât mai mulți din nutrienții pe care îi conțin (vitamina C, vitamina B6, enzime).

Roșiile gătite și alte produse pe bază de roșii fierte (bulion, suc sau pastă de roșii) au în schimb un conținut mai mare de licopen, dar sunt mai acide.

  1. Portocalele

Asemenea lămâilor și altor fructe citrice, portocalele sunt acide în sine dar promotoare de alcalinitate în organism. Sunt bogate în fibre, enzime, vitamina C, vitamina B6, calciu și, în mod cu totul neașteptat, în proteine (4%). Au efecte hidratante, purificatoare, imunostimulatoare și se digeră ușor.

Feliile de portocală pot constitui o gustare sănătoasă la orice moment al zilei. Acest fruct poate fi consumat și sub formă de suc sau se poate adăuga în salate, terci de cereale sau alte deserturi.

  1. Ananasul

Acest fruct exotic, plin de savoare și prospețime, este unul din cele mai sănătoase fructe din lume. Are efecte vindecătoare la nivel intestinal. Calmează indigestiile, reduce balonarea și constipația și ajută la alcalinizarea întregului corp.

Cercetătorii au descoperit că ananasul are efecte antiinflamatoare și antialergice. Poate fi util în artrită și alt tip de dureri articulare. Îmbunătățește imunitatea și aduce un aport consistent de vitamina C în corp. Această vitamină acționează ca un antioxidant și agent anti-stres.

Ananasul este foarte bogat în apă și una din culturile cele mai puțin stropite cu pesticide.

Poate fi servit ca atare, ca tonic digestiv sau antiinflamator în sucuri, smoothie-uri, salate sau deserturi.

  1. Piperul cayenne

Cayenne este denumirea unui tip de piper roșu obținut dintr-un soi de ardei iute foarte picant. Majoritatea condimentelor (piperul, nucșoara) sunt acide. Piperul cayenne ajută la curățarea corpului, susține digestia, îmbunătățește starea de spirit și stimulează funcțiile metabolismului.

piper-cayenne

Nu trebuie însă să îl consumăm în doze mari. Poate fi presărat în salate sau mâncăruri gătite.

Alte alimente acide care promovează alcalinizarea corpului

  • Grepfrutul
  • lămâile verzi (lime)
  • orezul brun
  • fructele de pădure
  • merele
  • perele
  • leguminoasele
  • ardeii

Uite aici un video cu ce alimente alcaline trebuie sa consumi in fiecare zi:

Beneficiile dietei alcaline

Susținătorii dietei alcaline pretind că acest stil alimentar susține pierderea în greutate și combaterea bolilor cronice, inclusiv a cancerului. Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi în acest sens.

Câteva studii au arătat că dieta alcalină poate îmbunătăți starea de sănătate a persoanelor cu boli de rinichi, însă acest lucru nu are legătură cu schimbarea pH-ului corpului.

Alte cercetări sugerează că alimentele cu un nivel mic de aciditate îmbunătățesc sănătatea, deși nu cresc pH-ul sângelui.

Însă pentru că încurajează consumul mai multor fructe și legume și reducerea consumului de carne procesată, lactate grase și alte produse aditivate, dieta alcalină poate fi considerată utilă pentru îmbunătățirea sănătății.

Rețineți că o dietă bogată în cât mai multe alimente vegetale crude, integrale, poate ajuta corpul să dobândească mai ușor starea de alcalinitate. În cadrul unei astfel de diete, consumul ocazional de ciocolată neagră sau mâncăruri gătite mai puțin nocive.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here