Multe femei se plang de dificultatea de a reduce celulita de la nivelul abdomenului. Aceasta zona necesita niste exercatii fizice speciale, care sa antreneze cat mai multi dintre muschii abdominali, realizand astfel intarirea lor, precum si eliminarea stratului de grasime care conduce la un aspect inestetic.

Propun urmatoarele tipuri de exercatii de fitness, care iti vor permite, ca intr-un interval relativ scurt sa scapi de grasimea nedorita.

Pentru intarirea muschilor abdominali

Stai intinsa pe spate, cu mainile lipite si ridicate perpendicular pe corp, cu picioarele ridicate si gleznele incrucisate. Tine capul ridicat de pe saltea.

Expira si contracta muschii abdominali in timp ce indoi genunchii, apropiindu-i de stomac. Ridica-ti concomitent umerii de la nivelul podelei. Revin-o lent la pozitia initiala, inspirand. Dupa relaxarea muschilor, expira din nou si reia miscarea. Repeta de 15 – 20 ori.

Info: pastilele de slabit pot sa ajute

Pentru subtierea taliei

Stai intinsa pe spate, cu mainile sub ceafa ri ridica-ti picioarele de la nivelul solului. Indoaiet-ti genunchiul stang si apropie cotul drept de acesta pana il atingi, rasucind dorsul energic.

Din aceasta pozitie schimba piciorul si repeta exercatiul cu cel drept si cu mana stanga de aceasta data. Repeta de 10 – 20 de ori pentru fiecare picior.

Pentru indepartarea celulitei

Stai intinsa pe spate, cu genunchii indoiti si laba piciorului drept peste cea stanga. Pune-ti mainile sub corp, cu degetele incrucisate putin mai sus de ceafa. Expira lent si apropie-ti simultan genunchii de coate. Mentine aceasta pozitie timp de cateva secunde si apoi revin-o la postura initiala. Cand simti ca muschii abdominali s-au relaxat complet, reia miscarea, la urmatoarea expiratie. Repeta exercatiul de 15 – 20 ori.uleiuri esentiale.

Cea mai mare slabiciune a grasilor

La baza determinarii greutatii corporale a fiecarui organism in parte se afla aportul alimentar, cantitatea si calitatea alimentelor consumate. Un oras cu 1 milion de locuitori consuma zilnic cel putin 2 000 de tone de alimente solide si lichide, iar un locuitor adult consuma intr-un an cel putin de 10 ori mai multe alimente decat reprezinta greutatea sa.

Marimea si componenta aportului alimentar nu sunt evident, singurii factori determinanti ai greutatii corporale, dar in orice situatie si dincolo de alte elmente care influenteaza oscilatiile kilogramelor, exista intotdeauna o oarecare proportionalitate intre cat mancam si cat cantarim. Aceasta legatura dintre aportul alimentar si greutatea corporala se manifesta mai ales in cazurile de ingrasare.

Nu exista, de fapt, ingrasare fara un aport alimentar exagerat. Aprecierea cantitativa a aportului alimentar include un mare procent de subiectivitate si relativitate. Afirmatiile de tipul: “mananc foarte putin si totusi ma ingras”, destul de des inalnite sunt rodul unei amagiri, rezultatul unor false autointerpretari si unor concesii mai mult sau mai putin constiente, pe care persoanele obeze sau predispuse la obezitate le fac propriilor lor obiceiuri. Pentru ca, atunci cand e vorba despre pofta de mancare cei grasi au cele mai mari … slabiciuni! Este foarte adevarat ca acelasi aport alimentar duce la un numar diferit de kilograme de la caz la caz, sau ca asa cum se spune in limbaj curent, exista persoane care “asimileaza mai mult” si altele care “asimileaza mai putin”.

Aceasta reactivitate diferita tine de alti factori, asupra carora vom avea prilejul sa ne oprim, dar ea nu anuleaza importanta aportului alimentar. La o analiza cat de cat sincera, chiar cei care afirma ca mananca putin si totusi se ingrasa, vor recunoaste ca, de fapt acest “putin” e raportat fie la ceea ce li se pare lor ca ar fi normal, fie la unele zile in care intradevar, reusesc sa manance mai putin, dar care sunt urmate de abundenta altor zile de … recompensa.

In cazul slabirilor, legatura dintre aportul alimentar si greutatea corporala este mai indirecta si mai aproximativa. Sunt cazuri in care deficitul de kilograme este determinat in principal de un aport alimentar insuficient dar de multe ori se poate intampla ca o hrana abundenta, consumata in cadrul unui regim alimentar bine alcatuit si consecvent, sa nu poata corecta slabirea. In orice caz, esecurile incercarilor de ingrasare prin cresterea consumului de alimente sunt mult mai frecvente decat insuccesele incercarilor de a slabi prin aplicarea unui regim alimentar adecvat.

Asimilarea si dezasimilarea grasimilor

Viata fiecarui organism nu se poate intretine decat prin desfasurarea permanenta a proceselor de asimilatie si dezasimilatie. Aspectul cel mai evident al acestor procese este insusi consumul de alimente si eliminarea “deseurilor” ce rezulta in urma acestui consum. Dar, dincolo de aspectul lor exterior si atat de lesne vizibil, procesele de asimilare si dezasimilare constau dintr-o multitudine de fenomene, extrem de fine si de complexe, care au loc in intimitatea cea mai ascunsa a organismului. Desfasurarea acestor fenomene nu se intrerupe nici o fractiune de secunda. Intensitatea unora sau altora dintre ele poate scadea sau creste foarte mult, dar pentru nici unul dintre elementele ce intra in alcatuirea proceselor de asimilare si dezasimilare nu exista moment de repaus. Fiecare dintre miliardele de celule ale organismului nu vietuieste decat atat timp cat este capabila sa asimileze si dezasimileze.

Din cele de mai sus rezulta ca procesele de asimilare si dezasimilare sunt mult mai complexe si mai importante decat se arata prin aspectul lor exterior. Ele se afla la baza oricarui fenomen vital – fie ca este vorba de viata organismului sau de viata, de obicei mult mai scurta a acelulelor ce il compun. Asimilarea si dezasimilarea, indiferent la ce nivel se desfasoara, intr-un organ un tesut sau o celula constau in esenta din reactii chimice si fizice al caror rezultat principal este eliberarea de energie.

Aceasta energie este folosita, pe de o parte la intretinerea functionarii sistemelor fizico-chimice ale asimilarii si dezasimilarii, iar pe de alta parte, la constructia de noi elemente vii, necesare organismului in procesele de crestere sau pentru a inlocui celulele si tesuturile uzate. Ansamblul reactiilor de asimilare si dezasimilare constituie metabolismul organismului. De aceea, asimilarea si dezasimilarea, ca si elementele ce le compun, sunt denumite cu un termen general, si procese metabolice. Pentru desemnarea proceselor de asimilare se mai foloseste termenul de anabolism, iar pentru cele de dezasimilare termenul de catabolism.

Se intelege ca procesele de asimilare si dezasimilare nu pot fi concepute ca fenomene abstracte. Desfasurarea lor cuprinde transformarile permanente pe care el sufera diferitele substante introduse in organism in calitate de constituienti ai hranei, ca si tranformarile compusilor sintetizati de catre organismul insusi.

Reamintim ca hrana omului, cu toata varietatea sa determinata de factori multipli se compune din urmatoarele categorii principale de substanta:

  • proteine care sunt compusi albuminoizi si reprezinta principalul substrat al manifestarilor proceselor vii.
  • glucide sau hidrocarbonate sunt compusi complecs de tipul glucozei, cu o mare capacitate energetica.
  • lipide substante grase, reprezentand de asemenea o importanta sursa energetica pentru organism.
  • apa care sub forma legata intra in compozitia oricarui aliment oricat de “uscat” s-ar prezenta acesta.
  • vitamine – compusi cu structuri chimice diferite, care intervin ca factori “favorizatori” ai multor reactii si procese din celulele si tesuturile organismului.
  • elemente minerale – sodiul, potasiul, calciul, magneziul, iod si altele.

2 COMENTARII

  1. nu o sa ma obosesc sa va scriu teorii despre cum sa dati burta jos ca astea le gasiti peste tot doar sa cautati insa am sa va spun un singur lucru: nici daca alergati 5 ore pe zi nu veti reusi sa dati burta jos daca nu va faceti o dieta corespunzatoare unei cure de slabire 🙂

  2. Eu post sa zic ca eram acel copil care in liceu era poreclit “grasu”. Pana la vreo 23 de ani am continuat sa ma ingras pana am ajuns la vreo 120 kg, dupa care m-am ambitionat si am inceput sa lucrez la sala, sa testez diete si diverse cure de slabire.

    Un singur lucru am invatat din toata chestia asta; succesul unei cure de slabire, indiferent ca vrei sa dai jos grasimea de pe burta sau de pe solduri, tine in proportie de 90% de alimentatie. Slabirea se “lucreaza” prima si prima oara in bucatarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here