In mai multe tari, sucurile fermentate obtinute din legume sunt vandute in mod obisnuit in magazine si sunt consumate in mod regulat de catre multi oameni, in mod obisnuit ca o bautura tonica sanatosa, dar uneori pur si simplu pentru ca aceste bauturi sunt foarte gustoase.
Un suc fermentat de legume poate sa fie obtinut prin plasarea unei cantitati mici de legume intr-o care mai mare de lichid, care se lasa la fermentat, dupa care se strecoara bucatile solide.
Bautura kvass obtinuta din sfecla rosie este un suc fermentat obtinut din legume care este foarte popular. Totusi, sucurile fermentate obtinute din legume pot sa fie create folosind orice tip de leguma.
Singura diferenta intre fermentarea legumelor si crearea unui suc fermentat obtinut din legume este faptul ca, in cazul sucului fermentat de legume, este folosita o cantitate mai mare de lichide, impreuna cu o cantitate mai mica de legume. Poti sa adaugi plante si condimente pentru a se potrivi mai bine gusturilor tale si astfel iti poti crea un suc probiotic absolut delicios de care sa te bucuri in fiecare zi.
Sfat: sucul fermentat de legume va prelua din aroma ingredientelor pe care le folosesti si, prin urmare, trebuie sa fii atent la ce ingrediente o sa folosesti.
Instructiuni pentru un suc fermentat simplu:
- 1.Taie legumele marunt si pune-le intr-un borcan cu capacitatea de unul sau de doi litri. Sa folosesti destule legume pentru a umple borcanul pe jumatate. Printre legumele cele mai bune pentru a face acest lucru, se numara si: Sfecla rosie, Salata, Castravetii, Usturoi, Ghimbir (am scris aici o reteta de ceai cu ghimbir).
- Adauga cate 2 sau 3 lingurite de sare de mare pentru fiecare sfert de apa si apoi torni acest amestec peste legume. Acoperi apoi borcanul cu o bucata de panza, de material textil sau cu un filtru de cafea, pe care apoi il acoperi cu un elastic din cauciuc.
- Lasa acest amestec la fermentat timp de 3 sau 4 zile. Sucul ar trebui sa capete un gust amar, dar placut. Este posibil ca putina spuma gri sa se ridice deasupra amestecului. Sa o strangi in fiecare zi.
- Odata ce sucul a ajuns la aroma care iti place, filtreaza sucul si pune legumele deoparte pentru un al doilea lot, mai slab de aceasta data. Urmeaza aceiasi pasi, dar lasa la fermentat timp de 6 sau 7 zile, in functie de gusturi si de preferinte.
- Pune sucul obtinut intr-un borcan bine inchis si lasa la frigider timp de aproximativ o saptamana.
Consumul sucului unor mostre de legume fermentate in mod regulat este un alt mod de a te bucura de de astfel de sucuri fermentate. Aceste sucuri o sa aiba un gust foarte puternic, dar tot o sa fie bune.
Alte idei de sucuri de legume pe care le putem facem
Ce poate fi mai bun decat un suc plin de vitamine, gustos si foarte sanatos? Gasim in comert tot felul de sucuri ce poarta etichete “bio” si “100% natural” dar oare este chiar asa? Cati dintre noi mai stau sa citeasca eticheta unui astfel de produs?
Nu cred ca sunt foarte multi care fac acest lucru pentru ca ne lasam pacaliti de aceste etichete false si nu ne mai gandim ca pe langa suc, mai contin si alte substante nu tocmai “naturale”. Cel mai bun suc este cel facut de tine, acasa, din fructe si legume proaspete asa ca iti propunem si noi cateva feluri de suc natural.
„Suc de legume” – poate nu suna tocmai “delicios” insa va asigur ca este cat se poate de bun si gustos un suc de legume. Puteti incerca sucul de rosii sau celebrul gaspacho spaniol, super gustos, hranitor si plin de vitamine. Pentru a prepara gaspacho aveti nevoie de rosii, castraveti si usturoi.
Toate acestea se dau prin blender iar sucul obtinut se tine la frigider cel putin jumatate de ora. Este foarte racoritor si sanatos. De asemenea, puteti incerca sucul de morcov combinat cu mar si eventual indulcit cu o lingurita de miere de albine.
Suc de rosii, ardei gras si telina – pentru a prepara acest suc aveti nevoie de 2 rosii medii, o frunza de telina, un sfert de ardei rosu, o cana de apa si frunze de coriandru. Rosiile si ardeiul se adauga in storcator iar peste sucul obtinut se toarna apa si se orneaza cu frunzele de coriandru si telina.
Suc de sfecla, morcovi, si mere – aveti nevoie de o jumatate de sfecla rosie, o jumatate de lamaie, doua mere mari si trei morcovi. Toate acestea se adauga intr-un storcator si sucul rezultat se serveste intr-un pahar inalt ornat cu o felie de lamaie.
Sucul de cartofi – stiu, nu cred ca sunteti atrasi de acest suc dar trebuie sa stiti ca este foarte bun pntru stomac, trateaza ulcerul, constipatia, este indicat pentru diabetic si pentru cei care au gastrita. Daca nu puteti suporta gustul puteti combina sucul de cartofi cu suc de morcovi sau lamaie si se poate pune putina miere. Este recomandat sa se bea cate o jumatate de pahar de 3 ori pe zi timp de o luna.
Sucul de broccoli – aceasta legume are un continut ridicat de antioxidanti, fibre, vitamin precum B, C, K, A si E dar si minerale precum zinc, potasiu, calciu, fier. Pentru suc alegeti un broccoli verde, sa nu aiba pete uscate sau maronii si sa nu fie moale la atingere. Puteti stoarce si tulpina pentru ca este la fel de bogata in vitamin si minerale.
PS: Despre un model de storcator de fructe ieftin am scris aici: https://alecia.ro/storcator-de-fructe-heinner-fresh-sf-400/ un mic articol, in cazul in care nu aveti inca un storcator de fructe si legume si planuiti sa achizitionati unul in viitorul apropiat.