Daca ai plantat o recolta de usturoi in timpul toamnei, in primavara usturoiul tau va iesi la suprafata si din unele varietati de usturoi vor iesi unii lastari cu flori, cunoscute ca tulpini de usturoi.
Aceste tulpini pot sa fie taiate la inceputul primaverii. Este, de fapt, mai bine sa le tai din timp decat sa le lasi pe planta, pentru ca acest lucru va permite plantei sa isi concentreze toate resursele in bulbii pe care ii vei recolta la toamna.
Tulpinile de usturoi au un gust foarte puternic, cam ca si cateii de eusturoi, dar au o aroma care mai deschisa, mai proaspata si mai usoara.
Sunt delicioase in salate sau in orice fel de mancare la care trebuie sa folosesti usturoi si au un gust si mai bun in urma fermentarii lactice.
Trei moduri de a fermenta tulpinile de usturoi
Tulpinile de usturoi pot sa fie supuse unei fermentatii lactice pentru a la conserva, pentru a le mari nivelele de substante nutritive si pentru a le imbunatati gustul. Aceste tulpini pot sa fie consumate timp de luni de zile, adaugand arome si probiotice in orice mancare in care le folosesti.
Forma tulpinii de usturoi permite si 3 optiuni de fermentare:
- Intregi
Acesta e cel mai simplu mod prin care poti sa obtii tulpini murate de usturoi. Trebuie doar sa indoi in mai multe bucati aceste tulpini si sa le introduci in vasul de fermentatie, acoperi si lase sa fermenteze. Nici macar nu trebuie sa scoti din sertar cutitul si fundul de lemn pentru a prepara aceasta reteta simpla.
Pentru a adauga mai multa savoare mancarurilor tale, le poti servi ca o parte a unui platou impreuna cu niste carnati afumati, cu branza, cu biscuiti sarati sau cu fructe. Sau pur si simplu le poti lua si toca marunt, pentru a la adauga in orice mancare vrei tu.
2. Tocate si puse in saramura
Acest procedeu este ceva mai dificil de realizat, dar iti permite sa le iei mai tarziu si sa le adaugi in salatele tale si in alte mancaruri. Pur si simplu trebuie sa tai tulpinile in bucati, sa le introduci in saramura, sa inchizi bine capacul si sa lasi sa fermenteze.
- Macarica
Pentru a prepara ceva putin mai diferit, poti sa folosesti tulpinile de usturoi pentru a pregati o mancarica iute si cu un gust puternic.
Trebuie sa le tai in bucati mici impreuna cu alte plante, cum ar fi de exemplu castravetii sau salata, adaugi marar sau alte plante si sare, arunci cateva lingurite de zar sau din lichidul din urma unei fermentari anterioare, acoperi complet si lasi sa fermenteze pana incepe sa scoata bule.
Poti servi impreuna cu mancarea ta preferata bogata in proteine, cum ar fi de exemplu burgerii sau sau carnea facuta la gratar.
O mica atentionare in privinta florilor si a stricarii acestora
Florile produse de planta usturoiului sunt moi si fragile, in timp ce restul corpului este mult mai rezistent. Aceste flori tind sa se strice mult mai repede decat tulpinile.
Daca ai de gand sa stochezi pentru mai mult timp usturoiul preparat prin una dintre aceste metode, este cel mai bine sa separi florile, sa le pui singure la fermentat si sa le consumi in primele cateva saptamani dupa fermentare. Tulpinile o sa reziste mai mult timp in stocare daca sunt singure.
Foarte frumos
Interesanta rețeta. Numai bine va doresc.
Va multumim, asemenea. O zi cat mai frumoasa!