Crocant la exterior și fraged la interior. Cel mai gustos aluat pentru croissante! Am gasit proporțiile perfecte pentru a obtine cele mai bune croissante de casa, fara prea mult efort.
Rețeta mea minunată de croissante cu o crustă crocantă la exterior și un aluat fraged în interior. Sunt foarte gustoase și aromate si trebuie neapărat să încercați! Eu le servesc destul de des la micul dejun dar le folosesc si pentru a face cele mai bune gustari si sanwich-uri. Sunt absolut extraordinar de bune!
Ingrediente:
- Făină – 350-370 g
- Lapte călduț – 150 g
- Zahăr – 70 g
- Drojdie – 15-20 g
- Ou – 1 bucată
- Unt – 50 g
- Un praf de sare
- Unt – 40 g (pentru uns)
- Zahăr brun (opțional)
Preparare:
Peste laptele călduț adaugă 1 lingură de zahăr și drojdie, amestec. Apoi adaugă un ou bătut și mai toarnă zahăr, amestecă.
Treptat, adaugă făina și amestecă. Când aluatul seamănă cu smântâna groasă, adaugă un praf de sare. La final, pune unt moale (la temperatura camerei – deci nu-l topiti), amestecă până devine omogen.
Pune mai multă făină și frământă aluatul cu mâinile. Îl acopăr cu folie alimentară și-l las la loc cald pentru 1-1,5 ore. Acesta trebuie sa creasca in volum pentru ca produsul final sa fie pufos si bun.
Apoi, împarte aluatul în aproximativ 8 bucăți egale, formează bile.
Fiecare bucată de aluat o întind într-un strat rotund. Ung fiecare strat cu unt topit și le suprapun unul peste altul. Fac asta cu toate bucățile de aluat, ultima bucată nu o ung cu unt. Învelesc în folie alimentară și pun la frigider pentru 30 de minute.
Apoi, întind într-un singur strat mare rectangular. Împart stratul în două părți și tai triunghiuri. Rulez croissantele.
Așez croissantele pe o tava tapetată cu hârtie de copt la distanță unul de altul. Acopăr cu folie alimentară și las încă 2 ore. Când incep sa creasca, ung cu ou și presar cu zahăr brun dacă doresc. Coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 15-20 de minute.
Las croissantele să se răcorească puțin dupa care le servesc simple sau le umplu cu gem/ciocolata/dulceata. Poftă bună!