Vă voi spune cum să pregătiți cornuri dulci astfel încât să rămână moi chiar și în a doua sau a treia zi. Ar trebui să adăugați ouă în aluat? Și de ce se scurge umplutura? Vă voi spune totul în detaliu în rețeta de astăzi.
Ingrediente pentru aluat de drojdie:
- lapte – 250 ml
- zahăr – 60 g
- drojdie uscată – 7 g
- sare – 0,5 linguriță.
- ouă – 2 buc.
- ulei vegetal – 30 ml
- făină – 500 g
- amidon de porumb – 2 linguri.
- unt (moale) – 30 g
Umplere:
- mere (decojite) – 300 g
- suc de lamaie – 1 lingura.
- unt – 50 g
- zahăr – 12 lingurițe.
Pentru uns:
- gălbenuș – 1 buc.
- lapte – 1 lingura.
Mod de preparare:
Să începem cu aluatul dospit. Se toarnă 250 ml de lapte călduț într-un bol, se adaugă 60 g de zahăr și 7 g de drojdie uscată. Se amestecă cu un tel, se acoperă cu un prosop și se lasă timp de 15 minute pentru a activa drojdia.
Acum, se amestecă compozitia aerată și se adaugă 0,5 linguriță de sare, 2 ouă (am avut un ou cu două gălbenușuri mici) și 30 ml de ulei.
Se amestecă din nou până devine omogen și se adaugă jumătate din cantitatea totală de făină cernută din rețetă, precum și 2 linguri de amidon.
Eu folosesc doar amidon de porumb la copt – se dizolvă mai bine și nu dă gust. Amidonul face aluatul dospit mai aerat, elastic și durabil fără a deveni tare.
Așadar, se frământă aluatul. Întotdeauna recomand să adăugați făina treptat, nu deodată.
Cornurile pufoase sau plăcintele se datorează unui aluat moale, fără să fie prea încărcat de făină.
Se acordă o atenție deosebită ordinei de adăugare a ingredientelor în aluat. Nu trebuie să fie încălcată, trebuie să urmați rețeta.
Mai mult, multe gospodine consideră că în aluatul dospit ar trebui să se adauge doar gălbenușuri. Nu sunt de acord cu această afirmație.
Aluatul cu ouă întregi este mai pufos, mai gustos și la fel de delicat ca cel cu doar gălbenușuri. După adăugarea întregii cantități de făină (eu folosesc 500 g), aluatul rămâne ușor lipicios.
Nu adăugați mai multă făină; în schimb, adăugați 30 g de unt moale. Adăugați-l la sfârșitul frământării, când glutenul s-a format deja în aluat.
Aluatul nu ar trebui să mai se lipească de mâini, iar aspectul său este moale și delicat.
Se pune într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se lasă într-un loc cald să crească timp de aproximativ 1 oră.
Acum, să trecem la pregătirea umpluturii. Curățați merele de coajă, îndepărtați miezul și tăiați-le în bucăți mici. Presărați-le cu zeamă de lămâie. În formă curățată, ar trebui să aveți 300 g de mere.
Au trecut 50 de minute. Aluatul a crescut frumos si se transferă pe suprafața de lucru. Dați-i o formă rotundă, neteziți-l cu mâinile și rulați-l într-o foaie mare cu un diametru de 50-53 cm.
Aluatul este moale, delicat și se întinde foarte ușor. Nu este nevoie să-l întindeți prea subțire; lăsați-l cam de 1 cm grosime. Acum, tăiați aluatul în 12 segmente. Ar trebui să obțineți triunghiuri mari.
Și în cele din urmă, să dăm formă chiflelor. Așezați un triunghi de aluat, întindeți-l ușor, făcându-l puțin mai subțire. Începând din centru, faceți trei tăieturi – puteți folosi un cuțit obișnuit sau unul zimțat.
Puneți o bucățică mică de unt în partea largă, adăugați merele tăiate și presărați cu zahăr. Acoperiți umplutura cu aluat, închideți marginile pentru a nu se scurge umplutura și rulați ca un corn.
Acum, uniți cele două margini ale aluatului și obțineți astfel o forma similară unei scoici. În acest moment, poate să nu semene cu nimic, dar după coacere, cornurile vor arăta ca niște cochilii frumoase.
Transferați cornurile pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt. Acoperiți cu o folie și un prosop și lăsați să crească timp de 15 minute.
Apoi, amestecați 1 gălbenuș de ou cu 1 lingură de lapte și ungeți fiecare corn cu grijă. Acest lucru le conferă o culoare rumenă și lucioasă în coacere.
Coaceți cornurile pe două tăvi de copt. Introduceți prima serie în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coaceți-le timp de 25 de minute.
Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească. Această rețetă de aluat dospit este una dintre cele mai reușite! Cornurile sunt foarte moi, delicate, pufoase și nu se înmoaie pe tot parcursul timpului, până le mâncați.
Pofta buna!