Conopidă rețete – idei de mâncare sănătoasă și rapidă

Conopida retete din bucataria unei gospodine desavarsite. Incearca-le pe toate si arata-le tuturor cat te bine te pricepi la gatit.

Conopida pane cu sos de usturoi

Ingrediente:

  • 5 oua, 5 linguri faina
  • 1 conopida
  • Sare, piper negru macinat si alte condimente (dupa gust)
  • Ulei de floarea soarelui
  • Apa sarata

Ingrediente pentru sos:

  • 50 gr maioneza
  • 3 catei de usturoi
  • 1/3 legatura de marar

Mod de preparare:

conopida pane cu sos de usturoiPunem apa intr-o oala, pentru a se incalzi. Adaugam putina sare. Intre timp, spalam conopida si o rupem in buchetele. Daca este necesar, clatim buchetelele de conopida, din nou.

Punem conopida in apa clocotita si o fierbem timp de 4-5 minute. Punem apoi conopida intr-o strecuratoare, pentru a scurge apa.

Batem ouale intr-un castron. Adaugam faina de grau, sare, piper negru macinat si alte condimente. Putem adauga boia de ardei sau ierburi de Provence.

Amestecam pana obtinem un aluat neted, cu consistenta similara smantanei.

oua fainaPunem ulei de floarea soarelui intr-o tigaie, si asteptam sa se incalzeasca. Nu trebuie sa turnam prea mult ulei, ci doar cat sa acopere fundul tigaii.

Inmuiem fiecare bucata de conopida in aluat. Prajim conopida in ulei fierbinte, pe fiecare parte, pana se rumeneste.

Pregatim sosul. Amestecam maioneza cu usturoiul si mararul tocat marunt.

sos de usturoi cu maionezaServim conopida pane cu sosul de usturoi si maioneza. Pofta buna!

Conopida pane de post

conopida in aluat de postIngrediente:

  • 1.2 kg conopida congelata, 1 lingura faina de grau
  • 2 linguri amidon, 1 lingurita amestec de ierburi italiene
  • Sare si piper (dupa gust)
  • 200 ml apa rece
  • 1l ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Mai intai trebuie sa facem aluatul. Cernem faina intr-un castron, adaugam amidonul, sarea, piperul si ierburile uscate. Amestecam bine.

Turnam apa rece, treptat, si amestecam pentru a face un aluat fluid, dar nu prea subtire. Trebuie sa avem grija sa nu se formeze cocoloase.

pregatire aluat fara ouaPunem aluatul la frigider pentru 40 de minute.

Intre timp, ne ocupam de conopida. Spalam conopida, ii indepartam frunzele si o rupem in buchetele.

aluat si conopida

Punem apa cu sare la fiert, intr-o cratita. Adaugam bucatile de conopida si le fierbem timp de 5 minute. Le punem apoi intr-o strecuratoare, pentru a se scurge toata apa.

Turnam uleiul de floarea soarelui intr-o cratita si-l incalzim. Scufundam fiecare bucata de conopida in aluat si lasam excesul sa se scurga. Punem conopida pane in tigaia cu ulei fierbinte.

conopida in aluat tigaiePrajim conopida timp de aproximativ 1.5-2 minute, pana se rumeneste, apoi o transferam pe o farfurie, tapetata cu un servetel de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.

In acest mod, prajim toata conopida. Pofta buna!

Conopida pane cu spuma de albusuri

conopida delicioasa in aluatIngrediente:

  • 800-900 gr conopida
  • 150 ml lapte, 1 frunza de dafin
  • Sare, piper, boia de ardei dulce, ierburi uscate (dupa gust)
  • 4 oua, 200 gr faina de grau, 100 ml apa minerala
  • Ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Acoperim albusurile si le punem la frigider.

albusuri galbenusuriTurnam apa minerala si o lingurita de ulei de floarea soarelui in galbenusuri. Adaugam sare, piper, boia si ierburi uscate. Amestecam bine.

Adaugam faina in portii mici si amestecam bine. Punem aluatul in frigider si-l lasam acolo o jumatate de ora.

pregatire aluat galbenusuri

Clatim conopida sub un jet de apa rece si o rupem in buchetele. Daca este nevoie, o mai clatim o odata.

Turnam un litru de apa intr-o cratita. Adaugam sare, lapte si frunze de dafin. Asteptam ca lichidul sa fiarba. Adaugam conopida in cratita si o fierbem timp de 3 minute.

conopida lapteTransferam apoi toata conopida intr-un vas cu apa rece. O lasam in apa timp de 1 minut, apoi o scoatem din apa si o punem pe un blat presarat cu faina. Aluatul se va lipi mai bine de bucatile de conopida.

conopida blat fainaScoatem albusurile din frigider si le batem pana devin pufoase. Putem face asta cu un mixer sau un tel.

Adaugam spuma de albusuri in aluat si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.

spuma albusuri aluatPunem ulei de floarea soarelui intr-o cratita. Punem cratita pe foc si asteptam sa se incinga uleiul. Inmuiem toate bucatile de conopida in aluat apoi le punem in cratita cu ulei fierbinte.

Le prajim bine pe fiecare parte timp de aproximativ 2 minute, pana se rumenesc bine.

conopida in aluat prajita in uleiScoatem bucatile de conopida din cratita si le punem pe o farfurie tapetata cu un prosop de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Servim conopida cu maioneza, ketchup sau sosul preferat. Pofta buna si spor la gatit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here