Conopida retete din bucataria unei gospodine desavarsite. Incearca-le pe toate si arata-le tuturor cat te bine te pricepi la gatit.
1. Conopida pane cu sos de usturoi
Ingrediente:
- 5 oua, 5 linguri faina
- 1 conopida
- Sare, piper negru macinat si alte condimente (dupa gust)
- Ulei de floarea soarelui
- Apa sarata
Ingrediente pentru sos:
- 50 gr maioneza
- 3 catei de usturoi
- 1/3 legatura de marar
Mod de preparare:
Punem apa intr-o oala, pentru a se incalzi. Adaugam putina sare. Intre timp, spalam conopida si o rupem in buchetele. Daca este necesar, clatim buchetelele de conopida, din nou.
Punem conopida in apa clocotita si o fierbem timp de 4-5 minute. Punem apoi conopida intr-o strecuratoare, pentru a scurge apa.
Batem ouale intr-un castron. Adaugam faina de grau, sare, piper negru macinat si alte condimente. Putem adauga boia de ardei sau ierburi de Provence.
Amestecam pana obtinem un aluat neted, cu consistenta similara smantanei.
Punem ulei de floarea soarelui intr-o tigaie, si asteptam sa se incalzeasca. Nu trebuie sa turnam prea mult ulei, ci doar cat sa acopere fundul tigaii.
Inmuiem fiecare bucata de conopida in aluat. Prajim conopida in ulei fierbinte, pe fiecare parte, pana se rumeneste.
Pregatim sosul. Amestecam maioneza cu usturoiul si mararul tocat marunt.
Servim conopida pane cu sosul de usturoi si maioneza. Pofta buna!
2. Conopida pane de post
Ingrediente:
- 1.2 kg conopida congelata, 1 lingura faina de grau
- 2 linguri amidon, 1 lingurita amestec de ierburi italiene
- Sare si piper (dupa gust)
- 200 ml apa rece
- 1l ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Mai intai trebuie sa facem aluatul. Cernem faina intr-un castron, adaugam amidonul, sarea, piperul si ierburile uscate. Amestecam bine.
Turnam apa rece, treptat, si amestecam pentru a face un aluat fluid, dar nu prea subtire. Trebuie sa avem grija sa nu se formeze cocoloase.
Punem aluatul la frigider pentru 40 de minute.
Intre timp, ne ocupam de conopida. Spalam conopida, ii indepartam frunzele si o rupem in buchetele.
Punem apa cu sare la fiert, intr-o cratita. Adaugam bucatile de conopida si le fierbem timp de 5 minute. Le punem apoi intr-o strecuratoare, pentru a se scurge toata apa.
Turnam uleiul de floarea soarelui intr-o cratita si-l incalzim. Scufundam fiecare bucata de conopida in aluat si lasam excesul sa se scurga. Punem conopida pane in tigaia cu ulei fierbinte.
Prajim conopida timp de aproximativ 1.5-2 minute, pana se rumeneste, apoi o transferam pe o farfurie, tapetata cu un servetel de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.
In acest mod, prajim toata conopida. Pofta buna!
3. Conopida pane cu spuma de albusuri
Ingrediente:
- 800-900 gr conopida
- 150 ml lapte, 1 frunza de dafin
- Sare, piper, boia de ardei dulce, ierburi uscate (dupa gust)
- 4 oua, 200 gr faina de grau, 100 ml apa minerala
- Ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Acoperim albusurile si le punem la frigider.
Turnam apa minerala si o lingurita de ulei de floarea soarelui in galbenusuri. Adaugam sare, piper, boia si ierburi uscate. Amestecam bine.
Adaugam faina in portii mici si amestecam bine. Punem aluatul in frigider si-l lasam acolo o jumatate de ora.
Clatim conopida sub un jet de apa rece si o rupem in buchetele. Daca este nevoie, o mai clatim o odata.
Turnam un litru de apa intr-o cratita. Adaugam sare, lapte si frunze de dafin. Asteptam ca lichidul sa fiarba. Adaugam conopida in cratita si o fierbem timp de 3 minute.
Transferam apoi toata conopida intr-un vas cu apa rece. O lasam in apa timp de 1 minut, apoi o scoatem din apa si o punem pe un blat presarat cu faina. Aluatul se va lipi mai bine de bucatile de conopida.
Scoatem albusurile din frigider si le batem pana devin pufoase. Putem face asta cu un mixer sau un tel.
Adaugam spuma de albusuri in aluat si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Punem ulei de floarea soarelui intr-o cratita. Punem cratita pe foc si asteptam sa se incinga uleiul. Inmuiem toate bucatile de conopida in aluat apoi le punem in cratita cu ulei fierbinte.
Le prajim bine pe fiecare parte timp de aproximativ 2 minute, pana se rumenesc bine.
Scoatem bucatile de conopida din cratita si le punem pe o farfurie tapetata cu un prosop de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Servim conopida cu maioneza, ketchup sau sosul preferat. Pofta buna si spor la gatit!
4. Chiftelute de conopida
Ingrediente:
- 1 conopida, 1 chifla
- 1 ou, 3 linguri seminte de in
- 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi
- 1 legatura de marar, 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingura ulei de masline, sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
Mai intai, preincalzim cuptorul la 190 grade.
Rupem conopida buchetele, o spalam si o punem la fiert in apa sarata. O lasam sa fiarba pana se inmoaie. Punem apoi conopida fiarta intr-un castron mare si o zdrobim cu furculita sau o presa de cartofi.
Inmuiem chifla in apa, apoi o stoarcem bine si o adaugam in castronul cu conopida.
Curatam ceapa si o tocam marunt. Usturoiul il curatam si-l dam printr-o presa. Adaugam ceapa si usturoiul in castronul cu conopida. Adaugam apoi oul, semintele de in, boiaua de ardei, mararul tocat marunt, sarea si piperul.
Amestecam bine toate ingredientele. Din compozitia obtinuta formam chiftelute. Asezam chiftelutele de conopida intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt. Folosind o perie de silicon, ungem chiftelutele cu ulei de masline (vor capata o culoare aurie).
Bagam tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 de minute. Putem servi chiftelutele de conopida cu sos de usturoi. Pofta buna si spor la gatit!
5. Conopida la cuptor
Ingrediente:
- 1 conopida, 1 lingura pasta de susan
- 4 linguri ulei de masline
- Sucul stors din jumatate de lamaie
- 1/2 legatura patrunjel, un varf de chili
- Sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Rupem conopida in buchetele, apoi o spalam bine.
Intr-un bol, combinam 4 linguri ulei de masline cu patrunjelul tocat marunt, sarea si sucul stors din jumatate de lamaie. Punem marinada la frigider.
Asezam conopida pe o tava tapetata cu hartie de copt si o ungem cu pasta de susan, folosind o perie de silicon. Condimentam cu sare, piper si chili.
Bagam conopida in cuptor pentru 20-25 de minute. Inainte de servire, turnam deasupra marinada pregatita anterior. Pofta buna si spor la gatit!
6. Conopida in sos de smantana si branza
Ingrediente:
- 1 conopida mare
- 1 plic knorr amestec pentru sos spaghetti
- 250 gr creveti, 100 gr smantana
- 4 linguri pesmet, 4 linguri fulgi de migdale
- 150 gr branza Gouda, 3 linguri unt, 150 ml apa
Mod de preparare:
Mai intai rupem conopida in buchetele si o spalam. O punem apoi la fiert in apa sarata, clocotita. O fierbem timp de cateva minute.
Taiem crevetii si dam branza pe razatoare. Prajim migdalele intr-o tigaie uscata, infierbantata, apoi le tocam si le amestecam cu branza rasa si pesmetul.
Combinam amestecul pentru sos cu smantana si 150 ml de apa. Punem totul la fiert, apoi adaugam crevetii.
Ungem un vas de copt cu unt. Punem conopida fiarta in vas si trunam peste ea sosul cu creveti.
Presaram deasupra amestecul de migdale, pesmet si branza. Bagam conopida in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru aproximativ 20 de minute. Pofta buna!
7. Conopida cu dovlecei in aluat
Ingrediente:
- 1 conopida, 2 dovlecei
- 1 lingurita condiment universal, 3 linguri ketchup
- 1 cana faina, 1/2 cana apa
- 1 cana lapte, 3 oua, boabe de porumb, mazare
- 1/2 cana ulei de floarea soarelui, sare
Mod de preparare:
Rupem conopida in buchetele si o spalam bine. O punem apoi la fiert in apa sarata, fierbinte. O gatim pana se inmoaie, apoi o punem intr-o strecuratoare si o clatim sub un jet de apa rece.
Taiem dovleceii in felii groase, presaram sare peste ei si-l lasam deoparte cateva minute pentru a elimina zeama.
Amestecam laptele cu glabenusurile si apa. Adaugam faina pentru a face un aluat gros, ca de clatite.
Folosind mixerul, batem albusurile spuma, apoi le adaugam in aluat. Adaugam si o lingura de condiment universal.
Punem aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si-l taiem in jumatate. Taiem apoi jumatatile de aluat in doua.
Intindem fiecare bucata de aluat. Punem pe aluat conopida, dovlecei, mazare si boabe de porumb. Impaturim aluatul astfel incat sa acoperim umplutura.
Punem ulei de floarea soarelui intr-o cratita. Asteptam sa se incinga. Dupa ce s-a incins uleiul, incepem sa punem aluatul cu conopida in cratita.
Prajim bine aluatul pe ambele parti pana se rumeneste. Cand scoatem conopida in aluat din cratita, o punem pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Servim conopida in aluat cu ketchup. Pofta buna si spor la gatit!