Conopida murata poate fi servita chiar si la o masa festiva. Arata bine si are un gust foarte bun. Nu este doar o garnitura excelenta pentru preparatele din carne, ci si un aperitiv excelent. Mai jos, gasesti 4retele delicioase.
Conopida murata cu morcovi
Ingrediente:
- 1 conopida, 1-2 morcovi
- 3-4 boabe de piper negru
- 2-3 cuisoare, 1 litru apa
- Sare, 100 gr zahar, acid citric
- 50-55 ml otet, 1-2 frunze de dafin
Mod de preparare:
Rupem conopida in buchetele, apoi o clatim bine. Punem apa la fiert. Adaugam sare si acid citric (la 1 litru de apa, adaugam 25 gr de sare si 1 gr acid citric).
Punem conopida la fiert. O gatim timp de 3-4 minute, apoi o transferam intr-o strecuratoare si o clatim sub un jet de apa rece.
Punem boabe de piper, cuisoare si foi de dafin pe fundul fiecarui borcan curat. Punem conopida in borcane. Curatam morcovii, il clatim si ii taiem felii. Adaugam si feliile de morcov in borcane.
Pregatim marinada. Adaugam 70 gr sare, 100 gr zahar, 50-55 ml otet in apa. Fierbem marinada si apoi o turnam peste conopida din borcane.
Acoperim borcanele cu capace curate si le fierbem in apa clocotita timp de 8 minute. Inchidem bine borcanele cu conopida murata si le pastram intr-un loc racoros si intunecat. Pofta buna!
Conopida murata cu legume
Ingrediente:
- 500 gr conopida, 2 boabe de ienibahar
- 1/2 lingurita coriandru, 1.5 linguri zahar, 1 lingura sare
- 2.5 linguri otet 9%, 2 frunze dafin, 1/2 lingurita mustar boabe
- 1 ardei gras rosu, 1 cuisor uscat, 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 500 ml apa, 2 catei de usturoi, 1 morcov
Mod de preparare:
Desfacem conopida in bucatele, o spalam si o fierbem intr-o cratita cu apa clocotita.
Cand fierbe, dam focul la mare, o gatim 30 de secunde, apoi o luam de pe foc. Scurgem apa.
Punem conopida intr-o strecuratoare si o clatim sub un jet de apa rece. Conopida ar trebui sa ramana ferma.
Curatam morcovul si il taiem in felii sau in cuburi. Curatam cateii de usturoi si-i taiem in felii subtiri. Ardeiul gras il taiem in cubulete.
Incepem sa pregatim marinada. Punem coriandru, boabele de ienibahar, frunzele de dafin, cuisorul, boabele de mustar, sarea si zaharul, intr-o cratita mica, cu un volum de 1 litru. Adaugam ulei de floarea soarelui si 500 ml de apa.
Punem cratita pe foc si asteptam sa fiarba marinada. O fierbem timp de 1-2 minute. Intre timp punem legumele pregatite intr-un vas.
Dupa ce marinada a fiert, adaugam otetul, amestecam si o luam de pe foc. Turnam marinada fierbinte peste legume. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi acoperim vasul si-l bagam la frigider pentru 8 ore.
Conopida murata cu legume se pastreaza la frigider timp de o saptamana. Pofta buna!
Conopida murata cu usturoi si seminte de coriandru
Ingrediente:
- 1 conopida de aproximativ 2 kg
- 4 morcovi, 2 catei de usturoi
- 3 cani zahar, 1/2 pahar ulei, 2 litri apa
- 4 linguri sare, 2 cani otet
- 2 lingurite seminte de coriandru, boabe de piper si frunze de dafin
Mod de preparare:
Clatim bine conopida sub un jet de apa rece si o desfacem in buchetele. Punem conopida intr-un recipient cu apa si o fierbem la foc mic. Gatim conopida timp de 5 minute, apoi o punem intr-o strecuratoare si o clatim sub un jet de apa rece.
Curatam usturoiul si il tocam. Curatam morcovii si ii taiem in inele. Combinam intr-o cratita ingredientele pentru marinada (apa, uleiul, sarea, zaharul, semintele de coriandru, boabele de piper si frunzele de dafin).
Lasam marinada sa fiarba. Asezam conopida in borcane, adaugam morcovul si usturoiul si turnam deasupra marinada fierbinte. Lasam conopida sa se raceasca bine, apoi o punem intr-o camera rece. Dupa 6 ore, o putem gusta. Pofta buna si spor la gatit!
Conopida murata cu ardei gras
Ingrediente:
- 1 conopida de marime medie
- 2 ardei grasi, 2 litri apa fiarta si racita
- 5 linguri otet, 2 linguri sare, 100 gr zahar
- 5 boabe de piper negru, 2 frunze dafin, 50 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingurite seminte de marar, 2 cuisoare, 3 catei usturoi
Mod de preparare:
Desfacem conopida in buchetele. Taiem ardeii grasi in bucati mici. Punem apa la fiert intr-o oala. Adaugam zaharul, sarea, boabele de piper negru, frunzele de dafin, semintele de marar, cuisoarele si uleiul. Cand incepe sa fiarba, adaugam otetul si amestecam bine.
In marinada rezultata, adaugam conopida, ardeiul gras si usturoiul zdrobit printr-o presa. Dam focul la mare si asteptam sa fiarba iar. Cand incepe sa fiarba, reducem focul si mai fierbem amestecul timp de cateva minute.
Punem conopida cu ardei si marinada in borcane si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Mutam apoi borcanele cu conopida intr-o camera rece. Pofta buna!