Conopidă la oțet – sursă de vitamine pentru sezonul rece

Conopida la otet nu este doar gustoasa, ci si sanatoasa. In sezonul rece, iti poti lua o parte din vitamine din conopida la otet. Mai jos, gasesti cateva retete simple, dar reusite.

Conopida la otet cu gogosari

Ingrediente:

  • 750 gr gogosari, 450 gr ceapa
  • 2 kg conopida, 500 gr zahar
  • 16 boabe piper negru, 12 boabe ienibahar
  • 4 frunze de dafin, 300 ml otet 10%
  • 2 litri apa, 2 linguri sare, 1 lingurita chilli

Mod de preparare:

conopida la borcan in otetSpalam conopida si o rupem in buchetele. Taiem gogosarii in fasii. Ceapa o curatam si o taiem in jumatati de inele.

Combinam gogsarii, conopida si ceapa intr-un cstron mare. Condimentam legumele cu sare si amestecam. Lasam amestescul deoparte pentru 6 ore.

legume taiatePregatim marinada. Combinam intr-o cratita apa, otetul, zaharul si chilli. Lasam marinada sa fiarba, dupa care o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.

Punem cate 4 boabe de piper negru, 3 boabe de ienibahar, si o frunza de dafin in fiecare borcan. Umplem borcanele cu amestecul de legume. Turnam marinada deasupra.

Sterilizam borcanele in apa clocotita timp de 20 de minute. Inchidem apoi capacele si le lasam sa se raceasca. Pastram borcanele cu conopida la otet intr-o camera rece. Pofta buna!

Conopida la otet cu morcovi

conopida cu ardei morcovi si ceapa la borcanIngrediente:

  • 2 conopide, 2 ardei grasi, cuisoare
  • 2 morcovi, 100 gr usturoi, 1 ceapa, ardei iute
  • Crengute de marar si frunze de hrean (dupa gust), frunze de cires sau de coacaz
  • Boabe de piper negru (dupa gust)
  • Frunze de dafin (dupa gust)

Ingrediente pentru marinada:

  • 1 l apa
  • 2 linguri sare, 1 lingurita zahar
  • Otet

Mod de preparare:

In primul rand, ne ocupam de conopida. O spalam si o rupem in buchetele. Apoi spalam ardeii grasi, ii curatam de seminte si ii taiem in bucati mai mici.

Curatam morcovii si ii taiem in cercuri subtiri. Curatam ceapa si o taiem in jumatati de inele groase.

ceapa inele groasePregatim borcanele in care vom pune conopida. Pe fundul borcanelor punem frunze de cires sau de coacaz. Deasupra punem o frunza de hrean, marar si cateva felii de usturoi. Pentru un gust picant, adaugam si 1-2 inele de ardei iute.

borcane pregatiteAdaugam boabe de piper negru, cusioare si frunze de dafin. Punem mai intai ardeii in borcane, apoi adaugam conopida, morcovii si ceapa. Continuam pana umplem borcanele.

borcane ardei conopida

Turnam apa clocotita in borcanele cu legume. Dupa aproximativ3-5 minute, turnam apa clocotita din borcane si pregatim marinada.

Fierbem un litru de apa intr-o cratita. Adaugam 2 linguri de sare si o lingurita de zahar. Fierbem marinada apoi o turnam in borcane. Adaugam in borcane si cate jumatate de lingurita de otet.

borcane plineInchidem borcanele, le intoarcem cu capacele in jos si le lasam sa se raceasca. Pofta buna!

Conopida in otet

conopida in otet reteta simplaIngrediente:

  • 500 gr conopida
  • 150 ml otet 9%
  • 200 ml apa, 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura sare, 2 lingurite zahar

Mod de preparare:

Spalam conopida si o rupem in buchetele. O punem apoi la fiert in apa clocotita, timp de 1 minut.

Sterilizam borcanele la cuptor apoi le umplem cu conopida.

borcan cu buchetele de conopidaPregatim marinada. Turnam apa intr-o cratita si o fierbem. Adaugam sare, zahar, ulei si otet. Amestecam pana cand sarea si zaharul se dizolva complet. Umplem borcanele cu marinada fierbinte.

marinada cu otetStrangem capacele si sterilizam borcanele cu conopida intr-o oala cu apa clocotita, timp de 30 de minute. Apoi le intoarcem cu capacul in jos si le lasam sa se raceasca, timp de 24 de ore. In aproximativ 3 luni, o putem gusta. Pofta buna!

Un comentariu la „Conopidă la oțet – sursă de vitamine pentru sezonul rece”

Lasă un comentariu