Momentele petrecute cu familia sunt cele mai importante. De aceea, de fiecare data cand ne strangem cu totii la mine acasa, pregatesc cele mai delicioase mancaruri. Saptamana trecuta am facut conopida gratinata. Toata lumea a fost incantata.
Conopida gratinala cu cascaval
Ingrediente:
- 1 conopida (aproximativ 1.5 kg)
- 4 linguri unt, 3 linguri faina, 400 ml lapte fierbinte
- 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
- 1/2 lingurita nucsoara, 80 gr cascaval
- 50 gr parmezan, 30 gr pesmet, 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 190 grade.
Spalam conopida si o rupem in buchetele. O fierbem apoi intr-o cratita mare cu apa sarata. Gatim conopida pana se inmoaie, timp de aproximativ 5 minute.
Pregatim sosul. Topim 2 linguri de unt intr-o alta cratita. Adaugam faina. Gatim sosul timp de 2-3 minute, amestecand continuu pentru a elimina cocoloasele. Adaugam treptat laptele cald si amestecam constant.
Fierbem sosul pana se ingroasa, timp de aproximativ 3 minute. Luam sosul de pe foc, adaugam 1 lingurita de sare, piper negru proaspat macinat, 50 gr cascaval, 50 gr parmezan si nucsoara. Amestecam bine toate ingredientele.
Turnam 1/3 din sos intr-un vas de copt de 20×30 cm, apoi adaugam buchetelele de conopida. Turnam sosul ramas peste conopida si presaram deasupra pesmetul si restul de cascaval ras. Topim 2 linguri de unt si il turnam peste conopida.
Coacem conopida in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 de minute pana se rumeneste. Inainte de servire, putem presara deasupra ceapa verde. Pofta buna si spor la gatit!
Conopidă gratinată cu brânză de vaci
Ingrediente:
- 200 gr conopida
- 140 gr cascaval, 225 gr branza de vaci
- 1/2 lingurita mustar pudra
- 1/2 lingurita usturoi pudra
- 1/4 lingurita sare
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180 grade si ungem un vas de copt cu ulei.
Clatim conopida si o desfacem in buchetele mici. Umplem o cratita de marime medie cu apa, adaugam putina sare si asteptam sa fiarba. Adaugam conopida in apa clocotita si o gatim timp de 5 minute.
Scurgem apa si asezam conopida pe fundul vasului de copt, pregatit la inceput. Dam cascavalul pe razatoare si-l amestecam cu branza de vaci, mustarul, usturoiul si sarea. Amestecam totul cu un mixer pana se omogenizeaza.
Punem amestecul uniform peste conopida. Amestecam pana cand toate bucatile de conopida sunt unse cu acest amestec. Coacem conopida in cuptorul preincalzit timp de 35 de minute pana se rumeneste. Pofta buna si spor la gatit!