Exista o multime de mancaruri cu conopida, de la orez, pana la pizza. Deoarece este bogata in nutrienti si poate fi adaugata in multe retete, conopida a devenit foarte populara in ultimii ani.
Dar este conopida atat de sanatoasa pe cat crede lumea?
Conopida este o leguma crucifera, cu o capatana de culoare alb-murdar, alcatuita din sute de flori minuscule subdezvoltate. Desi soiul alb-murdar este cel mai cunoscut, exista si soiuri de conopida portocalie, verde si violet.
Aceasta leguma face parte din familia crucifere alaturi de varza, varza de Bruxelles, napi, broccoli. Exista un motiv intemeiat pentru care conopida a umplut rafturile supermarketurilor. Este o sursa importanta de nutrienti. Contine substante nutritive, minerale si vitamine, inclusiv riboflavina, niacina si vitamina C.
Are, de asemenea, un continut ridicat de antioxidanti, datorita vitaminei C si carotenoizilor (pigmenti vegetali care se transforma in vitamina A in organism).
Legumele crucifere sunt bogate in glucozinolati, compusi care contin sulf cu proprietati antioxidante puternice. Compusii care se gasesc in principal in legumele crucifere, sustin, de asemenea, detoxifiera si scad inflamatia din organism.
100 grame de conpoidă contine:
- 27 calorii
- 2 grame de proteine
- < 1 gram de grasime
- 5 grame glucide
- 2 grame fibre
- 2 grame zahar
Beneficiile conopidei pentru sanatate
Avand o gama larga de substante nutritive esentiale, conopida este o leguma sanatoasa. Iata care sunt beneficiile ei pentru sanatate:
Promoveaza digestia sanatoasa
Legumele sunt unele dintre cele mai bune surse de fibre, iar conopida nu face exceptia. Aceasta este o veste minunata pentru tractul gastro-intestinal, deoarece fibrele sustin sanatatea.
De asemenea, conopida contine atat fibre solubile, cat si fibre insolubile, desi este mult mai bogata in fibre insolubile, care nu se dizolva in apa. Aceste fibre insolubile cresc volumul scaunelor si sustin motilitatea si regularitatea.
Pe de alta parte, fibrele solubile creeaza o substanta asemanatoare gelului, care incetineste digestia si mentine senzatia de satietate.
Poate reduce riscul de cancer
Deoarece sunt pline de substante nutritive esentiale, legumele crucifere sunt studiate, in prezent, pentru potentialele lor proprietati anticancerigene.
Conopida are o concentratie ridicata de compusi antioxidanti, inclusiv vitamina C, beta-caroten si fitonutrienti, precum quercetina si kaempferol.
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi care pot creste stresul oxidativ – astfel, cresc si riscul de afectiuni cronice si cancer – atunci cand se acumuleaza si scapa de sub control.
Toti glucozinolatii din legumele crucifere pot fi, de asemenea, de ajutor. Dupa ce digeri conopida, glucozinolatii sunt descompusi in compusi precum indoli si si izoticocianati – ambii s-au dovedit a inhiba dezvoltarea cancerului la sobolani si soareci.
Mai mult, un studiu de laborator din 2018, a demonstrat ca un tip de izotiocianat (sulforafan) impiedica multiplicarea celulelor cancerului ovarian. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni.
Sustine sanatatea sistemului nervos
Cand vine vorba de benefiicile conopidei pentru sanatate, nu putem neglija nivelurile sale ridicate de colina, un nutrient esential care ajuta creierul si sistemul nervos. Colina este, de asemenea, considerata un element esential al acetilcolinei.
Acetilcolina este cruciala pentru memorie. Nivelurile scazute de acetilcolina sunt asociate cu boala Alzheimer.
De asemenea, sulforafanul are si el un rol important. Efectele antioxidante si antiinflamatoare pot incetini dezvoltarea tulburarilor neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer, boala Parkinson si scleroza.
Mai mult, un articol din 2019 sugereaza, de asemenea, ca sulforafanul poate promova neurogeneza sau cresterea celulelor nervoase, protejand in continuare, sistemul nervos.
Ajuta la scaderea si gestionarea greutatii corporale
Cand este utilizata in locul altor alimente bogate in calorii, conopida te poate ajuta sa pierzi in greutate sau sa ramai la greutatea normala.
Asa cum spuneam si mai sus, o ceasca de conopida cruda are doar 27 de calorii, de aceea este un bun inlocuitor pentru alimentele cu continut ridicat de calori, carbohidrati, cum ar fi orezul sau piureul de cartofi.
Cand consumi aceasta leguma precum un carbohidrat simplu, poti reduce numarul total de calorii pe care il consumi pe parcursul zilei, si totusi sa te simti satul. Fibrele din conopida pot creste senzatia de satietate pentru perioade mai lungi de timp.
De asemenea, aceasta leguma are si un continut impresionant de apa. De fapt, aproximativ 92% din legumele crucifere sunt apa. Dupa cum probabil stii deja, pentru a avea o greutate optima, trebuie sa consumi suficienta apa. Conopida poate ajuta la indeplinire acestui obiectiv.
Riscuri ale consumului de conopida
Este posibil ca aceasta leguma populara sa nu fie benefica pentru toata lumea. Legumele crucifere contin un zahar complex numit rafinoza, greu de digerat pentru unii oameni.
Acest lucru poate provoca exces de gaze si balonare, de aceea persoanele care au sisteme digestive sensibile sau sunt predispuse la gaze ar trebui sa limiteze cantitatea de conopida pe care o consuma, in special inainte de culcare.
Legumele crucifere contin, de asemenea, compusi goitrogeni – substante care interfereaza cu functia tiroidiana. Continutul de goitrogen este mai mare in conopida cruda, deci daca ai o tulburare tiroidiana ar fi bine sa fierbi leguma inainte de a o consuma.
Conopidă la cuptor – un preparat delicios, numai bun de servit la cină sau la masa de prânz
Cum sa prepari si sa mananci conopida
Aceasta leguma crucifera se gaseste in stare proaspata sau congelata, in supermarket. Daca vrei sa cumperi conopida proaspata, cauta o capatana ferma, de culoare alb-murdar si frunze de un verde aprins. Poti gasi in magazine chiar si conopida la otet sau conopida murata.
Dupa ce ajungi cu conopida acasa, asaz-o pe un blat de lemn cu florile in sus. Tai-o in doua, apoi asaza fiecare jumatate de capatana, pe partea laterala, pe blat.
Taie fiecare jumatate de conopida in doua, pentru a obtine 4 bucati. Desparte apoi florile de conopida cu mainile.
Florile de conopida pot fi pastrate la frigider aproximativ 4 zile. Conopida poate fi mancata in stare cruda, dar si gatita. Poti face conopida pane sau conopida la cuptor. Aceasta leguma crucifera poate fi gatita in multe moduri.
Conopida devine incredibil de cremoasa atunci cand este fiarta si amestecata cu alte legume. Supa crema de conopida nu este doar gustoasa ci si foarte satioasa.
Poate suna ciudat, dar, de fapt poti face chiar si un smoothie de conopida. Amesteca florile de conopida congelate cu un fruct dulce cum ar fi mango sau capsuni. Daca doresti, poti adauga unt de migdale si miere. Vei obtine un smoothie delicios.