Compotul de mere este o băutură delicioasă care potolește perfect setea. Merele din el își păstrează forma și densitatea, absorb siropul și, prin urmare, devin deosebit de gustoase. Sunt foarte bune consumate cu cremă sau frișcă.
Compotul de mere este o băutură clasică care este rezervată în mod tradițional pentru iarna de la sfârșitul toamnei. Pentru aceasta, se folosesc de obicei mere tari, de mărime medie, acrisoare, cu pulpă aspră și coajă groasă.
Merele sunt adesea combinate cu alte fructe, condimente și ierburi. Citricele, menta, strugurii, cuișoarele și anasonul stelat completează bine aroma de măr. Gustul ideal se obtine daca adaugati putina scortisoara in compot. Mariti cantitatile in functie de cate borcane de compot vreti sa faceti.
Ingrediente:
- mere – 1 kg
- zahăr – 350 g
- apă – 2 l
- scorţişoară – 0,5 linguriță
- acid de lamaie – 0,5 linguriță
Mod de pregatire:
Pregătiți merele
Utilizați mere de iarnă pentru compot. Înmuiați-le în apă rece timp de aproximativ 5 minute. Scurgeți merele într-o strecurătoare, clătiți sub jet de apa, îndepărtați tulpinile și zonele deteriorate. Tăiați merele prea mari în jumătăți și lăsați-le întregi pe cele mici. Dacă doriți, puteți indeparta cotorul (partea cu seminte) folosind dispozitivul special pentru acest lucru.
Spălați borcanele
Spalati borcanele cu bicarbonat de sodiu și clătiți bine. Lăsați borcanele curate să se usuce, așezând fundul în sus pe un prosop curat de bucătărie. Fierbeți capacele în apă timp de 3-5 minute.
Pune merele în borcane
Puneti o cratita cu 2 litri de apa la foc mare. Umpleți borcanul cu mere până la aproximativ 2/3 din volum. În cazul unui recipient de litru, veți avea nevoie de aproximativ 350 g de mere. Un recipient de trei litri conține aproximativ 1 kg de fructe.
Peste mere se toarnă apă clocotită
Se toarnă apă clocotită în borcanul cu mere. Procedați cu precauție, deoarece recipientul de sticlă se poate crăpa din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Cel mai sigur este să turnați apă în 3-4 doze, făcând pauză de 10-15 secunde de fiecare dată.
Umpleți borcanele cu apă clocotită până sus și acoperiți-le cu capace. Lăsați merele așa timp de 30 de minute.
Scurgeți apa
Când timpul a trecut, puneți un capac de strecurătoare (un capac de plastic cu găuri) pe borcan. Scurgeți apa înapoi în cratiță. Acoperiți din nou borcanul cu un capac obișnuit pentru a menține merele calde.
Pregătiți siropul
Turnați 350 g de zahăr, acid citric și scorțișoară măcinată în apa care au fost infuzate merele. Nu este necesar să le adaugi pe acestea din urmă, dar acest condiment se potrivește foarte bine cu merele și va face compotul deosebit de gustos.
Amestecați siropul până când zahărul este complet dizolvat. Puneti cratita pe aragaz si aduceti la fiert, gatiti inca 2 minute.
Turnați siropul peste mere și strangeti bine capacele
Turnați cu grijă siropul clocotit în borcanele cu mere. Umpleți recipientele până la sus. Sigilați imediat borcanele cu compot, întoarceți-le pe capace și asigurați-vă că sunt inchise etanș. Pentru autosterilizare, înfășurați compotul într-o pătură și lăsați timp de 6-8 ore.
Transferați borcanele reci în cămară. După 7-10 zile, verificați compotul. Dacă rămâne transparent, atunci totul este în ordine.