Coada soricelului

Coada soricelului

Coada șoricelului este o planta perena, care este utilizata in scopuri medicinale ca agent hemostatic si antiinflamator. Planta aparține familiei de astroide (Asteraceae). Genul conține peste 100 de specii (în conformitate cu unele date chiar 200), care cresc în principal în zona temperată a emisferei nordice, un număr mare de specii de plante se întâlnesc în munți și în Marea Mediterană.

Descriere botanică

Coada șoricelului este o plantă erbacee perena cu o înălțime de până la 20-80 cm, cu un miros deosebit, cu rizom înțepenit, cu rădăcini subțiri și lăstari subterani. Din rizom crește o tulpină, dreaptă sau înălțată, simplă sau ușor ramificată în partea superioară, cu nervuri, cu mici frunze regulate de sesile.

Semințe de fructe au 1,5-2 mm lungime, alungite sau obovate, aplatizate, goale, fără smocuri, gri-argintii. Planta infloreste de la inceputul lunii iulie pana toamna tarzie, cu fructe in august.

Coada soricelului

Unde se gaseste aceasta planta?

Coada șoricelului (Millefolii herba) se foloseste ca materie primă medicinală. La recoltarea florilor se taie doar inflorescența cu pedunculi, astfel încât lungimea pedunculilor să nu depășească 2-4 cm. Materia primă este uscată la umbra în aer liber, în mansarde sau în uscătoare, la o temperatură care nu depășește 50 °.

Aceasta planta se gaseste în multe țări, precum Elveția, Suedia, Finlanda, România, Australia.

Compoziție chimică

Coada șoricelului conține aproximativ 0,25-0,8% (uneori până la 1,4%) ulei esențial. Cantitatea sa depinde în mare măsură de perioada vegetativă a plantei: în perioada de vegetație timpurie conținutul acesteia este de 0,13%, la momentul înfloririi este de 0,34%. Uleiul esențial include sesquiterpene: achileină, cariofilena; monoterpenoide: camfor, thujol, cineol, pinen, borneol. În plus, în coada șoricelului se găseste achileina alcaloida, flavonoide, apigenină și luteuolina; taninuri, vitamine K, C, A; amine: colină, stachidrină; esteri, cariofilină, acizi formici, acetici și izovalerici.

Proprietăți farmacologice

Coada șoricelului are proprietăți hemostatice și antiinflamatoare.

Efectul hemostatic seamănă cu participarea ionilor de calciu în procesul de coagulare a sângelui. Activitatea hemostatică a plantei este asociată cu conținutul de vitamină K. Proprietățile hemostatice sunt de asemenea expuse de a-fitochinonă și ahileină alcaloidă. Cu toate acestea, mecanismul acțiunii hemostatice nu a fost determinat în cele din urmă, deoarece preparatele sale nu au dus niciodată la formarea de cheaguri de sânge. Efectul fitopreparatelor acestei plante asupra procesului de hemocoagulare este exprimat moderat și se manifestă numai după o utilizare prelungită, atât externă, cât și internă.

Gustul amar, stimulează pofta de mâncare și mărește secreția gastrică și a altor sucuri digestive. Aceasta crește secreția biliară și funcția exocrină a pancreasului, normalizează activitatea motrică a tractului gastro-intestinal, scade flatulența. Proprietățile colagogului ale medicamentelor din coada șoricelului sunt cauzate de conținutul de acizi grași nesaturați, steroli și glicozide triterpenice.

Flavonoidele și uleiul esențial au un efect antispasmodic asupra mușchilor netezi ai intestinului, tractului urinar și biliar. Acestea dilată conductele biliare și, de asemenea, cresc diureza și pot să scadă durerea cauzată de spasmele intestinale.

Taninurile, cineolele și azulenul produc proprietăți antiinflamatorii, bactericide, antialergice și de vindecare a rănilor.

Uleiul esențial din coada șoricelului are o activitate antibacteriană și antifungică. Inhibă creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Aplicare în medicina populară

Coada șoricelului este utilizata pe scară largă în medicina populară în multe țări. Decoctul este folosit pentru hemoragii interne si externe, rani hemoragice, hemoroizi, este recomandat femeilor care au parte de travaliu cu hemoragii postpartum severe.

În medicina populară, coada șoricelului este cunoscuta ca un agent de întărire și calmare cu un efect diuretic și diaforetic. Se utilizează în tratamentul dispepsiei, diareii, afecțiunilor gastrice și intestinale, proceselor inflamatorii în rinichi și în tractul urinar, bolii de pietre la rinichi, depresiei, transpirațiilor nocturne, bolilor inflamatorii ginecologice, pentru reglarea ciclului menstrual și stimularea lactației, dar ca și mijloace antihelmintice. Sucul proaspăt, împreună cu mierea, se consuma pentru a îmbunătăți apetitul, pentru tuberculoză, anemie, boală hepatică însoțită de icter.

Coada șoricelului este consumată in caz de amețeala, greață, cefalee, insomnie, isterie, artrită, nevralgie. Băile cu decoct de coada șoricelului sunt prescrise pentru scabie și lichen. Ceaiul este folosit si pentru a elimina acneea.

Indienii mexicani au folosit pe scară largă ceaiul din coada șoricelului, ca remediu eficient pentru bolile sistemului nervos. În alte triburi americane nativ-americane, aceasta a fost considerată un remediu bun pentru răceli și tuse, dar si afrodiziac.

În medicina populară din Letonia, ceaiul din coada șoricelului este acceptat la o dietă care asigură longevitatea. Medicina tibetană consideră că ceaiul inhibă dezvoltarea tumorilor, abceselor interne, are un efect curativ în antrax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here