Vreau să împărtășesc cu voi rețeta de clătite de post, pregătite din ingrediente foarte simple. Se fac cu apă. Nu conțin lapte, iaurt sau ouă, dar sunt pufoase și moi.
Bunica le făcea în post și nu doar în această perioadă. Pur și simplu pentru că aceste clătite sunt foarte gustoase și nu se plictisesc niciodată.
Ingrediente:
- Apă caldă – 300 ml
- Drojii – 6 g de drojii uscate sau 18 g de drojii proaspete
- Sare – ½ linguriță
- Zahăr – 1 linguriță
- Ulei vegetal – 2 linguri
- Puțină verdeață – orice tip (eu am folosit mărar și coriandru)
- Piper dulce uscat, sub formă de fulgi – 1 linguriță (opțional)
- Făină – 260-280 g
- Ulei vegetal pentru prăjit – 120-150 ml
- Multă dragoste și dispoziție bună (neapărat)
Preparare:
În apă caldă dizolvăm zahărul și drojdia. Lăsăm timp de 10 minute, până când drojdia se dizolvă bine.
Acum adăugăm sare și uleiul vegetal. Începem să adăugăm făina treptat, amestecând bine aluatul.
Tocăm mărunt verdeața și o adăugăm în aluat. Eu adaug și paprika uscată, dar puteți pune și alte condimente după gust. Amestecăm bine.
Acoperim aluatul și îl lăsăm într-un loc cald și liniștit pentru aproximativ o oră.
Când aluatul a crescut, punem ulei în tigaie (cantitatea se reglează după preferință), îl încălzim și începem prăjirea clătitelor. Eu le pun cu o lingură de înghețată, dar puteți folosi orice alt instrument care vă este convenabil.
Prăjim clătitele la foc mediu sau ușor mai mic, pe ambele părți, până devin aurii. Aceste clătite pot fi prăjite și pe o tigaie uscată, dar la foc mic.
Delicios este să le servești cu smântână sau cu sos de roșii.
Note:
Aceste clătite pot fi făcute dulci, adăugând mai mult zahăr și eliminând verdeața.
Cantitatea exactă de făină depinde de tipul și calitatea acesteia. Aluatul trebuie să fie destul de gros, nu prea lichid.
În aluat se pot adăuga ierburi uscate și condimente după gust.