Astăzi am o versiune de clătite cu gris – este cea mai simplă și nu este nevoie să folositi faina. Sunt cu adevărat gustoase, mai ales când sunt calde.
Puteti sa le serviti asa cum am propus in aceasta reteta dar puteti pune orice deasupra – nutella, gem, miere.
Ingrediente:
- Griș – 400 gr
- Drojdie – 5 g uscată sau 15 g proaspătă
- Zahăr – 40 g sau după gust
- Ouă – 2 buc
- apă caldă – 300 ml
- Lapte fierbinte – 300 ml
- Sare – 1/3 linguriță
- Ulei – 2 linguri
- Unt pentru uns – după gust
Mai multă dragoste și bună dispoziție (obligatoriu).
Preparare:
Se toarnă gris într-un bol, convenabil pentru frământarea aluatului de drojdie. Adăugați drojdia uscată, zahărul, amestecați totul. Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta trebuie diluată în apă caldă, turnând o cantitate mică din porția totală.
Turnați apă caldă în compozitia uscată, amestecați bine. Acoperiți vasul și puneți-l într-un loc cald timp de 1 oră. La sfarsitul timpului, incalzim laptele la aproximativ 50 de grade si il adaugam in aluatul deja umflat, amestecam.
Acum adaugă ouăle, uleiul, sarea, amestecăm totul bine. Acoperim din nou aluatul si il lasam sa stea inca 20 de minute. Când aluatul a crescut, puteți începe să coaceți clătite. Nu mai trebuie să amestecați aluatul.
Înainte de prima clătită, ung ușor tigaia cu ulei. Astfel de clătite pot fi coapte atât într-o tigaie uscată, cât și într-o cantitate mică de ulei. Aluatul iese gros, așa că îl întindem pe tigaie și îl împărțim cu o lingură/polonic.
Coaceți clătitele la foc mic, acoperite cu un capac, pe ambele părți până devin aurii. Ung clătitele terminate cu unt topit.
Note:
✅ Dacă folosești drojdie proaspătă, diluează-o în apă, apoi toarnă-o în ingredientele uscate. Apa trebuie să fie caldă, dar nu fierbinte.
✅Încălzim laptele sa fie fierbinte, dar în niciun caz nu-l fierbem.
✅ La ultima etapă, după fermentare, nu amestecați aluatul.
✅ Puteți coace astfel de clătite atât pe o tigaie complet uscată, cât și pe una ușor unsă. Am uns ușor tigaia cu ulei înainte de prima clătită. Focul trebuie să fie lent pentru ca clătitele să fie bine coapte și să nu se ardă.
✅Din proportiile indicate am obtinut 4 clatite intr-o tigaie cu diametrul de 22 cm.