Este sezonul urzicilor asa ca trebuie neaparat sa le includem in alimentatia noastre deoarece sunt foarte sanatoase, bogate in vitamina A, B2, C, vitamina K și cu un conținut foarte mare de antioxidanți. Urzicile pot fi consumate în diferite forme și în diferite tipuri de mancare pentru ca sunt extrem de gustoase.
Astazi va prezint aceasta reteta de ciorba cu urzici si carne insa carnea nu este obligatorie. Daca tineti post sau pur si simplu nu consumati carne, o puteti exclude din reteta. Aceasta reteta de ciorba este foarte sanatoasa, gustoasa, bogata in vitamine, cu multe legume și foarte usor de preparat.
Ingrediente pentru ciorba:
- 300 gr de pulpa de porc sau vită
- urzici proaspete (cam 100 gr)
- macris, 2 oua fierte
- 300 gr cartofi
- 1 morcov, 1 ceapa
- 2 oua, frunze de dafin
- Sare si condimente dupa gust
Mod de preparare:
Cantitatea de legume poate fi ajustata in functie de preferinte, la fel si cantitatea de urzici. Cu cat mai multe cu atat mai bine pentru ca ele oricum scad la fiert.
Spalam carnea si o lasam putin in apa, aruncam apa si o punem in alta apa curata la fiert. Spumam carnea, aruncam prima apa si mai apoi punem din nou la fiert. Se fierbe carnea foarte bine – eu am folosit oala cu presiune pentru ca se gateste mult mai rapid decat la o oala normala.
Separat se pun ouale la fiert (avem nevoie de oua fierte tari).
Intre timp se taie ceapa cubulete, morcovul se da pe razatoare si se pun la calit in 2 linguri de ulei.
Prima data punem la calit ceapa, timp de 2 minute dupa care adaugam si morcovul ras. Cand carnea este gata, se scoate cu o spatula si se lasa separat.
Taiati si cartofii, in cubulete mici si puneti toate legumele in apa in care a fiert carnea.
Se fierbe pana cand cartofii sunt moi si se adauga macrisul taiat marunt si urzicile (spalate bine si curatate de iarba sau frunze).
Se lasa la fiert pentru 5 minute dupa care se adauga carnea, se sareaza si se condimenteaza ciorba si se serveste. In fiecare bol de ciorba servit se adauga jumatate de ou fiert tare. Pofta buna!