Alecia - Blog Pentru Femei
No Result
View All Result
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări
DIABET
REȚETE CULINARE
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări
No Result
View All Result
Alecia - Blog Pentru Femei

Ciorbă de Burtă: burta de vita 1,2 kg; un rasol (picior) de vita; ceapa 100 g; morcov 100 g; telina 100 g

by Alecia
18 aprilie
ciorba-de-burta

Daca mancam ciorba de burta in locuri diferita, gustul ei difera simtitor. Uneori e fada. Asta din cauza ca e facuta din burta prefiarta si probabil n-a fiert in oala niciun ciolan. Iata cum se face ciorba de burta adevarata.

Luam burta proaspata de la macelarie, chiar daca vom fi nevoiti s-o frecam cu un cutit dupa ce am presarat pe ea sare grunjoasa si s-o tinem mai bine de cinci ore la fiert.

Ingrediente pentru 10 portii de Ciorba de Burta:

  • burta de vita 1,2 kg;
  • un rasol (picior) de vita;
  • ceapa 100 g;
  • morcov 100 g;
  • telina 100 g;
  • ustu­roi 50 g;
  • smantana 300 g;
  • galbenus de ou 3 buc;
  • o lingura de faina;
  • sare si otet dupa gust.

Cum se prepara Ciorba de Burta ?

Burta si rasolul de vita se curata, se spala, se oparesc si se pun la fiert in 7-8 litri de apa rece. Se spumeaza si se fierb, pana ce burta este aproape fiarta (aprox. 4-5 ore). Se adau­ga zarzavatul curatat si taiat bucati, putina sare si jumatate din cantitatea de usturoi, curatat si lasat intreg.

Dupa ce burta a fiert bine, se scoate si se taie fasii subtiri, lungi de 4-5 cm. Se scoate si rasolul, se aleg partile bune de consum si se taie bucatele. Zeama de fierbere se strecoara si se pune peste carnea taiata.

Se pune din nou pe foc si se adauga treptat liezonul. Acesta se obtine prin amestecarea galbenusului de ou cu smantana si faina. inainte de a fi turnat in ciorba, liezonul trebuie temperat prin adaugarea unei mici cantitati de ciorba fierbinte. Se amesteca totul bine si se adauga in ciorba treptat, ames­tecand continuu. Din acest moment ciorba nu mai trebuie sa dea in clocot, ci sa fiarba incet la foc mic inca cateva minute.

Usturoiul ramas se piseaza, se obtine un mujdei cu putina zeama de la ciorba, se strecoara si se adauga la ciorba. Se potriveste gustul cu sare si otet si se retrage imediat vasul de pe foc.

Optional se poate imbunatati ciorba in felul urmator:

1. Se ia un morcov, se da prin razatoarea mica si se prajeste intr-o tigaie cu putin ulei.

2. Dupa ce uleiul s-a colorat, se strecoara si se adauga (doar uleiul) la ciorba. in limbaj pro­fesional acest ulei se numeste „fata”, iar rolul lui este^de a da un aspect mai apetisant ciorbei dumneavoastra;

3. Se iau 100 g de gogosari rosii in otet, se taie cubulete sau fasii subtiri (mai scurte decat fasiile de burta), se prajesc usor in putin ulei si se adauga (cu tot cu ulei) in ciorba. In acest caz trebuie sa diminuati cantitatea de otet adaugata la sfarsit.

Rețeta #2: Ciorba de burtă cu usturoi și smântână

Ingredientele necesare sunt:

  • Burta proaspata de vita
  • Sare grunjoasa
  • Ciolan de vita
  • Ceapa
  • Morcov
  • Usturoi
  • Hrean
  • Otet
  • Ulei
  • Oua
  • Smantana
  • O legatura de patrunjel
  • Sare
  • Piper boabe.

Dupa ce am curatat si spalat burta (o culoare bejulie-verzuie tot va pastra), o punem la fiert in bucati mari, laolalta cu un ciolan de vita. Le lasam sa fiarba, daca avem o oala normala, si nu sub presiune, acoperite cu un capac, cel putin 4 ore. La 1 kg de burta punem cam 1,5 l de apa.

Scoatem ciolanul si-l aruncam, iar burta o taiem fasii de pana-n 1 cm latime si 4-5 cm lungime. Punem fasiile la loc in oala, pe foc. Punem un morcov mare si o ceapa tot mare. Dupa ce fierb, adica la sfarsit,, dupa vreo ora, le aruncam. Daca dorim ciorba de burta mai groasa, le putem pune in oala date pe razatoare. Mai punem un piculet de ulei, vreo trei catei de usturoi zdrobiti, sare si piper boabe.

Dupa ce vedem ca burta e fiarta, stingem focul. Bagam in oala o legatura de patrunjel, pe care o scoatem si o aruncam dupa cinci minute, sa-si lase aroma. Dregem ciorba cu galbenusul unui ou crud batut cu smantana si otet. Radacina de hrean o dam pe razatoarea mica si o punem in otet.

Putem servi hreanul cu otet separat, intr-un mic bol, sau incorporat in ciorba.

Tags: Rețete de supe

Related Posts

salata-de-sfecla
Culinar

Salată de sfeclă roșie – un izvor de sănătate

turte-cartofi-chefir-fara-oua
Culinar

Turte de cartofi cu chefir. O rețetă apetisantă: Fără ouă

chifle dulci cu branza de vaci
Culinar

Chifle pufoase și dulci, cu umplutură de brânzică de vaci! Simplu și rapid

pregatim-branza-de-casa-30-minute
Culinar

Pregătim cea mai gustoasă brânză de casă în 30 de minute

tort pandispan cu piersici
Culinar

Tort Raiul Piersicilor: cu blaturi ușoare de pandișpan, piersici moi și cremă aromată

chifle pufoase cu crema de vanilie
Culinar

Chifle dulci și pufoase umplute cu cremă de vanilie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • salata-de-sfecla
    Salată de sfeclă roșie – un izvor de sănătate
  • chifle dulci cu branza de vaci
    Chifle pufoase și dulci, cu umplutură de brânzică de vaci! Simplu și rapid
  • turte-cartofi-chefir-fara-oua
    Turte de cartofi cu chefir. O rețetă apetisantă: Fără ouă
  • tort pandispan cu piersici
    Tort Raiul Piersicilor: cu blaturi ușoare de pandișpan, piersici moi și cremă aromată
  • pregatim-branza-de-casa-30-minute
    Pregătim cea mai gustoasă brânză de casă în 30 de minute
  • dieta-rina
    Dieta Rina – Cat poti slabi in 4 zile? Am testat aceasta dieta
  • cat-de-eficiente-sunt-dietele
    Tipuri de diete – cum te ajuta dietele sa slabesti?
  • dieta-disociata-meniu
    Dieta disociata – Dieta de 60 de zile cu care slabesti 15 kilograme
  • tarate-psyllium
    Tărâțe Psyllium – Cum se administrează? Ce beneficii au?
  • ce este dieta de 3 zile
    Dieta de 3 zile – planuri de mese, substituiri permise și precauții
  • Despre mine
  • Publicitate
  • Termeni si conditii
  • GDPR
  • Contact

© 2023 Alecia.ro - Blogul Femeii Moderne

No Result
View All Result
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări

© 2023 Alecia.ro - Blogul Femeii Moderne