Daca mancam ciorba de burta in locuri diferita, gustul ei difera simtitor. Uneori e fada. Asta din cauza ca e facuta din burta prefiarta si probabil n-a fiert in oala niciun ciolan. Iata cum se face ciorba de burta adevarata.
Luam burta proaspata de la macelarie, chiar daca vom fi nevoiti s-o frecam cu un cutit dupa ce am presarat pe ea sare grunjoasa si s-o tinem mai bine de cinci ore la fiert.
Ingrediente pentru 10 portii de Ciorba de Burta:
- burta de vita 1,2 kg;
- un rasol (picior) de vita;
- ceapa 100 g;
- morcov 100 g;
- telina 100 g;
- usturoi 50 g;
- smantana 300 g;
- galbenus de ou 3 buc;
- o lingura de faina;
- sare si otet dupa gust.
Cum se prepara Ciorba de Burta ?
Burta si rasolul de vita se curata, se spala, se oparesc si se pun la fiert in 7-8 litri de apa rece. Se spumeaza si se fierb, pana ce burta este aproape fiarta (aprox. 4-5 ore). Se adauga zarzavatul curatat si taiat bucati, putina sare si jumatate din cantitatea de usturoi, curatat si lasat intreg.
Dupa ce burta a fiert bine, se scoate si se taie fasii subtiri, lungi de 4-5 cm. Se scoate si rasolul, se aleg partile bune de consum si se taie bucatele. Zeama de fierbere se strecoara si se pune peste carnea taiata.
Se pune din nou pe foc si se adauga treptat liezonul. Acesta se obtine prin amestecarea galbenusului de ou cu smantana si faina. inainte de a fi turnat in ciorba, liezonul trebuie temperat prin adaugarea unei mici cantitati de ciorba fierbinte. Se amesteca totul bine si se adauga in ciorba treptat, amestecand continuu. Din acest moment ciorba nu mai trebuie sa dea in clocot, ci sa fiarba incet la foc mic inca cateva minute.
Usturoiul ramas se piseaza, se obtine un mujdei cu putina zeama de la ciorba, se strecoara si se adauga la ciorba. Se potriveste gustul cu sare si otet si se retrage imediat vasul de pe foc.
Optional se poate imbunatati ciorba in felul urmator:
1. Se ia un morcov, se da prin razatoarea mica si se prajeste intr-o tigaie cu putin ulei.
2. Dupa ce uleiul s-a colorat, se strecoara si se adauga (doar uleiul) la ciorba. in limbaj profesional acest ulei se numeste „fata”, iar rolul lui este^de a da un aspect mai apetisant ciorbei dumneavoastra;
3. Se iau 100 g de gogosari rosii in otet, se taie cubulete sau fasii subtiri (mai scurte decat fasiile de burta), se prajesc usor in putin ulei si se adauga (cu tot cu ulei) in ciorba. In acest caz trebuie sa diminuati cantitatea de otet adaugata la sfarsit.
Rețeta #2: Ciorba de burtă cu usturoi și smântână
Ingredientele necesare sunt:
- Burta proaspata de vita
- Sare grunjoasa
- Ciolan de vita
- Ceapa
- Morcov
- Usturoi
- Hrean
- Otet
- Ulei
- Oua
- Smantana
- O legatura de patrunjel
- Sare
- Piper boabe.
Dupa ce am curatat si spalat burta (o culoare bejulie-verzuie tot va pastra), o punem la fiert in bucati mari, laolalta cu un ciolan de vita. Le lasam sa fiarba, daca avem o oala normala, si nu sub presiune, acoperite cu un capac, cel putin 4 ore. La 1 kg de burta punem cam 1,5 l de apa.
Scoatem ciolanul si-l aruncam, iar burta o taiem fasii de pana-n 1 cm latime si 4-5 cm lungime. Punem fasiile la loc in oala, pe foc. Punem un morcov mare si o ceapa tot mare. Dupa ce fierb, adica la sfarsit,, dupa vreo ora, le aruncam. Daca dorim ciorba de burta mai groasa, le putem pune in oala date pe razatoare. Mai punem un piculet de ulei, vreo trei catei de usturoi zdrobiti, sare si piper boabe.
Dupa ce vedem ca burta e fiarta, stingem focul. Bagam in oala o legatura de patrunjel, pe care o scoatem si o aruncam dupa cinci minute, sa-si lase aroma. Dregem ciorba cu galbenusul unui ou crud batut cu smantana si otet. Radacina de hrean o dam pe razatoarea mica si o punem in otet.
Putem servi hreanul cu otet separat, intr-un mic bol, sau incorporat in ciorba.