Aceasta reteta de chec cu fistic este una foarte usor de preparate, super rapida iar rezultatul este unul super pufos, umed si foarte aromat.
Pentru prepararea acestuia aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 120 gr unt fara sare – la temperatura camerei + unt pentru uns tava
- 1 cana de zahar
- 3 oua (marimea L) la temperatura camerei
- Faina pentru tapetat tava
- Jumatate de lingurita praf de copt, ½ lingurita de sare
- ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/3 cana cu fistic macinat nesarat
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 3 linguri de suc de lamaie proaspat stors
- ½ lingurita extract de vanilie
- ½ cana lapte de cocos
Pentru glazura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- ¼ cana de zahar
- 1 lingura nuca de cocos rasa
- 2 linguri de lapte de cocos
- 2 linguri de suc de lamaie
Mod de preparare:
Intai de toate trebuie sa preincalziti cuptorul la 180 grade (pentru cuptorul electric). Tava in care veti coace checul trebuie unsa cu unt si mai apoi tapetata cu faina. Sigur, daca veti folosi hartie de copt atunci nu trebuie sa mai ungeti tava.
Pentru coacerea checului eu am folosit o tava normala pentru chec.
Intr-un vas incapator sau in vasul mixerului, puneti untul si zaharul – acestea se bat la viteza medie intre 3-5 minute pana untul devine spumos si cremos. Se mentine viteza mixerului si se adauga, pe rand, ouale. La final, compozitia trebuie sa fie suficient de consistenta.
Separat, se cerne faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Peste acestea se adauga si fulgii de nuca de cocos.
Fisticul se marunteste la robot sau cu un cutit, putin mai mare si puneti deoparte 1 lingura de fistic pentru ornat. Restul fisticului se marunteste foarte fin si se adauga peste amestecul de faina.
In alt bol amestecati laptele de cocos, coaja de lamaie, vanilia si sucul de lamaie. Peste acest amestec se toarna, alternativ, compozitia de unt si cea cu ingredientele uscate. Se amesteca cu o spatula atat cat este nevoie sa nu ramana cocoloase – nu amestecati in exces.
Compozitia se transfera in tava tapetata si se baga la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana trece testul scobitorii. Inainte de a fi scos din tava, se lasa 10 minute la racit.
Pentru glazura – amestecati zaharul, laptele de cocos si sucul de lamaie si puneti la fiert – se amesteca pana cand zaharul este complet dizolvat si se ia de pe foc.
Aceasta glazura se toarna peste checul cald sim ai apoi se orneaza cu nuca de cocs si fistic maruntit.
Pofta buna!