Ceapa are efecte hipoglicemiante și antidiabetice naturale. Fie că o consumăm ca atare, pe lângă un aperitiv, fie că o folosim pe post de condiment, în salate sau alte garnituri, ceapa adaugă o aromă deosebită unui număr mare de preparate culinare.
Asemenea dovleceilor și a altor legume bogate în apă și sărace în calorii, ceapa este un aliment ideal in diabet, dar si pentru curele de slăbire, datorita numarului mic de calorii.
Conține fibre, fier, potasiu, vitamina C și mulți alți micronutrienți valoroși. Unele studii au arătat că în ceapă putem găsi și anumiți compuși care ajută la menținerea zahărului din sânge la niveluri optime.
Daca incerci sa mentii zaharul de sange sub control, Asociatia Americana de Diabet incurajeaza consumul de legume sarace in amidon pentru ca acestea contin putine calorii si carbohidrati. Consumul de ceapa este benefic in diabet deoarece nu contine amidon si are putine calorii.
Calorii și carbohidrați prezenți în ceapă
75 g de ceapă verde conține 26 de calorii și 5,9 g de carbohidrați. Ceapa galbenă, albă sau roșie sunt alegeri și mai bune. Aceste soiuri conțin circa 16 calorii și 3,7 g de carbohidrați.
Există și un soi de ceapă dulce, care spre deosebire de ceapa uscată obișnuită, are un conținut mai mare de apă, dar conține mai puțini compuși bogați în sulf. De aceea ea este mai puțin iute.
Cu toate că are un gust dulceag, concentrația de zahăr nu este mult mai mare decât cea din ceapa uscată. Așadar, diabeticii pot consuma inclusiv ceapă dulce, fără să se teamă că aceasta ar putea crește nivelul de zahăr din sânge.
Sfat: Incearca Blood Sugar Premier pentru a mentine diabetul s
Ceapa si Glucoza – Cum te ajuta in ceapa in diabet?
Daca ai probleme cu mentinerea glucozei sub control, introducerea cepei in dieta ta te poate ajuta. Un studiu din 2014 a afirmat ca ceapa poate avea un efect hipoglicemic pentru diabetici. Autorii articolelor au spus ca compusii de sulf din ceapa pot fi responsabili pentru acest efect.
Cu toate astea, inca mai este nevoie de cercetari pentru a fi siguri de efectele cepei in diabet.
Conținutul de fibre din ceapă
Asemenea altor legume, ceapa este o sursă bună de fibre. Aceste substanțe mențin tranzitul intestinal activ, contribuie la eliminarea excesului de colesterol, previn bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Persoanele cu diabet pot fi mai predispuse la constipație, din cauza complicațiilor legate de nervi. Un consum de 25-30 g de fibre pe zi poate ajuta la combaterea acestei probleme.
Dietele bogate în fibre sunt de asemenea esențiale pentru controlul colesterolului din sânge și prevenirea bolilor de inimă.
Ceapa verde are un conținut mai mic de fibre (1,3g per 150 g) decât ceapa uscată (2, 1g per 150 g).
Ce vitamine și minerale găsim în ceapă
Ceapa are cantități moderate de vitamina C. 75 de ceapă verde verde 9,4 mg de vitamina C, iar cea uscată 15 mg. Alte vitamine importante regăsite în ceapă sunt: vitamina A, vitamina K, acid folic și vitamina B3.
Dintre minerale, predomină fierul, zincul, fosforul, potasiul și magneziul.
Ce efect are ceapa asupra nivelului de zahăr din sânge
Compușii din ceapă care pot afecta nivelul zahărului din sânge menționați mai sus sunt flavonoidele. Ceapa are o concentrație mare de aceste substanțe antioxidante. Cea mai abundentă este quercetina, urmată de cisteină și alil propil disulfid.
Cercetările pe efectele hipoglicemiante ale cepei datează încă din anii ’70. Un studiu pe iepuri diabetici din 1975, publicat în „Indian Journal of Physiology and Pharmacology” a arătat că anumite fracțiuni din ceapă au ajutat la controlul hiperglicemiei și au îmbunătățit toleranța glucozei, fiind pe jumătate la fel de eficiente ca medicamentul Fenformin (retras de pe piață).
Cercetătorii de la Universitatea Alexandria din Egipt au publicat un studiu în anul 2005 în care au demonstrat că sucul de ceapă și de usturoi pot reduce glucoza, ureea, creatinina și bilirubina crescute la valorile lor normale.
Ambele sucuri au demonstrat efecte antioxidante și anti-hiperglicemiante, precum și potențialul de a ameliora daunele hepatice și renale cauzate de diabetul indus de alloxan (un compus pro-oxidant).
În 2009, o recenzie publicată în „Journal of Medicinal Food” a arătat că extractul de ceapă este eficient în reducerea concentrației de glucoză plasmatică și a greutății corporale la șoarecii cu diabet indus.
Un studiu din 2010, apărut în jurnalul „Environmental Health Insights” raportează că ceapa proaspătă reduce nivelurile de glucoză sangvină la pacienții cu diabet de tip 2 și 2.
În 2018, cercetătorii egipteni și spanioli au demonstrat că ceapa roșie are un potențial terapeutic antidiabetic și poate preveni nefropatia diabetică.
Asociația Americană a Diabetului recomandă cel puțin 3-5 porții de legume în fiecare zi. Adăugarea de ceapă la supe, tocănițe, sandviciuri, salate, supe, sosuri și alte mâncăruri ne poate ajuta să împlinim această recomandare, fără să mărim aportul de calorii sau carbohidrați ingerați.
Surse bibliografice:
- Tina M. St. John, „Can Diabetics Eat Onions?” articol publicat pe site-ul LIVESTRONG.COM: https://www.livestrong.com/article/474394-can-diabetics-eat-onions/
- Mathew PT, Augusti KT., „Hypoglycaemic effects of onion, Allium cepa Linn. on diabetes mellitus – a preliminary report”, articol publicat în Indian Journal of Physiology and Pharmacology. 1975 Oct-Dec;19(4):213-7, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1223000
- El-Demerdash FM, Yousef MI, El-Naga NI, „Biochemical study on the hypoglycemic effects of onion and garlic in alloxan-induced diabetic rats”, articol publicat în jurnalul Food and Chemical Toxicology. 2005 Jan;43(1):57-63, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1558219
- Kook S, Kim GH, Choi K., „The antidiabetic effect of onion and garlic in experimental diabetic rats: meta-analysis, articol publicat în Journal of Medicinal Food”. 2009 Jun;12(3):552-60, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19627203
- Abouzed TK, Contreras MDM, Sadek KM, Shukry M, H Abdelhady D, Gouda WM, Abdo W, Nasr NE1, Mekky RH, Segura-Carretero A, Kahilo KA, Abdel-Sattar E, „Red onion scales ameliorated streptozotocin-induced diabetes and diabetic nephropathy in Wistar rats in relation to their metabolite fingerprint”, articol publicat în jurnalul Diabetes Research and Clinical Practice. 2018 Jun;140:253-264, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29626589