Urzica (Urtica dioica) este o planta care crește sălbatic în regiunile temperate din întreaga lume. Urzica este considerată o plantă clasică „nutritivă” și hrănitoare. Aceasta a fost folosită ca hrană, medicament și tonic hrănitor, inca din cele mai vechi timpuri.
Infuzarea unei cantități mari de frunze de urzică uscată în apă, pentru o perioadă lungă de timp este una dintre cele mai ușoare și mai tradiționale modalități de a obține beneficii din ceaiul de urzică.
Nutrienții urzicii
Urzica este ambalata cu vitamine, minerale, impreuna cu o doza puternica de fitonutrienti puternici, inclusiv clorofila si carotenoizi. De fapt, mai mult de 100 de componente chimice au fost identificate in urzica, incluzand:
- Minerale – fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, mangan, cupru, bor, stronțiu
- Vitamine – vitaminele A, C, K și B
- Fitonutrienți – clorofilă, beta-caroten, luteină, zeaxantină, quercetin, rutină.
Beneficiile ceaiului de urzica
Ceaiul de urzica, este obținut din frunze de urzică uscată, este probabil cel mai bine cunoscut pentru conținutul ridicat de minerale. Frunzele sunt ambalate cu mai multe minerale, în special magneziu și calciu. Un studiu recent a constatat că frunza de urzică uscată are mai mult magneziu, calciu, fosfor, potasiu, bor și stronțiu decât mușețelul uscat, menta, salvia, sunătoarea si teiul.
Cantitățile exacte ale diferitelor minerale extrase din frunze în ceai depind de mulți factori, printre care condițiile de creștere ale plantelor, cantitatea de frunze de urzică uscată și apa folosită la prepararea ceaiului și timpul de înmuiere. Un studiu recent a constatat că 500 ml de ceai realizat cu 20 de grame de frunze de urzică uscată, înmuiate timp de 30 de minute, conține 76 mg de magneziu, ceea ce reprezintă aproximativ 20-25% din cerința zilnică la bărbați și femei.
Acest lucru nu suna prea mult, dar este remarcabil pentru o băutură. În plus, majoritatea nutritionistilor recomandă un raport ușor mai ridicat de ceai in apă și timpi de inmuiere mai lungi decât cei utilizați în acest studiu, pentru a crește și mai mult conținutul mineral.
Alte beneficii pentru ceaiul de urzică
În plus față de conținutul ridicat de nutrienți, rezultatele studiilor preliminare arată că urzica are multe alte proprietăți de promovare a sănătății. De exemplu, urzica s-a dovedit utila pentru:
- Scăderea stresului oxidativ. Polifenolii naturali din frunzele de urzică sunt considerați a fi responsabili de abilitățile puternice antioxidante. Stresul oxidativ este implicat în îmbătrânirea accelerată, precum și în multe boli cronice.
- Îndepărtarea durerii. Ceaiul de urzica are efecte analgezice.
- Combaterea infecțiilor. Urzica are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice. Ceaiul de urzica are o activitate antimicrobiană notabilă împotriva bacteriilor gram-pozitive și negative în comparație cu compușii antimicrobieni standarzi și puternici.
- Reducerea inflamației. Urzica funcționează ca un antiinflamator natural printr-o serie de mecanisme diferite, cum ar fi scăderea activității de legare a factorului nuclear kappa B la ADN. Extractul din urzica, utilizat pentru tratarea artritei, a demonstrat scăderea nivelului compușilor pro-inflamatori cum ar fi interleukina-6 și proteina C-reactivă.
- Glicemie, tensiune arterială și colesterol scăzut. Urzica este folosita la diabet, pentru a combate creșterea zahărului din sânge și a factorilor de risc cardiovascular .
- Combaterea cancerului. Urzica are un efect benefic în cancerul de prostată.
- Vindecă mucoasa stomacală. Ceaiul de urzică ajută la vindecarea căptușelii mucoasei stomacului în caz de ulcerații sau iritații la nivelul stomacului.
- Tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (BPH). Rădăcinile de urzica sunt folosite pentru a scădea simptomele de prostată mărită.
O orientare generală pentru realizarea de infuzii bogate în minerale cu plante nutritive, cum ar fi urzica, este utilizarea unei cantitati de 30 de grame de plante uscate per litru de apă filtrată sau distilată. Aceasta cantitate este, în general, considerată necesară pentru a furniza suficiente minerale.
Ce beneficii au urzicile?
Odată cu debutul verii și cu apariția diferitelor plante și ierburi, acestea sunt folosite pentru a pregăti diferite feluri de mâncare, precum și pentru a face decocturi și tincturi. În această perioadă, proprietățile lor de vindecare ajung la un nivel maxim. Cea mai valoroasa planta este urzica, caracteristicile și beneficiile acesteia pentru oameni, fiind cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri.
Această plantă este considerată a fi o buruiana și crește adesea în locuri umbrite și în zone mari: pe parcele de țară, de-a lungul căii ferate și pe autostrăzi etc. Toată lumea știe urzica pentru dupa intepatura ei.
Această plantă are pur și simplu proprietăți unice, în ciuda faptului că nu este dificil să o găsiți și să o colectați pe cont propriu.
Beneficiile urzicii
Urzica, cu prevalența și modestia ei este o plantă extrem de utilă pentru corpul oamenilor. Acesta conține o cantitate mare de vitamina A, C și K. De asemenea, contine un volum mare de fibre, fier, potasiu, cupru, mangan și altele. În plus, în urzică există:
- taninuri,
- acizi organici,
- flavonoide,
- fitoncide
Consumul acesteia crește imunitatea, nivelul hemoglobinei, îmbunătățește vederea și este considerata un instrument excelent pentru curățarea sângelui de toxine și colesterol. Urzicile au proprietati care ajuta la protejarea tesuturilor de lipsa oxigenului, efectele radiatiilor. Este foarte utila pentru persoanele care lucrează în industrii periculoase și în mine.
Urzica conține, de asemenea, o cantitate mare de fibre grosiere. Din acest motiv, de mult timp această plantă a fost folosită pentru saci, vele și altele. Urzica este folosită pentru toate tipurile de feluri de mâncare.
Deseori, urzica se găsește în farmacii, în forma uscată, dar beneficiile sale sunt mult mai mici decât planta abia culeasa. In acest fel, preparatul din urzica poate fi utilizat numai pentru scopuri cosmetice.
Trebuie să ne amintim că urzica, ca o buruiana, absoarbe toate substanțele care sunt în sol: atât cele utile, cât și cele dăunătoare.
Aplicarea în cosmetologie
Proprietățile utile ale urzicii includ și faptul că este utilizata pe scară largă pentru îngrijirea pielii și părului, atât în scopuri medicinale, cât și în cosmetică.
Urzica ca un decoct de plante proaspete sau uscate poate fi utilizată pentru îngrijirea părului. Se folosește pentru clătire, după spălare. Cu o aplicare constantă, părul devine mai gros, mai sănătos. În plus, ruperea firelor încetează, rădăcinile sunt întărite si saturate cu vitamine. Urzica este un remediu eficient pentru matreata si alopecia. Unele persoane chiar folosesc suc proaspăt stors pentru un efect mai mare. Beneficiul unei astfel de proceduri devine vizibil în câteva săptămâni.
Decoctul pentru clătire este de dorit să nu se păstreze în frigider și de fiecare dată să se facă unul nou pentru a nu-și pierde proprietățile medicinale. Decoctul este utilizat pentru tratarea problemelor cutanate. Este folosit pentru vindecarea diferitelor răni, tăieturi, abraziuni și ulcere. De asemenea, decoctul sub formă de loțiuni, ajuta in cazul acneei, furunculozei, dermatitei și alte boli ale pielii.
Având în vedere proprietățile vindecătoare și antiseptice ale urzicii, aceasta este folosită pentru îngrijirea feței. Această procedură netezește ridurile si îmbunătățește culoarea. În plus, ajută in erupții pe piele și iritații. De asemenea, în apă se adaugă sucul de urzică proaspătă și se îngheață. Aceste cuburi de gheață sunt recomandate sa fie folosite zilnic pentru a sterge zona feței, gâtului și decolteului. Această procedură strânge pielea, o tonifică și o întinerește. Datorită proprietăților vindecătoare de urzică, o procedură similară este potrivită pentru bărbații a căror față are erupții cutanate, acnee sau iritații.
Contraindicații ale urzicii
Datorită cantității mari de vitamina K din urzică, nu este recomandată femeilor însărcinate. Consumand-o în această perioadă, poate duce la avort spontan. Din același motiv, nu puteți mânca această plantă în timpul primirii de anticoagulante, deoarece acțiunea lor va fi pur și simplu blocată.
Vitamina K este implicată în procesul de coagulabilitate a sângelui și cu o cantitate suficientă din acesta, toate rănile se vindecă rapid, dar cu abundența sa se pot forma trombi, iar beneficiul va fi înlocuit de efectul opus. Această plantă trebuie utilizată cu precauție de bărbații și femeile care au probleme cu inima și cu vasele de sânge.
De asemenea, decoctul și urzica recoltată proaspăt ar trebui să fie folosită cu mare grijă de cei care suferă de orice boală de rinichi.
Urzica si beneficiile ei
Desi nu are un aspect placut nici fizic, nici senzorial, urzica este curativa incepand de la radacina si pana la frunze. Inca din antichitate se bucura de un succes garantat si de multa apreciere.
Compozitie si mod de actiune: Flavonoide, clorofila, carotinoide, saruri minerale, acid silicic. Cu acest continut urzica are efect astringent; stimuleaza hematopoeza, diureaza, lactatia. Indeparteaza insectele de pe plante. Datorita substantelor hematopoietice, urzica este un ajutor de nadejde in tratarea afectinuilor grave ale sangelui, in tratarea clororelor si a anemiilor. Pentru tratarea reumatismului este recomandat ceaiul de urzici pe o perioada mai indelungata. Ceaiul de urzica are efect diuretic.
Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bateriile care afecteaza sistemul urinar. Celor ce sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica.
Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui. Avand in acelasi timp un efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara! Valabilitatea frunzelor de urzica pentru ceai este de doi ani. Ceaiul de urzica este foarte usor de facut: 2 lingurite de urzici la o cana cu apa fierbinte,neindulcit. Ca sa schimbati gustul puteti adaugati menta sau musetel. Ceaiul de urzici are o influenta pozitiva asupra pancreasului si scade nivelul glicemiei.
Aceasta planta care apare primavara destul de timpuriu, are efecte benefice, nu numai ca planta medicina. Ea se si gateste sub diverse forme (mancare de urzici sau ciorba de urzici), “balsam” pentru par, detoxifiant al organismului.
Cura cu urzici nu inseamna altceva decat folosirea timp de o luna a urzicilor sub forma de suc, ceai, ciorba sau mancare gatita. O astfel de cura este indicata pe timpul primaverii, dupa sezonul rece, pentru a-ti intarii organismul si a-l ajuta sa elimine toate toxinele acumulate de la mancarurile grase. Consumata ca aliment sau preparata sub forma de ceai, macerat sau tinctura, urzica are proprietati diuretice, hemostatice, emoliente si expectorante, antiseptice, hipoglicemiante (in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole scade zaharul din sange la diabetici), depurative etc.
Afectiuni in care sunt recomandate urzicile:
-afectiuni ale circulatiei sangelui;
-afectiuni renale;
-afectiuni ale pancreasului;
-afectiuni digestive: enterita, diaree, dizinterie;
-retentie urinara, uremie, incontinenta urinara;
-insuficienta galactogena;
-hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree;
-retentie de apa in organism.
Unde le poti gasi? Pot fi intalnite pe langa garduri, pe langa case, pe malul apelor si in general sunt raspandite de la campie pana la zona alpina. Acum cred ca le gasiti mai mult in supermarketuri.
Ceaiul de urzica ajuta pentru o buna functionare a pancreasului dar mai ales, scade nivelul glicemiei. Mai vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, retentia urinara patologica. Un alte efect este cel laxativ. Ceaiul de urzica este recomandat pentru o cura de primavara.
Mod de preparare
Folositi 2 lingurite de urzici uscate la o ceasca de apa fierbinte si beti infuzia de 4 ori pe zi. Ceaiul de urzica nu se indulceste. Nu are un gust prea placut de aceea puteti sa adaugati musetel sau menta pentru a schimba macar putin gustul. Pentru a mentine substantele plante active, ceaiul se prepara prin oparire.
O dieta cu ceai de urzica de mai multe saptamani trateaza urmatoarele:
– afectiunile hepatice
– afectiunile biliare
– afectiunile splenice (si in cazul tumorii la splina)
– secretii abundente ale stomacului sau aparatului respirator
– crampele si ulcerele stomacale
– ulcerele intestinale
– bolile de piept.
Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.
Puteti manca frunze de urzica proaspete sau fierte de urzici ca pe oricare alta leguma.
Planta este bogata în vitamina C si de aceea apa în care au fiert poate fi consumata în loc de ceaiul obisnuit de urzici.
Pentru a slabi, tineti o cura cu ceai de urzica cel putin 30 de zile, cam 1 litru pe zi. Faceti o infuzie de 4-5 lingurite de frunze uscate cu un litru de apa fiarta. O data ce incepeti cura sa nu o intrerupeti.