Ceai De Papadie: Descriere, Beneficii, Utilizare

0
105
ceai-alb

Varietatea plantelor medicinale nu poate lăsa cei mai mulți oameni indiferenți. Prin urmare, odată cu debutul timpului cald, oamenii se angajează adesea în pregătirea plantelor medicinale potrivite pentru consumul sub forma de ceai in timpul iernii si nu numai. Papadia este una dintre astfel de plante. Florile de păpădie, care au o culoare galben strălucitoare, sunt cunoscute pentru atractivitatea lor. Rădăcinile plantei sunt materii prime medicinale extrem de valoroase, destinate preparării numeroaselor remedii homeopatice.

Primăvara, păpădia este una dintre primele care înflorește. Această plantă supraviețuiește cu ușurință în diferite condiții, pentru care unii consideră că este o buruiană. Încercați să faceți ceai de păpădie, băutura este plăcută la gust și are o serie de proprietăți medicinale.

Beneficii papadie

Papadia are un efect diuretic: stimulează rinichii să elimine apa și sarea. Datorită conținutului de lecitină, aceasta susține activitatea ficatului și il curăță, îmbunătățește activitatea creierului. Spre deosebire de medicamentele diuretice medicinale, acest remediu natural compensează pierderea de potasiu.

papadie-beneficii-tratament

Infuziile din rădăcinile papadiei îmbunătățesc apetitul, accelerează metabolismul. In cazul constipatiei, actioneaza ca un laxativ usor. Are un efect coleretic, promovează excreția de pietre din rinichi și vezica biliară.

Infuziile de papadie sunt folosite atunci când se doreste pierderea in greutate, proprietățile diuretice și laxative ajută la eliminarea excesului de lichide și toxine care persistă în celule și inhibă procesele metabolice. Îmbunătățirea digestiei accelerează, de asemenea, pierdere în greutate, prin funcționarea corectă a tractului gastro-intestinal, organismul are nevoie de mai puțină hrană pentru a se satura complet.

Frunzele proaspete de plante sunt bogate în microelemente, vitamine, acizi organici. Preparatele din ele reduc nivelul colesterolului, sunt utilizate pentru boli de piele, anemie, insuficiență renală, deficit de vitamine.

Compoziția ceaiului din rădăcina unei papadii cuprinde inulină, colină, uleiuri esențiale, saponine, acizi grași, pectină, zaharuri. Băutura va furniza organismului vitamine din grupa B, A, C, iod, calciu, fier, potasiu, seleniu și magneziu.

Utilizare papadie

Papadia, folosita sub formă de ceai, este un medicament minunat. Este utilizata pentru tratamentul hepatitei, colecistitei, colelitiazei, icterului, gastritei, colitei, cistitei. Este foarte utila pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, băutura este utilizată ca agent eficient antihelmintic. Papadia ca băutură medicinală stimulează funcțiile rinichilor, ficatului, are un efect extrem de benefic asupra țesutului conjunctiv și îmbunătățește alimentarea cu sânge. Datorită efectului comun al tuturor ingredientelor conținute în el, ceaiul de păpădie îmbunătățește în mod semnificativ starea generală a persoanelor slăbite de o boală gravă.

ceai-alb

Această băutură normalizează efectiv starea emoțională a oamenilor instabili mental, salvează de stres, depresii prelungite. Este extrem de utilă infuzia de rădăcini sau frunze de păpădie pentru a spori excreția laptelui la femeile care alăptează.

Toate părțile păpădie au valoarea lor și sunt utilizate în diferite scopuri:

  • florile sunt folosite pentru a face vin și gem;
  • infuzii de rădăcină sunt mai eficiente pentru pierderea în greutate;
  • bautura din rădăcina uscată, prăjită se aseamănă cu cafeaua sau cu cicoarea.

Cum se procura materiile prime?

Dacă doriți să colectați și să uscați materia primă pentru ceaiul de papadie, urmați urmatoarele reguli simple:

  • frunzele sunt recoltate în aprilie-mai, rădăcinile primăvara timpurie și toamna târzie;
  • alegeți o zonă curată ecologic, departe de autostradă și de căile ferate;
  • pentru tratament luati rădăcinile de plante care au 2-3 ani, mari și cărnoase.

Materiile prime sunt uscate și măcinate într-o pulbere. Se depoziteaza într-un loc uscat, rece, într-un recipient închis etanș.

Papadia este o planta minunata

Papadia este o plantă perena cu radacina pivotanta, rizom scurt si gros, tulpina de 5-40 cm si frunzele alterne, foarte apropiate. Papadia este foarte frecventa in zona de stepa-etajul boreal, locuri cultivate si ruderale.

Organele utilizate: Radacinile care contin principii amare, frunzele tinere si sucul. Planta este bogata în triterpenoide care au proprietati antiinflamatorii.

Frunzele contin caroteni si compusi flavonoizi (xantofile, apigenin- si luteolin-7-glucozid, chrisoeriol). Gustul amar al tesuturilor este datorat prezentei taraxicinei, a lactonelor sesquiterpenice (eudesmanolida, tetrahidroridentina B si taraxacolida) si a acizilor germecranici (acid taraxinic si acid 11,13-dihidrotaraxinic).

Florile contin pigmenti carotenoizi, glucozizi flavonici si tetraterpene.

papadiaActiune terapeutica:

Extractele obtinute din radacini au proprietati colagoge, diuretice, depurativa, tonice, hepatice, stomahice.

Extractele de papadie sunt utilizate pentru inhibarea apetitului, tratarea asteniei, arterosclerozei, celulitei, constipatiilor, obezitatii, gutei, eczemelor, icterului, cirozei, litazei, reumatismului, varicelor etc. Acestea au si o actiune antibacteriana. Se utilizeaza sub forma de infuzii preparate din frunze si radacini si decoct preparat din radacini. Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.

In medicina populara se folosesc frunzele, rizomul sau radacina pentru tratarea unor afectiuni vasculare, stimularea poftei de mancare, varice, afectiuni cronice ale aparatului urinar, dischinezie biliara, guta, decoctul din planta maruntita se foloseste pentru tratarea insuficientei hepatice, indigestie. In tratamentele de uz extern, decoctul de papadie se foloseste pentru tratarea cataractei, iar cataplasmele din radacina pentru tratarea reumatismului.

Alte utilizari ale papadiei

  • Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului. Din flori de papadie se poate prepara suc si dulceata. Radacinile plantei sunt deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
  • Ca planta tinctoriala, se foloseste pentru vopsirea fibrelor naturale in galben.
  • In alimentatie, frunzele se consuma primavara sub forma de salate sau in ciorbe si supe, inflorescentele se folosesc la aromatizarea lichiorului si prepararea unui vin.
  • In cosmetica, decoctul din partile aeriene ale plantei se foloseste pentru tratarea tenului iritat si inrosit.
  • In apicultura este importanta ca planta melifera.

Organe recoltate / Mod de recoltare:

  • Frunzele, prin taierea rozetei cu sapa, primavara
  • Radacinile, cu cazmaua, incepand cu luna iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here