Varietatea plantelor medicinale nu poate lăsa cei mai mulți oameni indiferenți. Prin urmare, odată cu debutul timpului cald, oamenii se angajează adesea în pregătirea plantelor medicinale potrivite pentru consumul sub forma de ceai in timpul iernii si nu numai. Papadia este una dintre astfel de plante.
Florile de păpădie, care au o culoare galben strălucitoare, sunt cunoscute pentru atractivitatea lor. Rădăcinile plantei sunt materii prime medicinale extrem de valoroase, destinate preparării numeroaselor remedii homeopatice.
Primăvara, păpădia este una dintre primele care înflorește. Această plantă supraviețuiește cu ușurință în diferite condiții, pentru care unii consideră că este o buruiană. Încercați să faceți ceai de păpădie, băutura este plăcută la gust și are o serie de proprietăți medicinale.
Beneficiile pe care le are papadia
Papadia are un efect diuretic: stimulează rinichii să elimine apa și sarea. Datorită conținutului de lecitină, aceasta susține activitatea ficatului și il curăță, îmbunătățește activitatea creierului. Spre deosebire de medicamentele diuretice medicinale, acest remediu natural compensează pierderea de potasiu.
Infuziile din rădăcinile papadiei îmbunătățesc apetitul, accelerează metabolismul. In cazul constipatiei, actioneaza ca un laxativ usor. Are un efect coleretic, promovează excreția de pietre din rinichi și vezica biliară.
Infuziile de papadie sunt folosite atunci când se doreste pierderea in greutate, proprietățile diuretice și laxative ajută la eliminarea excesului de lichide și toxine care persistă în celule și inhibă procesele metabolice.
Îmbunătățirea digestiei accelerează, de asemenea, pierdere în greutate, prin funcționarea corectă a tractului gastro-intestinal, organismul are nevoie de mai puțină hrană pentru a se satura complet.
Frunzele proaspete de plante sunt bogate în microelemente, vitamine, acizi organici. Preparatele din ele reduc nivelul colesterolului, sunt utilizate pentru boli de piele, anemie, insuficiență renală, deficit de vitamine.
Compoziția ceaiului din rădăcina unei papadii cuprinde inulină, colină, uleiuri esențiale, saponine, acizi grași, pectină, zaharuri. Băutura va furniza organismului vitamine din grupa B, A, C, iod, calciu, fier, potasiu, seleniu și magneziu.
Utilizare papadie
Papadia, folosita sub formă de ceai, este un medicament minunat. Este utilizata pentru tratamentul hepatitei, colecistitei, colelitiazei, icterului, gastritei, colitei, cistitei. Este foarte utila pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, băutura este utilizată ca agent eficient antihelmintic.
Papadia ca băutură medicinală stimulează funcțiile rinichilor, ficatului, are un efect extrem de benefic asupra țesutului conjunctiv și îmbunătățește alimentarea cu sânge.
Datorită efectului comun al tuturor ingredientelor conținute în el, ceaiul de păpădie îmbunătățește în mod semnificativ starea generală a persoanelor slăbite de o boală gravă.
Această băutură normalizează efectiv starea emoțională a oamenilor instabili mental, salvează de stres, depresii prelungite. Este extrem de utilă infuzia de rădăcini sau frunze de păpădie pentru a spori excreția laptelui la femeile care alăptează.
Toate părțile păpădie au valoarea lor și sunt utilizate în diferite scopuri:
- florile sunt folosite pentru a face vin și gem;
- infuzii de rădăcină sunt mai eficiente pentru pierderea în greutate;
- bautura din rădăcina uscată, prăjită se aseamănă cu cafeaua sau cu cicoarea.
Cum se procura materiile prime?
Dacă doriți să colectați și să uscați materia primă pentru ceaiul de papadie, urmați urmatoarele reguli simple:
- frunzele sunt recoltate în aprilie-mai, rădăcinile primăvara timpurie și toamna târzie;
- alegeți o zonă curată ecologic, departe de autostradă și de căile ferate;
- pentru tratament luati rădăcinile de plante care au 2-3 ani, mari și cărnoase.
Materiile prime sunt uscate și măcinate într-o pulbere. Se depoziteaza într-un loc uscat, rece, într-un recipient închis etanș.
Papadia este o planta minunata
Papadia este o plantă perena cu radacina pivotanta, rizom scurt si gros, tulpina de 5-40 cm si frunzele alterne, foarte apropiate. Papadia este foarte frecventa in zona de stepa-etajul boreal, locuri cultivate si ruderale.
Organele utilizate: Radacinile care contin principii amare, frunzele tinere si sucul. Planta este bogata în triterpenoide care au proprietati antiinflamatorii.
Frunzele contin caroteni si compusi flavonoizi (xantofile, apigenin- si luteolin-7-glucozid, chrisoeriol). Gustul amar al tesuturilor este datorat prezentei taraxicinei, a lactonelor sesquiterpenice (eudesmanolida, tetrahidroridentina B si taraxacolida) si a acizilor germecranici (acid taraxinic si acid 11,13-dihidrotaraxinic).
Florile contin pigmenti carotenoizi, glucozizi flavonici si tetraterpene.
Actiune terapeutica:
Extractele obtinute din radacini au proprietati colagoge, diuretice, depurativa, tonice, hepatice, stomahice.
Extractele de papadie sunt utilizate pentru inhibarea apetitului, tratarea asteniei, arterosclerozei, celulitei, constipatiilor, obezitatii, gutei, eczemelor, icterului, cirozei, litazei, reumatismului, varicelor etc. Acestea au si o actiune antibacteriana. Se utilizeaza sub forma de infuzii preparate din frunze si radacini si decoct preparat din radacini. Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.
In medicina populara se folosesc frunzele, rizomul sau radacina pentru tratarea unor afectiuni vasculare, stimularea poftei de mancare, varice, afectiuni cronice ale aparatului urinar, dischinezie biliara, guta, decoctul din planta maruntita se foloseste pentru tratarea insuficientei hepatice, indigestie. In tratamentele de uz extern, decoctul de papadie se foloseste pentru tratarea cataractei, iar cataplasmele din radacina pentru tratarea reumatismului.
Alte utilizari ale papadiei
- Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului. Din flori de papadie se poate prepara suc si dulceata. Radacinile plantei sunt deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
- Ca planta tinctoriala, se foloseste pentru vopsirea fibrelor naturale in galben.
- In alimentatie, frunzele se consuma primavara sub forma de salate sau in ciorbe si supe, inflorescentele se folosesc la aromatizarea lichiorului si prepararea unui vin.
- In cosmetica, decoctul din partile aeriene ale plantei se foloseste pentru tratarea tenului iritat si inrosit.
- In apicultura este importanta ca planta melifera.
Organe recoltate / Mod de recoltare:
- Frunzele, prin taierea rozetei cu sapa, primavara
- Radacinile, cu cazmaua, incepand cu luna iulie
13 beneficii potențiale ale păpădiei + doze, recomandări, efecte secundare
Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai cunoscute plante medicinale din lume. Mulți o consideră o simplă buruiană și nu îi acordă prea multă atenție.
Doar cei care au auzit de beneficiile ei o prețuiesc ca pe o plantă medicinală și o așază la loc de cinste în dulapul cu leacuri din casă. Păpădia este folosită de sute de ani pentru tratarea unei game variate de afecțiuni, de la probleme digestive și hepatice, până la diabet și cancer.
Vă invităm să descoperiți 13 dintre cele mai cunoscute beneficii ale păpădie, și ce spune știința despre ele.
- Este o plantă hrănitoare
Înainte de a etala virtuțile ei terapeutice, trebuie să prezentăm valoarea ei nutrițională. Înainte de a vorbi despre păpădie ca remediu, trebuie să vorbim despre ea ca aliment. Începând de la rădăcină și până la flori, păpădia abundă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Tijele și frunzele sale pot fi consumate în stare crudă sau pot fi gătite. Sunt o sursă excelentă de vitamine: A, C și K evidențiindu-se în mod deosebit. Conțin totodată vitamina E, acid folic și cantități mai mici de vitamine din complexul B.
Totodată, în părțile aeriene verzi ale păpădie găsim doze generoase de minerale importante, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.
Rădăcina de păpădie este o sursă bună de inulină – care face parte din categoria fibrelor solubile, și care susține creșterea și menținerea unei flore bacteriene sănătoase la nivelul tractului intestinal.
Deseori, rădăcina este curățată, tocată mărunt, uscată, măcinată fin și folosită la prepararea unui ceai sau a unei cafele „medicinale”. Ea poate fi consumată și ca aliment.
- Conține antioxidanți puternici
Păpădia este o sursă bogată de antioxidanți, care justifică numeroasele sale utilizări terapeutice. Pentru cei care nu știu, antioxidanții sunt molecule care ajută la neutralizarea radicalilor liberi sau la prevenirea efectelor lor distructive în corp.
Radicalii liberi sunt produși ai metabolismului, însă în cantități mari, ei pot avea efecte nocive. De altfel, multe boli cronice apar din cauza acțiunii radicalilor liberi asupra țesuturilor, celulelor și organelor, inclusiv îmbătrânirea prematură fiind accelerată de către aceștia.
Iată cât de importanți sunt antioxidanții pentru sănătatea noastră. În păpădie găsim beta-caroten – un antioxidant care oferă o protecție puternică împotriva daunelor celulelor și a stresului oxidativ, precum și polifenoli – cei mai mulți fiind concentrați în flori (sunt prezenți în cantități mai mici și în rădăcină, frunze și tulpini).
- Ajută la combaterea inflamațiilor
Polifenolii și alți compuși biochimici din păpădie au efecte antiinflamatoare. Inflamația este un răspuns natural al corpului la o leziune, un patogen sau o boală. Inflamația care persistă poate duce în timp la daune permanente la nivelul țesutului și ADN-ului.
Unele studii realizate în eprubetă au arătat că celulele tratate cu compuși din păpădie aveau mai puțini markeri de inflamație.
Un studiu pe șoareci cu boala pulmonară inflamatorie indusă artificial a arătat o reducere semnificativă a inflamației la animalele tratate cu păpădie.
Din păcate, nu există studii care să confirme acțiunea antiinflamatoare a păpădie la oameni.
- Ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge
Astăzi, păpădia este cunoscută ca un remediu adjuvant în diabet. Toate părțile plantei conțin 2 compuși bioactivi care pot ajuta la scăderea zahărului din sânge: acid clorogenic și acid cicoric.
Testele în eprubetă și studiile pe animale arată că acești compuși pot produce o îmbunătățire a secreției insulinei din pancreas și totodată îmbunătățirea absorbției glucozei (zahăr) în țesutul muscular. Acest proces duce la îmbunătățirea sensibilității la insulină și reduce nivelul de zahăr din sânge.
În experimentele pe animale, acidul clorogenic și acidul cicoric au redus digestia alimentelor amidonoase bogate în carbohidrați, fapt care poate contribui de asemenea la capacitatea plantei de a reduce nivelul de zahăr din sânge.
Rezultatele acestor studii sunt încurajatoare, însă este nevoie și de studii umane, care să confirme același mod de acțiune și la oameni.
- Poate ajuta la scăderea colesterolului
Un studiu pe șoareci a arătat că animalele tratate cu extract de păpădie au prezentat o scădere a nivelului de colesterol și trigliceride. Această scădere este importantă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Beneficii similare au fost obținute și într-un studiu pe iepuri. Animalele erau hrănite cu o dietă bogată în colesterol. Când cercetătorii au adăugat în dietă rădăcini și frunze de păpădie, nivelurile colesterolului au scăzut semnificativ.
Însă la fel ca și în cazurile precedente, aceste efecte trebuie testate pe oameni.
- Ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Unele persoane pretind că păpădia poate reduce presiunea arterială, însă dovezile în acest sens sunt minime. În practicile medicinei tradiționale, păpădia este folosită pentru acțiunea sa diuretică în detoxifierea anumitor organe.
În medicina occidentală, diureticele sunt medicamente care ajută la eliminarea excesului de lichid din corp, care ar putea determina creșterea tensiunii arteriale.
Un studiu pe oameni a arătat că păpădia poate fi considerată un agent diuretic eficient. Cu toate acestea, studiul a fost mic și de scurtă durată.
Totuși, ceva adevăr este în acest domeniu. Păpădia ar putea avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu un nivel crescut peste limita normală.
Nu doar păpădia are acest efect, ci toate plantele și alimentele bogate în potasiu, care sunt incluse într-o dietă sănătoasă.
- Susține sănătatea ficatului
Mulți asociază păpădia cu sănătatea hepato-biliară, și au multe motive să facă aceasta. Studiile pe animale au dezvăluit că planta exercită un efect protector asupra țesutului hepatic în prezența stresului și a unor substanțe toxice.
Un studiu pe șoareci expuși la niveluri toxice de acetaminofen (Paracetamol) a arătat că păpădia protejează semnificativ țesutul ficatului. Cercetătorii cred că acest efect hepatoprotector al păpădie se datorează conținutului de antioxidanți.
Alte studii animale au demonstrat că extractul de păpădie ar putea reduce excesul de grăsime depus în ficat și proteja țesutul hepatic de daunele stresului oxidativ.
Aceste rezultate necesită confirmare și în studiile umane, întrucât animalele au un metabolism diferit de al nostru și efectele pot fi diferite la rândul lor.
- Un posibil prieten al curelor de slăbire
Unele cercetări sugerează că păpădia și compușii săi bioactivi ar putea susține pierderea în greutate și menținerea greutății. Unii cercetători cred că păpădia poate ajuta la slăbit datorită capacității sale de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția grăsimilor. Această ipoteză nu a fost însă demonstrat științific.
Un studiu pe șoareci a arătat o asociere între păpădie și scăderea în greutate, deși acesta a fost un beneficiu descoperit accidental, și nu obiectivul principal al studiului.
Un alt studiu pe șoareci obezi a dezvăluit că acidul clorogenic (regăsit și în păpădie), a redus greutatea corporală și nivelurile unor hormoni care favorizează depozitarea grăsimii în corp. Nici în acest caz, păpădia nu a fost studiată pentru efectele sale de prevenire a obezității.
Este nevoie de studii pe oameni, axate special pe efectele păpădie în ceea ce privește gestionarea greutății corporale.
- Ar putea combate cancerul
Una din cele mai intrigante afirmații despre păpădie este că aceasta ar putea preveni creșterea celulelor canceroase la nivelul mai multor organe.
Un studiu în eprubetă a arătat o reducere semnificativă a creșterii celulelor canceroase care au fost tratate cu extract de frunze de păpădie. Extractul de rădăcină sau flori de păpădie nu a avut același efect.
Alte teste în eprubetă au arătat că extractul de rădăcină de păpădie poate încetini dramatic creșterea celulelor canceroase în țesuturile ficatului, colonul și pancreasului.
Este nevoie de studii pe oameni pentru a ști cu siguranță că păpădia ne poate apăra de cancer.
- Susține digestia și combate constipația
Păpădia este folosită în medicina tradițională pentru tratarea constipațiilor și a altor simptome de digestie dificilă. Un studiu pe șobolani a arătat o creștere semnificativă a ratei de contracție a stomacului și de golire a conținutului stomacului în intestinul subțire la animalele care au fost tratate cu extract de păpădie.
Să nu uităm de asemenea că rădăcina de păpădie conține inulină, o fibră prebiotică pe care studiile au arătat-o eficientă în reducerea constipației și creșterea mișcărilor intestinale.
- Stimularea sistemului imunitar
Câteva studii sugerează că păpădia ar putea avea proprietăți antimicrobiene și antivirale, care susțin capacitatea corpului de a combate infecțiile sau de a lupta cu cele deja instalate.
Câteva studii în eprubetă au arătat că extractul de păpădie scade notabil capacitatea virusurilor de a se înmulți. Totodată, anumiți compuși din păpădie ne pot proteja de diverse bacterii dăunătoare.
- Ajută la tratarea afecțiunilor pielii
Cercetările pe animale și testele în eprubetă au arătat că păpădia ar putea proteja pielea de daunele razelor ultraviolete, de îmbătrânirea prematură și de acnee.
Într-un studiu, extractele de flori și frunze de păpădie a protejat împotriva daunelor la nivelul pielii când au fost aplicate înainte sau imediat după expunerea la radiații ultraviolete. Acest efect nu a fost observat și la rădăcina de păpădie.
Una din caracteristicile îmbătrânirii pielii este scăderea producției de celule noi, sănătoase de piele. Un test în eprubetă a arătat că extractul de rădăcină de păpădie crește generarea de noi celule de piele, care ar putea încetini procesul de îmbătrânire a pielii.
Alte studii sugerează că extractul de păpădie poate reduce inflamația și iritațiile pielii, totodată crescând producția de colagen și hidratând pielea. Aceste efecte ar putea ajuta la prevenirea și tratarea anumitor tipuri de acnee.
- Susține sănătatea oaselor
Prea puține studii au fost realizate pe efectul benefic al păpădiei asupra oaselor, deși conținutul ei nutrițional indică faptul că planta poate contribui la menținerea unor oase puternice și sănătoase.
Părțile verzi ale păpădie sunt o sursă bună de calciu și vitamina K, 2 nutrienți asociați cu prevenirea pierderii osoase. De asemenea, inulina din rădăcina plantei poate oferi suport oaselor prin îmbunătățirea digestiei și creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.
Suplimente cu păpădie și dozele corecte
Frunzele, tijele și florile de păpădie sunt deseori consumate în stare naturală, deși pot fi și gătite. Rădăcina este adesea folosită ca un înlocuitor pentru cafeaua obișnuită.
Păpădia se găsește la magazinele naturiste sub formă de suplimente (capsule, extracte, tincturi) sau sub formă de ceai.
Nu există îndrumări din partea experților privind doza adecvată. Totodată, studiile pe oameni și consumul de suplimente cu păpădie sunt foarte puține.
Cu toate acestea, potrivit informațiilor existente în acest domeniu, există câteva doze sugerate pentru diferite părți ale păpădiei sau suplimente care conțin extract de această plantă:
- frunze proaspete – 4-10 g pe zi
- frunze uscate – 4-10 g pe zi
- tinctură din frunze de păpădie – 0.4-1 linguriță (2-5 ml), de 3 ori pe zi
- suc din frunze verzi – 1 linguriță (5 ml), de 2 ori pe zi
- extract lichid – 1-2 lingurițe (5-10 ml) pe zi
- rădăcini proaspete – 2-8 g pe zi
- pudră de păpădie uscată – 250-1.000 mg, de 4 ori pe zi
Păpădia – posibile riscuri și efecte secundare
Deși este o plantă cu un nivel redus de toxicitate și sigură pentru majoritatea oamenilor, care poate fi consumată ca aliment, studiile pe oameni sunt limitate. Utilizările sale nu sunt de asemenea 100% lipsite de orice fel de risc.
Păpădia poate cauza reacții alergice la persoanele cu alergii la margarete, ambrozie sau alte plante și flori din familia Asteraceae.
Persoanele cu pielea sensibilă pot dezvolta dermatită de contact în urma utilizării păpădiei.
Planta poate interacționa nefavorabil cu unele medicamente, mai ales cu diureticele, antidiabeticele și antibioticele.
Dacă luați orice fel de medicamente, consultați medicul înainte de a lua păpădie în scop medicinal.
În ciuda numeroaselor ei beneficii, păpădia nu trebuie privită ca un supliment-minune, care poate înlocui o dietă sănătoasă și echilibrată, mai ales în ceea ce privește prevenirea și tratarea bolilor.
Este însă, fără îndoială, o plantă binefăcătoare sănătății, binevenită în alimentația noastră, datorită conținutului divers de nutrienți.
Păpădia are numeroase beneficii terapeutice, însă nu trebuie să vă bazați 100% pe ele. Studiile pe anumite aplicații ale plantei sunt foarte puține, mai ales pe oameni.
Este puțin probabil ca această plantă să facă vreun rău, atâta timp cât nu este folosită de persoanele cu alergie la ea sau de cei care iau anumite medicamente. este indicat să cereți întotdeauna sfatul medicului înainte de a introduce o plantă sau un supliment alimentar nou în dietă.