Ceaiul de busuioc este o băutură parfumata preparata din frunzele uscate ale aceleiași plante. Acum, chiar numele „ceai” se extinde deja la orice decoct de ierburi, fie că este vorba de menta, de căpșuni, de tei sau de busuioc.
Busuiocul merită o atenție specială, deoarece aceasta planta este cultivata peste tot în latitudinile noastre, iar ceaiul de busuioc are nu numai un gust plăcut, dar, are de asemenea, proprietăți de vindecare.
Planta trebuie să fie recoltată în perioada de înflorire, tocată mărunt și uscată într-un loc întunecat, apoi preparată ca un ceai regulat. Pentru un gust bogat, două lingurițe de ierburi pe litru de apă vor fi suficiente.
Ceaiul de busuioc în medicina populară
Această plantă ne-a fost adusă din Est. Despre aceasta a scris Avicenna și mulți înțelepți indieni. Potrivit acestora, busuiocul are un efect pozitiv asupra energiei umane și, de asemenea, are capacitatea de a recunoaște bolile și de a le trata.
Deci, o persoană care se află într-o stare de neliniște, va deveni mult mai linistita, consumând ceai de busuioc. O persoană adormită și apatică, dimpotrivă, va simți o creștere de energie. O înțelepciune orientală numea busuiocul ca fiind un medicament universal, care poate invinge orice boală.
Beneficii ceai de busuioc
Medicina moderna, desigur, nu sustine ca busuiocul este un panaceu, dar nu neaga proprietatile medicinale ale acestei plante. Ceaiul din busuioc proaspăt, calmează sistemul nervos, stabilizează starea mentală, ajută la scăderea depresiei. Acest efect este exercitat de uleiurile esentiale continute in planta, deci frunzele uscate nu vor mai fi la fel de eficiente. Ceaiul de busuioc va ajuta pe cei care suferă de boli intestinale.
Decocția acestei plante acționează ca un calmant, ameliorează spasmele și inflamațiile, normalizând activitatea tractului gastro-intestinal.
Ceaiul de busuioc îmbunătățește, de asemenea, funcționarea ficatului și a vezicii biliare, este utilizat pentru colica gastrică și crampele menstruale. Această băutură este utilă pentru persoanele care suferă de insomnie.
Cu utilizare prelungită, ceaiul de busuioc poate deveni un elixir real al tineretii.
Această plantă conține antioxidanți și substanțe speciale care elimină toxinele și radicalii liberi din organism. Busuiocul este, de asemenea, capabil să reducă riscul de cancer, deci este extrem de util pentru cei care fumează.
Dacă beți ceai din busuioc de cel puțin câteva ori pe săptămână, atunci cu timpul, veți observa că imunitatea a devenit mai puternică, răceala este de domeniul trecutului și tonusul general a crescut.
Contraindicații și doze recomandate de ceai de busuioc
Busuiocul este foarte util, dar ar trebui folosit foarte atent, deoarece are o serie de contraindicații. Utilizarea busuiocului în cantități mari este contraindicat persoanelor care sufera de hipertensiunea arterială, boli cardiovasculare, femeile în timpul sarcinii și alăptării. În plus, porții mari de busuioc sunt, de asemenea, capabile să rănească o persoană perfect sănătoasă.
Faptul este că această plantă conține mercur, care, în cantități mici, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a iritanților, dar în cantități mari acționează ca o otravă. Merită să ne amintim că mercurul are o proprietate care se acumulează în organism, astfel că, după un aport de busuioc de trei săptămâni, este necesar să se ia o pauză de o săptămână.
Ceaiul de busuioc este o băutură parfumată minunată, un tratament excelent pentru multe afecțiuni. Dar, ca orice medicament, trebuie să fie dozat pentru a nu vă face rău. Moderarea în folosirea forțelor naturii este calea cea mai bună spre sănătate și longevitate.
Busuioc – valori nutriționale
Busuiocul este o plantă aromatică medicinală cu efecte benefice asupra organismului. Ceaiu de busuioc poate ajuta la tratarea răcelii, gripei, migrenelor, febrei, otitei și stresului.
Această plantă este utilizată frecvent în gastronomie, deoarece are o aromă plăcută. Busuiocul se poate adăuga în salate, supe și alte mâncăruri delicioase.
O linguriță de frunze verzi de busuioc conține:
- Vitamina A – 3% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K – 13% din doza zilnică recomandată;
- Calorii – 0.6;
- Fier – 0.5% din doza zilnică recomandată;
- Calciu – 0.5% din doza zilnică recomandată;
- Mangan – 1/5% din doza zilnică recomandată.
O linguriță de frunze uscate și mărunțite de busuioc conține:
- Vitamina A – 4% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K – 43% din doza zilnică recomandată;
- Calorii – 5;
- Fier – 5% din doza zilnică recomandată;
- Calciu – 4% din doza zilnică recomandată;
- Mangan – 3% din doza zilnică recomandată.
Beneficiile pentru sănătate ale busuiocului
Iată de ce ar trebui să consumi mai des busuioc:
- Reglează nivelul colesterolului și al zahărului în sânge;
- Contribuie la relaxarea vaselor sangvine și subțiază sângele;
- Ameliorează depresia;
- Reduce riscul unui accident vascular cerebral;
- Previne pierderile de memorie care pot apărea din cauza stresului.
Proprietățile busuiocului
Această plantă aromată are efect:
- Antiseptic;
- Antiinflamator;
- Diuretic;
- Antifungic;
- Febrifug;
- Antiemetic;
- Carminativ.
Cum se prepară ceaiul de busuioc?
Adaugă o linguriță de busuioc în 250 ml de apă fierbinte și lasă la infuzat timp de 10 minute. Strecoară apoi ceaiul și consumă-l cald, neîndulcit. Dacă totuși dorești si-i schimbi gustul, poți să adaugi o linguriță de miere de albine. Se recomandă consumul a cel mult două cești de ceai de busuioc pe zi.
Ceai de busuioc – beneficii pentru sănătate
Menține sănătatea rinichilor
Ceaiul de busuioc are proprietăți diuretice, sprijină funcțiile renale și ajută la eliminarea toxinelor. În plus, deoarece are efect antiinflamator, curăță rinichii, contribuie la funcționarea lor normală și împiedică apariția insuficienței renale.
Combate stresul
Extractul de busuioc are efect relaxant și ajută la combaterea stresului. Trebuie consumat în mod regulat deoarece previne excesul de cortizol (hormonul stresului) și susține producția de endorfine.
Previne infecțiile orale
În ceaiul de busuioc se găsesc compuși antibacterieni care creează o barieră protectoare împotriva germenilor responsabili de apariția afecțiunilor orale. Acest tip de ceai curăță gura și înlătură reziduurile alimentare care pot duce la dezvoltarea bacteriilor.
Ameliorează durerile de cap
Deoarece are efect antiinflamator și calmant, ceaiul de busuioc contribuie la optimizarea oxigenării celulelor și susține circulația sangvină. Este un bun remediu pentru durerea de cap cauzată de tensiune.
Îmbunătățește digestia
Acest ceai stimulează tranzitul intestinal și ajută la reglarea proceselor inflamatoare din organism. Consumat în mod regulat, poate ajuta la eliminarea excesului de gaze intestinale. În plus, poate calma durerile de stomac și poate preveni retenția de apă.
Previne îmbătrânirea prematură
Deoarece conține o cantitate mare de taninuri și flavonoide, ceaiul de busuioc împiedică îmbătrânirea prematură a celulelor. Așadar, consumat în mod regulat, acest ceai poate proteja țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. Mai mult, poate preveni apariția unor boli grave.
Ceaiul de busuioc are, de asemenea, următoarele beneficii:
- Stimulează lactația;
- Întărește sistemul imunitar;
- Crește nivelul de energie;
- Crește pofta de mâncare;
- Tratează cefaleea;
- Ajută la tratarea infecțiilor urinare, a răcelii și a crampelor abdominale.