Vă prezint rețeta unui pâine foarte gustoase, moi și aromate, de casă. Ingredientele pentru această pâine sunt minime. Este ideală pentru sandvișuri la mic dejun, iar pâinea aceasta este foarte bună cu unt sau cu o felie de brânză.
Pâinea se pregătește simplu și rapid. De asemenea, există un video-rețetă unde puteți urmări procesul de gătire în acțiune.
Ingrediente:
- Lapte (călduț) — 250 ml.
- Drojii — 5 g drojii uscate sau 15 g drojii proaspete.
- Zahăr — 1 linguriță.
- Sare — ½ linguriță.
- Unt — 40 g.
- Făină — 350-380 g.
Preparare:
În laptele călduț (de temperatura camerei sau puțin mai cald) adăugăm zahărul și drojdia, amestecăm.
Când drojdia s-a dizolvat, adăugăm sare și untul moale.
Începem să adăugăm făina, treptat. Frământăm aluatul moale și elastic. Poate să se lipească ușor de mâini, dar nu trebuie să adăugăm prea multă făină. Este important să frământăm bine aluatul, iar el va înceta să se lipească.
Punem aluatul într-un loc cald și liniștit pentru 1-1,5 ore, pentru a-l lăsa să crească bine.
După ce aluatul a crescut, îl transferăm pe o suprafață de lucru, presărând ușor cu făină. Întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Foaia trebuie să fie suficient de largă pentru a se potrivi în forma în care vom coace pâinea.
Acum rulăm aluatul într-un rulou. Această acțiune este necesară pentru ca miezul pâinii să fie ferm și să nu se sfărâme la tăiere.
Ruloul obținut îl punem în tavă. Eu mi-am tapetat tava cu hârtie de copt, nu doar pentru a preveni lipirea pâinii, dar și pentru a mări înălțimea marginilor.
Tava mea este una obișnuită pentru chec, iar marginile ei nu sunt foarte înalte, iar pâinea iese pufoasă.
Dacă nu aveți o tavă potrivită, nu e nicio problemă, această pâine poate fi coaptă și sub formă de franzelă, fără tavă, doar întinsă pe o tavă de copt.
Lăsăm pâinea să crească 15-20 de minute, acoperind-o cu un șervet.
Punem pâinea la copt într-un cuptor preîncălzit.
Coacem la 200°C pentru 20-25 de minute. Timpul exact de coacere depinde de particularitățile cuptorului vostru.
Observații:
În funcție de tipul și calitatea făinii, s-ar putea să fie nevoie de puțin mai multă sau mai puțină făină. Adăugați făina treptat, frământând un aluat foarte moale și elastic.
Untul poate fi înlocuit cu ulei vegetal.
Folosirea unei forme pentru pâine nu este obligatorie, se poate coace și fără formă, sub formă de franzelă.
Rețeta este foarte simplă și, în condițiile folosirii drojdiei de calitate și făinii albe, pâinea nu are cum să nu iasă.