Cartofii dulci sunt o apariție relativ recentă la noi. Originar din America, acest tip de cartof este, așa cum o arată și numele, dulce la gust.
Deși nu este un soi autohton, a crescut rapid în popularitate datorită beneficiilor asociate consumului său. Culoarea portocalie este un indiciu al conținutului de vitamina A (beta-caroten).
De altfel, înlocuirea cartofilor albi cu cartofi dulci, mai ales în cazul unui diabetic, poate fi o strategie inteligentă. Datorită vitaminei A, a proteinelor și fibrelor, cartofii dulci pot fi utili în controlul zahărului din sânge, scăderea în greutate și reducerea rezistenței la insulină.
Cartofii albi sunt fără îndoială printre cele mai populare alimente din lume. Sunt adăugați în diverse mâncăruri – salate, supe, ciorbe, tocănițe, garnituri. Sunt consumați prăjiți, copți în cuptor, sub formă de chipsuri.
Însă în ciuda gustului lor plăcut, consumul excesiv poate afecta nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 din cauza conținutului bogat în amidon.
Un diabetic nu trebuie însă să renunțe complet la cartofi, mai cu seamă că acum pe piață există acest soi nou de cartofi dulci care are un profil nutrițional mult mai valoros și beneficii suplimentare în cazul acestei afecțiuni.
Principalele motive pentru care cartofii dulci sunt benefici în diabet
Atenția crescută pentru includerea cartofilor dulci în dieta unei persoane cu diabet se datorează în mare parte faptului că au un indice glicemic scăzut.
Potrivit dr. Leah Kaufman, alimentele cu un indice glicemic mare provoacă o creștere rapidă a zahărului din sânge.
Iată și alte motive pentru care un diabetic poate alege să consume mai des acest aliment:
- contribuie la reglarea glucozei
- vitamina A pe care o conțin susține sănătatea oculară (care trebuie protejează mai mult la diabetici)
- protejează organismul împotriva bolilor cronice, datorită conținutului de antioxidanți
- vitamina C susține sănătatea sistemului imunitar
- cantitatea de fier conținută ajută celulele roșii de sânge să producă oxigen și să transporte nutrienții prin corp
- proteinele din cartofii dulci sunt o sursă vegetală de proteine care mențin sațietatea pe termen mai lung și susțin pierderea în greutate; totodată, ele cresc rezistența la insulină
- sunt o sursă excelentă de fibre, care de asemenea ne menține sătui mai mult timp
Uite aici un video despre cat de sanatosi sunt carfofii dulci pentru diabetici:
Ce cantitate de cartofi dulci poate consuma un diabetic
În ciuda conținutului lor bogat în nutrienți, este bine de știu că aceste legume sunt au și carbohidrați. Controlul porțiilor este așadar esențială pentru echilibrarea efectelor pozitive pe care cartofii dulci le au și prevenirea excesului care poate fi nociv.
O porție înseamnă de regulă 100 de grame. Dr. Kaufman recomandă jumătate de cartof dulce de dimensiune medie persoanelor cu diabet. Această cantitate este echivalentul a 15 g de carbohidrați.
Citeste aici mai mult despre carbohidrati.
Este indicat să stabiliți cu medicul sau nutriționistul dvs. porționarea corectă a alimentelor, întrucât recomandările generale pot varia de la persoană la alta.
Cartofii dulci sunt de asemenea recomandati si copiilor sau chiar bebelusilor, sub forma de piure sau intregi (fierti sau copti) daca aplicati metoda BLW. De asemenea, pot fi preparati in mai multe moduri impreuna cu alte legume sau fructe.
Există tipuri de cartofi dulci mai bune decât altele?
Nu toate soiurile de cartofi dulci sunt la fel. Ignamele de pildă, sunt mai bogate în amidon comparativ cu cartofii dulci tradiționali.
Cartofii dulci mov sunt de asemenea diferiți de cei portocalii. Un studiu publicat în anul 2011 în Chinese Journal of Zhejiang University, efectuat pe șoareci diabetici, a arătat că acest soi de cartofi dulci scad nivelurile de lipide și zahăr din sânge după consum. Autorii au găsit o legătură între această scădere și flavonoidele pe care le conțin în mod natural.
Majoritatea studiilor au fost făcute pe animale, ceea ce înseamnă că nu în mod neapărat rezultatele sunt valabile și în cazul subiecților umani.
Un studiu pe șobolani, apărut în 2014 în jurnalul Food and Function, a analizat modul în care consumul de tulpini și frunze de cartofi dulci ajută la controlul simptomelor de diabet și au descoperit că efectul se datorează polifenolilor, care contribuie la reglarea glucozei sangvine.
Polifenolii sunt antioxidanți care reduc și riscul de boli cardiovasculare pe termen lung, un aspect important pentru diabetici, din cauza predispoziției crescute pentru aceste afecțiuni.
Un studiu publicat în anul 2011 în Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition a demonstrat că polifenolii combate oxidarea colesterolului LDL. Comparativ cu rădăcina, frunzele de cartofi dulci conțin cantități mai mari de acești antioxidanți.
Cele mai bune metode de preparare a cartofilor dulci pentru controlul zahărului din sânge. Modul în care sunt gătiți cartofii dulci influențează în cele din urmă conținutul de nutrienți, un aspect important pentru orice persoană, nu doar pentru cei cu diabet.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition and Metabolism în anul 2011, anumite metode de preparare termică măresc indicele glicemic al cartofilor dulci. Autorii au descoperit că, în mod surprinzător, coacerea este cea mai proastă metodă de preparare a cartofilor dulci când vine vorba despre nivelul glicemic. Pe locul doi s-a aflat prăjirea.
Cea mai bună metodă s-a dovedit a fi fierberea. Cartofii dulci devin mai ușor de digerat datorită efectului de înmuiere pe care îl are apa clocotită asupra amidonului.
Așadar, cartofii dulci fierți sunt o opțiune mai bună decât cartofii copți sau prăjiți pentru persoanele cu diabet. Aceștia au o aromă dulce naturală, care poate fi potențată cu puțină scorțișoară – o mirodenie cu proprietăți anti-diabetice suplimentare. Alte condimente care pot fi folosite sunt piperul negru, paprika sau boiaua de ardei iute.
Dr. Kaufman recomandă fierberea cartofilor dulci în coajă, datorită faptului că în coajă se află cea mai mare concentrație de fibre. Prin prepararea termică a pigmentului portocaliu, efectul antioxidant crește. Procesul de încălzire stimulează absorbția beta-carotenului în corp.
Alte considerente importante
Datorită conținutului bogat în fibre, cartofii dulci pot cauza probleme digestive minore prima dată când sunt consumați. Acest efect este similar creșterii aportului de fibre: gaze, dureri abdominale, scaune moi.
Ori de câte ori intenționați să faceți o schimbare în dietă, discutați cu medicul sau nutriționistul
Unde se pot gasi cartofi dulci si ce pret au?
Acesti cartofi se afla mai in toate magazinele mari. Desi au aparut relativ recent pe piata din Romania, acestia au devenit celebri repede proprietatilor pe car el eu. Cartofii dulci au un pret undeva la 10 RON/kg, insa pretul poate varia in functie de magazinul din care ii cumparati.