Existenta untului ca aliment de-a lungul timpului este confirmata de o serie de sapaturi arheologice si de unele scrieri istorice din mai multe zone geografice ale lumii. Asa se face ca in Egipt, langa mormantul lui Ramses al II lea au fost descoperite 4 amfore cu unt din anul 3000 i.e.n sau intr-un alt mormant egiptean, datat din anul 2500 i.e.n s-a gasit un rest de unt conservat intr-un vas ermetic inchis si pus la turba.
Haideti sa vedem cate calorii are untul, si cum ne poate influenta acesta dieta pe care o tinem. Am pus tabelele nutritionale ale celor mai populare tipuri de unt care se gasesc in supermarketurile din Romania.
PS. Preferatul meu este untul President. Recomand cu incredere.
Calorii unt 82% President
100 grame
Calorii |
738 |
Proteine |
0 |
Lipide |
82 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
200 grame
Calorii |
1476 |
Proteine |
0 |
Lipide |
164 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
300 grame
Calorii |
2214 |
Proteine |
0 |
Lipide |
246 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
Calorii unt de masa 65% Albalact
100 grame
Calorii |
587 |
Proteine |
0.2 |
Lipide |
65 |
Carbohidrati |
0.4 |
Fibre |
0 |
|
200 grame
Calorii |
1174 |
Proteine |
0.4 |
Lipide |
130 |
Carbohidrati |
0.8 |
Fibre |
0 |
|
300 grame
Calorii |
1761 |
Proteine |
0.6 |
Lipide |
195 |
Carbohidrati |
1.2 |
Fibre |
0 |
|
Calorii unt 60% grasime Zuzu
100 grame
Calorii |
542 |
Proteine |
0.2 |
Lipide |
60 |
Carbohidrati |
0.4 |
Fibre |
0 |
|
200 grame
Calorii |
1084 |
Proteine |
0.4 |
Lipide |
120 |
Carbohidrati |
0.8 |
Fibre |
0 |
|
300 grame
Calorii |
1626 |
Proteine |
0.6 |
Lipide |
180 |
Carbohidrati |
1.2 |
Fibre |
0 |
|
Calorii unt de masa 65% Pilos
100 grame
Calorii |
588 |
Proteine |
0.5 |
Lipide |
65 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
200 grame
Calorii |
1176 |
Proteine |
1 |
Lipide |
130 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
300 grame
Calorii |
1764 |
Proteine |
1.5 |
Lipide |
195 |
Carbohidrati |
0 |
Fibre |
0 |
|
Mai multe despre unt
Alexandriades arata intr-o scrisoare a sa ca tracii consumau unt ca atare in timp ce grecii si romanii il foloseau numai ca medicament, motiv pentru care Plinius il recomanda la ungerea pielii si a parului, iar Columella, in tratamentul arsurilor.
Untul nu a fost folosit numai ca aliment si emdicament ci chiar ca indicator de igiena in perioada evului mediu cand marele Copernic (medic si astronom) a itnrodus pentru prima oara intr-o garnizoana militara, in timpul unei epidemii, ungerea cu unt a feliei de paine pentru a controla pastrarea curateniei in timpul transportului si manipularii alimentelor.
Untul s-a preparat in mod frecvent din lapte de vaca, mai putin din cel de oaie, dar au fost si popoare care-l obtineeau din laptele de iapa, cum afirma Herodot si Hipocrate. In ceea ce priveste metoda prin care s-a obtinut prima sarja de unt, se crede ca aceasta a provenit dintr-o simpla intamplare ca urmare a baterii laptelui transportat in burdufuri pe cai, metoda care cu timpul a avansat sub diferite forme pana la inventarea putinelului din lemn. Materia prima pentru noile tehnologii imbunatatite milenii si secole la rand a fost dintotdeauna smantana stransa de la suprafata laptelui lasat la repaus 10 – 48 ore, in ase din pamant sau din lemn.
Spre sfarsitul secolului al XIX lea, o data cu numeroasele ivnentii tehnice aparute in toate domeniile de activitate, se descopera si separatorul care foloseste forta centrifuga pentru separarea grasimii din lapte sub forma de smantana.
Tot in aceeasi perioada, ca urmare a cercetarilor lui Pasteur, se impune pasteurizarea obligatorie a smantanii si folosirea culturilor selectionate la fabricarea untului. Mai tarziu, tehnologia s-a perfectionat continuu, paralel cu realizarea unor utilaje moderne de inalta tehnicitate.