Cu siguranță vă întrebați ce sunt „caloriile negative” și ce semnifică ele. Această denumire a fost dată alimentelor care conțin mai puține calorii decât cheltuie corpul pentru a le digera. În realitate, astfel de alimente nu există.
Cu toate acestea, alimentele despre care se spune că au calorii negative tind să aibă un conținut mai mic de calorii totale și un conținut mai bogat în fibre și apă. Datorită acestor beneficii sunt asociate cu scăderea în greutate și sunt adesea recomandate în curele de slăbire.
Despre digestie
Doar o porțiune din caloriile consumate sunt disponibile pentru organism.
Corpul poate folosi doar o parte din ele: fie că le arde pentru energie, fie că le stochează pentru o utilizare ulterioară. Acest lucru se datorează faptului că unele din aceste calorii se pierd pe drum.
De exemplu, dacă mâncăm un aliment care are 100 calorii din carbohidrați, grăsimi și proteine, în timpul absorbirii lor în tractul intestinal, 80 din ele sunt preluate de corp, iar celelalte 20 sunt excretate (prin excreția fibrelor sau a alimentelor parțial nedigerate).
Mai mult, corpul cheltuie energie pentru procesele de digerare, absorbție și metabolizare a caloriilor, proces care se numește „efectul termic al alimentelor”, și care variază în funcție de compoziția de macronutrienți.
Dacă de pildă corpul cheltuie 10 calorii pe realizarea acestui proces, corpul va mai rămâne cu 70 de calorii nete pentru a le utiliza.
Întrebarea este: există alimente care oferă mai puține calorii decât cantitatea de care are corpul nevoie pentru a le digera? Răspunsul poate fi dat printr-o ecuație simplă: numărul de calorii pe care le consumăm – caloriile execrate – efectul termic al alimentelor = caloriile nete disponibile pentru utilizarea lor de către organism.
Ce sunt alimentele cu calorii negative
Teoria din spatele alimentelor cu calorii negative susține că, pentru procesarea anumitor alimente, corpul folosește o cantitate mai mare de energie decât cantitatea de energie pe care o furnizează alimentul în sine.
Ipotetic, rezultatul final ar fi un aliment care creează un deficit caloric după consum – ajutând astfel la pierderea în greutate.
Un studiu clinic a investigat efectele țelinei – considerată deseori un aliment cu calorii negative datorită conținutului mic de calorii nete – 16 kilocalorii per 100 de grame.
Cercetătorii au măsurat rata metabolică la 15 femei sănătoase, cu vârsta medie de 23 de an, înainte și după consumul a 100 g de țelină. Din cele 16 kilocalorii din țelină, doar 2.24 kilocalorii au fost absorbite de corp.
Iată, deși țelina nu este un aliment cu calorii negative, este în schimb bogată în fibre și apă – un conținut favorabil pentru scăderea sau menținerea greutății corporale.
Un alt studiu a comparat o așa-zisă „dietă cu calorii negative” cu o dietă clasică săracă în calorii. Prima dietă a fost compusă din așa-zisele alimente care creează un deficit de calorii negative.
Studiul a durat 3 luni și a fost realizat pe 37 de bărbați supraponderali sau obezi, cu vârsta medie de 59 de ani.
Compoziția de macronutrienți a fost următoarea:
- dieta cu calorii negative: 15% proteine, 75% carbohidrați, 10% grăsimi
- dieta clasică săracă în calorii: 15% proteine, 55% carbohidrați, 30% grăsimi
Ambele grupuri au primit aceleași instrucțiuni privind consumul zilnic de calorii. La sfârșitul studiului, nu au fost observate diferențe importante între grupuri în ceea ce privește scăderea în greutate. Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că conceptul alimentelor cu calorii negative nu are o semnificație sau aplicație externă.
Presupoziția principală în cazul alimentelor cu calorii negative este aceea că numărul de calorii conținute este mai mic decât numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a le procesa, cauzând astfel un deficit caloric. Însă nimic din ceea ce se știe în prezent despre metabolismul uman, nici studiile clinice nu susțin această teorie.
Suplimente cu calorii negative
S-a demonstrat că anumiți compuși din alimente optimizează metabolismul, precum sinefrina și naringenina din grepfrut. Este însă posibil ca acești compuși bioactivi să crească rata metabolică suficient de mult încât să creeze un deficit caloric?
Adevărul este că în cazul suplimentelor care într-adevăr cresc metabolismul – precum cafeina -, acea creștere este de regulă prea mică pentru a fi luată în considerare. Un supliment care ajută la arderea a 10 kilocalorii în plus nu va putea produce un efect relevant, astfel încât să conteze într-o cură de slăbire.
Concluzii
În baza rezultatelor oferite de studiile, este mai pertinent să spunem că alimentele cu calorii negative sunt un concept nesusținut din punct de vedere științific. Efectul termic al alimentelor (cantitatea de energie necesară pentru digerarea alimentelor) este legat în mare parte de conținutul de calorii, fiind necesară mai multă energie pentru digerarea unui număr mai mare de calorii.
Indiferent de cât de puține calorii aduce un aliment în organism, nu este plauzibilă ipoteza că organismul ar putea arde mai multe calorii decât conține alimentul respectiv.
Un posibil beneficiu al așa-ziselor „alimente cu calorii negative” este că acestea conțin de regulă mai multe fibre și apă (țelină, roșii, salata verde). Astfel, aceste alimente sunt mai sățioase și ne ajută să mâncăm mai puțin. Iar un consum mai mic de alimente ar putea contribui la pierderea în greutate.
Nu există dovezi care să susțină existența unor alimente care conțin calorii „negative” și care ar putea contribui direct la scăderea în greutate. Însă alimentele incluse de regulă în această categorie au obicei alte avantaje care le fac utile într-o cură de slăbire, precum conținutul bogat în fibre și calorii, menționat anterior.