Îti place să mănânci alimente dulci, dar în același timp iti doresti sa-ti pastrezi si greutatea optimă? Atunci s-ar putea sa fii interesat sa afli cate calorii conține mierea de albine.
Mierea este un lichid dulce si gros, produs de albine. Albinele colecteaza zahăr – în principal nectarul bogat in zahar al florilor – din mediul lor. Odata ajunse in stup, consuma si digera nectarul. Produsul final este mierea. Mirosul, culoarea si gustul depind de tipurile de flori vizitate.
Analizand nutrientii pe care ii contine acest indulcitor, impactul pe care il are asupra sanatatii și beneficiile potențiale, îți va fi mai ușor sa alegi dacă sa introduci sau nu acest aliment în dieta ta.
Cate calorii contine mierea de albine?
Înainte de a adăuga acest indulcitor în dieta ta, ia în considerare numărul caloriilor pe care le contine. Într-o lingură de miere exista 63.8 calorii.
Deoarece în fiecare lingură de miere, exista 3 lingurite, acest lucru înseamnă ca o linguriță din acest indulcitor lipicios are puțin peste 21 de calorii. Mierea contine, de asemenea, 17,3 gr de carbohidrati si 17.2 gr de zahăr pe lingură, adică aproape 6 gr din fiecare, la o linguriță.
Beneficiile mierii
Mierea de albine contine aminoacizi, zinc, minerale, antioxidanti si fier. Cercetătorii au analizat modul în care acest indulcitor poate deține proprietăți care combat bacteriile, inflamatia și radicalii liberi.Din cele mai vechi timpuri, mierea de albine, a fost folosită atat ca hrana, cât și ca medicament.
- Antioxidantii din miere pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala este un factor important de risc pentru bolile de inima, iar mierea poate ajuta la scaderea acesteia. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in compozitie antioxidanti care au fost legați de scaderea tensiunii arteriale.
Studiile efectuate atat pe sobolani cât și pe oameni au arătat reduceri modeste ale tensiunii arteriale datorate consumului de miere.
- Mierea imbunatateste nivelul de colesterol
Nivelul ridicat de colesterol LDL este un factor de risc pentru bolile de inima. Acest tip de colesterol joacă un rol major în ateroscleroza, acumularea de grasimi din artere care poate duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Interesant este faptul ca mai multe studii arată ca mierea poate îmbunătăți nivelul colesterolului. Mierea reduce colesterolul “LDL” în timp ce crește semnificativ nivelul colesterolului “HDL”.De exemplu, un studiu efectuat pe 55 de pacienți a comparat mierea cu zahărul si a constatat ca mierea a determinat o reducere cu 5.8% a LDL și o creștere cu 3.3% a colesterolului HDL. De asemenea, a condus la o pierdere modestă în greutate.
- Mierea poate reduce trigliceridele
Creșterea trigliceridelor din sange este un alt factor de risc pentru bolile de inima. Acestea sunt, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina, un factor principal al diabetului de tip 2. Nivelurile trigliceridelor tind sa creasca la o dieta bogată în zahăr și carbohidrati rafinati.
Interesant este faptul ca mai multe studii au legat consumul regulat de miere cu niveluri mai scăzute de trigliceride, mai ales atunci cand este utilizata pentru a inlocui zaharul.
- Antioxidantii din miere au efecte benefice asupra sanatatii
Mierea este o sursa bogată de fenoli și alți compuși antioxidanți. Mulți dintre acești antioxidanți au fost legați de un risc redus de boli de inima. Ei pot ajuta arterele din inima sa se dilate, crescand fluxul de sange catre inima. De asemenea, pot ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sange, care ar putea duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Mai mult, un studiu efectuat pe sobolani a aratat ca mierea protejează inima de stresul oxidativ.
- Mierea susține vindecarea ranilor si arsurilor
Tratamentul topic cu miere a fost folosit pentru vindecarea ranilor si arsurilor încă din Antichitate. Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru ulcerul la picioare, care poate duce la amputare.
Cercetătorii cred ca puterile vindecatoare ale mierii provin din efectele sale antibacteriene si antiinflamatorii, precum și din capacitatea sa de a hrăni tesutul din jur. Mai mult, poate ajuta la tratarea altor afectiuni ale pielii, inclusiv a herpesului.
Mierea de Manuka este considerată eficientă, în special pentru tratarea arsurilor.
- Mierea este buna pentru tuse
Tusea este o problema comuna a persoanelor cu infectii ale cailor respiratorii superioare. Aceste infectii pot afecta somnul și calitatea vieții. Medicamentele obișnuite pentru tuse nu sunt întotdeauna eficiente și pot avea efecte secundare. Interesant este ca mierea poate fi o alegere buna pentru ameliorarea tusei.
Deși mierea poate avea multe beneficii, nu este recomandata sugarilor cu varsta sub un an. Chiar si o cantitate mica de miere poate provoca botulism la bebelusi.
Riscurile consumului de miere de albine
Mierea de albine are un număr ridicat de calorii. O lingură de miere contine 63.8 calorii. Când este consumată în exces poate duce la acumularea kilogramelor suplimentare.Copii sub 12 luni care consuma miere de albine pot face botulism. Sporii bacterieni ai mierii pot provoca botulism, o boală rară, dar care poate pune viața copilului în pericol. Sporii care cauzeaza botulismul la sugari sunt inofensivi la copiii mai mari și la adulți.
Mierea are efecte similare cu cele ale zahărului asupra nivelului de glucoza din sange. Acest lucru este deosebit de periculos pentru persoanele cu diabet zaharat și rezistența la insulina.
Consumul excesiv de miere poate provoca probleme serioase chiar și persoanelor sănătoase, crescand riscul de diabet de tip 2 și boli de inima.
Miere vs alti indulcitori
Daca iti urmaresti aportul de carbohidrati si zahar, probabil te gandesti sa alegi indulcitori artificiali în locul mierii de albine. Cei mai cunoscuți indulcitori artificiali sunt: sucraloza și aspartamul.
Deoarece indulcitorii artificiali nu au calorii sau carbohidrati, unii ii recomanda persoanelor cu diabet. Cu toate acestea, cantitatea de indulcitor folosită trebuie limitata.
Dacă intentionezi sa utilizezi mierea de albine pentru a inlocui zaharul, este posibil sa te bucuri doar de puține beneficii în ceea ce privește glicemia și pierderea în greutate.
Mierea este mai dulce decat zaharul, deci oamenii o pot folosi în cantități mai mici. Însă, ținând cont de faptul ca o linguriță de miere are mai multe calorii decat o linguriță de zahăr, beneficiile s-ar putea sa nu fie prea evidente.
Mierea este mai bună decât zahărul?
Mierea si zaharul sunt doua dintre cele mai folosite tipuri de indulcitori. Mierea este văzută, adesea, ca o opțiune mai sanatoasa, dar oare chiar așa este?
Ambele, mierea și zahărul, indulcesc gustul mancarurilor si bauturilor. Cu toate acestea, au gusturi, texturi și nutrienti diferiți.
Mierea si zaharul sunt carbohidrati, contin fructoza si glucoza. Fructoza rafinata care se găsește în indulcitori, este metabolizata de ficat si a fost asociată cu obezitate, ficat gras și diabet.
Atat fructoza cat si glucoza sunt descompuse rapid de organism si pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.
Proporțiile de glucoza și fructoza din miere si zahăr sunt diferite:
- Zahar – 50% fructoza și 50% glucoza
- Miere – 40% fructoza și 30% glucoza
Restul de miere este formată din apa, polen, minerale (inclusiv magneziu și potasiu).
Zaharul are un indice glicemic mai mare decat mierea, ceea ce înseamnă că poate crește mai repede nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru se datoreaza continutului sau ridicat de fructoza si absentei de minerale.
Mierea are mai multe calorii decat zaharul, însă, fiind mai dulce, ar putea fi folosită în cantități mai mici. Ambii indulcitori pot duce la creșterea în greutate, dacă se utilizează în exces. Prin urmare, ambele produse trebuie utilizate cu moderatie.
Ați scos vreodată miere din stup?
Azi, zi de sîmbătă care sper să nu eșueze într-o ploaie cruntă cum se tot întâmplă în ultima vreme în București, am făcut o treabă mișto. Am scos miere din stupi cu părinții mei. Noi stăm la casă, undeva pe șoseaua Chitilei și avem o curte destul de mare împărțită în două de casă.
În curtea din spatele casei, tatăl meu are de un an opt stupi de albine de care se îngrijește și pe care îi crește, îi hrănește iar din cînd în cînd îi verifică de miere, cum a fost cazul zilei de azi. De obicei, în momentul în care vrei să iei mierea din stupi trebuie să afumi puțin zona ca să amețească albinele și să nu te înțepe. Tata nu a făcut asta și l-au înțepat vreo 10 albine, cred. Eu am lucrat la zona de prelucrare.
Adică, întâi se scot ramele cu faguri din stup. După ce umplu un fagure cu miere, albinele îi pun un capac de ceară ca să nu curgă așa ca în momentul în care le scoți din stup, ramele sunt acoperite de ceară. Ceea ce trebuie să facă e să le scoți capacele de ceară iar asta se face relativ repede cu un fel de furculiță cu degete foarte subțiri și foarte lungi. Ce se strînge pe furculiță este ceară cu multă miere care o poți mestesca exact ca pe guma de mestecat pînă iese toată mierea din ea iar apoi o arunci.
După ce fiecare ramă are faguri descăpăciți, se introduc cîte două, pentru echilibru, într-o centrifugă unde le învârți iar mierea este aruncată pe pereții de forța centrifugă. Le întorci pe ambele părți pentru că au faguri pe ambele fețe și le învârți cîte 2 minute pe fiecare față ca să se golească. Apoi le pui înapoi în stup. Ideea e că se poate întâmpla să găsești și pui de albine în faguri, în coconi.
Pe ăia îi scoți și îi arunci pentru că oricum mor. Poți să găsești și lăptișor de matcă foarte dulce și propolis depus pe marginea ramelor. Cică propolisul e scump, foarte scump. Din centrifugă, mierea se scurge pe pereți și apoi jos în recipiente de unde o pui tu unde vrei. Din 8 stupi am strîns 12 kg de miere (9 litri) ceea ce e bine pentru micul dejun.
Permanent trebuie să fii atent la albine care vin și nu stau la discuții cu tine. Una peste alta, a fost foarte distractiv iar de azi va fi și foarte bun, se pare.