Micii sunt un produs culinar exclusiv românesc. Aceștia constau în carne tocată în formă cilindrică, făcută la grătar. Pot fi făcuți din diferite tipuri de mâncare, însă în general conțin o amestecătură de vită, miel și porc. De asemenea, conțin condimente precum usturoi, piper negru, coriandru, anason, cimbru și uneori paprika.
Sunt serviți cu muștar și sunt delicioși, însă cât sunt de sănătoși? Cât de tare te îngrașă?
Calorii carne mici amestec vita, porc, oaie
100 grame
|
200 grame
|
300 grame
|
După cum vedem în tabel, micii conțin foarte multe calorii, așadar este recomandat să mânânci cu măsură. Cu toate acestea, uneori, cum ar fi de 1 mai, nu putem spune „nu” la niște mici.
Ce mai putem pregatim la gratar in afara de mici?
Desi mersul la gratar este tot mai la moda in ultima vreme, este de fapt o moda ancestrala, pentru ca inca din cele mai vechi timpuri omul frigea carnea la gratar, poate nu cu atatea condimente, poate nu la un gratar performant, pe carbuni dar oricum beneficiile gratarului au ramas aceleasi: masa in aer liber, miscare, voie buna.
Pe gratar nu se pregatesc doar mititei si carnati, de aceea va propunem 3 retete delicioase pentru un gratar in familie.
Frigarui cu 3 tipuri de carne
Aceste frigarui satisfac pana si gusturile celor mai pretentiosi mancaciosi. Aveti nevoie de: ficatei de pasare, muschi sau ceafa de porc, un piept sau o jumatate de piept de curcan, cateva cepe, un ardei gras rosu, un ardei gras galben, condimente pentru gratar, verdeata tocata marunt. Se spala bine toata carnea si se taie bucatele potrivite cam de aceeasi marime.
Calculati sa fie cam o bucata de carne pe imbucatura. Frigaruile se pot monta atat pe bete de fier cat si pe bete de lemn si se ansambleaza foarte simplu: o felie de ardei, una de carne, un sfert de ceapa, alta bucata de carne, alta bucata de ardei, alta de carne, astfel incat sa aveti o frigaruie cu toate cele 3 tipuri de carne si cate putin din fiecare leguma.
Se condimenteaza dupa gust si se prajesc pe gratar pe toate partile pana cand carnea este bine patrunsa.
Daca aveti la indemana putina miere, puteti unge frigaruile cu miere inainte de a le condimenta, iar cand sunt pe gratar le puteti stropi cu putin vin.
Cotlet de porc cu mustar
Mustarul nu e neaparat de folosit doar ca si garnitura la gratar ci putem marina carnea cu el. Aveti nevoie de 1 kg de cotlet de porc fara os, un borcanel de mustar, dulce sau iute, dupa preferinta, verdeturi uscate sau proaspete (maghiran, oregano, busuioc, patrunjel etc), condimente pentru gratar, 2-3 foi de dafin, cativa catei de usturoi pisati, o lingura de otet de mere.
Se feliaza carnea si se bate ca pentru snitele, apoi se marineaza in putina apa cu otet si condimente, foaia de dafin si usturoiul. In functie de cat de groase sunt feliile de carne se tine la marinat intre 30 de minute si o ora. Se scoate carnea de la marinat, se unge fiecare felie cu un strat foarte gros de mustar, pe fiecare parte. Se condimenteaza bine cu ierburile aromate si se prajeste pe gratar pe ambele parti.
Frigarui de pui cu legume
Frigaruile de legume sunt absolut delicioase ca si garnitura la gratare sau mititei. Le puteti face din diverse combinatii, noi va propunem frigarui din dovlecei, vinete, rosii, ardei gras rosu si galben, ceapa rosie si o capatana de usturoi.
Se curata dovleceii si vinetele de coaja, cepele se taie in 4, ardeii se taie bucatatele, insa aveti grija sa faceti rondele putin mai groase pentru ca legumele se ard putin mai usor pe gratar si se usuca mai repede. Ori legumele savuroase sunt cele in suc propriu. Le puteti asezona cu sare, piper si verdeturi.
In ce supermarket gasim cei mai buni mici?
Ca niste romani adevarati ce suntem, nu refuzam niciodata micii la gratar. Bineinteles, incercam sa nu facem excese si sa mancam doar ocazional. Problema cu micii la gratar (cei pe care ii faci tu) este reteta dupa care au fost preparati.
Noi am incercat de peste tot de pe unde am avut ocazia in speranta ca vom gasi acei mici facuti dupa reteta dupa care o fac cei care vand mici prin targuri. Fara succes 🙂
Totusi, cei mai buni mici din supermarket pe care i-am incercat pana acum sunt cei din Billa. Sunt destul e frumos condimentati, iar pretul lor este foarte decent.
Update: intre timp, lantul de supermarket-uri Billa a fost preluat de Carrefour, lucru pe care probabil il stiti cu totii. Pot confirma faptul ca micii nu mai sunt la fel.
Nu suntem foarte mari consumatori de mici, insa atunci cand o facem, dorim sa ne bucuram de ceva care sa merite toata miscarea pe care trebuie sa o facem apoi sa ardem caloriile.
Asadar, suntem in cautarea unei noi surse de mici. Orice sugestii sunt bievenite!
Pe locul al 2lea ar fi micii din Selgros.
Despre micii din celelalte supermarketuri nu are rost sa mai scriu nimic deoarce nu ni s-au parut suficient de ok cat sa fie mentionati sau tinuti minte.
Voi de unde va cumparati micii? Daca este cineva pe aici care stie vreo reteta din aia minune de preparare a pastei de mici asa cum o fac cei din targuri, am ramane vesnic indatorati 😀