Va plac clatitele? Cea mai stupida intrebare pe ziua de azi, nu? Bineinteles ca va plac! Tuturor ne plac clatitele si refuzam sa ne intrebam cate calorii are o clatita, deoarece ar trebui sa ne oprim dupa una, maxim doua:D
Fie ca le umplem cu finetti fie ca le umplem cu fel de fel de gemuri si tipuri de dulceata (pont: cele cu gem de cirese amare sunt bestiale), clatitele sunt printre cele mai bune chestioare pe care le putem gati rapid in casa.
Totusi, trebuie sa ne facem griji cu numarul de calorii pe care clatitele le au, deoarece nu este deloc de neglijat.
Cate calorii au clatitele?
100 grame clatite
|
200 grame clatite
|
300 grame clatite
|
Nota: valorile nutritionale ale clatitelor prezentate in acest tabel este strict pentru clatitele umplute cu dulceata. Bineinteles, poate varia foarte usor la diferite tipuri de dulceata INSA ideea la care vreau sa ajung este ca clatitele umplute cu finetti, vor avea considerabil mai multe calorii asa ca, pofta mare si cumpatare 😛
Astăzi, facem clătite!
Iubesc să gătesc, să experimentez reţete noi, să mă joc cu aromele şi culorile atunci când gătesc. Cel mai mult îmi place să fac ceva dulce, preferabil şi simplu: tarte, checuri sau plăcinte. Clătitele sunt preferatele mele, pentru că reţeta e foarte simplă, rapidă şi ieftină.
Aşa că astăzi răsfaţă-te cu nişte clătituţe pufoase, fie cu ciocolată, cu finetti sau cu dulceaţă de fructe. Mie personal îmi plac cu dulceaţă de coacăze. Adaugă un topping sau zahăr pudră peste clătite şi va ieşi ceva formidabil. Spor la treabă şi mai ales poftă bună!
Vouă vă plac clătitele? Cu ce aromă preferaţi?
1. Reteta de clatite Celestine
Ingrediente pentru 10 portii de clatite celestine:
- doua oua (100 g); lapte 150 ml [proportii 1/2/3];
- sare, piper alb macinat si nucsoara dupa gust;
- putin patrunjel sau, de preferat, o legatura mica de ceapa verde.
Cum se prepara clatitele celestine?
Faina se pune intr-un vas, se adauga usor laptele si se amesteca bine pentru a nu forma cocoloase. Se adauga ouale batute si se amesteca cu condimentele si verdeata tocata. Daca aveti, folositi frunze tinere de ceapa verde, taiate cat mai fin. Din coca obtinuta se ia cu un polonic o cantitate suficienta pentru a acoperi in strat subtire suprafata tigaii folosite. Se toarna in tigaia incinsa si unsa cu putin ulei sau unt topit. Se coc pe ambele parti, la fel ca si clatitele obisnuite.
Se pun deoparte pentru folosinta ulterioara. Pentru supe si consomeuri se taie sub forma de taitei (banda 4-5 mm) sau se ruleaza si se taie fasii subtiri (julien). Se pun in supa fierbinte inainte de servire.
2. Clatite imperiale
Un desert usor, pentru care nu ai nevoie de mari talente culinare.
Este vorba de o reteta austriaca, care foloseste alt tip de aluat decat cea clasica.
Ingrediente:
- 200 de grame de faina.
- Sare.
- 4 galbenusuri.
- O jumatate de litru de lapte.
- 4 albusuri.
- 30 de grame de zahar pudra.
- Unt.
- 40 de grame de stafide.
- Zahar pudra pentru ornat.
Se face un aluat din faina, sare, galbenusuri si lapte. Albusurile se bat spuma impreuna cu cele 30 de grame de zahar pudra, apoi compozitia astfel rezultata se amesteca cu aluatul.
Incingeti o tigaie in care ati pus o lingura de unt. Turnati compozitia de mai sus intr-un strat de un deget grosime si presarati stafidele deasupra. Cand s-a rumenit pe o parte, o intoarceti pe cealalta.
Cand a capatat o culoare aurie, servindu-va de doua furculite, rupeti-o in bucatele si presarati zahar pudra. Se serveste calda si merge de minune cu dulceata de fructe de padure.
Legenda spune ca, imparatul Austriei, plecat la o partida de vanatoare, s-a ratacit, ajungand in cele din urma la casa unui fermier. Sotia acestuia, de emotie, a rupt clatita in bucatele. Pofta buna!