Ceea ce consuma persoanele cu diabet le afecteaza in mod direct nivelul glucozei din sange. De obicei ne concentram pe ceea ce mananca o persoana cu diabet, dar la fel de important este si ceea ce bea.
Multi oameni isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar unele studii au sugerat ca obiceiul de a consuma cafea poate reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat.
Dar persoanele care deja au diabet? Este cafeaua, sau cafeina din cafea o problema? Efectul cafelei in diabet, asa cum este prezentat in mass-media poat fi adesea confuz.
Cafeaia contine diferite chimicale, dintre care unele au efecte benefice in timp ce altele pot avea un efect mai putin benefic, cum ar fi cafeina care poate afecta insulina pe termen scurt. Doua cesti de cafea contim aproximativ 280mg de cafeina.
Pentru majoritatea adultilor sanatosi, cafeina nu pare sa creasca nivelul de zahar din sange. Chiar daca acestia consuma 400mg pe zi, pare a fi o cantitate sigura pentru majoritatea. Acest articol va analiza mai indeaproape cafeina si unele cercetari efectuate in acest domeniu.
Ce este diabetul?
Diabetul afecteaza modul in care organismul foloseste glucoza. Corpul are nevoie de glucoza pentru energie. Glucoza din organism provine din alimente si bauturi si este produsa de ficat. Insulina este un hormon natural din organism. Ajuta organimsul sa absoarba glucoza.
Persoanele cu diabet au prea multa glucoza in sange, fie pentru ca pancreasul nu produce suficienta insulina, fie pentru ca organismul nu utilizeaza corect insulina. Acest lucru poate provoca probleme grave de sanatate.
Ce este cafeina?
Cafeina este drogul gasit in cafea care poate fi periculos daca se consuma in cantitati prea mari. Cafeina este un stimulent si poate accelera sistemul nervos central. Se gaseste in mod natural in mai mult de 60 de plante, inclusiv boabe de cafea si frunze de ceai.
Uneori, cafeina este adaugata in alimente, bauturi precum energizantele si mendicamente. Cafeina stimuleaza creierul si poate schimba modul in care actioneaza oamenii. Multi oameni folosesc cafeaua pentru a se putea trezi dimineata, pentru a scapa de oboseala si a-si imbunatati puterea de concentrare.
Cercetare: cafeaua si diabetul
Un studiu condus de Harvard School of Pubic Health a aratat ca persoanele care au crescut cantitatea de cafea pe care o consumau la mai mult de o cana pe zi, dupa o perioada de 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de a face diabet de tip 2 decat persoanele care nu au modificat cantitatea de cafea consumata.
Studiul a demonstrat, de asemenea, ca cei care si-au redus consumul de cafea cu mai mult de o ceasca de cafea pe zi, si-au marit sansele de a dezvolta diabet de tip 2 cu 17%.
Autorul acestui studiu a declarat:
Rezultatele noastre confirma studiile anterioare care au aratat ca un consum mai ridicat de cafea este asociat cu un risc mai scazut de diabet zaharat de tip 2.
Aceste constatari par sa demonstreze ca obiceiul de a bea cafea poate aduce beneficii pentru sanatatea persoanelor cu diabet.
Cercetatorii de la Harvard au analizat anterior 28 de studii din intreaga lume. In total 1.109.272 subiecti, dintre care 45.335 aveau diabet. Studiul a urmarit participantii pentru o perioada de 10 luni-20 de ani. Studiul a demonstrat ca atat cafeaua cu cafeina cat si cea decafeinizata a redus riscul de aparitie a diabetului de tip 2.
Beneficiile cafelei
Cafeaua, se pare ca reduce riscul urmatoarelor afectiuni:
- Diabet de tip 2
- Cancer – cum ar fi cancerul endometrial si cancerul de prostata agresiv
- Boala cardiovasculara
- Alzheimer
- Parkinson
Alte moduri prin care cafeaua afecteaza diabetul
Cafeina este ingredientul din cafea despre care se discuta cel mai mult, insa exista si alte ingrediente despre care trebuie sa se vorbeasca. Polifenolii sunt molecule cu proprietati antioxidante care ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii cum ar fi diabetul de tip 2. De asemenea, cafeaua contine mineralele magneziu si crom. Cresterea consumului de magneziu a fost legata de scaderea ratei de aparitie a diabutului de tip 2.
Amestecul de ingrediente poate contribui, de asemenea, la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, care poate compensa efectele adverse ale cafeinei.
Aceste descoperiri pot suna promitatoare pentru persoanele cu diabet care iubesc sa isi inceapa ziua cu o cana proaspata de cafea. Cu toate acestea, alte cercetari au legat cafeaua si cafeina de o crestere a nivelului de zahar din sange si de rezistenta la insulina.
Un mic studiu a aratat ca doar o singura portie de cafea de 100 miligrame de cafeina ar putea avea un impact negativ asupra controlului zaharului din sange la barbatii sanatosi, dar supraponderali. In unele cazuri, cafeaua poate afecta in mod negativ organismul.
Un studiu efectuat de Department of Nutrition and Dietetics Harokopio University, a examinat efectele diferitelor cantitati de cafea asupra glicemiei si a concentratiei de insulina a voluntarilor sanatosi. De asemenea, s-a analizat modul in care indicele de masa corporala a influentat rezultatele.
La acest studiu au participat 33 de voluntari – 16 femei si 17 barbati care erau supraponderali, obezi sau aveau o greutate normala. Fiecare a consumat 200 mililitri de cafea in fiecare dimineata si s-au prelevat probe de sange pentru a se testa nivelul de insulina si de zahar din sange.
Rezultatele au aratat ca, pe terment scurt, cafeaua a avut un efect asupra concentratiilor de zahar din sange si de insulina. Greutatea poate afecta acest lucru.
Exercitiilor fizice pentru cei care sufera de diabet sunt intotdeauna importante. Un alt studiu mic, la care au participat persoane cu diabet de tip 2, prevedea observarea efectelor pe care le pot avea exercitiile fizice asupra consumului de cafeina.
Cercetatorii au descoperit ca acei participanti care au consumat cafeina si au facut 40 de minute de exercitii fizice au redus semnificatic nivelul de zahar din sange, comparativ cu altii. Constatarile lor sugereaza ca exercitiile prelungite cuplate cu cafeina pot reduce nivelul de zahar din sange.
Cafea cu lapte sau cu sirop
Unele soiuri de cafea trebuie consumate cu prudenta de catre persoanele cu diabet. Cafeaua cu sirop a devenit o bautura populara, dar ar putea fi problematica pentru persoanele cu daibet sau cele care au un risc ridicat de a face diabet.
Daca doresti sa te bucuri din cand in cand de o cafea cu sirop, alege o ceasca de dimensiuni mici si bea incet, pentru a aprecia mai bine gustul fara a creste dramatic nivelul de glucoza din sange.
O alta tendinta moderna este de a adauga lapte in cafea si de a prepara o cafea foarte laptoasa. In timp ce latte-urile slabe sunt de obicei facute cu lapte degresat, unele dintre ele pot fi indulcite, ceea ce inseamna ca vor avea mai multe calorii. Laptele fie integral, fie degresat, are in jur de 5g carbohidrati la 100g. Un latte obisnuit, neindulcit, poate contine intre 10-15g de carbohidrati.
Pot consuma cafeina daca am diabet?
Aceste studii sugereaza ca bautul cafelei nu afecteaza intotdeauna oamenii in acelasi mod. Cafeaua decafeinizata si ceaiul nu par sa mareasca nivelul zaharului din sange.
Apa este cea mai buna bautura pentru persoanele cu diabet. Daca acestia aleg sa bea cafea, trebuie sa fie atenti la nivelul glicemiei. Adaugarea zaharului, a friscai si a altor arome care contin carbohidrati ar putea determina cresterea nivelului de zahar din sange.
Persoanele care consuma cafea trebuie sa se limitele la maximum 3-5 cesti pe zi. Mai mult de 500-600 miligrame de cafeina pot provoca unele reactii adverse grave, inclusiv:
- Insomnie
- Nervozitate
- Neliniste
- Iritabilitate
- Batai rapide ale inimii
- Tremurat
Chiar si o ceasca de cafea poate provoca probleme unor persoane, iar barbatii pot fi mai sensibili la efectul cafeinei decat femeile. Masa corporala, varsta, medicamentele si starea de sanatate, au un rol important in modul in care cafeina afecteaza oamenii.
Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu depinzi de cafea pentru a compensa lipsa somnului. In schimb, ar trebui sa urmezi o dieta sanatoasa, sa au un stil de viata sanatos, si, de asemenea, sa supraveghezi nivelul glicemiei.