Borșul de urzici este o rețetă tradițională foarte populară în România, fiind preparată din urzici, legume și condimente. Borșul de urzici poate fi o sursă importantă de nutrienți, precum vitamine, minerale și antioxidanți și este și de-a dreptul gustoasă.
Ingrediente pentru bors de urzici:
- ceapa 100 g;
- morcovi 100 g;
- telina si albitura 100 g;
- ulei 75 ml;
- orez 50 g;
- urzici 6-800 g;
- bors 700 ml;
- legume uscate (daca nu aveti pregatite din toamna, gasiti si in supermarket)
- sare si piper dupa gust;
- o legatura mica de ceapa verde si una de leustean.
Cum se prepara borsul de urzici ?
Zarzavatul se taie marunt si se caleste in ulei cu putina apa. Se adauga apa cu o lingurita de legume uscate si se fierbe aproximativ 10-15 minute. Se adauga orezul spalat si urzicile curatate, spalate si oparite cateva minute in apa clocotita cu sare. Apropo de legume uscate, eu le-am uscat din toamna si le-am pus la borcan – nu trebuie sa adaugati conservanti si nici nu trebuie pastrate la frigider si sunt foarte bune pentru toate tipurile de preparare. Daca nu aveti timp sa faceti, gasiti si in magazin insa alegeti un sortiment fara E-uri, poate gasiti ceva BIO.
Dupa ce toate ingredientele sunt patrunse, se adauga borsul fiert separat si se potriveste gustul cu sare.
Ceapa verde se taie marunt si se adauga in oala. Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se trage vasul de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt.
Borsul de urzici poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, printre care se numără:
- Conține vitamine și minerale – Borsul de urzici este bogat în vitaminele A, C, K și B, precum și în minerale importante, cum ar fi fierul, calciul și magneziul.
- Proprietăți antiinflamatorii – Urzicile conțin substanțe active, precum acidul cafeic, quercetina și rutinul, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
- Îmbunătățește digestia – Borsul de urzici poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la stimularea eliminării toxinelor din organism.
- Întărește sistemul imunitar – Vitaminele și mineralele din borsul de urzici pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, reducând riscul de îmbolnăvire.
- Ajută la scăderea în greutate – Consumul de bors de urzici poate ajuta la scăderea în greutate, deoarece este bogat în fibre, ceea ce poate contribui la o senzație de sațietate și la reducerea poftei de mâncare.
În general, borsul de urzici poate fi o alegere sănătoasă pentru cei care își doresc să își îmbunătățească dieta și să își protejeze sănătatea.
PS. Am scris mai de mult un articol foarte bun despre ceaiul de urzici care s-ar putea sa te intereseze.