Consumul de fructe și legume de toate tipurile, a fost asociat mult timp cu o reducere a riscului de apariție a multor afectiuni de sănătate nefavorabile.
Multe studii au arătat că, consumul crescut de alimente vegetale, cum ar fi varza, reduce riscul de apariție a diabetului zaharat, a obezității, a bolilor cardiovasculare și a mortalității în general. De asemenea, poate promova un ten sănătos, o energie sporită și o greutate totală scăzută.
Protecție împotriva radioterapiei
Compusul găsit în varză și alte legume crucifere, cunoscut sub numele de 3,3′-diindolilmetan (DIM), s-a dovedit a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale radioterapiei.
Într-un studiu realizatin urma cu cativa ani, șobolanii au primit o doză letală de radiații. Unii dintre ei nu au fost tratați, iar alții au fost tratați cu o injecție zilnică DIM timp de 2 săptămâni. Toți șobolanii netratați au decedat, dar mai mult de 50% dintre cei care au primit DIM, au supraviețuit.
Aceiasi cercetatori au lansat un experiment la soareci si au gasit rezultate similare. Ei au reușit să determine că DIM a șoarecilor tratați, a avut un număr mai mare de celule roșii și albe din sânge și celule sanguine, care deseori scad radiațiile.
Se știe că DIM are un efect protector împotriva cancerului, însă acest studiu arată că există speranță de a fi folosit ca un scut pentru a proteja țesuturile sănătoase în timpul tratamentului pentru cancer în viitor.
Previne cancerul
Un alt compus anticanceros este conținut în sulforafanul de varză. Studiile efectuate în ultimii 30 de ani au arătat în mod constant că, consumul de legume crucifere este asociat cu un risc mai scăzut de cancer.
Mai recent, cercetătorii au reușit să constate că compușii cu conținut de sulf (și anume sulforafan), care dau legumelor crucifere gustul amar, sunt, de asemenea, ceea ce le conferă puterile lor anti-canceroase.
Cercetătorii testează în prezent capacitatea sulforafanului de a întârzia sau de a interfera cu cancerul. Rezultate promițătoare s-au observat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv melanomul, esofagul, prostata și pancreasul.
Cercetatorii au descoperit ca sulforafanul are capacitatea de a inhiba enzima HDAC, implicata in progresia celulelor canceroase. Abilitatea de a opri enzimele HDAC, ar putea face alimentele care conțin sulforafan, să fie o parte potențială a tratamentului pentru cancer.
Într-un studiu recent efectuat, o altă substanță chimică găsită în varză, pătrunjel și țelină, numită apigenin, a descoperit o reducere a dimensiunii tumorii într-o formă agresivă de cancer mamar. Cercetatorii sustin ca rezultatele lor arata ca apigeninul are potentialul de a fi folosit ca un tratament non-toxic pentru cancer in viitor.
Varza rosie contine un antocianin puternic antioxidant, acelasi compus care da altor fructe si legume rosii si violete, culorile lor luminoase. S-a demonstrat că antocianinele încetinesc răspândirea celulelor canceroase, ucid celulele canceroase deja formate și opresc formarea tumorilor noi.
Sanatatea inimii
Aceleasi antocianine puternice din varza rosie, care ajuta la protejarea impotriva cancerului, s-au dovedit a suprima inflamatia care poate duce la boli cardiovasculare.
Un raport recent din Jurnalul American de Nutriție Clinică relaționează consumul de flavonoide cu alimente bogate, cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Un conținut ridicat de polifenoli din varză poate, de asemenea, reduce riscul bolilor cardiovasculare prin prevenirea acumulării de trombocite și scăderea tensiunii arteriale.
Imunitate și digestie
Microbii sănătoși dau naștere unui mediu acid pentru conservarea și dezvoltarea gustului; enzimele obținute în timpul fermentației fac mai ușoară absorbția vitaminelor și a mineralelor.
Menținerea fibrei și a apei în varză, ajută de asemenea la prevenirea constipației și menținerea unui tract gastro-intestinal sănătos. Consumul de fibre adecvate contribuie la regularitatea, care este esențială pentru eliminarea zilnică a toxinelor prin intermediul bilei și fecalelor.
Studiile recente au arătat că fibrele dietetice, pot juca chiar un rol în reglarea sistemului imunitar și în inflamație, prin urmare, riscul de afecțiuni asociate cu inflamația, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul și obezitatea scad.
Imunitatea
- Vitamina C: Varza este o sursă bogată de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și sprijină funcționarea adecvată a sistemului imunitar. O doză adecvată de vitamina C poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la îmbunătățirea răspunsului imunitar al organismului.
- Vitamina K: Această vitamină, prezentă în cantități abundente în varză, joacă un rol crucial în coagularea sângelui și în menținerea sănătății osoase. O funcție adecvată a vitaminei K poate contribui, de asemenea, la un sistem imunitar sănătos.
Digestie
- Fibre dietetice: Varza este o sursă excelentă de fibre, care ajută la reglarea sistemului digestiv. Fibrele pot preveni constipația, facilitând trecerea alimentelor prin intestin.
- Compusi sulfurici: Varza conține compuși sulfurici care pot ajuta la detoxifierea stomacului și a intestinelor. Acești compuși pot preveni creșterea bacteriilor nedorite și pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale.
- Probiotice: Dacă vorbim de varza murată sau de kimchi, aceste forme fermentate de varză sunt pline de probiotice care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Probioticele sunt bacterii benefice care pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare din intestin și la îmbunătățirea absorbției nutrienților.
Dieta cu varza – ideală pentru slabire
Varza este un aliment capabil sa stimuleze functiile ficatului, in special sa creasca diureza organismului, fapt care duce la necesitatea de a bea cat mai multa apa decat in mod normal.
Inrudita cu broccoli si conopida, varza iti promite sa slabesti cam 5 kilograme intr-o saptamana, doar cu supa de varza, fara capsule minune sau infometare crunta.
Dieta cu supa de varza nu este o dieta pe termen lung, insa este un plan culinar cu rezultate rapide.
Tine minte! Acest regim poate fi urmat doar o data pe an. Orice exces nu este benefic organismului, chiar si varza iti poate afecta corpul, prin dezechilibrul in principii nutritive pe care il realizeaza. Aceasta conditie este impusa de faptul ca dieta cu varza te obliga sa renunti la alimente care iti faceau cu ochiul, dar si la unele alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta foarte mult timp. Cu toate acestea nu vei manca doar varza sau supa de varza.
Meniul dietetic contine in special legume, cum ar fi: ardei gras, castraveti, anghinare, ceapa verde, ciuperci, dovlecei, rosii, precum si alte alimente:oua, lactate degresate, carne de peste sau pui, chiar si fructe:pere, gutui, struguri. Nici fibrele nu trebuie sa lipseasca din meniu. Ele produc senzatia de satietate.
Cum am spus mai sus, dieta nu e pentru un termen lung. Este recomandat timp de o 7 zile dupa care se impune revenirea treptata la regimul culinar normal.
- Ziua 1: Supa de varza si un fruct!
- Ziua 2: Supa de varza, legume proaspete si un cartof copt!
- Ziua 3: Supa de varza, un fruct si legume proaspete!
- Ziua 4: Supa de varza, fructe si lapte degresat!
- Ziua 5: Supa de varza, carne fripta (nu mai mult de 150 g), legume proaspete!
- Ziua 6: Supa de varza, carne fripta, un fruct!
- Ziua 7: Supa de varza, legume, orez fiert!
In acest timp organismul va cere multe lichide. Indicat este sa beti cat mai multa apa, si foarte rar, putin suc proaspat preparat.
Pot aparea si efecte negative ca dureri de cap, lipsa de concentrare, slabiciune generala a organismului pentru ca dieta cu varza nu contine toti nutrientii de care organismul tau are nevoie, daca aceasta dieta nu vi se potriveste atunci apelati la o dieta personalizata. Cantitatea de glucoza poate fi foarte scazuta in unele zile, de aceea pot aparea aceste efecte negative.