sfecla-rosie-salata

Sfecla este unul dintre acele alimente pe care le iubești, urasti sau uiți că exista. Acest super aliment nutritiv, primește un al doilea aspect, deoarece mai multe cercetări dezvăluie efectele sporirii sănătății asupra minții și corpului. Adăugarea sfeclei în dieta, poate ajuta la creșterea longevității, pierderea în greutate, pana la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul.

Sfecla are un profil nutrițional bogat, care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, cunoscuta sub denumirea de sfeclă de sânge, aceasta este o excelentă sursă de fibre, vitamina C, magneziu și acid folic. Aceasta leguma subevaluată are un gust dobândit, dar puterea nutrițională poate adăuga ani la viața dumneavoastră dacă este consumată în mod regulat.

Mai jos sunt cateva beneficii ale consumului de sfecla, care stimuleaza sanatatea fizica si mintala.

sfecla-rosie-salata

Îmbunătățește imunitatea si favorieaza pierderea în greutate

Sfecla ajută la detoxifiere și la pierderea în greutate, deoarece aceasta nu conține grăsime și este o sursă bună de fibre dietetice, jumătate solubile și jumătate insolubile. Aceste două tipuri ajută la combaterea grăsimilor prin menținerea funcției intestinale adecvate și scăderea nivelului de colesterol pentru scăderea în greutate.

În mod similar, sfecla este bogată în magneziu, un mineral care susține funcționarea optimă a nervilor și a mușchilor, care ar putea fi benefică pentru scăderea în greutate.

Un studiu din 2011 a constatat că nivelurile ridicate de magneziu au condus la niveluri mai ridicate de testosteron, un hormon care promovează pierderea țesutului adipos și creșterea mușchiului. Din moment ce mușchiul arde mai multe calorii decât grăsimea, menținerea sau construirea musculaturii poate ajuta la pierderea kilogramelor.

Mai mult decât atât, sfecla conține fitonutrienți cunoscuți sub numele de betalaină: betanina și vulgaxantina, care sunt eficienți în reducerea inflamației și în aprovizionarea organismului cu antioxidanți. Betalaina sprijină detoxifierea, care poate contribui la scăderea în greutate.

sfecla-rosie-suc

Îmbunătățește rezistența la efort

Sucul de sfeclă poate fi valoros, dacă căutați să creșteți rezistența în timpul antrenamentului. Cercetătorii consideră că, conținutul de nitrați din sfecla, care se transformă în oxid nitric, reduce costul de oxigen al exercițiilor de intensitate redusă, sporind în același timp rezistența la exerciții de intensitate ridicată.

Cu alte cuvinte, alimentele bogate în nitrați, pot crește rezistența la efort, deci, sunt recomandate pentru sportivi si nu numai.

Sfecla rosie imbunătățește digestia

Sfecla roșie a fost legată de îmbunătățirea digestiei slabe prin excitarea nervilor din intestine și prin sporirea capacității organismului de a digera alimente. O ceașcă de sfeclă conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face ca sfecla să fie o bună sursă de fibre.

Îmbunătățește sănătatea sexuală

Acest superaliment a fost etichetat ca “Viagra naturala”, datorită conținutului său de nitrați. Similar cu Viagra (vezi ce efecte secundare are Viagra), aportul de sfeclă crește formarea de oxid nitric, care dilată vasele de sânge și stimulează circulația penisului. Acest lucru duce la erecții mai bune pentru bărbați în timpul actului sexual.

Info: apropo de potenta si chestii din natura care pot ajuta, iti recomand sa citesti si sa vezi care sunt beneficiile pe care le poate aduce Iarba tapului in ceea ce priveste potenta.

Reduce tensiunea arterială

Sucul de sfeclă poate reduce în mod eficient tensiunea arterială la bărbați. Într-un studiu publicat în Nutrition, bărbații și femeile care au băut jumatate de litru de suc de sfeclă rosie si suc de mere, au avut o tensiune sistolică mai mica, dupa șase ore.

Cu toate acestea, atunci cand cercetatorii au limitat analiza lor la barbati, au gasit o reducere semnificativa de aproximativ 4,7 puncte intre cei care au baut suc de sfecla rosie fata de placebo.

Cercetătorii consideră că, conținutul ridicat de nitrat din sfecla, produce aceste efecte sănătoase pentru inimă. Organismul transformă nitrații din surse, precum sfecla, în oxid nitric în organism. Oxidul de azot relaxeaza apoi vasele de sange si creste oxigenul si fluxul de sange, prin urmare, scade tensiunea arteriala.

Înhibă cancerul

Fitonutrientii din sfecla, cum ar fi betalaina, s-au dovedit a fi cancer-preventivi. Studiile pe animale au arătat că sfecla inhibă formarea cancerigenă și crește producția de celule imune și enzime ale corpului care ajută la stoparea cancerului de la dezvoltare. Mai exact, un studiu din 2013 a constatat că extractul de sfeclă, a redus formarea de tumori multi-organice la mai multe modele animale, atunci când a fost adăugată în apa de băut.

Info: vezi aici ce este cancerul de fapt

sfecla-rosie-beneficii

Un studiu publicat în revista Australian International Clinical Nutrition Review a susținut că un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost recuperat din tumora pulmonară, care a corespuns clinic cancerului pulmonar după consumarea de sfeclă roșie. După șase săptămâni, tumoarea a dispărut, iar patru luni mai târziu, omul a câștigat înapoi peste 20 de kilograme de greutate. Cercetătorii încă ezită să facă declarații îndrăznețe despre legume.

Îmbunătățește sănătatea creierului

Sfecla este considerata aliment pentru creier, care poate încetini efectele de demență și boala Alzheimer. Sucul de sfeclă, crește fluxul de sânge către creierul vârstnicilor, care poate lupta împotriva progresiei demenței, potrivit unui studiu din 2010. O dietă cu conținut ridicat de nitrați a condus la o creștere a fluxului sanguin către materia albă a lobilor frontali, zonele creierului legate de degenerarea demenței și alte tulburări cognitive.

Acidul folic din sfeclă roșie poate ajuta la protejarea împotriva Alzheimer, prin prevenirea deteriorării hipocampului, pe care creierul l-a dedicat memoriei și învățării. Într-un studiu pe animale, șoarecii cu plachete asemănătoare cu Alzheimer în creierul lor, au fost hrăniți cu o dietă care conținea o cantitate normală de acid folic.

Cei care au consumat alimente cu acid folic, au avut mai multe celule în hipocampus, comparativ cu omologii lor cu deficit de acid folic.

Cercetătorii susțin că nivelurile ridicate de homocisteină din creier pot deteriora ADN-ul celulelor nervoase din creier. Acidul folic se crede că funcționează, ajutând la protejarea creierului, permițând celulelor nervoase să repare această leziune a ADN-ului.

Este important să discutați cu medicul înainte de a înlocui medicamentele, cu sfecla pentru a trata aceste afectiuni de sănătate diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here