Spunând „sănătos„, în majoritatea cazurilor ne referim la „verde„, la fructe și legume, salate și sucuri. Cu toate acestea, în grupuri de alte culori, de asemenea, există super-staruri reale, demne de atenția dumneavoastră. Luați, de exemplu, rodia, un fruct roșu strălucitor, bogat în vitamine și antioxidanți.
Rodiile conțin doar trei tipuri de polifenoli antioxidanți, inclusiv tanini, antociani și acid elagic. Este de remarcat faptul că rodiile își păstrează toate avantajele în formă lichidă, deci dacă nu doriți să vă murdăriți dimineața, un pahar de suc de rodie va fi foarte binevenit aici. Aflam in continuare beneficiile consumului de rodii.
Rodia ajuta la pierderea in greutate
Un pahar de suc de rodie pe zi, ajută la menținerea greutății normale, datorită capacității sale de a prelungi sentimentul de saturație. Rodia blocheaza efectiv sentimentul de foame, permițând consumatorilor să se simtă mai satuli. Cercetătorii au sugerat că este vorba despre polifenoli, care suprimă în mod natural apetitul.
Apropo de slabire, poate te intereseaza sa tii si o dieta. Vezi cele mai bune diete de slabit despre care am discutat pana acum pe site.
Rodiile ne protejeaza de bolile cardiace
Rodia poate reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, spun oamenii de stiinta. Un studiu din 2010, a arătat că un aport zilnic de 800 mg de ulei din semințe de rodie timp de patru săptămâni, duce la scăderea nivelului de trigliceride din sânge ( substanțele organice în care grăsimea este stocată pentru prima dată și apoi utilizată pentru energie).
Util: vezi care sunt cele mai frecvente boli cardiace
S-a constatat că jumătate de pahar de suc de rodie consumat de trei ori pe zi, protejează împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Se crede că un nivel ridicat de antioxidanți diferiți în fructe contribuie la acest „efect de protecție”.
Rodiile pot reduce riscul de cancer mamar
Fitochimicalele din rodii, pot preveni apariția și chiar încetini creșterea de diferite tipuri de celule canceroase în glanda mamară. Un studiu din 2010, a arătat că elagitaninele sunt responsabile pentru acest beneficiu.
Elagitaninele acționează prin inhibarea aromatazei, o enzimă utilizată de organism pentru a produce estrogen. În același mod, acestea previn proliferarea celulelor periculoase și inhiba creșterea receptorilor de estrogen.
Rodia imbunatateste si memoria
Polifenolii din rodii, sunt asociati cu menținerea sănătății creierului, în special în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei la vârstnici. Într-un studiu pe această temă din 2013, a constatat că, consumarea timp de patru săptămâni a sucului de rodie îmbunătățește semnificativ performanța de memorie verbală și vizuală la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnicii cu tulburări moderate de memorie. Mai mult, aceste efecte au fost imediate și pe termen lung pentru pacienții care au participat la studiu.
Tratează disfuncția erectila
Se arată că consumul de suc de rodie promovează funcționarea sexuală sănătoasă la bărbați. Un studiu din 2007 a arătat că 200 ml de suc de rodie în fiecare seară, timp de două săptămâni poate îmbunătăți erecția, după cum arată grupul de control. Este de remarcat faptul că în grupul de placebo, doar 30% dintre participanți au observat îmbunătățiri.
Info: citeste mai multe despre difunctia erectila aici
Oamenii de știință susțin că rezultatele se datoreaza antioxidanților puternici din conținutul de suc de rodie, care blochează acțiunea moleculelor de radicali liberi, stimulând astfel fluxul sanguin în penis.
Laudata in poeme, mitologie, arta, in Biblie pentru capacitatea sa de a lupta in problemele de fertilitate, rodia ascunde multe secrete.
Scurt istoric al rodiei
Fructul rodie a fost descoperit initial in Asia. Odata cu timpul, rodia a fost adusa in regiunile mediteraneene, apoi in America de Nord. Dintre beneficiile rodiei amintim:
Mentine inima sanatoasa
Rodia nu este numai un fruct parfumat si zemos, rodia constituie un aliment bogat in fibre, nutrienti extrem de importanti in reglarea digestiei, prevenirea senzatiei de foame si a bolilor asociate cu o digestie precara. De asemenea, rodia contine potasiu, un mineral esential in reglarea hipertensiunii si cresterii energiei.
Previne cancerul
Dincolo de fibre si potasiu, rodia contine antioxidanti, substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi, chimicale provenite din alimentatia nesanatoasa, din poluare si din fumul de tigara. Astfel, odata patrunsi in organism, odata ce trec de bariera de protectie a acestuia, radicalii liberi instaleaza haosul. Acestia grabesc actiunea de multiplicarea a celulelor canceroase, astfel apare tumora.
Antioxidantii, adica substantele naturale care inlesnesc radicalii liberi, intaresc sistemul natural de aparare al organismului, distrug celulele canceroase si ajuta organismul sa isi revina.
Rodia contine trei tipuri de antioxidanti importanti: tanini, antocianini si acid elagic.
Rodia reface organismul dupa cancer
Un studiu, realizat de Universitatea California din Los Angeles, a aratat ca barbatii care au suferit de cancer de prostata si au consumat suc de rodie zi de zi, timp de doi ani de zile, prezentau un risc mai mic decat restul care nu au consumat suc.
De asemenea, un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie a aratat ca sucul reduce inflamatia ascociata cu artrita.
Sucul de rodie remineralizeaza organismul
Sucul este bogat in: vitamina A, vitamina C, acid folic si vitamina E.
Vitamina A din suc are efecte benefice asupra texturii pielii. Pe de alta parte, vitamina E are efecte benefice asupra sistemului circulator, in timp ce vitamina C ajuta in refacerea tesuturilor. Iar acidul folic reduce tensiunea sangelui.
Consumat zi de zi, sucul de rodie scade riscul de anomalii la nastere.
De asemenea, scade riscul bolilor de inima (atac de cord, infarct etc). Fluidizeaza sangele, scade colesterolul, promovand astfel un sistem circulator sanatos.
Gratie continutului ridicat de antioxidanti, sucul de rodie rivalizeaza cu bauturile bogate in acesti nutrienti (vin rosu, ceai verde, ceai negru). Astfel, are capacitatea sa refaca tesuturile afectate de cancer, sa previna cancerul de piele, de prostata si de san. Iata de ce rodia are culoarea fascinanta, pentru ca pigmentul intens denota o concentratie ridicata de antioxidanti. In plus, substantele active din suc intaresc cartilagele, previn bolile care le imbatranesc, de exemplu, artrita.
Si asta nu este tot. Sucul consumat de-a lungul vremii ajuta in prevenirea bolilor creierului, Alzheimer.
Extractul de rodie previne virozele
Nici extractul nu trebuie trecut cu vederea. Testele au aratat ca beneficiile extractului de rodie mentine nivelul de colesterol, il scade atunci cand reprezinta o amenintare, mentine inima sanatoasa si intreg sistemul circulator, intareste cartilagele si are proprietati antivirale, distrugand astfel cateva virusuri.
Depozitare si consum
Fructul rosiatic este delicios, zemos, are o piele ferma si seminte crocante. Si in ciuda acestor lucruri are si multe intrebuintari si proprietati curative, dar, mai intai de toate, trebui sa iei fructul zemos, fara pete si riduri. De asemenea, daca ai nevoie de suc de la rodie, alege fructul copt.
Semintele de rodie le poti pastra intr-un recipient, in frigider, pret de o saptamana. Fructul intreg rezista pana la doua luni in frigider. Semintele congelate rezista si 3 luni de zile.
Pentru a te bucura de acesta fruct, trebuie sa il tai pe din doua, apoi fiecare jumatate taiata in sferturi. Semintele se inlatura gentil, se da deoparte pielita care le infasoara.
Semintele se pot adauga in: salate, in iaurt, in inghetata, in wafe, in clatite, in bolul cu cereale integrale, in prajituri, briose, jeleuri, in retete cu orez, in omleta, in mancarurile pe baza de carne de porc, de pasare, in guacamole etc.
Asa ca, nu-ti ramane decat sa inveti retete noi si sa te bucuri de beneficiile si efectele rodiei.
Rodia este un fruct delicios și nutritiv, recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate:
- Antioxidanți Puternici: Rodiile sunt încărcate cu antioxidanți, cum ar fi acidul elagic și taninurile, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
- Susținerea Sănătății Inimii: Consumul de rodie poate contribui la îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea tensiunii arteriale și scăderea riscului de boli cardiovasculare.
- Proprietăți Antiinflamatorii: Proprietățile antiinflamatorii ale rodiei pot ajuta la reducerea inflamației în organism, un factor important în multe boli cronice.
- Îmbunătățirea Memoriei: Cercetările sugerează că rodia poate îmbunătăți memoria și funcția cognitivă, datorită compușilor săi unici.
- Suport Digestiv: Rodiile pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos, având efecte benefice asupra stomacului și intestinelor.
- Proprietăți Anticancerigene: Studiile au arătat că rodia poate avea proprietăți anticancerigene, în special în cazul cancerului de sân și de prostată.
- Întărirea Sistemului Imunitar: Datorită conținutului bogat în vitamina C și alte vitamine esențiale, rodia poate întări sistemul imunitar.
Includerea rodiei în dieta zilnică poate aduce un aport Important de vitamine și minerale, fiind o gustare sănătoasă sau un ingredient delicios în diverse preparate. Totuși, este Important să consumați acest fruct cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate.