Oferind o gustare gustoasa si putin iute cu fiecare muscatura, ridichea ocupa un loc unic in inima celor care iubesc sa consume legume. Fiind o radacina din familia Brassica si o ruda a verzei, ridichea are o varietate de culori, de forme si de dimensiuni surprinzator de mare.
In Statele Unite, o ridiche obisnuita este rotunda si de culoare rosie, cu un interior alb si aproximativ de dimensiunea unei mingi de ping pong sau de golf. Un alt tip de ridiche este ridichea daikon de un alb cremos, fiind o radacina adevarata si avand coada necesara pentru a arata acest lucru si fiind mai degraba o ridiche de iarna, spre deosebire de cea rosie, care e mai degraba o ridiche de primavara. Alte varietati de ridiche prezinta diferite culori, cum ar fi de exemplu roz, gri inchis, purpuriu, doua nuante de verde si alb sau galben.
Ridichea este o planta cultivata de foarte mult timp si e raspandita in intreaga lume, fiind mentionata in analele istorice din China inca din anul 2700 inainte de Hristos. Egiptenii cultivau ridichi inca de dinainte de a construi piramidele. Grecilor si romanilor le placeau sa fie cat mai mari si le consumau cu miere si cu otet.
Info: vezi ce beneficii are fructul de avocado. O sa ramaneti uimiti.
Cultivarea ridichilor a ajuns pana in Anglia, Germania, Puerto Rico si in Mexic prin secolul 15. In Marea Britanie, ridichiea avea si utilizari medicinale in afara de cele culinare, de obicei pentru pietrele la rinichi, problemele de piele si parazitii intestinali. E posibil ca acest lucru sa fie adevarat si chiar sa functioneze, pentru ca colonistii au adus cu ei si seminte de ridichi.
Ridichile inca sunt o cultura foarte populara pentru gradina, fiind plantate si culese devreme si fiind rezistente la temperaturi scazute. Atunci cand recoltezi sau cumperi ridichi rosii, e bine sa te asiguri ca acestea nu sunt prea mari sau ca sunt stricate pe interior. Frunzele si radacinile acestei plante sunt folosite la gatit, ami ales in combinatie cu spanacul. Trebuie doar sa le speli bine si sa te asiguri ca sunt bune.
Inainte de a pune ridichile la frigider, trebuie sa le speli bine si te cureti de partile verzi, dupa care sa le introduci intr-o punga inchisa bine, cu un prosop de hartie sub ele. Acest lucru optimizeaza continutul de apa din restul ridichiisi le mentine proaspete pentru aproape o intreaga saptamana. Feliile de ridiche reprezinta un ingredient foarte bun pentru sandvisuri.
Beneficiile pentru sanatate aduse de consumul de ridichi
In timp ce este putin probabil sa consumi 10 ridichi mari la o singura masa, o portie de 100 de grame este folosita pentru a determina mai bine valorile nutritionale pentru cantitati mai mici.
Ridichile sunt o sursa foarte buna de vitamina C – aproximativ un sfert din necesarul zilnic, ajutand la refacerea tesuturilor si a vaselor de sange si determinand intarirea dintilor si a oaselor. Vitamina C are capacitatea de a lupta impotriva bolilor si are proprietati anti oxidante, salvand celulele din corpul tau de actiunea distrugatoare a radicalilor liberi.
Acest lucru este facut prin intermediul electrolitilor si al substantelor naturale cu actiune anti oxidanta di compozitia acestora. Ridichile pot sa stimuleze sistemul imunitar al corpului tau si il pot ajuta sa lupte impotriva a mai multebtipuri de boli, printre care se numara si cancerul, infarctul miocardic alte boli de inima.
Folatii, fibrele, riboflavina si potasiul, dar si cantitati demne de luat in seama de cupru, vitamina B6, magneziu, mangan si de calciu sunt substante nutritive mai putin proeminente care sustin proprietatile benefice ale ridichilor.
Probabil ca nu e nici o mirare ca ridichile contin si fibre vegetale, care au rolul de a iti mentine corpul cat mai curat si intr-o stare optima de functionare si mai pot, de asemenea? Sa te ajute sa mentii o greutate optima a corpului tau. In mod ironic, aceste legume care sunt atat de iuti uneori la gust ar putea sa puna capat oricarei senzatii de arsura resimtita in timpul urinarii. Acest lucru se intampla pentru ca ridichile prezinta in mod natural proprietati diuretice, purificand rinichii si sistemele urinare si reducand procesele inflamatorii din corp.
Ridichile mai pot de asemenea sa reduca tensiunea arteriala marita, sa conbata congestia si sa previna aparitia unor afectiuni respiratorii, cum ar fi de exemplu bronsitele si astmul. Aceste legume prezinta proprietati anti bacteriene, anti fungice si anti virale, dar si proprietati de detoxifiere si contin anumiti compusi care pot sa trateze iritatiile, inflamatiile, uscaciunea si alte asemenea afectiuni ale pielii.
Consumul de ridichi mai poate, de asemenea, sa ajuta la tratarea icterului, o afectiune caracterixata prin nivele mai mari de bilirubina in corp, ceea ce ofera un aspect galben pielii, membranelor mucoase si ochilor, aceasta afectiune fiind deseori intalnita in randul copiilor nou nascuti.
Aceasta afectiune apare atunci cand bilirubina se aduna in bila mai repede decat o poate descompune ficatul tau si trece in corp. Intre timp, proprietatil benefice ale ridichilor mai pot, de asemenea, sa inhibe daunele produse la nivel celular aducand oxigen proaspat in sangele tau.
O alta gura de bunatate fitochimica a ridichilor il reprezinta faptul ca acestea contin niste agenti de detoxifiere numiti indoli si flavonoidele puternice zeaxantina, luteina si beta caroteni. Ridichile mai contin de asemenea si un puternic produs izotiocianat cu proprietati anti oxidante numit sulforan si care s-a dovedit a fi capabil sa inhibe dezvoltarea cancerului de colon, de prostata, de san, ovarian, dar si a altor forme de cancer.
Informatii nutritionale despre ridichi
Dimensiunea unei portii: 100 de grame, in stare cruda
Cantitate pe fiecare portie | % din Doza zilnica necesara | |
Calorii | 16 | |
Calorii din grasimi | 1 | |
Grasimi totale | 0 grame | 0% |
Grasimi saturate
|
0 grame | 0% |
Grasimi trans | ||
Colesterol | 0 miligrame | 0% |
Sodiu | 39 mg | 2% |
Carbohidrati totali | 3 grame | 1% |
Fibre de dieta | 2 grame | 6 grame |
Zahar | 2 grame | |
Proteine | 1 gram | |
Vitamina A | 0% | Vitamina C 25% |
Calciu | 2% | Fier 2% |
Doza zilnica recomandata aici se bazeaza pe o dieta de 2000 de calorii si nevoile tale de iz cu zi ar putea sa fie mai mari sau mai mici.
Studii facute asupra ridichilor
Un studiu stiintific a aratat ca, prin comparatie cu late crucifere, ridichile negre spaniole contin de 4 ori mai mult glucozinolati, despre care se considera ca pot sa stimuleze procesele de detoxifiere din corp.
Testele clinice au aratat ca au acestea au o abilitate mai mare de a detoxifia enzimele, de a metaboliza mai rapid si de a reduce toxicitatea maduvei osoase indusa de DMBA. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ca descoperirile facute sustin ipoteza ca glucozinolatii din compozitia ridichii negre spaniole pot sa te protejeze impotriva toxicitatii acute.
Oamenii de stiinta au analizat eficienta chemo preventiva a plantei de ridiche (Raphanus Sativus L.), inclusiv radacina, tulpina, frunzele si extractele, si au investigat mecanismul molecular care duce la cresterea, prinderea si moartea indusa a celulelor canceroase din corpul uman.
Radacina a aratat o inhibare semnificativa a cresterii celulare si a mortii celulare induse, ceea ce subliniaza ideea ca ridichile poseda o eficienta chemoproventiva potentiala si capacitatea de a induce apoptoza in cazul celulor canceroase.
Retete sanatoase cu ridichi
O salata cu pastai de mazare, cu ridiche si cu lime
- Ingredientele de care o sa ai nevoie:
- 2 pahare de pastai mici de mazare, curatate si taiate
- 2 linguri de ulei extra virgin de masline
- Piper proaspat macinat
- 3 pahare de pastai de fasole, curatate si taiate in bucati de mici dimensiuni
- O jumatate de pahar de coriandru, taiat marunt
- Aproximativ 10 ridichi, curatate si taiate
- 3 lingurite de suc de lime
- Un sfert de lingurita de sare sau dupa gust
Mod de preparare
- Trebuie sa lasi pastaile in apa fiarta pana cand se inmoaie putin- aproximativ 4 sau 5 minute. Trasnfera pe o hartie de copt acoperita cu un prosop de hartie
- Fierbe pastaile de fasole pana cand se inmoaie putin- in aproximativ 5 minute. Adauga peste pastaile de mazare si lasa la frigider pana cand se racesc- aproximativ 20 de minute
- Adauga sucul de lime, uleiul de masline, cimbrul, sarea si piperul intr-un bol mare. Adauga ridichi, mazarea si fasolele si amesteca bine. Adauga sare si piper dupa gust. A se servi rece.
Mai multe informatii despre ridiche
Cuvantul “ridiche” provine din cuvantul latin “radix”, care inseamna radacina, dar si din cuvantul din greaca veche “raphanus”, care inseamna “care apare repede”, ceea ce se refera la faptul ca ridichile sunt cele care iti apar cel mai rapid in gradina atunci cand sunt plantate din seminte. Din acest motiv, alte legume, cum ar fi de exemplu morcovii si sfecla rosie, sunt plantate in acelasi rand ca si ridichile, astfel incat randul sa poate fi identificat foarte repede.
Ridichile sunt o leguma foarte iubita in toata lumea. Acestea contin cantitati semnificative de vitamina C si de alte vitamine si de substante minerale, dar si de alte substante fito chimice care nu sunt atat de populare, cum ar fi de exemplu indolii, cu capacitati de detoxifiere, si flavonoidele cu puternice capacitati anti oxidante zeaxantina, luteina si beta caroteni.
Ridichile mai contin de asemenea si un important compus izotiocianat cu proprietati anti oxidante care este numit sulforafan, care s-a dovedit a fi foarte util in lupta impotriva cancerului. Acestea pot sa indeparteze excesul de bilirubina din ficat, impiedicand astfel aparitia icterului, si pot sa indeplineasca si alte sarcini sanatoase, cum ar fi de exemplu purificarea rinichilor si a sistemelor urinare, pot sa regleze tensiunea arteriala, pot sa reduca congestia si pot sa previna unele probleme respiratorii, cum ar fi bronsita si atacurile de astm.
Efectele ridichilor asupra zahărului din sânge și a diabetului
Există câteva studii preliminare care arată că anumite părți ale ridichilor pot ajuta la scăderea zahărului din sânge.
Cauzele nivelului crescut de zahăr din sânge
Hiperglicemia apare cel mai des atunci când corpul nu poate produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza în mod optim. Este de regulă asociată cu diabetul.
Alimentele care conțin carbohidrați, precum cerealele, fructele și laptele au cel mai mare impact asupra zahărului din sânge, iar consumul lor în cantități mari la o masă poate cauza creșterea acestuia.
Ridichea – conținut nutrițional și proprietăți
Ridichea nu este un aliment bogat în carbohidrați. În realitate, are un conținut mic de carbohidrați și de calorii. 100 g de ridichi conțin circa 19 calorii, 4 g de carbohidrați, 2 g de fibre și 1 g de proteine.
Aceste legume sunt bogate în vitamine și minerale. 100 g de ridichi conțin 29 mg de calciu, 270 mg de potasiu, 17 mg de vitamina C și 29 mg de acid folic.
Este bogată în vitamine solubile (C și B-uri) și minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu, mangan, fosfor). Conține de asemenea și alți compuși bioactivi importanți, precum glucozinolați (glucorafanină, 4-hidroxiglucobrasicină) și izotiocianați (sulforafen, sulforafan, indol-3-carbinol).
Ridichea poate avea mai multe culori la exterior (roșie, albă, mov, neagră, galbenă), însă carnea are culoarea albă în toate cazurile. În funcție de soi, poate avea și dimensiuni și arome diferite.
În medicina tradițională din Grecia, Arabia și India, ridichea este folosită ca remediu de casă pentru diferite boli: icter, pietre la bilă, boli de ficat, prolaps rectal, indigestie, dureri gastrice.
Studiile recente au arătat că ridichea neagră ajută la scăderea colesterolului și a pietrelor de colesterol la șoareci. Extractul apos induce detoxifierea enzimelor din cancerul hepatic.
Ridichea și diabetul
Numărul bolnavilor de diabet crește de la an la an. Studiile realizate începând cu anul 1980 au arătat o legătură directă și indirectă între ridichi și diabet.
Rezultatele au arătat că aceste legume au efecte hipoglicemiante. Extractele solubile în apă conțin compuși asemănători insulinei și s-au dovedit mai eficiente în scăderea glicemiei. Extractele solubile în grăsimi sunt mai eficiente în ceea ce privește metabolismul lipidelor.
Unele studii sugerează că ridichea își exercită activitatea anti-diabetică prin afectarea unor hormoni implicați în hemostaza glucozei. Un studiu in vitro a arătat că extractul etanolic de ridiche stimulează producția de adiponectină (o peptidă care modulează reglarea glucozei și a acizilor grași).
Alte studii au arătat că ridichea crește mecanismele antioxidante de apărare și reduce stresul oxidativ.
În plus, ridichea conține coenzima Q10, un antioxidant solubil în grăsimi care poate preveni dezvoltarea diabetului de tip 2.
Antocianinii pe care îi conține ajută de asemenea la ameliorarea complicațiilor asociate cu diabetul.
Ridichea în dieta diabeticilor
Întrucât nu conțin mulți carbohidrați, este puțin probabil ca ridichile să crească nivelul de zahăr din sânge.
Diabeticii pot adăuga felii de ridichi în salatele de verdețuri, sau pot fi călite împreună cu alte legume servite ca garnitură.
Asemenea altor legume crucifere, ridichile pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de colon și de plămâni.
Surse bibliografice:
- Jill Corleone, Are Radishes Good for High Blood Sugar? aricol publicat pe site-ul LIVESTRONG.COM: https://www.livestrong.com/article/500996-are-radishes-good-for-high-blood-sugar/
- Saleem Ali Banihani, Radish (Raphanus sativus) and Diabetes, articol publicat în jurnalul Nutrients. 2017 Sep; 9(9): 1014, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/