29 beneficii ale fructului Avocado. Scade colesterolul, intareste sistemul imunitar

0
893
avocado-verde

Unii oameni evita sa consume fructe de avocado datorita continutului lor mare in grasimi! Dar multi dintre noi stiu in momentul de fata faptul ca fructele avocado contin acel tip de grasime sanatoasa care de fapt te poate ajuta sa pierzi in greutate.

Fructele avocado sunt, de asemenea, pline si de alte beneficii pentru sanatate si sunt asociate atat  de mult cu afrodiziacele si cu fertilitatea, incat aztecii isi inchideau fiicele virgine in perioada de recoltare a fuctelor avocado, pentru a le tine in siguranta. Poti sa citesti in continuare mai multe detalii despre acest super aliment!

“Fie conduci tu ziua, fie ziua te conduce ea pe tine. Sau poti sa mananci Avocado”

Avocado este fruct care este plin de substante nutritive

Da, avocado este un fruct mare, cu un singur sambure. Un singur fruct de avocado contine aproximativ o treime din necesarul zilnic de vitamina K si de folati si cantitati mari de acid pantotenic, de vitamina B6 si de vitamina C.

Un fruct avocado contine de doua oir mai mult potasiu decat o banana. Mai contine de asemenea si vitamina E, niacina chiar e plin de substante nutritive.

Citeste si: 9 dintre cele mai ciudate fructe cu tepi. Unul dintre ele are forma de degete umane!

O sursa de grasimi sanatoase

Acestea ajuta la cresterea colesterolului bun. Fructele avocado sunt pline de grasimi, dar adaugarea unui astfel de fruct in dieta ta iti poate mari nivelele de colesterol HDL si poate sa determine scaderea nivelelor de trigliceride din sange.

Poate sa ajute in lupta impotriva cancerului

S-a descoperit ca glutationul care se gaseste in fructele de avocado poate sa ajuyte la prevenirea unor anumite tipuri de cancer. Cercetatorii au descoperit ca extractele din fructele de avocado Hass puteau sa omoare sau sa inhibe cresterea  unor celule pre canceroase care duceau la aparitia canceruluoi oral. Extractul de avocado s-a dovedit, de asemenea, capabil sa inhibe cancerul de prostata.

avocado-camcer

Reteta: am scris aici o idee de reteta cu avocado, foarte, dar foarte gustoasa!

Fructul de avocado e potrivit pentru ca sa fie unul dintre primele alimente consumate de catre un copil.

Doctorii considera fructul de avocado ca fiind pe primul loc in lista sa de top 10 fructe pentru alimentatia unui copil, pentru ca substantele nutritive din compozitia acestui fruct sunt foarte necesare unui copil aflat in perioada de crestere.

Poate sa stabilizeze nivelele de zahar din sange

Fructele de avocado incetinesc procesul de digestie, ceea ce impiedicarea cresterii nivelelor de zahar din sange dupa o masa.

Fructele de avocado pot sa protejeze copiii nenascuti

Un fruct avocado iti ofera o treime din necesarul de zi cu zi de folati, care pot sa ajute la formarea creierului si a sistemului nervos ale unui copil. Specialistii din domeniu recomanda fructele de avocado ca fiind una dintre cele mai bune surse de substante nutritive atunci cand esti insarcinata.

Iti poate imbunatati vederea

Cantitatea mare de luteina si de zeaxantina din compozitia fructelor de avocado iti poate proteja ochii de degenerarea masculara provocata de procesul de inaintare in varsta si iti poate imbunatati vederea. 30 de grame de avocado contin 81 de miligrame de luteina.

Contin nivele scazute de pesticide

“Fructele avocado au fost cele mai curate: doar un singur procent din mostrele de avocado au prezentat urme detectabile de pesticide.”

Coaja groasa a acestui fruct il protejeaza impotriva absorbtiei pesticidelor in pulpa fructului, lucru pe care nu-l putem spune (din pacate) despre mere, pere, sau alte fructe pe care le consumam in mod frecvent.

Te poate ajuta cu pierderea in greutate

S-a descoperit ca cei care au consumat o jumatate de avocado proaspat la pranz au avut o dorinta cu 40% mai mica de a manca in urmatoarele 3 ore dupa terminarea pranzului si cu 28% mai mica de a manca in urmatoarele 5 ore dupa pranz, prin comparatie cu cei care nu consuma avocado.

avocado-beneficii

Fructul avocado este foarte bun pentru fertilitate si pentru sanatatea sexuala

Fructele de avocado sunt foarte bogate in vitamina B6 si acid folic, care pot regla functiile gormonilor sexuali. De asemenea, vitamina B6 si potasiul pot sa stimuleze productia de testosteron in cazul barbatilor. Grasimile din compozitia acestui fruct, bune pentru sanatatea inimii, iti pot stimula bataile inimii, pentru ca sangele sa poata sa ajunga acolo unde este nevoie de el.

Poate ca preotii spanioli stiau ei ce zic atunci cand le interziceau oamenilor sa consume acest fruct. Avocado erau niste fructe ale fertilitatii pentru azteci si erau folosite ca afrodiziace de catre mayasi. Exista mentiuni ale faptului ca aztecii isi inchideau fiicele virgine in casa in timpul perioadei de recoltare a fructelor de avocado, pentru a le tine in siguranta de fermierii care ar putea sa fie excitati din punct de vedere sexual din cauza consumarii a numeroase fructe de avocado.

Bonus: Avocado este foarte util in tratamentele de infrumusetare

Glutamina, un amino acid din compozitia fructelor de avocado, poate ajuta la curatarea pielii si la protejarea impotriva factorilor daunatori din mediul inconjurator. D- mano- heptuloza din compozitia avocado s-a dovedit capabil sa stimuleze productia de colagen din corp. Amino acizii si carotenoizii specifici  pot sa ajute la reducerea petelor de imbatranire si pot sa vindece cicatricile si arsurile. De exemplu, crema Wonder Cells contine ulei de Avocado.

Mai multe informatii despre fructele avocado:
  • Un fruct de avocado poate sa cantareasca de la 250 de grame pana la 1,3 kilograme, in functie de soi si de varietate
  • Aproape 2500 de tone de avocado sunt consumate in Statele Unite in duminca in care are loc Super Bowl.
  • Un postas cu numele Rudolph Hoss a obtinut patentul pentru varietatea Hoss de copac de avocado in anul 1935. Primul lui copac inca da roade !
  • Fructul de avocado a devenit cunoscut drept “para aligator” , datorita formei sale de para si a texturii invelisului sau care seamana cu pielea de aligator
  • Mexicul produce cele mai multe fructe de avocado din lume, urmata imediat de California
Pro sau contra avocado intr-o cura de slabire

Multe din persoanele care au probleme cu greutatea si sunt fani avocado, se intreaba daca este in regula sau nusa consume  avocado in timpul curelo de slabire pe care le tin sau planuiesc sa la inceapa.

Avem aici principalele informatii nutritionale raportate la 100 grame de avocado: 276 calorii, 27,6 grame grasime, 1,5 grame carbohidrati, 4,3 grame fibre, 1,5 grame proteine. Tragem de aici concluzi ca pe langa faptul ca are un gust foarte bun si este foarte hranitor, este un aliment care se poate folosi cu succes si intr-o cura de slabire.

Continutul de grasime din avocado contribuie la faptul ca produce instalarea satietatii mult ma rapid. Cei care mananca briose si fast-foood vor intelege, deoarece ei stiu ca daca alimentele sunt grase, se satura mult mai repede.

Intr-o dieta restrictiva  consumul mediu de avocado face ca starea voastra mentala sa devina foarte buna, ajutandu-va sa nu va simtiti victimele propriei persoane. Daca veti consuma avocado pentru ca vi se face pofta, veti simti ca ati incalcat regulile si ca ati consumat ceva interzis, insa dupa aceea puteti sta linistiti deoarece este un aliment cat se poate de sanatos. In plus nu puteti compara avocado cu ciocolata sau chips-urile.

Fructele de avocado sunt incarcate cu o cantitate uimitoare de vitamine si minerale, ceea cele face niste alimente exceptionale intr-o cura de slabire cand organismul este privat de cele mai multe ori de substantele de care are nevoie. Sunt deosebit de bogate in multa vitamina B, care mentin dieta si ridica mult starea de spirit.

In concluzie consumul de avocado este benefic organismului si starii voastre de spirit. Un avocado pe zi va ajuta sa va simtiti mai fericit in dieta voastra, asa ca il puteti consuma linistiti. Mult succes!

Este bine sa mancam samburele de avocado?

Am primit foarte multe intrebari din partea consumatorilor si a dieteticienilor in ultima perioada, intrebandu-ne ceea ce credem noi despre consumarea samburelui de avocado. Prin urmare, este sigur sa mananci samburele de avocado? Noi nu ti-am recomanda sa faci acest lucru.

Consumarea samburelui de avocado

In timp ce acest lucru este un subiect foarte popular si exista mai multe dovezi stiintifice privind extractele din samburele de avocado, ideea este ca nu exista destule cercetari care sa sustina consumarea samburelui de avocado. Presupusele beneficii pentru sanatate si riscurile prezentate de samburele de avocadosunt foarte prost caracterizate.

Info: am scris aici despre beneficiile unei cure cu avocado

sambure-de-avocado

Asa cum a fost subliniat intr-un studiu din anul 2013:

“desi datele care sunt disponibile in momentul de fata sunt foarte promitatoare in privinta mai multor indicatii, totul ramane foarte preliminar si sunt necesare mai multe studii pe viitor” si “ in plus, siguranta diferitelor extracte din samburii de avocado trebuie sa fie evaluata, pentru a putea estima in mod complet utilitatea acestei resurse”

In timp ce nu este deloc recomandat sa consumi samburele de avocado, fructul/ pulpa fructului de avocado este foarte plina de substante nutritive. O cincime dintr-un avocado de dimensiuni medii contine aproximativ 50 de calorii si contribuie cu aproape 20 de vitamine si de substante minerale, cea ce face ca acest fruct sa fie o alegere foarte gustoasa si sanatoasa pentru o dieta nutritiva si sanatoasa.

Fructele de avoado sunt, in mod natural, lipsite de sodiu si de colesterol: un super aliment natural si foarte nutritiv.

Alte utilizari ale samburelui de avocado

Ubca cauti ce poti sa faci cu acel sambure frumos de avocado? Poti sa iei in considerare ideea de a  iti creste propriul tau copacel de avocado!

Salata cu avocado, rosii si varza Kale maruntita

Salata

  • O varza mica Tuskan, spalata si uscata
  • Doua linguri de suc proaspat de lime
  • O lingura de ulei de masline extra virgin

Salsa

  • O jumatate de avocado curatata si taiata in bucatele
  • O rosie coapte, taiata in bucatele cu tot cu seminte si suc
  • O jumatate de cana de ceapa rosie taiata bucatele
  • O lingurita de ardei jalapeno tocat marunt
  • Un catel mic de usturoi dat prin razatoare
  • O lingura de suc de lamaie
  • Un sfert de lingurita de sare
  • Un sfert de pahar de seminte de dovleac nesarate sau seminte de floarea soarelui

salata de avocado

Mod de preparare
  1. Pentru a prepara varza Kale, taie de ambele parti ale unei frunze cu un cutit sau indeparteaza manual frunzele cu mana ta, pe care le poti arunca. Aduna cateva frunze lungi ale verzei pe fundul de lemn si taie-le in bucati mici. Ar trebui sa ai intre 4 si 6 pahare cu frunze de varza.
  2. Combina frunzele de varza cu sucul de lamaie, uleiul si sarea intr-un bol larg. Amesteca ingredientele manual ( ca si cum i-ai face un masaj verzei) timp de unul sau doua minute.
  3. Pentru a face salsa: combina avocado, rosiile, ceapa rosie, ardeiul jalapeno, sucul de lamaie, ulei si sarea, dupa care amesteci ca sa omogenizezi.
  4. Adauga salsa la varza Kale si amesteca pentru a combina. Se serveste la temperatura camerei

Contraindicatii

Desi ne-am obisnuit sa auzim doar lucruri bune despre avocado, trebuie sa fim constienti ca acesta poate fi daunator in anumite situatii.

Nu consuma avocado daca esti gravida

Se pare ca avocado ar reduce cantitatea de lapte, de aceea nu este indicat sa consumi acest fruct daca esti insarcinata sau daca alaptezi. S-ar putea ca bebelusul sa aiba anumite probleme cu stomacul daca tu exagerezi cu consumul de avocado in perioada in care alaptezi.

Evita avocado daca esti o persoana hipersensibila

Persoanele hipersensibile ar trebui sa evite pe cat posibil acest fruct deoarece avocado poate provoca greata, senzatia de voma si chiar afectiuni ale pielii. Exista persoane care sunt alergice la avocado si se pot alege cu roseata, mancarimi si chiar urticarie. Se pare ca multe persoane s-au ales cu alergii ale gurii din cauza consumului excesiv de avocado, manifestate prin limba umflata si mancarimi.

Sensibilitate la latex

Oamenii care stiu ca au o sensibilitate aparte la latex ar trebui sa evite acest fruct deoarece in momentul in care ajunge in organism, avocado creste nivelul de serum si poate provoca o reactie alergica.

Afectiuni ale ficatului

In momentul in care se exagereaza cu consumul acestui fruct, organele interne au de suferit, mai ales ficatul. Daca ai probleme cu ficatul, cel mai bine ar fi sa eviti fructul avocado.

Reduce colesterolul

Se pare ca avocado reuseste sa reduca nivelul colesterolului din organism, insa daca mananci avocado in cantitati exagerate, cantitatea de colesterol necesara, din corp, va fi absorbita de beta-sitosterol.

Reduce efectul medicamentelor

Consumul de avocado poate duce la subtierea sangelui si poate reduce efectul medicamentelor antiinflamatoare.

Afecteaza stomacul

Consumul exagerat de avocado poate provoca iritatii gastro-intestinale, de aceea cel mai bine ar fi sa consumi avocado in cantitati moderate.

Afecteaza dieta

Daca ti-ai propus sa scapi de kilogramele suplimentare, nu consuma avocado in cantitati mare deoarece acest fruct contine foarte multe calorii.

Bonus – o reteta de salata de pui cu avocado. Testata!

Primul lucru la care te gandesti cand auzi de avocado este guacamole, apoi Mexic. Iar atunci cand il vezi la supermarked, nu il cumperi pentru acelasi motiv pentru care ocolesti si gingerul (?!) Aceste doua alimente sunt de fapt foarte usor de introdus in alimentatie, cat si foarte benefice pentru organism. De data asta am preparat o salata minunata cu avocado. Acest fruct este unul dintre cele mai hranitoare din lume, miez untos, bogat in uleiuri sanatoase. Este o sursa excelenta de vitamina E, rival al carnii si excelent in alimentatia copiilor.

Ingrediente:

  • -piept de pui la gratar sau preparat la cuptor
  • -un avocado
  • -un mar verde
  • -mix de salata verde
  • -rosii bine coapte, gustoase
  • -ardei rosu
  • -cateva nuci
  • -lime sau lamaie
  • -ulei de masline
  • -putin chilli, sare si piper dupa gust

Preparare:
Asezati ingredientele pe o farfurie intinsa. Preparati dressingul din zeama de lime, ulei de masline, chilli, sare si piper. Stopiti salata cu sosul obtinut. Se pot adauga rondele de ceapa verde sau ceapa rosie taiata julien. O alta metoda de preparare e cea in care toate ingredientele se amesteca intr-un bol apoi se aseaza pe farfurie. Savurati cu multa placere!

Avocado – 19 beneficii confirmate științific

Beneficiile consumului de avocado se datorează în mare parte conținutului nutrițional deosebit de divers. Spre deosebire de alte fructe, avocado este bogat în grăsimi. Conține de asemenea cantități bune de fibre, antioxidanți, vitamine, minerale și fitosteroli.

Consumat cu regularitate, poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, stimularea funcției ficatului și controlul greutății corporale. Studiile au arătat că persoanele care obișnuiesc să mănânce avocado au o dietă mai calitativă, un aport mai bun de nutrienți și un risc mai mic de sindrom metabolic.

Datorită conținutului bogat în luteină, avocado susține sănătatea ochii. Totodată, protejează pielea de îmbătrânire.

Ce conține avocado

Avocado este considerat pe bună dreptate un „super-aliment”. Are un conținut unic de compuși organici precum fitosteroli, carotenoide și flavonoide.

Se deosebește de alte fructe prin conținutul bogat în grăsimi și redus în fructoză. Potrivit California Avocado Commission, un avocado Hass de mărime medie conține circa 22.5 g de grăsimi. Două treimi din ele sunt constituite din grăsimi mononesaturate diverse.

Avocado are un raport echilibrat de potasiu – sodiu, esențial pentru inimă și pentru starea generală de sănătate. O singură porție de avocado poate acoperi peset 40% din doza zilnică recomandată de fibre.

100 g de avocado furnizează 160 de calorii, ceea ce înseamnă că este o sursă bună de energie. Nu trebuie consumat în cantități mari.

Iată ce arată informațiile nutriționale per 100 g de avocado:

  • Apă – 73.23 g
  • Energie – 160 kilocalorii
  • Proteine – 2 g
  • Grăsimi totale – 14.66 g
  • Carbohidrați – 8.53 g
  • Fibre totale – 6.7 g
  • Zaharuri totale – 0.66 g
  • Calciu – 12 mg
  • Magneziu – 29 mg
  • Fosfor – 52 mg
  • Potasiu – 485 mg
  • Sodiu – 7 mg
  • Vitamina C – 10 mg
  • Vitamina B3 – 1.74 mg
  • Acid folic – 81 mcg
  • Vitamina A – 7 mcg
  • Vitamina E – 2.07 mc
  • Vitamina K – 21 mcg
  • Acizi grași saturați totali – 2.13 g
  • Acizi grași mononesaturați totali – 9.8 g
  • Acizi grași polinesaturați totali – 1.82 g
  • Colesterol – 0 g

Beneficiile consumului de avocado

Cele mai mari beneficii le extragem atunci când consumăm fructele în stare crudă. Același lucru este valabil și pentru avocado. Cu atât mai mult cu cât le incorporăm într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Avocado este folosit atât ca aliment, cât și ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii.

Iată care sunt beneficiile evidențiate de studiile științifice:

  1. Susține sănătatea inimii

Avocado conține beta-sitosterol, un tip de fibră care ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol.

Studiile ape șoareci de laborator au arătat că cei care au primit avocado timp de 5 săptămâni ca parte din masa zilnică au avut niveluri cu 27% mai mici de trigliceride plasmatice și niveluri cu 17% mai mari de colesterol HDL, comparativ cu grupul de control (animale care nu au consumat avocado). Iată de ce, consumul de avocado ne poate proteja de ateroscleroză.

  1. O sursă bună de potasiu

Acest mineral ajută la menținerea ratei cardiace normale și este important pentru combaterea hipertensiunii arteriale. Un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation a arătat că alimentele bogate în potasiu pot reduce calcificarea vasculară patogenă (adică întărirea arterelor).

Dr. Paul Sanders de la Universitatea din Alabama, Birmingham, a realizat un studiu care a concluzionar că alimentele bogate în potasiu, precum bananele, reduc tensiunea vaselor de sânge și a arterelor, ajutând la reglarea presiunii arteriale. În consecină, se reduce totodată riscul de formare a cheagurilor de sânge, de apariție a atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult, potasiul menține echilibrul lichidelor din celulele și organele corpului, un echilibru care este esențial pentru funcția optimă a rinichilor (organe responsabile cu eliminarea toxinelor din corp).

  1. Ajută digestia

Acest beneficiu se datorează în principal conținutului bogat în fibre solubile și insolubile, care asigura buna funcționare a sistemului digestiv. Aceste fibre adaugă volum scaunelor și facilitează trecerea alimentelor prin tractul intestinal.

Totodată, avocado ameliorarea simptomele cauzate de constipație și diaree.

  1. Îmbunătățește vederea

Avocado conține carotenoide cu efecte protectoare asupra ochilor și a vederii împotriva catracteri și a altor boli oculare asociate cu vârsta înaintată, precum luteină și zeaxantină.

Aceste afecțiuni sunt cauzate de radicalii liberi care se acumulează în țesutul ocular. Activitatea antioxidantă a acestor carotenoide neutralizează efectele acestor compuși distrugători.

  1. Util pentru sănătatea pielii și a părului

Datorită faptului că este un aliment atât de hrănitor, avocado are beneficii inclusiv asupra pielii și a părului. Mai precis, îmbogățește pielea uscată, crăpată sau afectată și hrănește părul uscat și afectat cu vitamine esențiale. Avocado este folosit deseori la prepararea de măști pentru piele și păr.

Uleiul de avocado poate ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de psoriazis. Beta-carotenul și licopenul îmbunătățesc sănătatea și tonusul pielii și înlătură semnele îmbătrânirii premature a acestuia (riduri).

  1. Reduce durerile de artrită

Pe lângă compușii fitochimici, flavonoide, carotenoide, fitosteroli și acizi grași Omega-3, avocado are și proprietăți antiinflamatoare, prin care poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul țesuturilor, articulațiilor și mușchilor.

Un studiu publicat în anul 2010 în jurnalul „Physician and Sports Medicine” a arătat că un supliment nutrițional bazat pe 300 mg de avocado și soia a fost benefic la pacienții cu osteoartrită la genunchi sau la șold.

  1. Previne halitoza

Puțini știu că avocado previne halitoza (mirosul neplăcut al gurii), care se datorează indigestiei sau unui stomac deranjat. Flavonoidele din avocado au efecte antibacteriene și antioxidante prin care distrug bacteriile din cavitatea bucală care pot duce la apariția halitozei.

  1. Oferă protecție hepatică

Compușii din avocado reduc daunele la nivelul ficatului și îmbunătățesc sănătatea acestuia. Un studiu publicat recent sugerează că avocado tonifică și protejează ficatul de afecțiuni multiple.

  1. Repară deficitul de vitamina K

Lipsa de vitamina K este mai des întâlnită la nou-născuți. Ea poate duce la o tulburare a sângelui, care poate fi cauzată de un aport insuficient de vitamina K de către mamă în timpul sarcinii. Includerea acestui fruct în dieta femeilor însărcinate poate reduce riscul apariției acestei tulburări sangvine la nou-născuți, dat fiind că avocado este unul din cele mai bune surse de vitamina K. O singură porție asigură peste 40% din doza zilnică recomandată.

  1. Răul de dimineață

Un alt beneficiu pe care avocado îl oferă femeilor gravide este reducerea senzației de rău care apare în cursul dimineții și a stării de greață. El se datorează conținutului de vitamina B6, care este asociată cu reducerea greții și vărsăturilor.

  1. Potențial anti-cancer

Carotenoidele și grăsimile mononesaturate din avocado, combinate cu alți compuși fitochimici dintr-o dietă sănătoasă, au fost asociate cu un risc mai mic de cancer. Avocado conține de asemenea glutațion, un antioxidant care protejează celulele de cancer și de daunele radicalilor liberi.

Studiile au fost realizate pe cancerul oral, de piele și de prostată, cu rezultate bune: compușii din avocado au inițiat apoptoza (moartea programată a celulelor). Nu se știe care din toți compușii antioxidanți și antiinflamatori din avocado are cel mai mare impact asupra cancerului.

  1. Proprietăți antioxidante

Vitaminele C și E acționează la rândul lor ca antioxidanți, și totodată măresc proprietățile antioxidante ale corpului. Vitamina C reciclează vitamina E și ajută la reducerea oxidării colesterolului LDL.

Totodată, conține și alți antioxidanți importanți, precum epicatechine, violaxantină, neocrom și mulți alții. Antioxidanții combat radicalii liberi, implicați în numeroase boli, precum cancer, boli cardiovasculare, probleme de vedere, tulburări cognitive sau îmbătrânire prematură.

  1. Sănătatea pielii

Carotenoidele din avocado ajută la reducerea inflamației pielii induse de razele ultraviolete în urma expunerii la soare. Uleiul pur de avocado protejează pielea de daunele cauzate de arsurile solare.

Beta-carotenul din acest fruct poate fi împărțit enzimatic în provitamina A, care a demonstrat efecte protectoare asupra pielii.

  1. Proprietăți anti-îmbătrânire

Un studiu publicat în anul 2007 a arătat că luteina și zeaxantina poate reduce semnele îmbătrânirii prin protejarea pielii de daunele razelor UV și a radiațiilor.

Consumul de avocado și aplicarea uleiului de avocado pe piele sunt asociate cu o îmbătrânire sănătoasă a pielii, datorită efectelor antioxidante ale luteinei și zeaxantinei.

  1. Întărirea oaselor

Aceiași antioxidanți citați mai sus – luteina și zeaxantina – sunt asociați cu un risc mai mic de defecte ale cartilajului, un simptom de osteoartrită.

Fosforul zincul, cuprul, seleniul și calciul din avocado scad riscul de osteoporoză și îmbunătățesc densitatea minerală osoasă.

  1. Ajută la absorbția nutrienților

Un studiu publicat în Journal of Nutrition de către Universitatea de Stat din Ohio a arătat că grăsimile din avocado ajută corpul să absoarbă mai bine carotenoidele (beta-carotenul) și să le transforme în vitamina A, un antioxidant care protejează corpului împotriva daunelor radicalilor liberi. Când o salată este servită alături de un avocado, absorbția moleculelor carotenoide crește de 3 până la 5 ori.

Avocado acționează de asemenea ca un aperitiv, pregătind tractul digestiv să funcționeze la cel mai înalt nivel în timpul mesei.

  1. Nivelul glucozei din sânge

Extractele din frunze de avocado au demonstrat de asemenea beneficii. Un studiu pe șobolani diabetici și non-diabetici a arătat că acestea ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de glucoză sangvină. Majoritatea carbohidraților din avocado este alcătuită dintr-o formă relativ rară de zahăr care ajută controlează modul în care glucoza este metabolizată de corp și care îi protejează pe pacienții cu diabet.

  1. Benefic pentru atleți

Avocado este un aliment bogat în nutrienți și grăsimi sănătoase de care au nevoie atleții și sportivii pentru menținerea nivelului de energie și a unei stări bune de sănătate. Totodată, conține compuși fitochimici care acționează ca o sursă naturală de combustibil pentru corp.

  1. Îmbunătățește funcția cognitivă

Avocado poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive la persoanele vârstnice sănătoase prin creșterea conținutului de luteină din corp. Acest carotenoid are efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Un studiu apărut în anul 2017 în jurnalul „Nutrients”, realizat de Universitatea Tufts,  a arătat că un avocado proaspăt pe zi mărește nivelurile de luteină din creierul și ochii vârstnicilor sănătoși, care la rândul lor ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de rezolvare a problemelor.

Efectele secundare ale consumului de avocado

Pare greu de crezut că un aliment, sau mai bine zis un fruct atât de sănătos, poate avea efecte secundare. Ele apar însă numai în urma unui consum excesiv de avocado, manifestându-se sub formă de:

  • migrene
  • greață
  • vărsături
  • sensibilitate la lumină

Cum să alegi și să păstrezi avocado

Alegeți avocado proaspăt, bine copt, fără puncte negre. Nu îl puneți în frigider decât dacă este copt. Dacă ați folosit o parte din fruct, restul trebuie păstrat în frigider pentru o utilizare cât mai rapidă.

Fructele de avocado care sunt mai crude pot fi păstrate la temperatura camerei. Nu le consumați crude, au un gust săpunos neplăcut.

Cum se consumă/gătește avocado

Datorită texturii sale untoase și a gustului neutru, avocado poate fi incorporat în numeroase rețete din dieta zilnică, atât sărate, cât și dulci.

Este consumat de regulă crud, sub formă de sos, sau tăiat felii ori cubulețe și adăugat în salate, tartine etc. Cea mai populară rețetă cu avocado este guacamole, un preparat tradițional din Mexic și America Centrală, care poate fi servit ca atare sau folosit la asamblarea de  sandvișuri sau hambugers.

Rețete cu avocado

Guacamole. Amestecați avocado, roșii, ceapă și salată verde, tocate mărunt, într-un bol. Adăugați sare, piper, suc de lămâie sau lime și puțin ulei de măsline.

Supă. Decorați supele cu avocado tăiat pentru aromă și beneficii suplimentare.

Maioneză. Din avocado pasat se poate obține un sos sau o maioneză vegetală care o poate înlocui pe cea clasică, din ou.

Ulei de avocado. Acesta poate fi folosit la salate sau la gătit.

Datorită versatilității și a beneficiilor sale multiple, avocado este cultivat astăzi în numeroase țări. Coaja sa groasă îl apără de pesticide.

O analiză realizată pe testele efectuate de US Department of Agriculture nu a arătat nici o urmă detectabilă de pesticide pe avocado.

Ce este avocado

Avocado este un fruct cu formă de pară, care are o textură cremoasă (untoasă) și o aromă subtilă de nucă.

Datează cel puțin din anul 10.000 î.Hr. Este originar din Puebla, Mexic. Culturile antice din America Centrală și America de Sud foloseau avocado sălbatic. Copacii de avocado au nevoie de temperaturi mari (tropicale sau subtropicale) pentru a crește și a se dezvolta. Sunt văzuți inclusiv în țările africane și indiene.

A câștigat în popularitate ca un aliment extrem de hrănitor, care poate contribui la scăderea colesterolului. Comparativ cu untul sau cu alte alimente calorice, avocado are mai puține calorii. Cea mai mare parte a grăsimilor sale provine din surse unice, precum fitosteroli, benefici pentru sănătate.

Avocado este fruct sau legumă?

Avocado este un fruct, însă din cauză că este lipsit de dulceață, se folosește în numeroase preparate sărate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here