Balmosul este o reteta super simplă, rapidă si extrem de gustoasă pentru care ai nevoie de mămăligă și o brânză de oi grasă și bună. Balmoșul poate fi denumit diferit, în funcție de zona din care sunteți, însă rețeta este aceeași.
Când eram mică și nu vroiam să mănânc brânză de oi, bunica mea îmi spunea că îmi face un ”urs de brânză” și astfel mâncam și brânză și mămăligă. Voi cum denumeați balmoșul în copilărie?
Pentru balmoș avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 ml de iaurt natural
- 200 ml apa
- 200 gr faina de porumb
- 50 gr de unt, sare
- 100-150 gr de brânză de oi
Mod de preparare:
Începem prin a pregăti mămăliga – punem apa într-o cratiță sau ceaun, adăugăm untul, iaurtul și sarea și lăsăm la fiert la foc mic. Cand apa începe să fiarbă, adăugați făina de porumb (în fir subțire pentru a nu se face cocoloașe) și amestecați continuu.
Când se îngroașă mămăliga adăugați brânza sfărâmată și mai gătiți 8-10 minute la foc mic, amestecând constant.
Când este gata, balmoșul se răstoarnă pe o farfurie sau cu ajutorul unei linguri, putem forma niște ”găluște”.
Balmoșul se poate mânca ca atare sau cu smântână/iaurt/lapte bătut sau chiar cu varză murată (dacă vă place).
Voi cum mâncați balmoșul în copilărie?
Să aveți poftă!