Arsenicul din viața noastră a dobândit reputația de unul dintre cele mai puternice otrăvuri din lume. Dar, în prezent, este de asemenea considerat un microelement, care este necesar pentru corpul nostru.
Acest microelement în organismul adult, nu este atât de mare, doar aproximativ 15 miligrame. Cantitatea principală este în plămâni, ficatul uman și, de asemenea, în intestinul subțire. Procesul de absorbție are loc în tractul gastro-intestinal. Arsenicul afectează grav absorbția organismului de zinc, seleniu și vitaminele A, E, C.
Arsenicul este util în cantități mici și este capabil de o serie de funcții importante, dar dacă este utilizat în doze mari, va deveni cea mai puternică otravă.
Rolul in corpul uman
Rolul arsenicului în corpul uman:
- Microelementul contribuie la îmbunătățirea hemopoiezei, precum și a azotului și a fosforului
- Este capabil să influențeze reacțiile de reducere a oxidării
- Interacționează cu proteinele, glutationul
- Participă la reacții enzimatice
- Funcția sa, în organism, este aceea de a funcționa ca un substituent fosfat
Cerinta zilnică de arsenic
Corpul uman conține aproximativ 15 miligrame de arsen. Compușii săi vin prin băuturi sau apă minerală, vinuri din struguri, sucuri, fructe de mare și medicamente. Conform unor informații, cerința zilnică pentru un astfel de oligoelement este de la 50 la 100 de miligrame.
Tractul gastrointestinal absoarbe aproximativ optzeci de procente din arsenic, aproximativ 10% penetrează corpul cu ajutorul plămânilor și 1% prin piele.
După primirea arsenicului în organism, treizeci la sută din compoziția totală este excretată 24 de ore mai târziu cu urină și cu alte substanțe excretoare. Dar o cantitate mică de arsenic este eliberată cu ajutorul transpirației, părului căzut și pielii moarte.
Simptomele de deficit de arsenic
Lipsa acestui microelement este extrem de rară și, prin urmare, poate duce la o încetinire a dezvoltării întregului organism. În plus, lipsa de arsenic in organism poate provoca o scădere în sânge a grăsimilor, care sunt responsabile pentru activitatea de energie a organismului.
Unul dintre cele mai grave simptome ale deficienței arsenicului este efectul asupra creșterii umane, o scădere a nivelului de concepție al copilului, o creștere a absorbției fătului în timpul sarcinii și, cel mai rău caz, o creștere a mortalității.
Simptomele în exces
La urma urmei, arsenicul este o substanță otrăvitoare. Dacă corpul dumneavoastră primește o doză zilnică de cincizeci de miligrame sau mai mult, poate provoca moartea. Prin urmare, este mai bine să nu aducem problema într-o astfel de stare. Toxicitatea acestuia este de la 5 la 50 mg / zi.
În cazul unui supradozaj de arsenic (un prag de toxicitate este definit ca 5-50 mg pe zi), se observă următoarele simptome:
- Dezvoltarea gastritei sau a hepatitei
- Uscaciune in nazofaringe, persistenta la rece
- Lacrimarea, teama de lumină și umflarea pleoapelor
- Dezvoltarea traheitei sau a bronșitei
- Apariția erupțiilor cutanate, eczemelor
- Intreruperea funcției ficatului
- Procesul de pierdere a parului sau de pigmentare a pielii
- Depresie constantă și modificări ale dispoziției
- Tulburare de gust și miros
- Vasele de sânge distruse
Cauza acestor simptome poate fi intrarea în corp a produselor contaminate. Fumatul și tulburările metabolice pot, de asemenea, să ducă la astfel de consecințe. Prin urmare, alegeți cu grijă ceea ce mâncați și beți și, de asemenea, renunțați la fumat. Toate acestea ar trebui facute pentru sanatatea ta.
În ce alimente găsim arsenic?
Arsenicul este un element care apare în mod natural în mediul înconjurător, și se poate regăsi într-o varietate de alimente, deși în general în cantități mici. Totuși, există câteva alimente care sunt cunoscute pentru a conține nivele mai mari de arsenic, inclusiv:
- Orez: Orezul are tendința de a acumula arsenic mai mult decât alte produse alimentare, deoarece este cultivat în apă. Orezul brun, în mod special, poate conține niveluri mai mari de arsenic decât orezul alb, deoarece arsenicul este adesea concentrat în stratul de tărâță care este îndepărtat pentru a produce orez alb.
- Fructe de mare: Unele fructe de mare, în special moluștele și creveții, pot conține forme organice de arsenic. Cu toate acestea, aceste forme de arsenic sunt considerate mai puțin toxice decât formele anorganice găsite în alte alimente.
- Apa: În anumite regiuni ale lumii, apa de băut poate conține nivele ridicate de arsenic. Acest lucru depinde foarte mult de sursa apei și de geologia zonei.
- Unele sucuri de fructe: Anumite sucuri de fructe, precum sucul de mere și sucul de struguri, pot conține arsenic, deoarece uneori acesta este prezent în apa utilizată pentru a face sucul.
- Unele alimente pentru sugari: Unele cereale pentru sugari pe bază de orez pot conține arsenic, din cauza faptului că orezul acumulează arsenic.
În ciuda prezenței arsenicului în aceste alimente, este important de menționat că expunerea la arsenic prin alimentație este de obicei foarte scăzută și este considerată sigură în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, consumul excesiv al acestor alimente sau consumul lor în anumite regiuni cu nivele ridicate de arsenic în sol sau în apă poate crește riscul de expunere.